Kensington Thunderbolt 3 dock zit vol verrassingen

Door: Raymon Mens - 8 reacties

Kensington is vooral bekend als maker van kabelsloten voor computers, maar brengt ook een Thunderbolt 3 dock voor de MacBook Pro op de markt. De fabrikant heeft met het SD5000T Dock een vrij complete oplossing met een robuuste uitstraling.

Aan de achterkant zitten twee Thunderbolt 3-poorten, een DisplayPort, analoge audio in en uit, gigabit ethernet en een gewone USB-poort. Aan de voorkant is een USB-C-poort en gewone USB-poort te vinden.

Twee 4K-schermen via DisplayPort++

Kensington heeft het dock voorzien van een speciale DisplayPort-variant. Deze draagt niet alleen het DisplayPort-signaal, maar ook een HDMI-signaal. Zo kun je er twee 4K-monitoren (60 Hz) op aansluiten. Natuurlijk kunnen de schermen ook via Thunderbolt 3 aangesloten worden.

De USB-aansluiting aan de voorkant levert genoeg stroom (2,1A) om een tablet of smartphone op te laden en het dock voorziet een MacBook van 85 watt stroom. Dat is genoeg om de 13- of 15-inch MacBook Pro opgeladen te houden.

Kensington SD5000T 001
Klik/tap voor groter.

Zakelijke verrassingen

Het dock kan door middel van een Kensington Lock ook aan een bureau gezekerd worden. In het bedrijfsleven wordt dit vaak gedaan om het lenen of ontvreemden van apparatuur te voorkomen. Een andere functie die opvalt, is de mogelijkheid om het dock op de achterkant van een VESA monitor (75 of 100 mm) te monteren. Het kan vervolgens in drie verschillende standen worden geplaatst. Een slim idee om kabels -die vaak éénmalig moeten worden aangesloten- uit het zicht te houden.

Kensington SD5000T 002
Klik/tap voor groter.

Het Kensington SD5000T Thunderbolt 3 Docking Station is eind juli leverbaar en heeft een adviesprijs van € 399.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  Melle

  Mooi! 399 euro. Duur!!!

 • Profielfoto
  TeeJay

  Wat een belachelijke prijs voor een dock..

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Het lijkt duur, maar hier zitten complete computers ingebouwd die allerlei signalen moeten vertalen. Natuurlijk kun je een goedkope chinees kopen, maar ik durf daar m’n MBP niet op aan te sluiten (nog afgezien van t feit dat iemand die een dure MBP koopt niet gaat zeuren over de prijs van een goede dock).
  Tenslotte is de techniek om veilig 85w te leveren ook redelijk geavanceerd en gebonden aan veiligheidsnormen. En bedenk dat je dan geen extra Apple oplader meer nodig hebt, zodat je de oplader van Apple zelf altijd in je tas kunt houden en (dus) nooit meer kunt vergeten.

  Kortom: het betaalt zichzelf op de lange termijn uit…

 • Profielfoto
  donut

  die 400 euro besteed je wellicht beter aan een tweedehands 2015 Macbook Pro met alle aansluitingen.

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  Volkomen achterlijke prijzen voor docks, waaronder deze. Het wordt steeds gekker.

  En @mvmaastricht, om nou te zeggen dat hier “computertjes” in zitten gaat echt te ver. Er zitten behoorlijk geavanceerde chips in ja, die op hoge snelheid werken. Maar als die Chinezen het voor 30 euro kunnen verkopen, dan zie ik echt niet in waarom Kensington er 399 voor durft te vragen. Daar zit gewoon een volkomen achterlijke marge op.

 • Profielfoto
  Paul_B

  Wow, wat een prijs. Hij ziet er mooi uit, en die VESA-mount is een leuke gimmick als je hem wil gebruiken voor een vaste opstelling, Maar waar ik mijn Macbook Pro overal mee naar toeneem, bijna nooit op mijn eigen plek zit en tóch m’n dock nodig heb, is de HyperDrive ideaal.
  Dit is een crowdfunding-project op Indiegogo.
  Misschien niet zo overcompleet als deze Kensington, maar verder een topproduct en anders dan vaak met crowdfunding-projecten, nog snel geleverd ook. 24 Mei besteld en 2e week van juni in huis.

 • Profielfoto
  apple-man

  Ik vind Dat USB hubs of dock over het algemeen altijd al vrij prijzig zijn geweest zeker als ze over USB 3 beschikken. Ik heb een vrij simple USB hub Targus 7-Port USB 3.0 Combo Hub Die heeft 3 usb 3 poorten en 4 USB 2 poorten. Die heb ik al sinds 2012 meen ik. En die was voor een vrij simpele USB Hub ook niet bepaald goed koop met 57.99 bij bol.com elders was die zelfs meer dan 60 euro. En Thunderbolt is altijd al een veel duurdere standaard geweest dan USB 3 of USB 3.1 of USB 3.1 C dus vind het redelijk normaal dat die Docks of hubs duurder zijn. Maar dat wil niet zegen dat ik die 399 euro terecht vind voor een Dock met Thunderbolt 3 Die 399 euro vind ik namelijk ook belachelijk hoog voor wat je krijgt. Als dat ding nu 159 euro was zou ik dat nog overwegen.

 • Profielfoto
  rkars

  Eerlijk gezegd vind ik de prijs nog niet eens zo heel hoog. Docks zijn altijd al prijzig geweest. 15 jaar geleden betaalde je voor een dock voor een Dell of Toshiba al 300,-
  Hier op het werk hebben we op alle flexplekken universele docks voor de Dell’s binenn het bedrijf, deze kosten ook al 315,- (https://www.centralpoint.nl/docking-stations/targus/dv2k-art-acp77euz-num-3423177/)

  Vergelijk een dock gewoonweg niet met een (simpele) hub die je dagelijks bij je wilt dragen, het is voor een ander gebruik.