Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 14 juni 2017
Leestijd: 2 minuten

Getest: Nieuwe Firefox-versie maakt indruk

Groot nieuws van Firefox vandaag. De browser heeft zichzelf opnieuw uitgevonden. Dat zie je niet, maar merk je wel. De achterkant van Firefox is namelijk volledig herschreven en gebruikt in versie 54.0 afzonderlijke processen voor tabbladen.

Standaard maakt Firefox vier processen aan en verdeelt de open tabbladen. Volgens Mozilla zorgt dat voor ongekend laag geheugengebruik en is Firefox efficiënter dan Safari. Is dat echt zo? Wij nemen de proef op de som.

De theorie

Firefox werkt anders dan Safari en Chrome. De browsers van Apple en Google plaatsen de interface en alle tabbladen in een apart proces. De browser van Mozilla gebruikt standaard vier processen en verdeelt de tabbladen over deze ‘workers’. Volgens de makers is dit de ideale balans tussen geheugengebruik en prestaties.

Klik/tap voor groter.

Prestaties volgens Mozilla

Niemand zit te wachten op een browser die zijn hele computer traag maakt en geheugen vreet. Zeker wanneer je veel tabbladen open hebt staan. Safari staat bekend als erg efficiënt, terwijl Google Chrome geheugen slurpt. Volgens Mozilla’s eigen browsertest is de nieuwste Firefox-versie efficiënter dan Chrome en Safari.

Geheugengebruik volgens Mozilla (lager is beter) – Klik/tap voor groter.

Prestaties volgens OMT

De test van Mozilla is gebaseerd op statische pagina’s die vanaf een lokale webserver worden geladen. Wij besloten onze eigen browsertest(1) met populaire Nederlandse websites, sociale netwerken en tot slot een HTML5-video van YouTube in te zetten. Deze werd 10 keer herhaald en het gemiddelde geheugengebruik gemeten. Alle browsers zijn met standaard-instellingen op een schone installatie van OS X 10.12.5 getest en bijgewerkt tot de meest actuele, stabiele versie.

Klik/tap voor groter.

Hier ontstaat een ander beeld. Safari is de meest efficiënte browser, maar Firefox komt steeds meer in de buurt. Om goed te vergelijken, hebben we ook de vorige versie van Firefox (53) getest. De browser van Mozilla is Google Chrome voorbij. Voor Opera, dat leuke extra functies biedt, is er werk aan de winkel op het gebied van geheugengebruik.

Al met al kunnen we stellen dat Mozilla op Safari na de Mac-browser met het meest efficiënte geheugengebruik aflevert. Als je een Mac met 4GB RAM hebt en geen Safari wil gebruiken, is Firefox een prima keuze.

[1) De test is uitgevoerd door in Nederland populaire websites geautomatiseerd te laden en op nieuwssites heen en weer te scrollen. Zo wordt een realistisch beeld van het gebruik in de echte wereld met advertenties en ook trackers geschetst. De YouTube-video speelde op de achtergrond en bij de HTML5-game is doorgeklikt tot het startscherm. De flash-website in de lijst werd overigens niet gebruikt omdat alle browsers Flash standaard blokkeren.]

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Getest: Nieuwe Firefox-versie maakt indruk
Sluiten