NPO houdt lage resolutie tot minimaal 2020

Door: Raymon Mens - 25 reacties

Een van de meest gehoorde klachten over de NPO is de lage resolutie van de uitzendingen en uitzending gemist. Hoewel de omroep van plan is een nieuw videoplatform met Apple TV-app te lanceren, blijft de resolutie voorlopig ongewijzigd laag.

Dat schrijft staatssecretaris Sander Dekker in een kamerbrief. Hij stelt dat de kwaliteit geoptimaliseerd is voor het dominante ontvangstapparaat dat het publiek gebruikt. Op dit moment is dat de smartphone.

Vastgelegd in concessiebeleidsplan

Dekker schrijft dat de beeld- en geluidskwaliteit van programma’s van de NPO afgestemd is op het dominante ontvangstapparaat dat consumenten gebruiken. In het huidige concessiebeleidsplan (2016-2020) heeft de NPO ervoor gekozen om zijn diensten te optimaliseren voor de op dat moment meest gebruikte apparaten, namelijk de tablet, smartphone en PC.

Concreet wil dat zeggen dat de huidige kwaliteit tot minimaal 2020 voldoet. Bij het opstellen van een nieuw beleidsplan hoeft de omroep pas weer naar de meest gebruikte apparaten te kijken het beeld daarop af te stemmen.

npo app
De NPO-app op een iPhone 5.

Niet toereikend voor AirPlay of Chromecast

Dekker zegt verder dat het moeilijk is om trends de voorspellen. Anno 2017 zijn veel smartphones, tablets en zelfs laptops voorzien van een HD-scherm. Ook wordt steeds vaker AirPlay of Chromecast gebruikt om online video van een smartphone of tablet naar een groot scherm te streamen. De staatssecretaris gaat ervan uit de NPO zijn verantwoordelijkheid neemt als er een plotseling verloop in de gebruikte apparaten ontstaat.

Momenteel biedt de NPO H264-video aan met een resolutie van 960×540 pixels, terwijl HD-beeld 1920×1080 pixels vereist. NL Ziet, een betaaldienst die content van NPO, RTL en SBS biedt, heeft wel HD-beeld. Dekker is van mening dat een redelijke vergoeding voor de kosten voor het langer beschikbaar stellen van programma’s en de hogere beeldkwaliteit gerechtvaardigd zijn.

Nieuw videoplatform NPO

Momenteel is er een compleet nieuw videoplatform voor de NPO in ontwikkeling. Dit biedt onder andere offline kijken, persoonlijke aanbevelingen en een Apple TV-app. Aanvankelijk zou het eerste resultaat in mei zichtbaar zijn, maar de ontwikkeling is vertraagd.

Reacties

25 reacties
 • Profielfoto
  Neowip

  Één woord: belachelijk

 • Profielfoto
  Jesper

  Kan er opzich wel mee leven. Check uitzendinggemist eigenlijk alleen maar voor documentaires en reportages. Voor oogsnoep en series kijk ik wel op Netflix.

 • Profielfoto
  GafferTape

  Trend is moeilijk te voorspellen? Hierbij een voorspelling: resolutie van schermen gaat tot 2020 echt niet omlaag. Weddenschapje, Dekker?

 • Profielfoto
  DaveFlash

  Helemaal mee eens Neowip, er zijn namelijk ar ruim 2 jaar tablets, smartphones en computers op de markt die zelfs al ultra HD aankunnen om af te spelen en ook opnemen, denk aan de eerste generatie iPad Pro uit 2015/2016 en de iPhone 6s van 2015 idem voor Android apparaten zoals de Samsung Galaxy telefoons en tablets. Zijn argument slaat dan kant noch wal.

  UPDATE 15u10: Wat betreft de punten van @MrJvG & @Imade , dit klopt deels, ja er zijn overeenkomsten met de kabelaars dat die het alleen recht op het HD signaal hebben, maar nee dit hoeft niet te beteken dat de kwaliteit niet omhoog kan, en dat brengt me op het punt van de BBC. Die beidt geen full HD op 1920×1080 pixels aan maar slecths HD Ready op 1280x720px. Echter doet de BBC dit heel slim, want in plaats van geĂŻnterlinieerde frames van 25 per seconde (zoals de NPO, RTL, SBS etc streamen) streamed de BBC sinds een half jaar in al hun aanbod van iPlayer in 50 volledige progressive frames per seconde, dus hoewel de resolutie niet verhoogd is naar full HD* zorgt deze truc voor een scherper, meer kleurrijk en gedetailleerder beeld. Ik zelf download geregeld van de iPlayer, o.a. Doctor Who. De methode zal ik om wille van de copyright hier niet delen. [maar google is je vriend] en de kwaliteit is op het oog, zeker bij snelle scenĂ©’s beduidend scherper dan de zelfde aflevering op Netflix. want ook die streamen slecht in 1080i omwille van de bandbreedte.

  *want ook BBC heeft overeenkomsten met de Britse kabelaars dat hun het alleen recht op Full HD hebben)

 • Profielfoto
  Antaeus

  Dat laatste klopt helemaal @jesper, maar dat de NPO niet optimaliseert voor AirPlay of Chromecast is natuurlijk ronduit belachelijk!!!

 • Profielfoto
  pippen2

  Haha wat een lachertje is dit. Het kan dan wel zo zijn dat de smartphone het meest gebruikte apparaat is, maar dat wil niet zeggen dat op dat apparaat naar de uitzendingen gekeken wordt. Sterker nog, ik kan me niet voorstellen dat ook maar 10% van de kijkers een hele uitzending op zijn of haar smartphone gaat bekijken. Het is eigenlijk diep triest dat de kwaliteit tot minimaal 2020 zo belabbert blijft. Daar ga je het niet meer mee redden. Als je wilt dat kijkers weg rennen, dan is dit wel een goede keuze…

 • Profielfoto
  Imade

  Dus voor goed beeld moet je niet 1 keer, niet 2 keer dokken aan NPO maar 3 keer dokken aan NPO kliek.
  Hoezo 3 keer?
  1) belasting
  2) Via je provider
  3) via NLziet.nl

  echt falend… BBC bied standaard HD kwaliteit aan… echt tot die tijd downloadgemist nederl gebruiken of niet kijken.. simpel zat!

 • Profielfoto
  MrJvG

  En wat natuurlijk ook meespeelt is het volgende;

  “Hoge kwaliteit willen ze niet online hebben vanwege commerciële belangen”, zegt Geert-Jan Bogaerts, hoofd Digitaal van de VPRO. “Als die beelden in goede kwaliteit online staan, kan je net zo goed je kabel opzeggen. Als dat gebeurt, betalen de tv-aanbieders minder voor hun contract met de NPO. En dat kost de NPO weer geld.”

  De Ziggo’s en KPN’s van deze wereld betalen namelijk geld aan de NPO voor het recht om programma’s uit te zenden. Ze zijn wettelijk verplicht NPO 1, 2 en 3 aan te bieden, maar over de prijs van de uitzendrechten valt te onderhandelen.

  De NPO moet eigenlijk drie partijen tevreden houden. Wij, de burgers, moeten zoveel mogelijk worden bereikt. Daarnaast heeft de NPO vanuit de politiek de opdracht te bezuinigen en zoveel mogelijk geld te verdienen aan het verkopen van de uitzendrechten. De telecombedrijven betalen dat geld en willen geen concurrentie van hd-uitzendingen online.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Vanaf het begin was NPO gemist belabberd, zo niet belachelijk. Op een gegeven moment werd het zelfs Silverlight, dat was helemaal verschrikkelijk. Ik denk dat ze al meer dan 10 jaar nonstop lopen te klungelen en te blunderen. Reden voor mij om er NOOIT MEER NAAR TE KIJKEN in ieder geval, om m’n humeur te bewaren.

  Met een schuin oog zie ik nog wel eens hier thuis iemand er naar kijken, en zelfs vanuit die ooghoek krimp ik in elkaar van ellende en ergernis.

  En dan helpt het ook niet dat IMADE even uitlegt dat ik er al 3x voor betaal! Bedankt hé!

 • Profielfoto
  VxP

  Sander Dekker, is dat niet die staatsecretaris die alle amusement van de NPO zenders af wil hebben? In welke grot hij leeft is mij echt een raadsel. Of moeten we straks alleen maar naar christelijke tv kijken???
  Met hem aan het roer zal er weinig aanpassing naar huidige standaarden plaatsvinden, laat staan een beetje innovatie. Deze meneer brengt geen enkel goeds voor de beleidsterreinen waar hij verantwoordelijk is. Zie een van zijn andere briljante uitvindingen: het leenstelsel voor studenten.

 • Profielfoto
  HJ

  Ik zeg het wel vaker, Nederlandse politici hebben per definitie geen relevante kennis en ervaring op het gebied van ICT en Internet. Dit is weer een goed voorbeeld daarvan.

  Zie vaak ook de beroerde, te dure wetgeving die met ICT te maken heeft.

  Die mensen die goede relevante kennis en ervaring hebben zijn er wel, maar werken voor het bedrijfsleven.

  Maar Sander Dekkers kan je wel alles vertellen over ‘publieke administratie’.

 • Profielfoto
  Dakterras

  Ik snap het punt van de kabelaars heel goed. Ik ben namelijk zo iemand die tv op zou zeggen als je de programma’s van de NPO in hoge kwaliteit online kon kijken. Maar ik vind het geen goede zaak dat de NPO zich in zo’n positie laat plaatsen, waarbij commerciĂ«el belang wordt afgedwongen over de rug van publieke organisatie. We betalen al voor de NPO, dus hebben we in mijn optiek recht op die programma’s. Dat geklooi met die exclusieve gids gegevens heb ik ook altijd belachelijk gevonden. Zowel de NPO als de kabelaars moeten op eigen kracht maar zorgen dat ze zo goed mogelijk draaien. Niet door elkaar in de tang te houden.

 • Profielfoto
  Dakterras

  Als toevoering: ik heb de Zweedse aanpak altijd top gevonden. Alles wat de publieke omroep daar doet is open. De programma’s zijn vrij beschikbaar, de software die ze ontwikkelen is open source (zoek maar eens naar Caspar CG).

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Het is wel grappig. Aan de ene kant vindt men dat ‘de NPO allemaal maar belastinggeld kost’ maar nog meer geld uitgeven voor hogere kwaliteit moet wel.

  Maar goed. Full HD mag wel anno nu. En ik wil er best een paar euro voor betalen.dacht dat die App er al was maar helaas…

 • Profielfoto
  Dakterras

  @IAmRenzo: je gaat er gemakshalve vanuit dat dat dezelfde mensen zijn. Ik vind niet dat de NPO te veel belastinggeld kost. Ik vind het wel raar dat iets wat met publiek geld gefinancierd wordt niet vrij beschikbaar is voor het publiek. En een dienst als NLZiet vind ik raar. Ik ga niet een 10tje per maand betalen voor programma’s die al met publiek geld gefinancierd zijn.
  .
  Overigens zijn de kosten voor diensten als NLZiet en NPO Gemist vooral zo hoog door het hele rechten verhaal. Je hebt dure servers nodig om die Silverlight rommel te draaien (kan namelijk niet vanaf Linux geserveerd worden). Als de NPO nu eens niet probeert zelf het wiel uit te vinden en gebruik maakt van bestaande (bewezen) platforms… dat kan je bakken met geld schelen. BBC’s iPlayer is bijvoorbeeld gewoon een verkapte downloadmanager. Die doet niks anders dan een bestand van een server downloaden. In dat bestand zit volgens mij wel DRM ivm de rechten. Maar los daarvan is de techniek erachter supersimpel in tegenstelling tot de techniek van de NPO.
  .
  Extra argument: NPO moet een zo breed mogelijk publiek bereiken. De huidige methode (Silverlight) is niet heel erg multiplatform en bovendien is het end-of-life software. Volgens mij voldoet de NPO daarmee dus niet op een juiste manier aan haar taak.

 • Profielfoto
  patrickmaur3r

  Dit is weer om te huilen Dekker!!!!!!!!!!

 • Profielfoto
  DaveFlash

  @JohnDillinger Uhm, iPlayer heeft momenteel geen drm op de streams ansich, alleen server validatie. ze streamen tegenwoordig in HTML5 op de moderne browsers en met een fallback op een flash player in oudere browsers/systemen (desktop). Daarnaast is het vrij eenvoudig om de h.264/mp4 HLS streams van de desktop site te capturen en op te nemen, en ik doe dit dan ook al jaren, zoals aangegeven voor mijn favoriete programma’s. Dit is volgens de huidige wetgeving in Nederland, EU en UK vooralsnog volkomen legaal en valt onder het thuiskopie recht. (Het zelfde als opnemen met videorecorder e.d) Echter gebruik ik dan wel weer een proxy en/of vpn om de geo-ip techniek te omzeilen, zodat ik mij kan voordoen als een gebruiker in de UK. De streams naar andere apparaten zijn voor zover ik kan nagaan door de BBC wel gecodeerd, want in hun apps kun je ook opslaan voor offline gebruik.

 • Profielfoto
  Dakterras

  @DaveFlash: ik gaf ook aan dat ik dat niet zeker wist. Mijn punt ging erom dat de BBC simpele technieken gebruikt om hun content aan te bieden. NPO moet weer zo nodig een eigen platform gebaseerd op Silverlight hebben. Dat kost alleen al om te hosten behoorlijk wat meer dan bijvoorbeeld een HTML5-gebaseerde player, of zoals BBC’s iPlayer voorheen gewoon bestanden downloadde van een server. Dan hebben we het nog niet eens over development en onderhoud van de software. Bovendien is Silverlight end-of-life en onveilig verklaard.

 • Profielfoto
  martijnsch

  @JohnDillinger, ik ben het met je eens alleen heeft de NPO alweer een paar jaar een degelijke HTML5-player.

  Echter wordt ik niet zo vrolijk van de rest van de website. De websites van de BBC en SVT zijn een verademing. Kom op NPO, dat kunnen jullie ook/beter toch?

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  @JohnDillinger: Dat is natuurlijk achteraf mooi praten. Toen Silverlight uitkwam zou het de nieuwe Flash zijn en HTML5 bestond nog niet. Programmeurs van het .NET framework konden zo eenvoudig apps schrijven in de browser. Het was applicatie-georienteerd en beloofde veel goeds. Heb er zelf 1 project in geprogrammeerd en was goed te doen. Toen HTML5 kwam heeft Microsoft zelf al aangegeven de stekker eruit te trekken. NPO Gemist heeft dan daarna ook het advies van Microsoft opgevolgd en heeft een HTML5 player.

 • Profielfoto
  Dakterras

  @dj bazzle wazzle: Ben ik niet met je eens. Silverlight is altijd een slechte keuze geweest (alleen al omdat het niet volledig platform onafhankelijk is). Maar dat terzijde, mijn punt was vooral dat de NPO telkens het wiel zelf probeert uit te vinden. Je kunt behoorlijk wat kosten besparen door van bestaande middelen gebruik te maken. Dat kan YouTube of Vimeo zijn, maar er zijn ook andere diensten die specifiek voor tv-omroepen zijn bedacht en ontwikkeld. En die ook beter doorontwikkeld worden dan de NPO dat zelf kan.

 • Profielfoto
  gutias45

  NPO zou eens H265/HEVC moeten gebruiken!

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Dekker kan beter in Noord Korea gaan werken.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  NL begint steeds meer communistische trekjes te krijgen. Het NPO politbureau met hun 5 jaarplannen.

 • Profielfoto
  SvS

  Sander Dekkers is een waardeloze politicus. Hij mag van de podium af. Ook gezien actuele gebeurtenissen rond het onderwijs en diens beloningssysteem voor de onderwijzers. Hij doet alleen maar mensen te kort.