iPhone 8: Touch ID in powerknop mogelijk

Door: Raymon Mens - 13 reacties

Een van de grote vragen rondom de iPhone 8 (of: iPhone Edition) is: wat gaat Apple met Touch ID doen? Het toestel heeft naar verluid geen home-knop meer en Apple zou moeite hebben met het integreren van de vingerafdrukscanner in het scherm.

Naast uitwijken naar de achterkant, heeft Apple nog een optie. Touch ID kan ook in de powerknop van een iPhone geïntegreerd worden. De iPhone-maker heeft deze techniek onder de knie en bovendien gepatenteerd.

Techniek sinds 2015 in ontwikkeling

Apple blijkt al een lange tijd aan deze techniek te werken. Het deed in juni van 2015 een patentaanvraag, die nu pas openbaar is gemaakt. In de tekst wordt specifiek verwezen naar de mogelijkheid om een apparaat van een groter scherm te voorzien door het plaatsen van Touch ID in de powerknop.

Naar verwachting krijgt de iPhone 8 een groter scherm en kleinere randen. Waardoor een 5,8-inch scherm in een behuizing past die kleiner is dan die van de iPhone 7 Plus.

touch id in powerknop patent
Klik/tap voor groter.

Drie opties voor iPhone 8

Een vingerafdrukscanner in het scherm is nog steeds de meest wenselijke variant. Apple heeft een techniek die Touch ID op ieder oppervlak mogelijk maakt, maar heeft volgens geruchten problemen met de massaproductie. Touch ID op de achterkant is de minst wenselijke optie. De powerknop zou een redelijk compromis zijn. Sony maakte al eens een toestel met vingerafdrukscanner in de powerknop en dat werkte probleemloos.

Sony Xperia Z5 16x9
De Sony Xperia Z5 uit 2015.

Als we recent gelekte onderdelen moeten geloven, is er sowieso geen sprake van Touch ID op de achterkant. Op onderstaande behuizing die voor de iPhone 8-productie zou zijn, is geen uitsparing voor een vingerafdrukscanner te zien.

iphone 8 behuizing 001
Klik/tap voor groter.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  ibla

  Dan kan je dus niet zo makkelijk een case meer gebruiken

 • Profielfoto
  ququlequ

  Als ze een groot gat in hoesjes maken voor een logo kunnen ze ook uitsparingen maken voor de powerknop.

 • Profielfoto
  knekkie

  Waarom dan niet touch ID in het logo

 • Profielfoto
  Ruurd

  Achterop. In de aan-en-uit-knop. Allemaal slechte opties en allemaal achteruitgang van functionaliteit. Wedden dat dat niet gaat gebeuren? Als het niet makkelijk te gebruiken is gaat Apple dat soort dingen niet gebruiken.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Achterop. In de aan-en-uit-knop. Allemaal slechte opties en allemaal achteruitgang van functionaliteit. Wedden dat dat niet gaat gebeuren? Als het niet makkelijk te gebruiken is gaat Apple dat soort dingen niet gebruiken.

  Ben het gedeeltelijk wel eens.

  Ik vermoed dat touch id in de langere knop op de zijkant wel zou kunnen lukken, toch liever dan op de achterkant…

  Nee Knekkie, nee, dat is helemaal gebruiksonvriendelijk (maar dat vindt ik dan persoonlijk). Hij ligt op tafel, wil je even je uur bekijken, moet je hem oprapen en en tikken. Ik ben het eens met Ruurd dat, als het niet makkelijk kan, Apple het niet doet. Ik hoop nog steeds dat het ingebouwd zit in het scherm:-)

 • Profielfoto
  Webbiker

  Of mss is heel de achterkant een touch-id vlak… Dan hoef je het toestel alleen maar vast te houden (één of meerdere vingers raken de achterkant) en je ben ingelogd…

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Noooooo!
  Dat is net zo erg als op de achterkant. Onpraktisch in allerlei hoezen, carkits en standaarden. Moeten er allerlei lelijke gaten komen omdat Apple het niet in het scherm wil/kan verwerken.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Webbiker, maar dan moet je nog steeds je telefoon van de tafel in je handen nemen, of van de nachttafel of wat ook. Dat is gewoon onpraktisch. De zijkant lijkt voor mij het beste compromis. Uitsparingen heb je daar toch (in mijn case toch) en dat is zeker niet lelijk. In een metal frame zijn er ook uitsparingen voor deze knoppen en dus kan het voor mij ook daar. Maar natuurlijk liefst in de front:-)

 • Profielfoto
  Dydefox

  Ik heb maar 1 oplossing: iris herkenning!

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @Dydefox, misschien als die in 360 graden werkt:p

 • Profielfoto
  steveb

  touch id komt niet achteraan
  niet langs boven
  en ook niet in het scherm

  maar wel in het glas dat bovenop het scherm ligt.

 • Profielfoto
  KR1275

  Touch ID werkt straks op het hele scherm.

 • Profielfoto
  steveb

  in de (nabije) toekomst wordt het face id
  1. oogscan is voor iedere persoon uniek
  2. 3d FaceTime camera zorgt voor double check via gezichtsherkenning: dit controleert de vormgeving van het gelaat + huids kleur analise en haarkleur

  en als we een tripple check willen dan kan touch id in de achterkant of de volledige omranding.
  of handpalm herkenning?