Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 5 juni 2017

macOS High Sierra verbetert Mail, Foto’s en Safari

Naast iOS 11 heeft Apple tijdens WWDC 2017 ook macOS High Sierra aangekondigd. Het is de opvolger van macOS Sierra en krijgt versienummer 10.13. De Mac krijgt minder vernieuwingen dan iOS, maar kan rekenen op een aantal prima nieuwe functies.

In macOS High Sierra focust Apple op verbeteringen onder de motorkap die nieuwe technologieën als VR en 4K Video. Verder zijn een aantal veelgebruikte apps verbeterd, waaronder Foto’s, Safari en Mail.

Vernieuwingen in Safari

Apple gaat surfen met Safari weer een stuk aangenamer maken. Safari kan in macOS High Sierra nu automatisch de Reader-modus inschakelen om artikelen in een kale, overzichtelijke structuur weer te geven. Daarnaast verhindert ‘Automatisch afspelen blokkeren’ dat media met geluid automatisch in de browser wordt afgespeeld.

Safari gaat je online privacy ook beter beschermen. Slimme anti-tracking-technologie gaat trackinggegevens herkennen en verwijderen. Zo blijven advertenties je niet eindeloos op internet volgen.

Klik/tap voor groter.

Mail beter doorzoekbaar

De Mail-app krijgt nieuwe zoektechnologie die gebaseerd is op Spotlight. Mail vinden gaat nog makkelijker en sneller dankzij Top Hits, waarmee de relevantste resultaten boven aan de berichtenlijst van de gebruiker komen te staan. De Mail-app krijgt ook ondersteuning voor Split View tijdens het maken van een nieuw bericht. Zo kun je aan de linkerkant je mailbox bekijken en aan de rechterkant een nieuw bericht typen. De app is ook sneller en gebruikt minder 35% minder opslagruimte voor het bewaren van je mail.

Klik/tap voor groter.

Foto’s-app overzichtelijker

De Foto’s-app ziet er overzichtelijker uit dankzij een vaste navigatiekolom met alle albums en indelingstools. De bewerkingsweergave is nu voorzien van krachtige nieuwe tools, zoals Curven, waarmee kleuren en contrasten nauwkeurig kunnen worden bewerkt. Met Kleurselectie kun je een standaardkleurenpalet aanpassen. Foto’s ondersteunt daarnaast externe bewerkingsprogramma’s als Photoshop en Pixelmator. Je kunt ze direct vanuit Foto’s openen en alle bewerkingen worden in de fotobibliotheek bewaard.

De app gaat ook herkende gezichten synchroniseren tussen apparaten. Nu voeren iOS en macOS nog apart gezichtsherkenning uit, wat soms tot vreemde resultaten leidt.

Klik/tap voor groter.

Kleine vernieuwingen: iCloud Drive, Notites, Spotlight

  • iCloud Drive gaat als Dropbox werken. Gebruikers kunnen nu ieder bestand delen dat in iCloud Drive wordt bewaard en samenwerken met andere mensen. Het delen van een hele map is nog niet mogelijk.
  • In de Notities-app kunnen voortaan eenvoudige tabellen worden gebruikt. De gebruiker kan in cellen typen, dingen aanpassen en rijen/kolommen verplaatsen.
  • Spotlight toont statusinformatie over vluchten, inclusief aankomst- en vertrektijden, vertragingen, gates, terminals en zelfs een kaart van de vliegroute.

Ondersteuning voor externe GPU’s

Gebruikers die meer grafische power bij hun MacBook nodig hebben, kunnen een externe grafische kaart aansluiten. macOS High Sierra gaat dit via Thunderbolt 3 ondersteunen. Apple stelt een developer kit beschikbaar voor ontwikkelaars die hiermee willen testen.

Klik/tap voor groter.

Apple File System

Apple File System (APFS) zit al in iOS, maar komt nu ook naar de Mac. APFS maakt alledaagse zaken aanzienlijk sneller. Den aan het kopiëren van bestanden, het opvragen van de grootte van een map en het maken van snapshots. Het systeem beschermt gegevens tegen stroomuitval en systeemcrashes én beveiligt bestanden via ingebouwde encryptie.

Klik/tap voor groter.

Metal 2 en HVEC-video

Met Metal 2 kunnen ontwikkelaars nog meer uit de GPU halen. De Mac krijgt daarnaast ondersteuning voor High-Efficiency Video Coding (HVEC/H.265). Hiermee kunnen 4K-beelden met goede kwaliteit worden afgespeeld en opgeslagen, terwijl ze toch 40 procent kleiner zijn dan bij de huidige H.264-standaard. Met HEVC maakt Apple het mogelijk om video’s van hoge kwaliteit te streamen op netwerken waarop voorheen alleen streamen in HD mogelijk was.

Klik/tap voor groter.

VR-ondersteunining

De Mac wordt met macOS High Sierra ook een serieus platform voor het maken van virtual-reality content. Apple werkt samen met VR-bedrijven om VR-innovaties voor de Mac te realiseren die later dit jaar uitkomen. Zo is Valve hun SteamVR-platform voor macOS aan het optimaliseren en maken ze het gebruik van de HTC Vive-headset mogelijk. Daarnaast zijn Unity en Epic bezig om hun VR-ontwikkelingsmiddelen geschikt te maken voor macOS.

Final Cut Pro X gaat later dit jaar ook ondersteuning bieden voor professionele 360-graden workflows, waarbij 360-graden-video’s kunnen worden geïmporteerd, bewerkt en geëxporteerd.

Compatibiliteit

macOS High Sierra werkt met alle Mac-modellen die macOS Sierra draaien. Om te checken welk Mac-model je hebt, klik je op het Apple-icoon linksboven, kies je ‘Over deze Mac’ en daarna ‘Meer info’.

  • MacBook (eind 2009 of nieuwer)
  • MacBook Pro en Air (medio 2010 of nieuwer)
  • Mac mini (medio 2010 of nieuwer)
  • iMac (eind 2009 of nieuwer)
  • Mac Pro (medio 2010 of nieuwer)

Vanaf oktober beschikbaar

macOS High Sierra arriveert in oktober op je Mac. Ben je ontwikkelaar? Dan kun je nu de eerste developer beta downloaden. Over enkele weken kunnen ook enthousiaste eindgebruikers met de nieuwste macOS-versie aan de slag. Apple zal dan een publieke beta beschikbaar stellen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
macOS High Sierra verbetert Mail, Foto’s en Safari
Sluiten