Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 21 juni 2017
Leestijd: 3 minuten

Scott Forstall: ‘iPhone bestaat dankzij afkeer van Microsoft’

Scott Forstall was jaren een van de belangrijkste kopstukken bij Apple. Hij stond aan de wieg van de iPhone, iPad en iOS, maar verliet Apple in 2012. Sindsdien heeft hij nooit over zijn tijd bij Apple en band met Steve Jobs gepraat. Tot vandaag.

Forstall was te gast bij het Computer History Museum in Mountain View, Californië. In een lang interview vertelt hij over het ontstaan van de legendarische smartphone. Dit zijn de hoogtepunten.

Afkeer van Microsoft

De iPhone begon als tablet en Microsoft zorgde indirect voor het ontstaan van die Apple-tablet. Forstall: “We waren al een tijdje bezig met een tablet-project. Dat begon omdat Steve (Jobs, red.) via zijn vrouw een manager bij Microsoft kende waar hij een hekel aan had. De man moest en zou telkens vertellen hoe het bedrijf dé toekomst van computers had bedacht met zijn tablets.”

Volgens Forstall had Jobs een enorme afkeer van die man en Microsoft gekregen dat hij op een dag vloekend het kantoor binnenkwam zei: “We zullen ze eens laten zien hoe de toekomst van computers eruit ziet!”

Een van de eerste tablets met Windows XP – Klik/tap voor groter.

Tablet werd iPhone

Tijdens de ontwikkeling van de tablet zag dat Apple dat smartphones een bedreiging voor de iPod begonnen te vormen. “Steve vroeg me of we wat de tablet met multitouch klein genoeg konden maken om in een broekzak te passen. Net als de iPod”, herinnert Forstall zich. “Ik werkte met ons designteam aan een kleine variant en liet dit aan Steve zien. Toen was het duidelijk, hij zei dat we eerst een telefoon gingen maken.”

Een van de eerste tablet-prototypes van Apple. Dit werd later de basis voor de iPhone.

Zorgen over eerste reviews

Na jaren zwoegen en de presentatie van de eerste iPhone in 2007 was Forstall nog niet gerust. Hij maakte zich zorgen over de eerste reviews en was bang dat het toestel niet begrepen zou worden. “De eerste iPhone werd niet zo enthousiast ontvangen als we verwacht hadden. De telefoon werd vergeleken met destijds populaire toestellen van BlackBerry en HTC. Wat niet alle reviewers zagen is dat we het fundamenteel anders probeerden te doen”, zegt Forstall.

De HTC Sooner (uit 2006) was een van de eerste Android-telefoons.

Leven na Apple

Scott Forstall was een van de trouwste medewerkers van Steve Jobs, die ook mee was gegaan naar NeXT nadat Jobs Apple had verlaten. Hij keerde in 1997 samen met Jobs terug naar Apple en was tot 2012 Senior Vice President iOS software. Volgens geruchten deed het Apple Maps- fiasco hem de das om, maar Forstall ging er tijdens het interview niet op in. Wel vertelde hij over zijn leven na Apple. Hij houdt zich nu vooral bezig met theater.

Forstall: “Ik ben altijd gek op theater en acteren geweest. Na mijn vertrekt bij Apple heb ik samen met met mijn vrouw een musical op Broadway geproduceerd. Het is soms net een start-up. Je begint met creative mensen, je investeert in iets, stopt er veel tijd en moeite in en toont het uiteindelijk aan het publiek dat zijn oordeel moet vellen.”

Hele interview

Naast Forstall zijn ook iPhone-engineers Nitin Ganatra, Scott Herz en Hugo Fiennes in het interview te zien. Het duurt twee uur en is hieronder te bekijken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Scott Forstall: ‘iPhone bestaat dankzij afkeer van Microsoft’
Sluiten