Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 9 juni 2017
Leestijd: 3 minuten

Meer privacy in iOS 11 dankzij deze 5 maatregelen

Apple staat bekend als bedrijf dat veel aandacht voor de privacy van zijn gebruikers heeft. Apple-CEO Tim Cook benadrukt deze focus niet alleen graag, het is ook te zien in een aantal nieuwe functies van iOS 11 en macOS 10.13 High Sierra.

De nieuwe versies van Apple’s besturingssystemen is veel aandacht voor privacy. Zo wordt het volgen van je locatie en toegang tot je foto’s beperkt. Dit zijn de 5 belangrijkste verbeteringen die je privacy verhogen.

1) Locatie volgen beperkt

In iOS 10 kunnen apps je locatie op twee manieren volgen: altijd of bij gebruik van de app. Een aantal ontwikkelaars kiest er echter voor om je locatie altijd te volgen. In iOS 11 is dat afgelopen en bepaal jij of een app je altijd of alleen bij gebruik mag volgen. Een recent voorbeeld is de Uber-app. De taxidienst wilde om hun dienstverlening tijdens het in- en uitstappen te verbeteren altijd je locatie volgen. Wanneer de app met iOS 11 uitgevoerd wordt, kun je weer kiezen om je locatie alleen te volgen wanneer je de app gebruikt.

Klik/tap voor groter.

2) Toegang tot één foto

De toegang tot je foto’s wordt ook beter geregeld. Wil je een foto uploaden? Dan moeten apps in iOS 10 toestemming tot je hele fotobibliotheek vragen. In iOS 11 is het echter mogelijk om gewoon één foto te kiezen en toestemming geven om die te gebruiken. De app ziet de rest van je fotobibliotheek niet.

3) Alleen schrijven in fotobibliotheek

Apps die alleen foto’s in je bibliotheek willen plaatsen, maar geen bestaande foto’s hoeven te lezen, kunnen in iOS 11 vragen om write-only-toegang tot je foto’s. Dat wil zeggen dat foto’s alleen opgeslagen kunnen worden en de app  je complete fotobibliotheek niet kan zien.

Klik/tap voor groter.

4) Tracking in de browser voorkomen

Safari krijgt in iOS 11 en macOS 10.13 High Sierra een slimme manier om tracking te voorkomen. Op deze manier rekent Apple af met banners die je op het hele internet lijken te volgen. Dit komt omdat cookies gebruikt worden om je online te tracken. Om te snappen hoe Apple’s “Intelligent Tracking Prevention” werkt, is wat achtergrondinformatie nodig.

Veel websites maken gebruik van advertentienetwerken. Bijvoorbeeld die van Google. Als website A een advertentie via Google laat zien, kan het domein googleadservices.com een cookie plaatsen. Bezoek je website B die ook advertenties via Google toont? Dan daar de cookie die door googleadservices.com is geplaatst weer uitgelezen worden. Het resultaat: je ziet dezelfde advertenties op verschillende sites.

In iOS 11 en macOS 10.13 gaat Apple alle cookies van website A en website B gescheiden opslaan. Niet alleen die van de websites zelf, maar ook van eventuele advertenties die door externe partijen geplaatst worden. De cookies worden na een bepaalde tijd bovendien automatisch verwijderd. Veel sites gebruiken ook cookies om te bepalen of een gebruiker ingelogd is. Om te voorkomen dat je telkens opnieuw moet inloggen, worden alleen cookies van externe embeds automatisch verwijderd. Als je op een website waarvan je de URL zelf hebt ingetypt klikt, of een formulier invult (om in te loggen) wordt deze op de whitelist gezet.

Klik/tap voor groter.

5) Minder naar de cloud sturen

Momenteel sturen apps nog veel data naar de cloud voor analyse. Denk aan het herkennen van gezichten of omzetten van tekst naar spraak. Apple gaat dat ontmoedigen en introduceert met iOS 11 meer mogelijkheden voor “on device processing”. Ontwikkelaars kunnen met VisionKit bijvoorbeeld gezichtsherkenning uitvoeren op de iPhone of iPad zelf. Spraak naar tekst omzetten kan met een tool die N(atural) L(anguage) P(rocessing) heet.

Dat heeft niet alleen als voordeel dat jouw data niet onnodig naar de cloud wordt gestuurd, het is ook sneller en goedkoper. Een app is niet afhankelijk van een internetverbinding en de ontwikkelaar hoeft niet te betalen voor analyse in de cloud.

Meer iOS 11

iOS 11 is in september beschikbaar voor iPhone en iPad, maar nu al als beta voor ontwikkelaars. Wij schrijven over grote en kleine nieuwigheden. Je kunt alle berichten onder de tag nieuw in iOS 11 vinden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Meer privacy in iOS 11 dankzij deze 5 maatregelen
Sluiten