Hey Apple, de Mac mini bestaat ook nog

Raymon 6 maanden geleden 31 reacties Laatste door computer space

De huidige Mac mini viert in oktober zijn derde verjaardag zonder enige verandering of vernieuwing. Een record dat alleen wordt overtroffen door de Mac Pro uit 2013 en geen record om trots op te zijn. Reden voor een feestje is het al helemaal niet.

Tijdens WWDC 2017 werden bijna alle Macs vernieuwd, zelfs de MacBook Air kreeg een snellere processor. De Mac mini blijft echter onaangeraakt. Wat is de toekomst van de kleinste Mac-desktop?

Vergeten computer

Apple lijkt de Mac mini simpelweg vergeten. De kleinste Mac is van de meeste overzichtsfoto’s op de Apple-website verdwenen. Op de productpagina wordt de computer getoond met een Thunderbolt Display. Een monitor die Apple niet meer verkoopt en die ook niet meer gemaakt wordt.

mac familie 2016

Geen plaats meer voor de Mac Mini op de familiefoto (links: 2016 – rechts: 2015).

Bijzondere doelgroep

Juist nu Apple weer werk van de Mac maakt, is het vreemd dat de Mac mini niet aan bod komt. Tijdens een bijeenkomst met journalisten in april sprak Phil Schiller sussende woorden. Apple’s marketingman verzekerde ons dat het bedrijf echt om de Mac en zijn gebruikers geeft.

Het is ongetwijfeld een lastige keuze. De Mac mini bedient namelijk meerdere doelgroepen. Er zijn instappers, maar ook enthousiaste knutselaars die graag een server of ander systeem op basis van een Mac zonder scherm bouwen.

Dit is misschien ook het zwakke punt van de kleinste Mac. Apple verkoopt de instappers liever een iMac. De enthousiaste knutselaars -die zich vaak in de reacties op OMT laten horen- kunnen waarschijnlijk ook met een Intel NUC of Raspberry Pi uit de voeten, maar durven die stap nu vaak niet te maken omdat er nog altijd kans op een nieuwe Mac mini is.

mac mini

Klik/tap voor groter.

Schrappen of bijwerken

Apple zou er goed aan doen duidelijkheid te geven. Schrappen of updaten. Op dit moment is een hopeloos verouderde Mac voor het volle pond verkopen niet alleen beschamend, het ontkracht ook de boodschap dat Apple écht om de Mac en zijn gebruikers geeft.

Raymon is vaste redacteur bij OMT, maar noemt zich liever redactieninja. Ook te volgen op Twitter en wekelijks te horen in de TechSnacks Podcast. Lees meer artikelen van Raymon.

En nu?

31 reacties

Profielfoto

xaddict 6 maanden geleden

Ook wordt de mac mini voor serverdoeleinden gebruikt. Het is bovendien een superfijne instapMac

Profielfoto

Ward 6 maanden geleden

Het wachten is op de Mac Mini Pro, als serveroplossing bij de iMac Pro?!

Profielfoto

defores 6 maanden geleden

MacMini en server-doeleiden? MacMini is goed voor een bier filter, voor een server zijn ze absoluut niet geschikt veel te traag (om te schamen).
Mijn MacMini G4 is zelfs 10x zo snel.

Profielfoto

GoeieDag 6 maanden geleden

De Mac mini viert in oktober zijn derde verjaardag zonder enige verandering of vernieuwing.

De Mac mini vierde afgelopen januari zijn 12 verjaardag.
En is het nu al drie jaar geleden dat ie voor het laatst werd ge-update.

Profielfoto

McPim 6 maanden geleden

Mijn MacMini G4 is zelfs 10x zo snel.

10x zo snel als…? Zal wel aan mij liggen maar dat snap ik niet..

Profielfoto

Reinier666 6 maanden geleden

Laatste mini is erg traag idd, ik heb der zelf een 256gb ssd in gezet en nu is hij acceptabel snel. Maar eigenlijk zou apple het ding niet zo moeten verkopen.
Hij is echt beschamend langzaam.

Profielfoto

Bart119 6 maanden geleden

Best jammer want ik vond het een leuke Mac. Vroeger heb ik nog een mini G4 gehad als enige computer, en dat liep prima.

Toen heb ik de randapparatuur van mijn wintel-pc gerecyleerd, en ik had voor de rest een prima computer met voldoende poorten.

Moest hij up to date zijn zou ik hem nu op dit moment nog kopen.

Profielfoto

seek 6 maanden geleden

MacMini is goed voor een bier filter

Misschien, maar toch zeker als bierviltje.

Profielfoto

Tov 6 maanden geleden

:-)

Profielfoto

Frans 6 maanden geleden

De Mac mini krijgt inderdaad weinig liefde van Apple. Dat vind ik erg jammer. Ik zal nooit een iMac kopen zolang Apple ze van die (voor mij super irritante) reflecterende schermen blijft voorzien. Een Mac Pro vind ik gewoon te kostbaar.

Mijn Mac mini uit 2009 (met 8 GB RAM en 1 TB SSD) is nog (net) snel genoeg, maar niet upgradable naar Sierra of, straks High Sierra. Een OS versie achterlopen kan nog wel, maar twee versies?

Ik hoop op een nieuwe (zelf RAM en SSD upgradable) Mac mini maar vrees nu het ergste. Dan maar geen nieuwe desktop en mijn MacBook Pro (2011) aan mijn (niet reflecterende Eizo) monitor hangen? Tweedehands Mac mini (model 2012) zoeken en RAM en SSD upgrade uitvoeren? Hoe lang kan die dan nog mee?

Voor een Mac mini fan zijn het geen goede tijden. Ik voel me een beetje bedroefd.:-(

Profielfoto

steveb 6 maanden geleden

Het wachten is op de Mac Mini Pro, als serveroplossing bij de iMac Pro?!

want we knutselen al een iPad pro als touchpad voor de (i)mac pro

Profielfoto

Hydræ 6 maanden geleden

Laatste alinea: helemaal mee eens!

Ik heb vorig jaar nog een Mac mini 2,6GHz gekocht. Waarachtig een fijne compacte computer, voldoende poorten, mooi alles weggewerkt, stil en zuinig. Externe SSD eraan gehangen via USB 3. Voor het werk dat ik ermee doe is het een geschikte pc.

Zelf denk ik dat de Mac mini gaat verdwijnen want er zijn alternatieven. De iMac werd al subtiel aangemerkt als instapper tijdens de keynote, en iPads zijn eigenlijk ook halve pc’s waarop veel mogelijk is.

De Mac mini kan veel voor een lagere prijs. Commercieel gezien is het voor Apple slimmer een Macbook voor €1499 of een iMac voor €1299 te verkopen dan zo’n leuk plat doosje die tevreden zoemt op je bureau.

Profielfoto

Andor Bastiaenen 6 maanden geleden

Ik heb een Mac Mini 2012 die als Plex Server draait. Voor de rest is het leuk om mee te knutselen. Er hoeft mij niet zo nodig een nieuwe te komen, daarbij zijn de OS server oplossingen van Apple ook niet meer nodig omdat veel andere diensten dit beter kunnen. Leuk apparaatje. Apple zou er goed aan doen de prijs van de Mac Mini te verlagen om zakelijke en particuliere gebruikers te lokken wellicht voor het eerst een Mac te gebruiken.

Profielfoto

donut 6 maanden geleden

Appel is in staat op dit moment een zeer krachtige MacMini te maken, vergelijkbaar met de Macbook pro modellen. En dat is nu net het probleem.
De reden dat ze het niet doen is denk ik dat ze inzien dat ze er niet een Mac pro/ Imac prijs voor kunnen vragen en het daarmee concurreert zo’n Macmini met haar duurdere modellen.

Zelf zou ik ook liever een los scherm hebben en een makkelijker op te waarderen machine dan een iMac.
een Nieuwe MacPro komt pas in 2018 en zal waarschijnlijk onbetaalbaar zijn.

Profielfoto

farl4web 6 maanden geleden

Bij ons op kantoor heb ik alleen Mac Mini’s gekocht, puur omdat de iMacs reflecterende schermen hebben. Dat kan niet als je design werkzaamheden doet, je ziet geen zak. Mac Mini is snel genoeg, maar valt me tegen dat ze hun gebruikers zo in de steek laten.

Profielfoto

knekkie 6 maanden geleden

Apple heeft nog een lange weg te gaan

Profielfoto

Buzz 6 maanden geleden

Ik zal nooit een iMac kopen zolang Apple ze van die (voor mij super irritante) reflecterende schermen blijft voorzien.

Ondertussen, 10 generaties iMac verder, zijn er blijkbaar nog steeds mensen die zich niet over deze verandering heen kunnen zetten, en daardoor de iMac, met toch wel verreweg het fraaiste computerscherm dat er zo’n beetje bestaat (op de nieuwe iPad Pro na), om deze reden opzij zetten.

Misschien overbodig om te zeggen, maar zogenaamde niet-reflectieve schermen, reflecteren ook, en zelfs veel meer, maar alleen wat diffuser, zodat je er niet je spiegelbeeld in kan herkennen. Door deze eigenschap kunnen deze schermen alleen nooit de scherpte en het dynamisch bereik van de huidige Apple schermen benaderen.

Profielfoto

Melle 6 maanden geleden

Hier zelfde verhaal – alle vaste werkplekken voor de medewerkers hebben een mac mini – 3 daarvan i7 quad-core , met daaraan matte ultra scharp 25″ schermen van DELL. Fantastische serum. En allen medewerkers vinden deze schermen van 250 euro veel aangenamer om op te werken dan de 27″ thunderbolt displays die we hadden… de bedoeling was ooit om rustig stelselmatig de mini’s up te daten en de schermen te behouden… we blijven wachten en die mac mini’s ? Die blijven intussen snel genoeg!!’n

Profielfoto

html-junky 6 maanden geleden

Bij een MacMini hoort een scherm, en laat het nou net zo zijn dat Apple het afgelopen jaar gestopt is met schermen produceren. En vervolgens komen ze niet meer met een update voor de mini, geeft aan dat Apple met de mini wil stoppen, want Apple heeft atijd het complete plaatje willen verkopen

Profielfoto

Buzz 6 maanden geleden

Onzin html-junky. De mac mini is ooit zelfs in de markt gezet door Apple met de slogan: bring your own display, keyboard and mouse.

Het zou natuurlijk kunnen dat ze daar van af zijn, maar heel stellig kan je dat volgens mij niet zeggen, zeker niet meer na de mac pro belofte van eerder dit jaar.

Profielfoto

Melle 6 maanden geleden

Plus het feit dat ze nu hebben aangekondigd om samen met een nieuwe mac pro, nieuwe schermen uit te brengen…

Profielfoto

Melle 6 maanden geleden

Misschien slagen ze erin om de mac pro basis te laten starten aan 500 euro? En kan je hen uitbreiden tot een beest van 15.000 euro….Dat is dromen zeker…

Profielfoto

Facundo 6 maanden geleden

Onze macmini (late 2012) is bij ons de ‘last mac standing’, nadat imac en pro het begaven. En het is de enige mac waar we mogelijk nog interesse voor zouden hebben gehad.

Profielfoto

koekiewous 6 maanden geleden

De Mac Miji kost Apple geld ipv dat het ze dit oplevert. Het is wat er al geschreven werd, ze verkopen liever een iMac.

Profielfoto

riji op 15 juni 2017

Ik heb de mini nieuw gekocht eind 2015, basismodel en achteraf SSD erin.
Ik gebruik die als media player met KODI. Ik ben er tevreden over.
Ik denk dat de mini Apple eigenlijk in de weg staat: ze kunnen er niet HEEL VEEL geld aan verdienen.

Profielfoto

McJohn op 15 juni 2017

Niettegenstaande de mindere grafische capaciteiten van de Mac Mini altijd al de zwakste schakel is geweest in de configuratie, blijft mijn Mac Mini “Late 2012” (quadcore i7, 16 GB RAM) een killer Mac. Echt geen klagen over… tot nu toe…:cool:

Ben blij dat ik die aankocht nog voor er iets bekend was over het 2014 model Mac Mini, want ik heb bij nader inzien meer configuratie nu,… voor minder geld.

Het zou jammer zijn mocht Apple de MIni ditchen…. maar persoonlijk denk ik niet dat het zo ver zal komen.

Profielfoto

Mac Erger Je Niet op 15 juni 2017

Wat mij opvalt is dat de mini’s zelden kapot lijken te gaan.
Weinig marge plus een product dat lang mee gaat, ja daar worden de aandeelhouders natuurlijk niet blij van..:evil:

Profielfoto

janvanes op 15 juni 2017

De mac mini is ooit zelfs in de markt gezet door Apple met de slogan: bring your own display, keyboard and mouse.

Dat roept Apple tegenwoordig ook als je een MacPro van zes- of zevenduizend euro koopt:sad:

Profielfoto

Soulshaker op 15 juni 2017

Ik hoop dat ze toch nog niet schrappen uit hun aanbod.
Het blijft een relatief goedkope instapper.

Profielfoto

LanWolf op 15 juni 2017

Ik heb ondertussen meerdere mini’s gehad, heb ook nog t originele Apple 23″ scherm, die dikke niet reflectieve alu variant. Scherm Doet het prima, ik heb ook geen 2000 euro te besteden voor een nieuwe mac, maar mijn mini uit 2011 is aan vervanging toe(white screen of death, boot niet meer) (gelukkig voor de noodzakelijke dingen nog een mini staan uit 2009:) )
Heb voor andere dingen en games een i3 pctje. Deze hangt met een switch ook aan het Apple scherm. Dit kan ik met een iMac ook niet.
Maar als Apple nog veel langer wacht zie ik toch me genoodzaakt geheel naar Windows over te stappen ook voor m’n foto en video bewerking

Profielfoto

computer space op 21 juni 2017

Misschien overbodig om te zeggen, maar zogenaamde niet-reflectieve schermen, reflecteren ook, en zelfs veel meer, maar alleen wat diffuser, zodat je er niet je spiegelbeeld in kan herkennen. Door deze eigenschap kunnen deze schermen alleen nooit de scherpte en het dynamisch bereik van de huidige Apple schermen benaderen.

Complete bull. Zet beide maar eens uit. De matte reflecteert nagenoeg niks, is heel donker. De spiegelende is dat totaal niet. Alleen mijn speaker-grill-hoesjes zijn zwarter. En dynamisch bereik valt ook wel mee. IPS zit er in een mac, contrast is 1:1000 in donkere ruimte, bij omgevingslicht een stuk minder. Met mijn mat VA scherm haal ik gewoon 1:1200 met omgevingslicht.

Ik weet niet hoe de huidige iMac schermen zijn qua lange termijn, maar na de witte serie (die hier nog in volle pracht draait) ben ik niet te spreken over de betrouwbaarheid van de iMac panels. 5K scherm ken ik niet, maar de 21,5/24/27 inch panels hebben allemaal stof-problemen achter het glas waardoor ze na jaar of 3 vlekken krijgen die niet meer weg gaan. Super irritant.

Back on topic:
Tekenend is dat 2012 mini’s al 5 jaar 0 afschrijving hebben. Dat heeft Apple iig voor elkaar: een TCO van 0€/jaar. Best knap. Maar zegt natuurlijk niks anders dan dat de 2014 versie wordt weggehoond. En dat er NIEMAND buiten Apple instaat is om een Mini PC te bouwen. In ieder geval niet met ingebouwde voeding en zelfde slikke looks en volledige alles-in-een oplossing. Zakelijk is de TCO zelfs negatief: in 2012 kocht je de 2.6 quad voor 899 incl BTW, dat is 742€ netto. Nu verkoop je m voor 900-1000 marge 0% omdat ie is afgeschreven. Heb je dus -50€/jaar aan hardware kosten.

 


Je kunt alleen reageren met een gratis OMT account.
Heb je geen OMT account? Registreer je dan nu gratis!

Inloggen

 

of Wachtwoord resetten?