Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 5 juni 2017

Apple onthult iOS 11, dit is er nieuw

Tijdens WWDC heeft Apple iOS 11 onthuld. Het is de nieuwste iOS-versie voor iPhone en iPad die in september voor iedereen met een iPhone 5s en iPad Air of nieuwer beschikbaar zal zijn. iOS 11 bevat niet alleen nieuwe functies, maar ook een vernieuwde interface.

iOS 11 is volledig 64-bits. Dat wil zeggen dat de iPhone 5, 5c en iPad van de vierde generatie niet meer ondersteund worden. Benieuwd naar de vernieuwingen? Check ze allemaal in dit artikel:

iMessage in iCloud

iMessage gaat via iCloud synchroniseren. Dat wil zeggen dat je berichten op alle apparaten verschijnen en als je een bericht verwijderd wordt het ook op alle andere apparaten met hetzelfde Apple ID verwijderd. Daarnaast is de App Store voor iMessage vernieuwd, waardoor je makkelijker bij de apps en stickers kunt komen.

Klik/tap voor groter.

Vrienden betalen met Apple Pay

Apple Pay-gebruikers kunnen voortaan betalingen aan elkaar doen. Dat kan direct in Berichten-app of via Siri. Ontvangen betalingen komen op een Apple Pay Cash-account te staan. Dit geld kan direct gebruikt worden om iemand anders te betalen, om met Apple Pay te betalen, maar ook naar een gewone bankrekening overgeschreven worden. Dit werkt in alle landen waar Apple Pay actief is, dus (nog) niet in Nederland.

Klik/tap voor groter.

Siri oogt en klinkt beter

De interface van Siri wordt vernieuwd en daarnaast kinken de nieuwe mannen- en vrouwenstemmen natuurlijker. Ze passen zelf de intonatie, toonhoogte, klemtoon en het tempo aan. Siri kan ook woorden en zinsneden vertalen in het Chinees, Frans, Duits, Italiaans en Spaans. De vertaling wordt ook echt uitgesproken. Helaas nog geen ondersteuning voor Nederlands.

Klik/tap voor groter.

Dezelfde Siri op al je apparaten

Siri kan op iOS nu meer dan op de Mac, maar dat gaat veranderen. Je krijgt één Siri op alle apparaten met iOS en macOS. Zo leert Siri beter je voorkeuren kennen. Uiteraard wordt data versleuteld via iCloud gesynchroniseerd.

Klik/tap voor groter.

Verbeteringen camera-app en foto’s

De Camera-app krijgt in iOS 11 ondersteuning voor portretfoto’s met optische beeldstabilisatie en HDR. De functie ‘Lange belichting’ maakt het mogelijk om beweging vast te leggen. iOS 11 bevat een compleet nieuwe technologie: High Efficiency Image File Format (HEIF). Deze reduceert de bestandsgrootte van foto’s die op een iPhone 7 of iPhone 7 Plus worden genomen. Video’s worden met HVES (h.265) compressie opgeslagen. Dat zorgt voor 50 procent kleinere bestanden.

Klik/tap voor groter.

Live foto’s

Apple is Live Foto’s toch niet vergeten. Het wordt mogelijk om ze in te korten, te loopen, het geluid uit te zetten, een stuitereffect toe te passen en meer.

Klik/tap voor groter.

Nieuw ontwerp voor bedieningspaneel

Het bedieningspaneel, dat je van onder het scherm naar boven trekt, heeft een compleet nieuw ontwerp. Het is nu één groot scherm dat je naar je eigen voorkeuren kunt inrichten. Zo kun je veelgebruikte opties bij elkaar zetten.

Klik/tap voor groter.

Het nieuwe bedieningspaneel maakt veel gebruik van 3D Touch. Zo kun je door stevig op de netwerkopties te drukken niet alleen Wi-Fi in- of uitschakelen, maar ook persoonlijke hotspot en mobiele data.

Klik/tap voor groter.

Apple Maps met indoor-navigatie en lane assist

Apple Maps wordt uitgebreid met ondersteuning voor indoor-navigatie in onder andere vliegvelden en winkelcentra uit de hele wereld. Tijdens het rijden krijg je nu ook aanwijzingen om op tijd voor te sorteren zodat je geen afslag of afrit meer mist (lane assist).

Klik/tap voor groter.

Ongestoord autorijden

In iOS 11 zit een nieuwe manier om mensen je te helpen je andacht bij het verkeer te houden: ‘Niet storen tijdens het autorijden’. Een iPhone weet wanneer je in de auto zit en alle meldingen worden dan automatisch op stil gezet, zodat het scherm niet steeds oplicht. Je kunt een automatisch antwoord instellen waarmee je je favoriete contactpersonen laat weten dat je in de auto zit en pas kunt antwoorden als je op je bestemming bent.

Deze functie is handmatig in te schakelen en kan handmatig overruled worden. Handig wanneer je bijvoorbeeld passagier bent

Klik/tap voor groter.

AirPlay 2

AirPlay wordt vernieuwd. Het protocol voor draadloze audio krijgt ondersteuning voor multi-room-audio en het delen van playlists via de Home-app. De Apple TV krijgt hier ook ondersteuning voor.

Klik/tap voor groter.
Klik/tap voor groter.

Apple Music wordt socialer en opener

Apple Music krijgt een nieuwe manier om samen met vrienden nieuwe muziek te ontdekken. Abonnees kunnen een profiel aanmaken. Hun vrienden kunnen ze dan volgen, hun gedeelde playlists beluisteren en zien naar welke muziek ze het meeste luisteren.

Klik/tap voor groter.

Ontwikkelaars kunnen ook gaan inhaken op Apple Music. Apple stelt in iOS 11 MusicKit beschikbaar. Hiermee kunnen apps niet alleen lokale muziekbestanden afspelen, maar ook content uit Apple Music afspelen, zoeken en de aanbevelingen die Apple Music doet tonen.

Klik/tap voor groter.

Nieuw ontwerp voor App Store

De App Store krijgt een nieuw ontwerp en begint nu met een Today-tabblad. Daar worden dagelijks interessante apps uitgelicht en achtergrondverhalen verteld. Verder wordt er nu onderscheid gemaakt tussen games en apps in twee tabbladen.

Klik/tap voor groter.

Ondersteuning voor AR met ARKit

iOS 11 krijgt een nieuwe API voor Augmented Reality. Ontwikkelaars kunnen aan de slag met ARKit en Augmented Reality in hun apps verwerken. Denk hierbij aan het toevoegen van objecten in de realiteit. Apple zorgt ervoor dat schaduwen kloppen, objecten automatisch geschaald worden en alles soepel loopt. De iPhone wordt met ARKit in één klap het grootste platform voor AR.

Klik/tap voor groter.

iPad: groter dock

iOS 11 krijgt ook een groot aantal vernieuwingen voor de iPad. Het dock is groter en kan gebruikt worden om split-screen te activeren of snel van app te wisselen. Tik gewoon op een app om ‘m te openen en sleep een icoon vanaf het dock naar links of rechts om split screen te activeren.

Klik/tap voor groter.

iPad: Nieuwe app switcher

De app switcher is nu geoptimaliseerd voor de iPad. Er worden grotere previews van apps getoond en split-screen-weergave wordt opgeslagen.

Klik/tap voor groter.

Nieuwe Bestanden-app

iCloud Drive is niet meer. iOS krijgt een nieuwe files-app met ondersteuning voor clouddiensten zoals Box en Dropbox. Het is ook mogelijk om bestanden die op het apparaat zelf opgeslagen zijn te raadplegen.

Klik/tap voor groter.

Drag and drop

iOS 11 maakt het mogelijk om bestanden tussen verschillende applicaties te slepen. Dit werkt ook voor links, plaatjes en video’s.

Klik/tap voor groter.

Apple Pencil door heel iOS

De Apple Pencil is in iOS 11 door de hele iPad te gebruiken. Met Instant Markup kun je aantekeningen maken op websites of screenshots.

Klik/tap voor groter.

Met de notities-app kunnen documenten gescand worden om ze direct met de Apple Pencil te annoteren. Zo kun je een document fotograferen en ondertekenen.

Klik/tap voor groter.

Compatibiliteit iOS 11

iOS 11 is het eerste besturingssysteem dat volledig 64-bits is. Dat wil zeggen dat een aantal oudere apparaten zoals de iPhone 5 niet meer ondersteund worden. Deze apparaten zijn compatibel:

  • iPhone: 5s, 6 (Plus), 6s (Plus), SE, 7 (Plus)
  • iPad: Mini 2, Mini 3, Mini 4, Air, Air 2, Pro 9,7, 10,5 en 12,9-inch, 5e generatie (2017)
  • iPod: Alleen 6e generatie.

Vanaf september beschikbaar

Consumenten kunnen in september iOS 11 installeren. Ben je ontwikkelaar? Dan kun je de eerste developer beta nu downloaden. Over enkele weken kunnen ook enthousiaste eindgebruikers met de nieuwste iOS-versie aan de slag. Apple zal dan een publieke beta beschikbaar stellen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple onthult iOS 11, dit is er nieuw
Sluiten