Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 20 juni 2017

‘Intel gaat Bluetooth 5, USB 3.1 en WiFi in chips bakken’

Intel gaat het fabrikanten makkelijker maken om compacte computers te produceren. De chipfabrikant wil een nieuwe generatie chips die in 2018 uit moet komen, voorzien van Bluetooth 5, USB 3.1 en WiFi. Nu moeten daar nog aparte chips voor gebruikt worden.

De achtste generatie Intel-chip (Coffee Lake) is volgens DigiTimes de eerste generatie die Bluetooth, Wi-Fi en USB aan boord heeft. Momenteel zijn Apple-producten voorzien van Kaby Lake, de zevende generatie Intel-chip.

Compactere computer

Als je nu naar het moederbord van een Mac kijkt, zie je aparte chips voor Bluetooth, Wi-Fi, en USB/Thunderbolt. Dit zorgt niet alleen voor extra kosten, maar neemt ook meer ruimte in en produceert meer warmte. In bijvoorbeeld de kleine 12-inch MacBook is meer ruimte en minder warmteproductie erg welkom. Een Intel-chip met alle connectiviteit zorgt daarvoor.

Hackintosh

Ook voor bouwers van een hackintosh (een zelf samengestelde PC die macOS draait) is dit goed nieuws. Het is nu vaak een uitdaging om Wi-Fi- en Bluetooth-kaarten te vinden die goed met macos-werken. Als deze onderdeel van de processor zijn, volstaat het kopen van een Intel-chip en macOS heeft de drivers al aan boord.

Klik/tap voor groter.

Intel zet de laatste tijd meer in op het leveren van een chip die uit meer dan een processor bestaat. Zo werd onlangs bekend dat ook een controller voor Thunderbolt 3 in chips gebakken wordt. Concurrent AMD is met een comeback bezig en nu ontwikkelingen op het gebied van snelheid niet zo hard meer gaan, is dit een punt waar Intel zich op kan onderscheiden. De fabrikant heeft het bericht zelf nog niet bevestigd, maar volgend jaar weten we het zeker, dan worden de eerste Coffee Lake-chips verwacht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Intel gaat Bluetooth 5, USB 3.1 en WiFi in chips bakken’
Sluiten