Nieuw in iOS 11: groter en aanpasbaar bedieningspaneel

Door: Raymon Mens - 13 reacties

Een van de grootste veranderingen in iOS 11 die je dagelijks gaat merken, is het nieuwe bedieningspaneel oftewel control center. Apple vernieuwde dit in iOS 10 al en in iOS 11 gaat het volledig op de schop. Het wordt één schermvullend geheel.

Het bedieningspaneel is ook naar je eigen smaak uit te breiden en in te delen. Apple biedt in totaal 18 regelaars. Gebruik je nooit HomeKit? Haal dat weg en plaats bijvoorbeeld snelle toegang tot notities terug.

Groot scherm met uitklapbare widgets

Apple maakt optimaal gebruik van het scherm van de iPhone. Het bedieningspaneel is schermvullend en gemaakt voor makkelijke bediening. Schuifregelaars zijn direct op het scherm te regelen. Wil je meer precisie? Druk dan stevig (3D Touch) of lang (oudere iPhones en iPad) op een regelaar en er verschijnt een grote versie in beeld.

Andere regelaars openen na een stevige of lange druk extra opties. Bij de camera kun je bijvoorbeeld kiezen voor het maken van een selfie, video of gewone foto. Een stevige druk op het deel voor netwerkinstellingen laat je ook persoonlijke hotspot in- en uitschakelen. Nog een leuke: een stevige druk op het Apple TV-icoon tovert een volledige remote tevoorschijn. Die Remote-app is niet meer nodig.

ios 11 control center bedieningspaneel 001
Klik/tap voor groter.

Aanpasbaar met 18 regelaars

De meeste gebruikers van iOS 11 zullen het bedieningspaneel standaard laten, maar je kunt het ook naar je eigen hand zetten. De bovenste rij regelaars voor netwerkinstellingen, muziek, schermvergrendeling, niet storen, volume en helderheid is altijd aanwezig. De onderste rij is echter helemaal aan te passen. Je kunt in totaal 18 regelaars toevoegen en de volgorde aanpassen via Instellingen → Bedieningspaneel.

ios 11 control center bedieningspaneel 002
Klik/tap voor groter.

Deze regelaars zijn beschikbaar: Zaklamp, Timer, Rekenmachine, Camera, Woning (HomeKit), Apple TV Remote, Notities, Wallet, Vergrootglas, Text size, Stopwatch, Toegankelijkheid, Alarm, Dictafoon, Energiebesparing, Begeleide toegang, Niet storen tijdens autorijden en tot slot schermopname.

Meer iOS 11

iOS 11 is in september beschikbaar voor iPhone en iPad, maar nu al als beta voor ontwikkelaars. Later volgt ook een publieke betaversie. Wij schrijven over grote en kleine nieuwigheden. Je kunt alle berichten onder de tag nieuw in iOS 11 vinden.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  bakvis

  En waarom nou nogsteeds geen schakelaar voor de gps. Dat zit op zo’n rotplek en noemen ze ook nog eens privacy….
  Kom op met die schakelaar zoals op Android altijd al aanwezig!!!

 • Profielfoto
  BartjeGossen

  Wat bakvis zegt! Bizar dat dit nog steeds niet geregeld is.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Ik denk dat het ook een stukje ontmoediging van Apple is…

 • Profielfoto
  koen

  Terug naar System 7!

 • Profielfoto
  KR1275

  Da’s System 6.0.7 of ouder…

 • Profielfoto
  koen

  Ha, ja ik was er niet zeker van. Bedankt voor de correctie.

  (y)

 • Profielfoto
  P-sibuna

  Kun je dan bij een stevige druk op wifi dan meteen naar wifi-instellingen of dat niet? Of bluetooth meteen naar de bluetoothinstellingen?

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Kun je dan bij een stevige druk op wifi dan meteen naar wifi-instellingen of dat niet? Of bluetooth meteen naar de bluetoothinstellingen?

  Nee, alleen uitklappen.

 • Profielfoto
  Not_a_Guru_yet

  Eindelijk energie spaarstand in control center!

 • Profielfoto
  pippen2

  Ik hoop dat het nog een fout is in de beta, maar het is nu haast niet te doen om een video naar de Apple TV te streamen. Ook het bedienen van sommige muziekapps gaat niet meer vanuit dit control panel. En ik vind het erg jammer dat de artcover van datgene waar je maar luistert bijna niet meer is te zien.

 • Profielfoto
  koen

  Doorgeven aan Apple.(y)

 • Profielfoto
  whaha

  Mobiele data eindelijk aan te passen via dit menu!

 • Profielfoto
  Roko

  Opvallend is dat Bedieningspaneel ook roteerbaar is (iPhone 7), maar dat voelt meer als een bug dan een feature. Open maar eens Safari, roteer je scherm en schuif dan naar boven voor Bedieningspaneel.
  Zo kun je ook vanaf je toegangsscherm naar beneden schuiven voor Berichtencentrum en ook deze kun je roteren en vanuit daar zelf naar rechts schuiven voor een geroteerd widget scherm.
  Dit lijken mij features voor de iPhone + versies die nog niet uit staan voor de gewone iPhones