Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 16 juni 2017

Nieuw in iOS 11: screenshots direct bewerken

Screenshots maken gaat op de iPhone en iPad door de power- en home-knop in te houden. Er wordt dan direct een scherm­afbeelding in je fotorol gezet. In iOS 11 komt daar verandering in. Je kunt een screenshot eerst bijsnijden, opmaken en meer.

In iOS 11 maak je nog steeds met dezelfde knoppen een screenshot, maar ze worden niet direct meer in je fotorol opgeslagen. Onderaan het scherm verschijnt een thumbnail die je naar de screenshot editor brengt.

Klik/tap voor groter.

Markeren, zoomen, bijsnijden

In de editor heb je verschillende tools tot je beschikking. Wil je alleen een deel van de schermafbeelding versturen of opslaan? Dan kun je een screenshot direct bijsnijden. Onderaan het scherm zijn ook een pen, markeerstift, potlood, gum en lasso te vinden.

De meeste tools spreken voor zich, maar de lasso heeft toelichting nodig. Je gebruikt de lasso om eerder gemaakte aantekeningen te verplaatsen. Vooral op een iPhone lukt het soms niet om iets perfect te omcirkelen. Met de lasso kun je later fine-tunen. Wil je een specifiek deel markeren? Zoom dan met twee vingers in en verplaats het scherm.

Klik/tap voor groter.

Tekst, pijlen en meer

Naast markeringen kun je ook tekst, pijlen, een vergrootglas en vormen toevoegen. Deze zijn verborgen onder de plus-knop aan de rechterkant. Je kunt kiezen uit een grote hoeveelheid pijlen, vormen en ook tekst. Apple beperkt de tekst tot drie lettertypes en opmerkelijk genoeg is systeemfont San Francisco geen optie. Net als op de Mac is de grootte van symbolen en tekst te wijzigen met de blauwe hendels. Met de groene hendel wordt de vorm zelf gewijzigd.

Klik/tap voor groter.

iPad: magnetisch voor split screen

Apple heeft goed over de nieuwe functie nagedacht en geoptimaliseerd voor de iPad. Wanneer je een screenshot van split screen of slide over op de iPad maakt, wordt de scheiding in het scherm automatisch magnetisch. Zo kun je gemakkelijk één deel van het scherm bijsnijden zonder over de randjes te gaan.

Klik/tap voor groter.

Tot slot is het goed om te vermelden dat je een screenshot niet langer op hoeft te slaan om dit te verzenden. De editor heeft een deel-knop die je direct kunt gebruiken zonder de schermafbeelding in je fotorol te krijgen.

Meer iOS 11

iOS 11 is in september beschikbaar voor iPhone en iPad, maar nu al als beta voor ontwikkelaars. Later volgt ook een publieke betaversie. Wij schrijven over grote en kleine nieuwigheden. Je kunt alle berichten onder de tag nieuw in iOS 11 vinden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nieuw in iOS 11: screenshots direct bewerken
Sluiten