Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 13 juni 2017
Leestijd: 2 minuten

Nieuw in iOS 11: groter en aanpasbaar bedieningspaneel

Een van de grootste veranderingen in iOS 11 die je dagelijks gaat merken, is het nieuwe bedieningspaneel oftewel control center. Apple vernieuwde dit in iOS 10 al en in iOS 11 gaat het volledig op de schop. Het wordt één schermvullend geheel.

Het bedieningspaneel is ook naar je eigen smaak uit te breiden en in te delen. Apple biedt in totaal 18 regelaars. Gebruik je nooit HomeKit? Haal dat weg en plaats bijvoorbeeld snelle toegang tot notities terug.

Groot scherm met uitklapbare widgets

Apple maakt optimaal gebruik van het scherm van de iPhone. Het bedieningspaneel is schermvullend en gemaakt voor makkelijke bediening. Schuifregelaars zijn direct op het scherm te regelen. Wil je meer precisie? Druk dan stevig (3D Touch) of lang (oudere iPhones en iPad) op een regelaar en er verschijnt een grote versie in beeld.

Andere regelaars openen na een stevige of lange druk extra opties. Bij de camera kun je bijvoorbeeld kiezen voor het maken van een selfie, video of gewone foto. Een stevige druk op het deel voor netwerkinstellingen laat je ook persoonlijke hotspot in- en uitschakelen. Nog een leuke: een stevige druk op het Apple TV-icoon tovert een volledige remote tevoorschijn. Die Remote-app is niet meer nodig.

Klik/tap voor groter.

Aanpasbaar met 18 regelaars

De meeste gebruikers van iOS 11 zullen het bedieningspaneel standaard laten, maar je kunt het ook naar je eigen hand zetten. De bovenste rij regelaars voor netwerkinstellingen, muziek, schermvergrendeling, niet storen, volume en helderheid is altijd aanwezig. De onderste rij is echter helemaal aan te passen. Je kunt in totaal 18 regelaars toevoegen en de volgorde aanpassen via InstellingenBedieningspaneel.

Klik/tap voor groter.

Deze regelaars zijn beschikbaar: Zaklamp, Timer, Rekenmachine, Camera, Woning (HomeKit), Apple TV Remote, Notities, Wallet, Vergrootglas, Text size, Stopwatch, Toegankelijkheid, Alarm, Dictafoon, Energiebesparing, Begeleide toegang, Niet storen tijdens autorijden en tot slot schermopname.

Meer iOS 11

iOS 11 is in september beschikbaar voor iPhone en iPad, maar nu al als beta voor ontwikkelaars. Later volgt ook een publieke betaversie. Wij schrijven over grote en kleine nieuwigheden. Je kunt alle berichten onder de tag nieuw in iOS 11 vinden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nieuw in iOS 11: groter en aanpasbaar bedieningspaneel
Sluiten