Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 7 juni 2017
Leestijd: 2 minuten

Nieuw in iOS 11: half verborgen dark mode

Een donkere interface voor iOS is een veelgehoorde wens. Apple heeft er zijn vingers niet aan durven branden, maar maakt in iOS 11 wel een beginnetje. Een nieuwe functie heet officieel geen dark mode, maar doet wel wat je van een dark mode verwacht.

De nieuwe functie heet “keer kleuren slim om” en maakt de interface donker, zodat witte schermen zwart worden. De kleuren van afbeeldingen, app-iconen, je wallpaper en video’s worden echter niet omgekeerd.

Dark mode door deels omgekeerde kleuren

iOS had altijd al een optie om de kleuren om te keren en die blijft beschikbaar, maar slim omkeren is nieuw. In iOS 11 is de nieuwe modus te vinden onder InstellingenAlgemeenToegankelijkheidAangepaste weergaveKeer kleuren omSlim. Het werkt in de meeste Apple-apps al aardig, maar externe apps worden nog niet ondersteund.

De instellingen app. Links in gewone weergave, rechts met slim omgekeerde kleuren – Klik/tap voor groter.

De functie lijkt nog in de kinderschoenen te staan en dat is niet zo gek als je je bedenkt dat iOS 11 nog in betafase is. In de foto’s-app worden afbeeldingen bijvoorbeeld in een donkere interface getoond terwijl de foto zelf zijn originele kleuren behoudt. Ga je naar de bewerkingsmodus, dan wordt de foto zelf ook ineens met omgekeerde kleuren getoond.

Klik/tap voor groter.

Bij video’s gaat met wisselend goed. Apps die de native videospeler van iOS gebruiken, hebben geen problemen. YouTube gebruikt een eigen videospeler en toont beelden nog met omgekeerde kleuren. In Safari gaat video goed, maar afbeeldingen nog niet.

Klik/tap voor groter.

Apple heeft nog geen toelichting op de nieuwe functie gegeven. Het zou ons echter niet verbazen als in een komende WWDC-sessie over toegankelijkheid uitgelegd wordt hoe apps aangepast kunnen worden. (Tipgever: Niels)

Meer iOS 11

iOS 11 is in september beschikbaar voor iPhone en iPad, maar nu al als beta voor ontwikkelaars. Wij schrijven over grote en kleine nieuwigheden. Je kunt alle berichten onder de tag nieuw in iOS 11 vinden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Nieuw in iOS 11: half verborgen dark mode
Sluiten