Getest: Nieuwe Firefox-versie maakt indruk

Door: Raymon Mens - 9 reacties

Groot nieuws van Firefox vandaag. De browser heeft zichzelf opnieuw uitgevonden. Dat zie je niet, maar merk je wel. De achterkant van Firefox is namelijk volledig herschreven en gebruikt in versie 54.0 afzonderlijke processen voor tabbladen.

Standaard maakt Firefox vier processen aan en verdeelt de open tabbladen. Volgens Mozilla zorgt dat voor ongekend laag geheugengebruik en is Firefox efficiënter dan Safari. Is dat echt zo? Wij nemen de proef op de som.

De theorie

Firefox werkt anders dan Safari en Chrome. De browsers van Apple en Google plaatsen de interface en alle tabbladen in een apart proces. De browser van Mozilla gebruikt standaard vier processen en verdeelt de tabbladen over deze ‘workers’. Volgens de makers is dit de ideale balans tussen geheugengebruik en prestaties.

firefox 54 architectuur browser
Klik/tap voor groter.

Prestaties volgens Mozilla

Niemand zit te wachten op een browser die zijn hele computer traag maakt en geheugen vreet. Zeker wanneer je veel tabbladen open hebt staan. Safari staat bekend als erg efficiënt, terwijl Google Chrome geheugen slurpt. Volgens Mozilla’s eigen browsertest is de nieuwste Firefox-versie efficiënter dan Chrome en Safari.

firefox geheugengebruik mozilla
Geheugengebruik volgens Mozilla (lager is beter) – Klik/tap voor groter.

Prestaties volgens OMT

De test van Mozilla is gebaseerd op statische pagina’s die vanaf een lokale webserver worden geladen. Wij besloten onze eigen browsertest(1) met populaire Nederlandse websites, sociale netwerken en tot slot een HTML5-video van YouTube in te zetten. Deze werd 10 keer herhaald en het gemiddelde geheugengebruik gemeten. Alle browsers zijn met standaard-instellingen op een schone installatie van OS X 10.12.5 getest en bijgewerkt tot de meest actuele, stabiele versie.

browsertest OMT firefox safari chrome opera
Klik/tap voor groter.

Hier ontstaat een ander beeld. Safari is de meest efficiënte browser, maar Firefox komt steeds meer in de buurt. Om goed te vergelijken, hebben we ook de vorige versie van Firefox (53) getest. De browser van Mozilla is Google Chrome voorbij. Voor Opera, dat leuke extra functies biedt, is er werk aan de winkel op het gebied van geheugengebruik.

Al met al kunnen we stellen dat Mozilla op Safari na de Mac-browser met het meest efficiënte geheugengebruik aflevert. Als je een Mac met 4GB RAM hebt en geen Safari wil gebruiken, is Firefox een prima keuze.

[1) De test is uitgevoerd door deze in Nederland populaire websites geautomatiseerd te laden en op nieuwssites heen en weer te scrollen. Zo wordt een realistisch beeld van het gebruik in de echte wereld met advertenties en ook trackers geschetst. De YouTube-video speelde op de achtergrond en bij de HTML5-game is doorgeklikt tot het startscherm. De flash-website in de lijst werd overigens niet gebruikt omdat alle browsers Flash standaard blokkeren.]

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  xaddict

  Dit soort geheugengebruik zegt alleen niets over snelheid van de browser en het vollopen van het geheugen over tijd. Maar goed om te zien.

 • Profielfoto
  iep

  Met hedendaagse operating systems werkt het geheugenverhaal niet meer zo simpel. Een applicatie krijgt tegenwoordig heel ruim geheugen toegewezen wanneer het daar om vraagt en dit ook mogelijk is. Dat een applicatie een bepaalde hoeveelheid geheugen in gebruik heeft zegt dan ook niets over hoe efficient zo’n applicatie met het geheugen omgaat en of de applicatie teveel geheugen nodig heeft. Die dingen zie je pas wanneer geheugen erg schaars is en applicaties het minimale toegewezen krijgen, wanneer je over langere periode monitort (stijgt het een klein beetje of zie je een forse toename?) en wat er gebeurd wanneer je bijv. de ingebouwde garbage collection (Firefox heeft deze) laat draaien.

 • Profielfoto
  Night

  Jammer dat er niet getest is welke browser het systeem niet ál te nadelig beïnvloedt, wanneer er 20 of meer tabs openstaan…

 • Profielfoto
  Webbiker

  Lekker kort door de bocht om direct Chrome af te schrijven als je de browsers maar op één aspect beoordeeld.

 • Profielfoto
  IM@win

  Misschien heb ik het niet begrepen, maar,……
  Komen we niet uit een tijd waar lang geleden alle tabbladen in 1 proces zaten?
  Hebben juist Safari en Chrome er niet ooit voor gekozen om dat los te trekken en onder de noemer van sandboxing juist aparte processen te introduceren?
  Wat zegt dit over de veiligheid irt sandboxing van de nieuwe Firefox?

 • Profielfoto
  Night

  Gebruik je Adguard op je Mac? Dan krijg je bijna geen site geopend. Oplossing: Firefox 54 > Voorkeuren > Geavanceerd > Certificaten > Certificaten bekijken > Organisaties. Klik op Importeren. Ga naar /Library/Application Support/com.Adguard.adguard/NfApiConfiguration/SSL/ en importeer het certificaat Adguard Personal CA.cer. Volg de stappen en Firefox draait als een zonnetje.

 • Profielfoto
  Baron Van Dedem

  Leuk dat Safari het minst geheugen gebruikt, het blijft een waardeloos trage browser op mijn MacBook. Geef mij maar gewoon Chrome, nooit problemen mee gehad en een hele rits aan fijne plug-in’s om het internet tegenwoord verdraagzaam te maken.

 • Profielfoto
  Huh hoe zit dat

  Testen draaien met behulp van websites die zijn geoptimaliseerd voor de Mac-infrastructuur en Safari zou deze resultaten niet beïnvloeden?

  Ik vind het een prachtig onderzoek, maar mijn ervaring met Safari is toch echt dat het een trage, logge, matige browser is. Daar heb ik geen benchmarks voor, maar binnen Chrome is de irritatie een stuk minder wat dat betreft.

 • Profielfoto
  LighScan

  Ik vraag mij bijna af hoeveel OMT hiervoor krijgt. Dit is reclame aangezien de testresultaten niet eens betrouwbaar zijn.