Apple onthult iOS 11, dit is er nieuw

Door: Raymon Mens - 33 reacties

Tijdens WWDC heeft Apple iOS 11 onthuld. Het is de nieuwste iOS-versie voor iPhone en iPad die in september voor iedereen met een iPhone 5s en iPad Air of nieuwer beschikbaar zal zijn. iOS 11 bevat niet alleen nieuwe functies, maar ook een vernieuwde interface.

iOS 11 is volledig 64-bits. Dat wil zeggen dat de iPhone 5, 5c en iPad van de vierde generatie niet meer ondersteund worden. Benieuwd naar de vernieuwingen? Check ze allemaal in dit artikel:

iMessage in iCloud

iMessage gaat via iCloud synchroniseren. Dat wil zeggen dat je berichten op alle apparaten verschijnen en als je een bericht verwijderd wordt het ook op alle andere apparaten met hetzelfde Apple ID verwijderd. Daarnaast is de App Store voor iMessage vernieuwd, waardoor je makkelijker bij de apps en stickers kunt komen.

wwdc2017-740
Klik/tap voor groter.

Vrienden betalen met Apple Pay

Apple Pay-gebruikers kunnen voortaan betalingen aan elkaar doen. Dat kan direct in Berichten-app of via Siri. Ontvangen betalingen komen op een Apple Pay Cash-account te staan. Dit geld kan direct gebruikt worden om iemand anders te betalen, om met Apple Pay te betalen, maar ook naar een gewone bankrekening overgeschreven worden. Dit werkt in alle landen waar Apple Pay actief is, dus (nog) niet in Nederland.

wwdc2017-756
Klik/tap voor groter.

Siri oogt en klinkt beter

De interface van Siri wordt vernieuwd en daarnaast kinken de nieuwe mannen- en vrouwenstemmen natuurlijker. Ze passen zelf de intonatie, toonhoogte, klemtoon en het tempo aan. Siri kan ook woorden en zinsneden vertalen in het Chinees, Frans, Duits, Italiaans en Spaans. De vertaling wordt ook echt uitgesproken. Helaas nog geen ondersteuning voor Nederlands.

wwdc2017-783
Klik/tap voor groter.

Dezelfde Siri op al je apparaten

Siri kan op iOS nu meer dan op de Mac, maar dat gaat veranderen. Je krijgt één Siri op alle apparaten met iOS en macOS. Zo leert Siri beter je voorkeuren kennen. Uiteraard wordt data versleuteld via iCloud gesynchroniseerd.

wwdc2017-810
Klik/tap voor groter.

Verbeteringen¬†camera-app en foto’s

De Camera-app krijgt in iOS 11 ondersteuning voor portretfoto‚Äôs met optische beeldstabilisatie en HDR. De¬†functie ‚ÄėLange belichting‚Äô maakt het mogelijk om beweging vast te leggen.¬†iOS 11 bevat een compleet nieuwe technologie: High Efficiency Image File Format (HEIF). Deze reduceert de bestandsgrootte van foto‚Äôs die op een iPhone 7 of iPhone 7 Plus worden genomen. Video’s worden met HVES (h.265) compressie opgeslagen. Dat zorgt voor 50 procent kleinere bestanden.

wwdc2017-825
Klik/tap voor groter.

Live foto’s

Apple is Live Foto’s toch niet vergeten. Het wordt mogelijk om ze in te korten, te loopen, het geluid uit te zetten, een stuitereffect toe te passen en meer.

wwdc2017-848
Klik/tap voor groter.

Nieuw ontwerp voor bedieningspaneel

Het bedieningspaneel, dat je van onder het scherm naar boven trekt, heeft een compleet nieuw ontwerp. Het is nu één groot scherm dat je naar je eigen voorkeuren kunt inrichten. Zo kun je veelgebruikte opties bij elkaar zetten.

wwdc2017-861
Klik/tap voor groter.

Het nieuwe bedieningspaneel maakt veel gebruik van 3D Touch. Zo kun je door stevig op de netwerkopties te drukken niet alleen Wi-Fi in- of uitschakelen, maar ook persoonlijke hotspot en mobiele data.

wwdc2017-865
Klik/tap voor groter.

Apple Maps met indoor-navigatie en lane assist

Apple Maps wordt uitgebreid met ondersteuning voor indoor-navigatie in onder andere vliegvelden en winkelcentra uit de hele wereld. Tijdens het rijden krijg je nu ook aanwijzingen om op tijd voor te sorteren zodat je geen afslag of afrit meer mist (lane assist).

wwdc2017-957
Klik/tap voor groter.

Ongestoord autorijden

In iOS 11 zit een nieuwe manier om mensen je te helpen je¬†andacht bij het verkeer te houden: ‚ÄėNiet storen tijdens het autorijden‚Äô. Een iPhone weet wanneer je in de auto zit en alle meldingen worden dan automatisch op stil gezet, zodat het scherm niet steeds oplicht. Je kunt een automatisch antwoord instellen waarmee je je favoriete contactpersonen laat weten dat je in de auto zit en pas kunt antwoorden als je op je bestemming bent.

Deze functie is handmatig in te schakelen en kan handmatig overruled worden. Handig wanneer je bijvoorbeeld passagier bent

wwdc2017-978
Klik/tap voor groter.

AirPlay 2

AirPlay wordt vernieuwd. Het protocol voor draadloze audio krijgt ondersteuning voor multi-room-audio en het delen van playlists via de Home-app. De Apple TV krijgt hier ook ondersteuning voor.

wwdc2017-1005
Klik/tap voor groter.
wwdc2017-1010
Klik/tap voor groter.

Apple Music wordt socialer en opener

Apple Music krijgt een nieuwe manier om samen met vrienden nieuwe muziek te ontdekken. Abonnees kunnen een profiel aanmaken. Hun vrienden kunnen ze dan volgen, hun gedeelde playlists beluisteren en zien naar welke muziek ze het meeste luisteren.

wwdc2017-1029
Klik/tap voor groter.

Ontwikkelaars kunnen ook gaan inhaken op Apple Music. Apple stelt in iOS 11 MusicKit beschikbaar. Hiermee kunnen apps niet alleen lokale muziekbestanden afspelen, maar ook content uit Apple Music afspelen, zoeken en de aanbevelingen die Apple Music doet tonen.

wwdc2017-1034
Klik/tap voor groter.

Nieuw ontwerp voor App Store

De App Store krijgt een nieuw ontwerp en begint nu met een Today-tabblad. Daar worden dagelijks interessante apps uitgelicht en achtergrondverhalen verteld. Verder wordt er nu onderscheid gemaakt tussen games en apps in twee tabbladen.

wwdc2017-1118
Klik/tap voor groter.

Ondersteuning voor AR met ARKit

iOS 11 krijgt een nieuwe API voor Augmented Reality. Ontwikkelaars kunnen aan de slag met ARKit en Augmented Reality in hun apps verwerken. Denk hierbij aan het toevoegen van objecten in de realiteit. Apple zorgt ervoor dat schaduwen kloppen, objecten automatisch geschaald worden en alles soepel loopt. De iPhone wordt met ARKit in één klap het grootste platform voor AR.

wwdc2017-1233
Klik/tap voor groter.

iPad: groter dock

iOS 11 krijgt ook een groot aantal vernieuwingen voor de iPad. Het dock is groter en kan gebruikt worden om split-screen te activeren of snel van app te wisselen. Tik gewoon op een app om ‘m te openen en sleep een icoon vanaf het dock naar links of rechts om split screen te activeren.

wwdc2017-1535
Klik/tap voor groter.

iPad: Nieuwe app switcher

De app switcher is nu geoptimaliseerd voor de iPad. Er worden grotere previews van apps getoond en split-screen-weergave wordt opgeslagen.

wwdc2017-1582
Klik/tap voor groter.

Nieuwe Bestanden-app

iCloud Drive is niet meer. iOS krijgt een nieuwe files-app met ondersteuning voor clouddiensten zoals Box en Dropbox. Het is ook mogelijk om bestanden die op het apparaat zelf opgeslagen zijn te raadplegen.

wwdc2017-1614
Klik/tap voor groter.

Drag and drop

iOS 11 maakt het mogelijk om bestanden tussen verschillende applicaties te slepen. Dit werkt ook voor links, plaatjes en video’s.

wwdc2017-1621
Klik/tap voor groter.

Apple Pencil door heel iOS

De Apple Pencil is in iOS 11 door de hele iPad te gebruiken. Met Instant Markup kun je aantekeningen maken op websites of screenshots.

wwdc2017-1628
Klik/tap voor groter.

Met de notities-app kunnen documenten gescand worden om ze direct met de Apple Pencil te annoteren. Zo kun je een document fotograferen en ondertekenen.

wwdc2017-1700
Klik/tap voor groter.

Compatibiliteit iOS 11

iOS 11 is het eerste besturingssysteem dat volledig 64-bits is. Dat wil zeggen dat een aantal oudere apparaten zoals de iPhone 5 niet meer ondersteund worden. Deze apparaten zijn compatibel:

 • iPhone: 5s, 6 (Plus), 6s (Plus), SE, 7 (Plus)
 • iPad: Mini 2, Mini 3, Mini 4, Air, Air 2, Pro 9,7, 10,5 en 12,9-inch, 5e generatie (2017)
 • iPod: Alleen 6e generatie.

Vanaf september beschikbaar

Consumenten kunnen in september iOS 11 installeren. Ben je ontwikkelaar? Dan kun je de eerste developer beta nu downloaden. Over enkele weken kunnen ook enthousiaste eindgebruikers met de nieuwste iOS-versie aan de slag. Apple zal dan een publieke beta beschikbaar stellen.

Reacties

33 reacties
 • Profielfoto
  steveb

  er wordt duchtig gespeeld met machine leasing.
  dit lijkt al een bevestiging voor de geruchten rond een ai chip (artifici√ęle intilegentie)

 • Profielfoto
  bartb112

  Iphone 6s en nieuwer ?

 • Profielfoto
  erwin33

  Ik heb een iPhone SE. Dus daar niet op?

 • Profielfoto
  bartb112

  Nee dat dacht ik ook al! Net een SE aangeschaft, nu al weer antiek.

 • Profielfoto
  Saaihead

  Multiroom support voor Airplay? Dus ik heb nu geen iTunes nodig om mijn muziek in meerdere ruimtes af te spelen? Dat zou erg welkom zijn voor mij, eindelijk geen 3rd party tools mee nodig om mijn spotify playlists overal te laten horen.:)

 • Profielfoto
  koen

  Waar las je dat van de hardware requirements?

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Tikfout. Het is (naar verwachting) iPhone 5s.

 • Profielfoto
  bartb112

  Boven in het artikel!

 • Profielfoto
  steveb

  dat ar game in de show lijkt wel een gezelschapspel te worden

  binnenkort momopoly of risk AR?

 • Profielfoto
  bartb112

  @raymon zou fijne tikfout zijn ??

 • Profielfoto
  la1974

  @bartb112

  De SE is toch nieuwer dan de 6s?

 • Profielfoto
  koen

  Er werd niets over gezegd in de keynote, dus tot zover alleen maar speculaties.

 • Profielfoto
  The Redesigner

  Vanaf welke iPhone ontvang je de update naar iOS11? Ik hoor dingen vanaf de iPhone 5S. Zou heel netjes zijn.

 • Profielfoto
  koen

  Waar hoor je dat?

  En lees hierboven even.

 • Profielfoto
  0_0_0_0

  Huh? Er wordt regelmatig over iCloud geschreven en in het bericht “Nieuwe Files-app’ staat als eerste zin: ‘iCloud Drive is niet meer’.
  Ben benieuwd hoe het dan verder gaat. Zoals ik het nu zie kun je dan geen extra bestanden meer in icloud Drive zetten.

  Ben benieuwd.

 • Profielfoto
  vuurvreter

  Dit is wel de meest of beter gezegd minste IOS update ooit, Apple stelt wel heel erg teleur. Voor mij geen IOS11, dat is zeker.

 • Profielfoto
  ToMiKoN

  Op Apple’s website lees ik dat volgende apparaten gaat ondersteunen voor iOS 11. Dus de info hierboven klopt niet.

  iPhone 7
  iPhone 7 Plus
  iPhone 6s
  iPhone 6s Plus
  iPhone 6
  iPhone 6 Plus
  iPhone SE
  iPhone 5s

  iPad
  12.9-inch iPad Pro
  2nd generation
  12.9-inch iPad Pro
  1st generation
  10.5-inch iPad Pro
  9.7-inch iPad Pro
  iPad Air 2
  iPad Air
  iPad
  5th generation
  iPad mini 4
  iPad mini 3
  iPad mini 2

 • Profielfoto
  ToMiKoN
 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  iOS11 en iPad Pro zijn substantiele updates precies nu ik twee nieuwe iPads nodig heb. Top gedaan Apple!

 • Profielfoto
  Edwin

  Jammer dat we niets gehoord hebben over de veel besproken “Dark mode”. Maar verder een mooie update!

 • Profielfoto
  exilim

  “Apple Music wordt socialer en opener”…. dus als ik het goed begrijp is dit een beetje vergelijkbaar met de openbare afspeellijsten van Spotify ???

 • Profielfoto
  Leffe Blond

  Een kleine opmerking: Vreemd dat de Keyboard Flick op de iPads werkt behalve de iPad Pro 12.9″.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Artikel strakgetrokken en bijgewerkt. Er is nu ook een overzicht met apparaat die iOS 11 ondersteunen onderaan.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  @vuurvreter Lol, grapjas. Je gaat zeker upgraden!
  iOS11 is echt mooi. En ook al zou er niets veranderen, je moet wel upgraden, al is het alleen voor veiligheidsverbeteringen.
  Persoonlijk vind ik dit de beste upgrade ooit!! Prachtig met file systeem, drag & drop, onderling betalen, AR, het nieuwe dock, Siri …etc

 • Profielfoto
  koen

  Dock, Files en D&D zijn dacht ik alleen op iPad ?

 • Profielfoto
  pruus

  @Raymon:??

 • Profielfoto
  seek

  @Raymon Je vergeet CoreML. Onderschat dit niet.

 • Profielfoto
  pimmink

  Nieuwe Bestanden-app
  iCloud Drive is niet meer. iOS krijgt een nieuwe files-app met ondersteuning voor clouddiensten zoals Box en Dropbox. Het is ook mogelijk om bestanden die op het apparaat zelf opgeslagen zijn te raadplegen.

  Hoe gaat dat dan op iPhone (die geen files-app krijgt)?

 • Profielfoto
  queenfan

  Nieuwe Bestanden-app
  iCloud Drive is niet meer. iOS krijgt een nieuwe files-app met ondersteuning voor clouddiensten zoals Box en Dropbox. Het is ook mogelijk om bestanden die op het apparaat zelf opgeslagen zijn te raadplegen.

  Hoe gaat dat dan op iPhone (die geen files-app krijgt)?

  De iPhone heeft in iOS 11 de files-app ipv Cloud Drive app.

 • Profielfoto
  Dutch-American

  Ook leuk is dat Apple maps nu ook lane assistant krijhgt. Vind altijd erg handig bij google maps en nu krijgt apple maps het eindelijk ook.

 • Profielfoto
  Elduderino

  Do not disturb while driving is een mooie toevoeging. Nu maar hopen dat mensen het gaan gebruiken, want je wordt simpel van die mensen die denken dat ze in de auto moeten appen.

  Apple maps heeft ook een bruikbare update gekregen, net datgene wat ik mis.

 • Profielfoto
  Col

  Dock, Files en D&D op iPad: komt dit op alle iPads met iOS 11 of enkel op de iPad Pro?
  Ik kan het antwoord toch nergens uit opmaken?

 • Profielfoto
  makasa

  PSA: Don’t install iOS 11 beta on your main iPhone unless you hate yourself
  https://goo.gl/OqTTS3