‘Intel gaat Bluetooth 5, USB 3.1 en WiFi in chips bakken’

Door: Raymon Mens - 2 reacties

Intel gaat het fabrikanten makkelijker maken om compacte computers te produceren. De chipfabrikant wil een nieuwe generatie chips die in 2018 uit moet komen, voorzien van Bluetooth 5, USB 3.1 en WiFi. Nu moeten daar nog aparte chips voor gebruikt worden.

De achtste generatie Intel-chip (Coffee Lake) is volgens DigiTimes de eerste generatie die Bluetooth, Wi-Fi en USB aan boord heeft. Momenteel zijn Apple-producten voorzien van Kaby Lake, de zevende generatie Intel-chip.

Compactere computer

Als je nu naar het moederbord van een Mac kijkt, zie je aparte chips voor Bluetooth, Wi-Fi, en USB/Thunderbolt. Dit zorgt niet alleen voor extra kosten, maar neemt ook meer ruimte in en produceert meer warmte. In bijvoorbeeld de kleine 12-inch MacBook is meer ruimte en minder warmteproductie erg welkom. Een Intel-chip met alle connectiviteit zorgt daarvoor.

Hackintosh

Ook voor bouwers van een hackintosh (een zelf samengestelde PC die macOS draait) is dit goed nieuws. Het is nu vaak een uitdaging om Wi-Fi- en Bluetooth-kaarten te vinden die goed met macos-werken. Als deze onderdeel van de processor zijn, volstaat het kopen van een Intel-chip en macOS heeft de drivers al aan boord.

macbook pro ifixit teardown 16x9
Klik/tap voor groter.

Intel zet de laatste tijd meer in op het leveren van een chip die uit meer dan een processor bestaat. Zo werd onlangs bekend dat ook een controller voor Thunderbolt 3 in chips gebakken wordt. Concurrent AMD is met een comeback bezig en nu ontwikkelingen op het gebied van snelheid niet zo hard meer gaan, is dit een punt waar Intel zich op kan onderscheiden. De fabrikant heeft het bericht zelf nog niet bevestigd, maar volgend jaar weten we het zeker, dan worden de eerste Coffee Lake-chips verwacht.

Reacties

2 reacties
 • Profielfoto
  polansky

  Ook voor bouwers van een hackintosh (een zelf samengestelde PC die macOS draait) is dit goed nieuws. Het is nu vaak een uitdaging om Wi-Fi- en Bluetooth-kaarten te vinden die goed met macos-werken. Als deze onderdeel van de processor zijn, volstaat het kopen van een Intel-chip en macOS heeft de drivers al aan boord.

  .
  Dit is veel te kort door de bocht.
  Er zijn ook al voldoende geruchten geweest dat Apple gebruik gaat maken van AMD processoren of mogelijk straks gewoon haar eigen ARM processoren gaat gebruiken.

  Als dat toevallig is op het moment dat Intel met deze nieuwe processor uitkomt heb je niets aan wat je hebt opgeschreven.

  Wanneer je kijkt naar Apple en het protectionistische gedrag dat zij vertonen zou het dus zomaar kunnen zijn dat Apple vanaf dat moment ook zal kiezen voor een andere processorfabrikant.

  Dan kan alles aan boord zijn van die intel processor veel heb je er dan niet aan om een Hackintosh te bouwen.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Hopelijk is dit niet omdat ze weer 2mm dunner willen met hun Macbook Pro’s!

  Ze zijn voor mij al dun genoeg, als je nog dunner wilt neem dan een Macbook of een iPad.

  @Polansky, Apple gaat zo snel niet van Intel naar AMD over stappen. Het is inderdaad wel waar dat ze met hun eigen ARM chips bezig zijn, maar was dat niet vooral voor de grafische kaarten?