Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 27 juni 2017

Nieuwste Intel-chips getroffen door bug

Bugs in apps zijn bekend, maar bugs in processors komen minder vaak voor. Intel-chips van de zesde (Skylake) en zevende (Kaby Lake) generatie bevatten een bug die tot crashes en dataverlies kan leiden. Dat hebben ontwikkelaars van Debian ontdekt.

Het gaat om een defect in de microcode dat optreedt bij Hyper Threading. Deze techniek laat één core als twee afzonderlijke cores werken voor betere prestaties. Ook Macs gebruiken Intel-chips met Hyper Threading.

Chips zitten in iMac en MacBook Pro

Omdat de bug in de microcode van de processor zit, kunnen bij alle besturingssystemen problemen optreden. Apple gebruikt Skylake en Kaby Lake chips in de iMac uit 2015 en 2017 met Core i7-processor en de MacBook Pro uit 2016 en 2017. Intel erkent de bug en werkt aan een oplossing, maar geeft verder geen details.

Je hoeft je niet al te veel zorgen te maken. De bug is erg zeldzaam en komt vooral voor bij het compileren van applicaties. Als je dit veelvuldig doet en vastlopers of ongewoon gedrag merkt, kun je Hyper Threading tijdelijk uitschakelen. Open hiervoor het hulpprogramma “Instruments” dat bij Xcode zit. Onder het menu PreferencesCPUs schakel je vervolgens Hardware Multi-Threading uit. Dit werkt slechts tijdelijk. Hyper Threading wordt weer geactiveerd als je de Mac herstart.

Intel werkt aan een oplossing voor het probleem en zal deze in de vorm van een firmware-update beschikbaar stellen. Apple kan deze vervolgens als EFI-update naar getroffen MacBooks en iMacs pushen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nieuwste Intel-chips getroffen door bug
Sluiten