Scott Forstall: ‘iPhone bestaat dankzij afkeer van Microsoft’

Door: Raymon Mens - 16 reacties

Scott Forstall was jaren een van de belangrijkste kopstukken bij Apple. Hij stond aan de wieg van de iPhone, iPad en iOS, maar verliet Apple in 2012. Sindsdien heeft hij nooit over zijn tijd bij Apple en band met Steve Jobs gepraat. Tot vandaag.

Forstall was te gast bij het Computer History Museum in Mountain View, Californië. In een lang interview vertelt hij over het ontstaan van de legendarische smartphone. Dit zijn de hoogtepunten.

Afkeer van Microsoft

De iPhone begon als tablet en Microsoft zorgde indirect voor het ontstaan van die Apple-tablet. Forstall: “We waren al een tijdje bezig met een tablet-project. Dat begon omdat Steve (Jobs, red.) via zijn vrouw een manager bij Microsoft kende waar hij een hekel aan had. De man moest en zou telkens vertellen hoe het bedrijf dĂ© toekomst van computers had bedacht met zijn tablets.”

Volgens Forstall had Jobs een enorme afkeer van die man en Microsoft gekregen dat hij op een dag vloekend het kantoor binnenkwam zei: “We zullen ze eens laten zien hoe de toekomst van computers eruit ziet!”

Windows XP tablet
Een van de eerste tablets met Windows XP – Klik/tap voor groter.

Tablet werd iPhone

Tijdens de ontwikkeling van de tablet zag dat Apple dat smartphones een bedreiging voor de iPod begonnen te vormen. “Steve vroeg me of we wat de tablet met multitouch klein genoeg konden maken om in een broekzak te passen. Net als de iPod”, herinnert Forstall zich. “Ik werkte met ons designteam aan een kleine variant en liet dit aan Steve zien. Toen was het duidelijk, hij zei dat we eerst een telefoon gingen maken.”

iphone-proto-5
Een van de eerste tablet-prototypes van Apple. Dit werd later de basis voor de iPhone.

Zorgen over eerste reviews

Na jaren zwoegen en de presentatie van de eerste iPhone in 2007 was Forstall nog niet gerust. Hij maakte zich zorgen over de eerste reviews en was bang dat het toestel niet begrepen zou worden. “De eerste iPhone werd niet zo enthousiast ontvangen als we verwacht hadden. De telefoon werd vergeleken met destijds populaire toestellen van BlackBerry en HTC. Wat niet alle reviewers zagen is dat we het fundamenteel anders probeerden te doen”, zegt Forstall.

htc sooner 2006
De HTC Sooner (uit 2006) was een van de eerste Android-telefoons.

Leven na Apple

Scott Forstall was een van de trouwste medewerkers van Steve Jobs, die ook mee was gegaan naar NeXT nadat Jobs Apple had verlaten. Hij keerde in 1997 samen met Jobs terug naar Apple en was tot 2012 Senior Vice President iOS software. Volgens geruchten deed het Apple Maps- fiasco hem de das om, maar Forstall ging er tijdens het interview niet op in. Wel vertelde hij over zijn leven na Apple. Hij houdt zich nu vooral bezig met theater.

Forstall: “Ik ben altijd gek op theater en acteren geweest. Na mijn vertrekt bij Apple heb ik samen met met mijn vrouw een musical op Broadway geproduceerd. Het is soms net een start-up. Je begint met creative mensen, je investeert in iets, stopt er veel tijd en moeite in en toont het uiteindelijk aan het publiek dat zijn oordeel moet vellen.”

Hele interview

Naast Forstall zijn ook iPhone-engineers Nitin Ganatra, Scott Herz en Hugo Fiennes in het interview te zien. Het duurt twee uur en is hieronder te bekijken.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  maconly

  Dit soort mensen daar ontbeert het aan bij Apple.

 • Profielfoto
  Zakske

  Een leuke anekdote uit het interview is dat Steve Jobs voor zichzelf en gasten het eten op de Apple Campus betaalde met z’n badge. Dat wordt op het einde van de maand met je loon verrekend; alleen was het loon van Jobs $1 per jaar, die at dus voor iets meer dan ¢8 per maand.

 • Profielfoto
  Rene van den Abeelen

  ‘De eerste iPhone werd niet zo enthousiast ontvangen als we verwacht hadden.’
  Huh?
  Ik kan me niet anders herinneren dan dat zo ongeveer de halve wereld in rep en roer was.

 • Profielfoto
  TheBigZ

  Scott Forstall was een van de trouwste medewerkers van Steve Jobs, die ook mee was gegaan naar NeXT nadat Jobs Apple had verlaten.

  Meegegaan was? Hij vertelt juist uitgebreid in het interview over zijn sollicitatie bij Next, en de zalm die hij kreeg van Microsoft omdat hij hun aanbod had afgeslagen.

 • Profielfoto
  App69

  Had altijd gedacht dat Scott Forstall de opvolger van Steve Jobs ging zijn.
  Tim Cook vind ik weinig charisma hebben.

 • Profielfoto
  wensink

  Aangezien hij totaal iets anders is gaan doen na zijn vertrek geeft denk ik wel aan dat hij geen goede opvolger van Steve was geweest. De opvolger moet 100% voor Apple gaan, net als Steve dat deed.
  Dat betekent overigens niet dat ik hem niet heel dankbaar ben voor wat hij heeft gemaakt voor ons.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Prettig interview, geweldige kerel!

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Een leuke anekdote uit het interview is dat Steve Jobs voor zichzelf en gasten het eten op de Apple Campus betaalde met z’n badge. Dat wordt op het einde van de maand met je loon verrekend; alleen was het loon van Jobs $1 per jaar, die at dus voor iets meer dan ¢8 per maand.

  .
  8 dollar lunch. Niet per maand. En de anekdote was vooral dat hij geen idee had wie er dan eigenlijk voor zijn lunch betaalde.

 • Profielfoto
  Zakske

  Euh; $1 per jaar gedeeld door 12 maanden is iets meer dan 8 cent per maand.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Een heel offtopic vraag, maar ik kan het antwoord nergens vinden :(: In sommige artikels (niet alleen hier) lees ik soms (woord, red.) wat betekend dat? Zoals hier “Steve (Jobs, red).

  Mooi stuk trouwens, leest lekker weg:)

 • Profielfoto
  Zakske

  Dat is een toevoeging aan het artikel om iets te verduidelijken; Steve kan ook op iemand anders (bv. Wozniak) slaan. Red. is een afkorting voor redactie.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Ah wauw zo simpel, thanks!(y)

 • Profielfoto
  martfra

  Maconly:

  Dit soort mensen daar ontbeert het aan bij Apple.

  Het ontbreekt Apple aan dit soort mensen, of Apple ontbeert dit soort mensen.
  Sorry, maar het moest even gezegd worden.

 • Profielfoto
  jooh-de-manne

  Dat wordt op het einde van de maand met je loon verrekend; alleen was het loon van Jobs $1 per jaar, die at dus voor iets meer dan ¢8 per maand.

  En dan vergeet je nog al dat water en andere drankvarianten te vermelden, plus alle appels (de fruitsoort dan) die hij tussendoor nuttigde en het gebruik van de WC zonder de toiletdame te betalen Ă©n die mindervalidenparking die hij zomaar innam.

 • Profielfoto
  bugboy

  ‘De eerste iPhone werd niet zo enthousiast ontvangen als we verwacht hadden.’
  Ik kan me niet anders herinneren dan dat zo ongeveer de halve wereld in rep en roer was.

  De eerste iPhone (die nooit in Nederland is uitgekomen) had nogal wat nadelen:

  1. Je kon geen applicaties installeren. Web-apps waren de toekomst volgens de visie op dat moment.
  2. Vrijwel alle high-end toestellen hadden 3G, maar de iPhone -die als internet communicator werd neergezet- had slechts 2G.
  3. Geen toetsenbord werd als een groot nadeel gezien voor zakelijk gebruik.

  Daarbij was de prijs erg hoog ($500 met abonnement). Achteraf is de reactie van Steve Balmer (destijds Microsoft CEO) op de iPhone dan ook hilarisch (link).

 • Profielfoto
  bassbug

  Zojuist hele interview bekeken. Echt genoten!

  Hele slimme en grappige vent die Forstall. Begrijp nu eigenlijk niet waarom hij moest wieberen?…