iPad Pro krijgt grote vernieuwing: 10,5-inch scherm, minder randen

Door: Raymon Mens - 16 reacties

De iPad Pro is radicaal vernieuwd. Apple heeft een nieuw model met een groter scherm en dunnere randen onthuld. De nieuwe iPad Pro heeft een 10,5-inch scherm, terwijl de omvang en het gewicht amper zijn toegenomen tegenover de 9,7-inch iPad Pro.

Naast de 10,5-inch iPad Pro, blijft het 12,9-inch model te koop. Beide iPads krijgen een vernieuwd scherm met True Tone, betere camera van 12 megapixel en een snelle A10X-chip met 6 cores.

10,5-inch iPad Pro

De 9,7-inch iPad Pro is vervangen door een 10,5-inch model. Hoewel het scherm groter is, neemt het fysieke formaat van de tablet amper toe. Dit komt omdat Apple de schermranden 40 procent dunner heeft gemaakt. Een 10,5-inch scherm in een 9,7-inch behuizing proppen is niet helemaal gelukt, de nieuwe iPad is iets groter dan zijn voorganger:

 • iPad Pro 9,7-inch: 240 x 169,5¬†x 6,1¬†mm en¬†437¬†gram
 • iPad Pro 10,5-inch:¬†250,6 x¬†174,1 x 6,1 mm en¬†469¬†gram

Nieuw scherm met True Tone

Zowel de 10,5 als 12,9-inch iPad Pro hebben een nieuw scherm. Dit ondersteunt True Tone en 10-bits kleuren. Door een nieuwe toplaag, reflecteren de schermen nog minder en is de helderheid toegenomen naar 600 nits. HDR-video wordt nu in volle glorie getoond.

ipad pro 10,5 inch wide
Klik/tap voor groter.

ProMotion: iOS op 120Hz

De nieuwe iPads zijn ook voorzien van ProMotion, een nieuwe technologie die een refresh-rate tot 120 Hz mogelijk maakt. Daardoor verloopt het scrollen mooi vloeiend, reageert alles sneller en komen bewegende beelden nog beter tot hun recht. Dankzij ProMotion reageert ook Apple Pencil nog sneller met een latentie van slechts 20 ms.

ProMotion zorgt daarnaast voor een nog betere beeldkwaliteit en vermindert het stroomverbruik door de refresh-rate automatisch aan te passen aan de mate van beweging van de content op het scherm.

wwdc2017-1409
Klik/tap voor groter.

A10X Fusion-chip

Natuurijk mag een nieuwe, snelle chip niet ontbreken.¬†De iPad Pro krijgt een A10x-chip met zes cores. Deze zijn verdeeld over drie snelle cores en drie langzame cores die erg energie-effici√ęnt werken. De A10x-chip is al met al 30 procent sneller dan zijn voorganger en de ge√Įntegreerde GPU is 40 procent sneller dan die van de A9X.

ipad pro 10,5 inch
Klik/tap voor groter.

Camera gelijk aan iPhone 7

De iPad Pro-modellen hebben dezelfde camera’s als iPhone 7: een 12-megapixel camera met optische beeldstabilisatie en een 7-megapixel FaceTime HD-camera. Daarnaast heeft iPad Pro een audiosysteem met vier speakers dat in elke richting een vol en helder geluid produceert.

wwdc2017-1492
Klik/tap voor groter.

Standaard met 64GB

De iPad Pro wordt standaard voorzien van 64GB opslagcapaciteit. De maximale capaciteit neemt toe van 256GB naar maar liefst 512GB. Door de verhoogde opslagcapaciteit is het instapmodel iets duurder geworden, terwijl meer capaciteit goedkoper is.

Prijs en verkrijgbaarheid

De nieuwe 10,5-inch iPad Pro en vernieuwde 12,9-inch iPad Pro zijn per direct verkrijgbaar in de Online Apple Store. Dit zijn de Europese prijzen:

 • 10,5-inch: ‚ā¨¬†739 (64GB), ‚ā¨¬†839 (256GB), ‚ā¨¬†1059 (512GB)
 • 12,9-inch:¬† ‚ā¨ 909¬†(64GB), ‚ā¨ 1009¬†(256GB), ‚ā¨¬†1229 (512GB)
iPad pro pencil keyboard
Klik/tap voor groter.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  Melle

  En nu nog een Apple boxje!

 • Profielfoto
  Lonestar

  Zit er nu toch aan te denken om eens een overstap te maken naar de iPad Pro… Effe door sparen dus;-)

 • Profielfoto
  sciletto

  Ik zat ook al te denken om een pro te proberen. Heb ooit de iPad 4 gehad en was tevreden maar nu kriebelt het weer

 • Profielfoto
  MEEUW

  Nou wat een vernieuwing….
  Is er verkoop cursus waardoor alles zo positief ala apple word geschreven ?
  Prijs is ook zeker vernieuwd, 20% groter?

  (kan iemand wat doen aan die irritant reclame of moet ik een adblocker installeren???!)

 • Profielfoto
  KingChaos

  Nou wat een vernieuwing….
  Is er verkoop cursus waardoor alles zo positief ala apple word geschreven ?
  Prijs is ook zeker vernieuwd, 20% groter?

  (kan iemand wat doen aan die irritant reclame of moet ik een adblocker installeren???!)

  ?

 • Profielfoto
  iMad

  Nou wat een vernieuwing….
  Is er verkoop cursus waardoor alles zo positief ala apple word geschreven ?
  Prijs is ook zeker vernieuwd, 20% groter?

  (kan iemand wat doen aan die irritant reclame of moet ik een adblocker installeren???!)

  Wikipedia: MEEUW – Azijnzeiker

 • Profielfoto
  Frans

  2017 zou wel eens het jaar kunnen worden dat ik mijn iPad Air 2 inruil voor een iPad Pro, met Apple pencil, zodra iOS 11 uit komt. Wow, wat een hoop nieuwe mogelijkheden! Notes (eindelijk) op het niveau dat het had met de Newton. Multitasking met drag en drop. Een echt file systeem waarin je al je bestanden kunt terugvinden. Alleen al dat laatste verheft de iPad van een ‘leuk om er bij te hebben’ apparaat naar een potentiele vervanger van de laptop.:-)

 • Profielfoto
  DBLCreations

  2017 zou wel eens het jaar kunnen worden dat ik mijn iPad Air 2 inruil voor een iPad Pro, met Apple pencil, zodra iOS 11 uit komt. Wow, wat een hoop nieuwe mogelijkheden! Notes (eindelijk) op het niveau dat het had met de Newton. Multitasking met drag en drop. Een echt file systeem waarin je al je bestanden kunt terugvinden. Alleen al dat laatste verheft de iPad van een ‘leuk om er bij te hebben’ apparaat naar een potentiele vervanger van de laptop.:-)

  Ben het volledig met je eens. Ik overweeg nu tevens de nieuwe iMac tov de Mac Pro die ik eerst wou kopen. Aangezien ik tegen volgend jaar dan genoeg kan sparen voor de nieuwe Mac pro die uitkomt en ondertussen kan ik verder met de krachtigere iMac die nu aangeboden wordt:-) Ik ben zeker blij!

 • Profielfoto
  Vilscon

  Enige wat ik mis is meer integratie met de storage op mn Macbook. Tuurlijk, ik heb 2TB op mn NAS en eerlijk gezegd, terwijl ik dit schrijf, heb ik geen idee wat ik op mn ipad wil hebben wat specifiek op mn Macbook staat, maar dat zou zo’n file System wel een stuk makkelijker maken.

  Ben benieuwd naar het vernieuwde Apple foto format, want m’n foto collectie is nu 65gb en heb daarom 200gb aan icloud. Maar dit geeft wel de mogelijkheid om daar meer gebruik van te gaan maken, zeker met deze ipad.

  Al zeker twee jaar geen ipad aangeraakt. M’n ipad mini 1 ligt echt al een te lange tijd in de kast. Maar het kriebelt wel en ik heb ‘m besteld. Ben benieuwd..:)

 • Profielfoto
  error

  Apple zelf maakt alleen nog een smart cover en een sleeve. Dus geen losse ‘case’ (achterzijde) meer. Die sleeve heeft ook een vak voor een pencil. Handiger dan een los etui lijkt mij. Goedkoop is het allemaal niet‚Ķ maar dat zijn we gewend.

 • Profielfoto
  Maccie23

  Raar toch, dat de 12,9″ niet word aangeboden in Ros√©goud

 • Profielfoto
  wouwout

  Is de 12.9 pro qua vorm en schermranden e.d. nog steeds hetzelfde?

 • Profielfoto
  WillemZ

  Camera steekt uit, net als bij de iPhone. Je wordt bijna verplicht om een hoes te nemen.

 • Profielfoto
  WillemZ

  Begreep ik nou dat deze iPad USB-c als stekker krijgt en geen Lightning?
  Ik dacht zoiets gezien te hebben, maar misschien heb ik het maar half begrepen.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Je weet dat Apple gewoon een specificatie-pagina heeft bij elk product?

  https://www.apple.com/nl/ipad-pro/specs/

 • Profielfoto
  Hermanko

  Holland is wakker en de meeuwen huilen weer.. zucht.