Nieuw in iOS 11: Documenten scannen en bewerken met Notities-app

Door: Raymon Mens - 9 reacties

iOS 11 gaat veel externe apps overbodig maken. Na je scanner voor QR-codes, kan straks ook de app die je gebruikt om documenten te digitaliseren verwijderd worden. De functie is namelijk onderdeel van de Notities-app in iOS 11.

De functie zit verborgen onder het plus-icoontje in de Notities-app. Naast het invoegen van een afbeelding, is het daar ook mogelijk om een document te scannen en het in een notitie te voegen of als los bestand op te slaan.

Meerdere documenten makkelijk scannen

De werking is erg simpel. Na kiezen voor “Scan documenten” opent de¬†camera en¬†hoef je de iPhone of iPad alleen maar op het document te richten. Zodra de camera scherpgesteld is, wordt een scan gemaakt. Je kunt zo meerere documenten ineens scanner. iOS zorgt ervoor dat de foto omgezet wordt in een strak document. Het werkt ook goed met handgeschreven documenten.

ios 11 scan document 001
Klik/tap voor groter.

Documenten opmaken of opslaan

Na een scan, kun je een document opmaken en opslaan. Een scan kan onderdeel van een notitie zijn, direct als PDF verzonden worden of via de Bestanden-app opgeslagen worden. Apple biedt diverse mogelijkheden voor opmaak en annotatie, die ook prima zonder Apple Pencil werken. Tot slot kan een document in kleur grijstinten of zwart-wit worden opgeslagen.

ios 11 scan document 002
Klik/tap voor groter.

Apple’s documentenscanner heeft geen OCR-functie die tekst in een afbeelding bewerkbaar of doorzoekbaar maakt. Indien je die functie wenst, is een app als¬†Scanbot Pro of Scanner Pro¬†vereist.

Meer iOS 11

iOS 11 is in september beschikbaar voor iPhone en iPad, maar nu al als beta voor ontwikkelaars. Later volgt ook een publieke betaversie. Wij schrijven over grote en kleine nieuwigheden. Je kunt alle berichten onder de tag nieuw in iOS 11 vinden.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Super handig!

 • Profielfoto
  knekkie

  Dit is regelrecht overgenomen uit applicaties zoals Office Lens. Idd handig. Scheelt weer een losse app installeren.

 • Profielfoto
  jkooman

  Jammer dat OCR ontbreekt want dat is echt superhandig bij Scanner Pro. En dan alle scans in een gezamenlijke folder en met Spotlight vind je alles weer snel terug.

 • Profielfoto
  plonserd

  OCR-ondersteuning zal dan wel dé functie van iOS 12 worden zeker?

 • Profielfoto
  polansky

  Geen OCR ondersteuning is wel erg jammer!
  Dat is nu net zo handig aan een dergelijke functie.

  Nu is het niet veel meer dan een foto maken die automatisch rechtgezet wordt.
  Voorlopig dus maar verder met Scanner Pro.

 • Profielfoto
  Melle

  Hier ook scanner pro, onlangs nog de tekst van een boek met ocr gedigitaliseerd… ging super!

 • Profielfoto
  Ne0

  Het is nog beta… ocr komt vast nog

 • Profielfoto
  DBLCreations

  OCR-ondersteuning zal dan wel dé functie van iOS 12 worden zeker?

  Het is nog beta… ocr komt vast nog

  Of het komt in een 11.X update. Ik vind het vooral fijn dat ze er al aandacht aangeven. iOS 11 lijkt in mijn ogen echt een fijne update te worden:-)

 • Profielfoto
  lodde

  Hallo,

  Hoe vul ik een voorgedrukt en gescand document verder in, ik werk met Macbook Mojave 10 14 2 = laatste update, alvast bedankt aan de antwoorders.

  Dank en groet,

  Lodde