Apple: Target Display Mode voor iMac komt niet terug

Raymon op 19 juni 2017 10 reacties Laatste door Frans

Met doeldisplaymodus, vaak “Target Display Mode” genoemd, biedt Apple de mogelijkheid om een iMac als externe monitor voor een MacBook te gebruiken. De nieuwste generatie iMacs ondersteunt dit echter niet en het komt ook niet terug, heeft Apple bevestigd.

De functie verdween in 2014 met de introductie van de Retina 5K iMac. Logisch, want Thunderbolt 2 ondersteunt geen 5K beeldschermen. Thunderbolt 3 wel, maar Target Display Mode komt niet terug.

Geliefde functie

De modus waarin een iMac als extern beeldscherm dient, werd in 2009 geïntroduceerd en was tot 2014 op iedere iMac aanwezig. Het werd al snel een geliefde functie onder bezitters van een MacBook en een manier om de levensduur van een iMac te verlengen. Als de hardware verouderd was, kon de iMac immers nog prima als scherm dienen.

imac 2017 thunderbolt

Thunderbolt 3 op de 5K iMac uit 2017 – Klik/tap voor groter.

Andere 5K-schermen

Waarom Target Display Mode niet terugkeert, is onduidelijk. De in 2017 vernieuwde iMac is voorzien van Thunderbolt 3 en heeft de benodigde bandbreedte. Een woordvoerder van Apple zei tegen het Amerikaans blog AppleInsider alleen dat de functie niet aanwezig is en een terugkeer niet op de planning staat. Apple is wel bezig met het maken van een eigen 5K-monitor voor bij de Mac Pro. Daarnaast verkoopt het 5K-schermen van LG in de Apple Store.

Raymon is vaste redacteur bij OMT, maar noemt zich liever redactieninja. Ook te volgen op Twitter en wekelijks te horen in de TechSnacks Podcast. Lees meer artikelen van Raymon.

En nu?

10 reacties

Profielfoto

Soulshaker op 19 juni 2017

“Apple is wel bezig met het maken van een eigen 5K-monitor voor bij de Mac Pro. Daarnaast verkoopt het 5K-schermen van LG in de Apple Store.”

Dit is de reden , aan een imac dat een tweede leven krijgt als monitor verdient Apple niets

Profielfoto

Da Vinci op 19 juni 2017

Volgens mij wordt de functie door 90% van alle gebruikers (misschien wel meer) niet gebruikt, dus begrijp ik best dat Apple besluit om het niet meer door te ontwikkelen.

Profielfoto

marcelnijman op 19 juni 2017

@Da Vinci: hetzelfde geldt voor VoiceOver, dus dat is geen reden. En dit gaat niet over doorontwikkelen, maar om actief wegnemen van de mogelijkheid. Dus ik denk dat Soulshaker dichter bij de waarheid zit…

Profielfoto

Pokerface op 19 juni 2017

Zelf mis ik de remote voor m’n iMac. Vanaf de bank films streamen vanaf m’n iMac naar m’n AppleTV en dan met de remote bedienen. Nu moet ik opstaan om een film te pauzeren.

Profielfoto

DaveFlash op 19 juni 2017

@Pokerface, voor me de rede om nog op een oudere, maar flink geügrade mid 2011 iMac met infrarood ontvanger te werken. (Core i7, 32GB RAM en 1tb ssd.) en ik heb nog een DVD brander!

Profielfoto

koekiewous op 19 juni 2017

Geld , geld en nog eens geld.

Profielfoto

LucasH op 19 juni 2017

Ontzettend jammer, echt een gebruiksonvriendelijke beslissing van Apple dit. Target Display Mode is fantastisch.

Profielfoto

ismirnoff op 19 juni 2017

Ik gebruik mijn 27″ iMac nu als tv op zolder met target display mode. Ideaal.

Profielfoto

Marius1976 op 20 juni 2017

Apple wil zich toch profileren als ‘groen’ bedrijf? Dit is alleen maar een bevestiging dat we in een wegwerp maatschappij leven. Prachtig scherm in de iMac, maar zodra de iMac aan vervanging toe is kan je het prachtige scherm ook niet meer gebruiken.

Toen die functie er (eindelijk) kwam, was dat een mooi argument voor mensen die (terecht) opmerkten dat je bij de aanschaf van een iMac “alles” in 1 koopt, en dus op een gegeven moment ook álles moet vervangen.

Nu gaat dat weer op.

Profielfoto

Frans op 20 juni 2017

@Pokerface, Je kan je iMac nog steeds remote bedienen met een iPhone of iPad. Bijvoorbeeld door Apple Remote Desktop aan te zetten en een app als Connect My Mac op je iPad te installeren. Een andere optie is een VNC client installeren en een VNC app op je iPad. Als je iTunes gebruikt is er de Remote App van Apple.

 


Je kunt alleen reageren met een gratis OMT account.
Heb je geen OMT account? Registreer je dan nu gratis!

Inloggen

 

of Wachtwoord resetten?