Nieuw in iOS 11: half verborgen dark mode

Door: Raymon Mens - 7 reacties

Een donkere interface voor iOS is een veelgehoorde wens. Apple heeft er zijn vingers niet aan durven branden, maar maakt in iOS 11 wel een beginnetje. Een nieuwe functie heet officieel geen dark mode, maar doet wel wat je van een dark mode verwacht.

De nieuwe functie heet “keer kleuren slim om” en maakt de interface donker, zodat witte schermen zwart worden. De kleuren van afbeeldingen, app-iconen, je wallpaper en video’s worden echter niet omgekeerd.

Dark mode door deels omgekeerde kleuren

iOS had altijd al een optie om de kleuren om te keren en die blijft beschikbaar, maar slim omkeren is nieuw. In iOS 11 is de nieuwe modus te vinden onder InstellingenAlgemeenToegankelijkheidAangepaste weergaveKeer kleuren omSlim. Het werkt in de meeste Apple-apps al aardig, maar externe apps worden nog niet ondersteund.

ios 11 dark mode keer kleuren slim om 001
De instellingen app. Links in gewone weergave, rechts met slim omgekeerde kleuren – Klik/tap voor groter.

De functie lijkt nog in de kinderschoenen te staan en dat is niet zo gek als je je bedenkt dat iOS 11 nog in betafase is. In de foto’s-app worden afbeeldingen bijvoorbeeld in een donkere interface getoond terwijl de foto zelf zijn originele kleuren behoudt. Ga je naar de bewerkingsmodus, dan wordt de foto zelf ook ineens met omgekeerde kleuren getoond.

ios 11 dark mode keer kleuren slim om 002
Klik/tap voor groter.

Bij video’s gaat met wisselend goed. Apps die de native videospeler van iOS gebruiken, hebben geen problemen. YouTube gebruikt een eigen videospeler en toont beelden nog met omgekeerde kleuren. In Safari gaat video goed, maar afbeeldingen nog niet.

ios 11 dark mode keer kleuren slim om 003
Klik/tap voor groter.

Apple heeft nog geen toelichting op de nieuwe functie gegeven. Het zou ons echter niet verbazen als in een komende WWDC-sessie over toegankelijkheid uitgelegd wordt hoe apps aangepast kunnen worden. (Tipgever: Niels)

Meer iOS 11

iOS 11 is in september beschikbaar voor iPhone en iPad, maar nu al als beta voor ontwikkelaars. Wij schrijven over grote en kleine nieuwigheden. Je kunt alle berichten onder de tag nieuw in iOS 11 vinden.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  Pjotr

  Joepie

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Yes, dit moet erin! Veel beter.

 • Profielfoto
  seek

  Logisch alle dus ook externe apps moeten handmatig opnieuw gestyled worden.

 • Profielfoto
  GT1988

  Af en toe zie ik ook een zwart keyboard zonder dat ik aan de instellingen heb gesleuteld. Ziet er erg straks uit!

 • Profielfoto
  MacbookTo

  Prima, ik gebruik nu vaak: keer kleuren om, als ik buiten in de zon zit.

 • Profielfoto
  wensink

  Ik hoop dat het dan ook automatisch foto’s en video’s gaat herkennen in 3th party apps..

 • Profielfoto
  Dennis

  Helaas worden webpagina’s in safari ook in omgekeerde kleuren getoond.