NS Reisplanner-app grondig vernieuwd

Door: Raymon Mens - 11 reacties

NS heeft de Reisplanner Xtra-app voor iOS vernieuwd. De app heeft niet alleen een nieuw ontwerp dat beter bij de rest van iOS past, er is nu ook realtime halte-informatie van de bus, metro, tram en veerboot beschikbaar. Ook de stationsinformatie is uitgebreid.

Reizigers die vaak een bepaald traject afleggen, kunnen dit nu als vast traject toevoegen. De app zal bij verstoringen op het opgeslagen traject een notificatie geven en laten weten wanneer de verstoring opgelost is.

Beginscherm met widgets

De NS heeft afscheid genomen van het hamburgermenu aan de rechterkant van de app en houdt zich met tabbladen onderaan nu netjes aan de iOS-richtlijnen. Naast het menu valt ook het nieuwe beginscherm op. Dit kan naast de reisplanner ook uitgebreid worden met widgets met bushaltes. De NS-app toont zo ook de actuele bustijden boven de reisplanner. Opmerkelijk is dat alleen bushaltes en geen tram of metrohaltes ondersteund worden.

ns reisplanner oudnieuw 001
De oude app (links) en nieuwe (rechts) – Klik/tap voor groter.

Beter overzicht stations

De weergave van een station is ook sterk verbeterd. De app toont nu meer informatie in één scherm, waaronder winkels die open zijn, een plattegrond, vertrektijden en storingen. Voorheen was deze informatie weggestopt achter tabbladen. De reisplanner toont nu standaard een bruikbare kaart en het aantal winkels dat geopend is. De kaart vertrektijden kan naar boven worden gesleept voor meer resultaten.

ns reisplanner nieuw 002
Klik/tap voor groter.

Meldingen over traject

Als je een vast traject aflegt, kan de nieuwe NS Reisplanner-app je nu voorzien van meldingen. Je ontvangt pushberichten over vertragingen, maar alleen op dagen en tijden die je zelf instelt. Handig als je bijvoorbeeld wil weten of je trein naar het werk op tijd gaat, maar niet de hele dag door meldingen van vertragingen wil krijgen.

ns reisplanner nieuw 003
Een melding instellen – Klik/tap voor groter.

Het overzicht met storingen en werkzaamheden is ook vernieuwd. De treinradar is nergens meer te vinden, maar niet definitief weg. Hij was niet op tijd klaar voor deze release, maar komt spoedig terug, belooft de NS.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Geert1976

  ADVIES: niet deze App updaten. Je verliest een hoop handige overzichtelijke features die in de vorige versie(s) zaten.
  Snap echt niet dat de NS deze app zo in de App Store heeft gezet.

  Nu al spijt dat ik ‘m gister heb updated.

 • Profielfoto
  Cest Mac

  De update is echt een drama! Werkt niet meer en valt de hele tijd uit. De oude versie was echt prima. Heb inderdaad zoals Geert1976 spijt ervan dat ik deze meteen heb ge√ľpdatet.

 • Profielfoto
  Appelschil

  Geen last van crashes, maar ik merk wel dat hij een stuk trager lijkt dan de vorige versie. En dat terwijl de interface een stuk ‘lichter’ lijkt.

  Verder mis ik nog steeds een functie om een herhalende reis door te schuiven naar de volgende keer, wanneer ik een trein eerder of later heb en niet doodgegooid wil worden met onnodige pushes over een reis die ik op dat moment niet maak.

 • Profielfoto
  Nour

  Ik heb geupdatet maar ik zie 0,0 verschil. Ook de treinradar is nog steeds aanwezig. Hoe kan dit? Gefaseerde release? Lijkt me sterk

 • Profielfoto
  Antaeus

  Eraf gooien en gewoon “Trein” op je iPhone zetten… werkt prima!!!
  NS app al jaren een gedrocht!

 • Profielfoto
  bram91

  Binnenkort ook een compleet vernieuwde versie van RailPlanner. Nog even geduld:)

 • Profielfoto
  Vilscon

  Maar dit is alleen interessant voor iedereen die puur en alleen de trein neemt toch? In alle andere gevallen gebruik je 9292 lijkt mij?

 • Profielfoto
  Yosemite

  De oude app was prima maar de nieuwe versie 5 is echt heel slecht. Veel functionaliteit ontbreekt of je hebt meer handelingen nodig om het te bereiken. Ook idioot dat de app continu je locatie wil weten en je niet kan kiezen voor alleen als je de app gebruikt.

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Gek genoeg zie ik juist veel verbeteringen. Het is een .0-versie, dat zie je er wel aan af, maar hier werkt het meeste naar behoren. Ik vind het een verbetering ten opzichte van de 4-versie.

  Dikke pluim voor de makers van het M-Lab, die overigens erg vriendelijk reageren op feedback en graag van gebruikers horen.

 • Profielfoto
  brabant

  Ik heb heel snel de oude versie teruggezet. Dit is geen verbetering zeg. Onoverzichtelijk in het gebruik in vergelijking et de oude.
  Ook Trein2 maar weer erbij gehaald.

 • Profielfoto
  Yosemite

  Hoe kan je de oude terugzetten? Via iTunes?