Publieke beta macOS 10.13 High Sierra uit, zo test je ‘m veilig

Door: Raymon Mens - 24 reacties

Na iOS 11 en tvOS 11 heeft Apple nu ook een publieke beta van macOS 10.13 High Sierra uitgebracht. De nieuwste versie van macOS richt zich vooral op verbeteringen aan Safari, de Mail-app en brengt het nieuwe bestandssysteem APFS naar de Mac.

Je kunt je via de website beta.apple.com aanmelden. Wij raden aan deze te installeren op een Mac die je niet dagelijks nodig hebt. Is dat geen optie? Dan kun je de beta naast je huidige macOS-installatie zetten.

1) Aparte partitie aanmaken

Maak allereerst een aparte partitie aan voor de macOS-beta. Door een aparte partitie te maken, verdeel je de harddisk of SSD van je Mac als het ware in tweeën. Open het Schijfhulpprogramma dat te vinden is onder Programma’sHulpprogramma’s en klik helemaal bovenaan je harddisk aan. Kies vervolgens door Partitioneer en maak door op de plus-knop onderaan te klikken een nieuwe partitie. Die hoeft niet groot te zijn, 25GB is genoeg.

macos maak partitie 001
Klik/tap voor groter.

2) Beta downloaden

Nu ben je klaar om de beta te downloaden. Meld je aan via beta.apple.com en download de macOS Public Beta Access Utility. Dit tooltje zorgt ervoor dat je toegang tot de publieke beta krijgt. Als het goed is opent na installatie de Mac App Store, waar je de beta kunt downloaden. Als de download voltooid is, open je het installatieprogramma.

macos 10.13 beta downloaden
Klik/tap voor groter.

3) Installatie starten

Start de installatie van de publieke beta en accepteer de voorwaarden. Let op dat je bij het installeren niet direct doorklikt wanneer de schijf wordt getoond. Klik hier op ‘Toon alle schijven’ en kies de partitie die je in stap 1 hebt aangemaakt als schijf om macOS 10.13 High Sierra te installeren. Zo blijft je bestaande installatie behouden en wordt macOS High Sierra er naast geïnstalleerd.

macos 10.13 beta installeren 002
Klik/tap voor groter.

4) Na het herstarten

Als de installatie voltooid is, vraagt de Mac om opnieuw op te start. Let goed op dat je de alt/option toets op je toetsenbord ingedrukt houdt wanneer het Apple-logo verschijnt. Je kunt dan kiezen om in de beta of je stabiele macOS-installatie op te starten.

Reacties

24 reacties
 • Profielfoto
  m4v3r1ck

  Ben erg benieuwd wat ik allemaal tegenkom aan issues op mijn Mac Pro 5.1 (2012)!

 • Profielfoto
  donut

  @ m4v3r1ck
  ben ik ook benieuwd naar – laat het hier weten svp..mocht je het gaan doen

 • Profielfoto
  Twanb

  Ik krijg deze melding na een kwartiertje in de installatie: ‘an error occurred while verifying firmware’
  MBP mid 2010, MacOS 10.12 beta v5

 • Profielfoto
  Disksoft

  Ik krijg de melding: De installatiegegevens op de herstelserver zijn beschadigd.

 • Profielfoto
  tracky2

  Fout op de server, we zullen nog wat geduld moeten hebben

 • Profielfoto
  Jannemanishere

  Net geïnstalleerd op eigen partitie. Niet spannend allemaal deze versie…

 • Profielfoto
  pruus

  Prima stuk. Draait bij mij goed. Echter merk ik dat hij de SIRI stemmen door elkaar gooit. Ik krijg een Zweedse Nederlandse die praat als ik de Nederlandse mannenstem kies. Veranderen naar Belgisch mogelijk, maar Nederlandse vrouwenstem blijft Belgisch. Feedback gestuurd.

 • Profielfoto
  Janschijff

  Heb m inmiddels geïnstalleerd op een iMac met ssd en HD. Kan nu geen timemachine backup maken van de ssd omdat deze wordt uitgesloten.

 • Profielfoto
  KingChaos

  Ik ben een badass. Ik wil ‘m gewoon op m’n werkMac draaien. Kan iemand bevestigen of Photoshop enzo gewoon werken?

 • Profielfoto
  A_A

  Hmm 3 test machines even geprobeerd en alle 3 starten niet meer op.
  Best jammer.
  alle 3 een iMac (Retina 4K, 21.5-inch, eind 2015)

 • Profielfoto
  koen

  @kingchaos: zet het erop, en laat het ons weten!

 • Profielfoto
  m4v3r1ck

  Ik krijg de melding: De installatiegegevens op de herstelserver zijn beschadigd.

  Je moet eerst de macOS Public Beta Access Utility installeren! Succes.

  Cheers

 • Profielfoto
  YTvW

  Bij installatie krijg ik de vraag of ik APFS wil als bestandsysteem, als ik hem over mijn bestaande installatie heen zet formateerd hij dan niet de hele harde schijf?

 • Profielfoto
  spywurm

  @YTvW: het bestandssysteem veranderd, maar je gegevens blijven allemaal in orde. Heb net de installatie afgerond met een iMac Late 2011 (met 24GB ram en een zelfgeplaatste SSD, Samsung Evo 850).

  Het is idd ook goed plaatsbesparend:
  SSD met Mac OS Sierra: 197,7GB in gebruik
  SSD met Mac OS High Sierra Public Beta 1: 173,63GB in gebruik

  een verschil van 24,07GB! En dat door niets te doen buiten omzetten nar APFS.

  Merk ook geen verschil, geen bugs of niets.

 • Profielfoto
  YTvW

  @spywurm: thanks dat wilde ik even zeker weten.

 • Profielfoto
  spywurm

  @YTvW: geen probleem;-) op het eerste zicht zie je wel weinig verandering maar je merkt wel dat er veel onder de motorkap is gewerkt. Ook de opstartsnelheid van de Mac (voor zover dat ik dit nog doe) is aanzienlijk hoger.

 • Profielfoto
  tracky2

  Hier nog steeds zelfde probleem.

 • Profielfoto
  Johnyw

  Hadden ze bij Apple niet beter Itunes aangepakt ? Als ik hier de eerste reacties lees heeft die nieuwe systeemsofware niet veel om het lijf, lijkt me eerder een zoethoudertje

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Hadden ze bij Apple niet beter Itunes aangepakt ? Als ik hier de eerste reacties lees heeft die nieuwe systeemsofware niet veel om het lijf, lijkt me eerder een zoethoudertje

  iTunes moet inderdaad aangepakt worden, maar dat wil niet zeggen dat deze versie van macOS niets nieuws met zich meebrengt, zij het vooral onder de motorkap. Het hoeft niet altijd er helemaal anders uit te zien, wat ze met “High Sierra” gedaan hebben is in mijn inziens heel erg goed, alleen het nieuwe APFS is het al waard om te upgraden! Heb je al eens gezien hoe snel kopiéren en plakken nu bijvoorbeeld gaat?

  Ik ben heel blij met de vernieuwingen die Apple heeft laten zien. Ik gebruik het nog zelf niet omdat ik geen reserve mac heb, maar zodra het beschikbaar is en goed werkt wil ik het zeker op mijn systeem. Maar ik heb teveel apps die ik gebruik om het te riskeren. Maar de publieke beta moet nu éénmaal gebeuren en laten we maar hopen dat er veel mensen zijn die feedback geven, zoals Pruus bv doet:-)

 • Profielfoto
  koen

  @johnyw: wat is er mis met iTunes?

 • Profielfoto
  thijsvanzwam

  hmmm… vannacht is op mijn “normale” systeem 10.12.6 beta automatisch geïnstalleerd. is dat een extraatje wat je er bij krijgt?

 • Profielfoto
  YTvW

  Hmmm dat ging niet goed, als ik zeg dat ie moet bijwerken naar APFS dan kan ie niet meer opstarten, heb de beta nu geïnstalleerd zonder APFS

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  @koen wat is er NIET mis met iTunes kun je beter vragen? Het is een moloch, een bij elkaar gehackte enorme berg bagger.
  iTunes begon ooit als een klein programma om mp3’s mee te spelen. Niks meer. niks minder. Daarna kon je er ook CD’s mee branden (rip, burn, play), daarna kwam AAC, de Music Store, iBooks, Movies, etc etc. En nog tonnen aan andere features. Dit is er allemaal bovenop geplakt, aan toegevoegd etc. Het is ondertussen als een schuurtje waar ondertussen allemaal torens en uitbouwen aan geplakt zijn, maar de fundering is nog steeds voor een schuurtje…
  iTunes is joekelig groot, bloatware en totaal onoverzichtelijk. Sommige functies zijn verstopt en lastig te vinden.

  Hoogste tijd voor een complete rewrite naar het iOS model: een Music, Videos, Podcasts en Music Store app.

  Dan on topic::P
  High Sierra is een grote verbetering denk ik, maar inderdaad onder de motorkap. AFS is echt een revolutie na dertig jaar HFS. HFS+ was in de loop der jaren wel verbeterd maar valt echt in het niet bij moderne fileystems. AFS is een super modern en snel filesysteem. Nog niet perfect, maar een uitstekende basis om minimaal tien a twintig jaar mee vooruit te kunnen. Ik kijk er in ieder geval naar uit.

  Ik wacht nog even met installeren…. m’n externe SSD via USB-C is geformatteerd als ExFat voor comptabiliteit met Windhoos en m’n NAS en de interne SSD van m’n Macbook is te klein. M’n 2008 iMac op m’n werkkamer die ik gebruik voor licht kantoorwerk is al niet compatibel met Sierra… laat staan High Sierra.

  Wel jammer, ben best benieuwd!
  Mocht er iemand zonder problemen werken op een Macbook 12″ 2017, let me know!

 • Profielfoto
  Hoepi

  Ik heb zojuist in VMWare Fusion een kloon gemaakt van mijn VMWare Sierra-host en die ge-upgrade naar High Sierra Beta.
  Dit werkt in ieder geval. Volgens VMWare Fusion-blog is het slechts met hacks mogelijk om een schone installatie van de beta te maken. Dat laat ik graag aan anderen over …

  Ben nu de verschillende aanpassingen van High Sierra aan het beoordelen.

  ‘Keep in touch’.