Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 19 juni 2017

NPO houdt lage resolutie tot minimaal 2020

Een van de meest gehoorde klachten over de NPO is de lage resolutie van de uitzendingen en uitzending gemist. Hoewel de omroep van plan is een nieuw videoplatform met Apple TV-app te lanceren, blijft de resolutie voorlopig ongewijzigd laag.

Dat schrijft staatssecretaris Sander Dekker in een kamerbrief. Hij stelt dat de kwaliteit geoptimaliseerd is voor het dominante ontvangstapparaat dat het publiek gebruikt. Op dit moment is dat de smartphone.

Vastgelegd in concessiebeleidsplan

Dekker schrijft dat de beeld- en geluidskwaliteit van programma’s van de NPO afgestemd is op het dominante ontvangstapparaat dat consumenten gebruiken. In het huidige concessiebeleidsplan (2016-2020) heeft de NPO ervoor gekozen om zijn diensten te optimaliseren voor de op dat moment meest gebruikte apparaten, namelijk de tablet, smartphone en PC.

Concreet wil dat zeggen dat de huidige kwaliteit tot minimaal 2020 voldoet. Bij het opstellen van een nieuw beleidsplan hoeft de omroep pas weer naar de meest gebruikte apparaten te kijken het beeld daarop af te stemmen.

De NPO-app op een iPhone 5.

Niet toereikend voor AirPlay of Chromecast

Dekker zegt verder dat het moeilijk is om trends de voorspellen. Anno 2017 zijn veel smartphones, tablets en zelfs laptops voorzien van een HD-scherm. Ook wordt steeds vaker AirPlay of Chromecast gebruikt om online video van een smartphone of tablet naar een groot scherm te streamen. De staatssecretaris gaat ervan uit de NPO zijn verantwoordelijkheid neemt als er een plotseling verloop in de gebruikte apparaten ontstaat.

Momenteel biedt de NPO H264-video aan met een resolutie van 960×540 pixels, terwijl HD-beeld 1920×1080 pixels vereist. NL Ziet, een betaaldienst die content van NPO, RTL en SBS biedt, heeft wel HD-beeld. Dekker is van mening dat een redelijke vergoeding voor de kosten voor het langer beschikbaar stellen van programma’s en de hogere beeldkwaliteit gerechtvaardigd zijn.

Nieuw videoplatform NPO

Momenteel is er een compleet nieuw videoplatform voor de NPO in ontwikkeling. Dit biedt onder andere offline kijken, persoonlijke aanbevelingen en een Apple TV-app. Aanvankelijk zou het eerste resultaat in mei zichtbaar zijn, maar de ontwikkeling is vertraagd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
NPO houdt lage resolutie tot minimaal 2020
Sluiten