iMac Pro met 18 cores komt in december

Door: Raymon Mens - 47 reacties

Voor iedereen die niet genoeg aan de gewone iMac heeft, komt Apple met de iMac Pro. Deze speciale versie van de iMac is voorzien van een Intel Xeon-processor met maximaal 18 cores, 128GB RAM en van top tot teen uitgevoerd in spacegrijs.

De krachtpatser heeft het dunne, naadloze iMac-design en hetzelfde 5K-scherm als de 27-inch iMac. De iMac Pro is vanaf december verkrijgbaar vanaf USD 4999 (in de Verenigde Staten). Dit zijn de specificaties:

Specificaties iMac Pro

De iMac voor professionele gebruikers heeft een Intel Xeon-chip met 8, 10 of 18 cores en is standaard voorzien van 32 GB 2666‑MHz DDR4 ECC-geheugen. Dit is uitbreidbaar tot 64 GB of 128 GB. De computer wordt geleverd met een SSD van 1 TB en is uitbreidbaar tot 2 TB of 4 TB.

Apple heeft de iMac Pro van binnen helemaal opnieuw ontworpen. Zo is een koelcapaciteit ontstaan die 80 procent hoger is dan die van de gewone iMac. Een absolute noodzaak met deze snelle processors.

imac pro thermal
Klik/tap voor groter.

Grafische spierballen

De nieuwe iMac Pro heeft ook behoorlijke grafische spierballen. Aan de binnenkant is een AMD Radeon Pro Vega 56 grafische processor met 8 GB High-Bandwidth Memory-geheugen te vinden. Deze is uitbreidbaar tot een Radeon Pro Vega 64 grafische processor met 16 GB geheugen. Het resultaat is maar liefst 11 teraflop aan rekenkracht. Daardoor heeft iMac Pro geen enkele moeite met 3D-rendering in realtime en VR met een hoog aantal beelden per seconde.

Thunderbolt 3 en 10GB Ethernet

Een unicum voor deze Mac is de Ethernet-aansluiting van maximaal 10 GB, met tot tien keer hogere netwerksnelheden dan de gewone gigabit-aansluiting. Op de achterkant zijn verder vier Thunderbolt 3-poorten, twee USB 3-poorten, een kaartlezer, stereospeakers, vier microfoons en een mini‑jack-aansluiting te vinden. Er kunnen twee externe displays met 5120 x 2880 pixels (5K) op 60 Hz aangesloten worden.

iMac Pro met 3 schermen
Klik/tap voor groter.

In december op de markt

De iMac Pro komt in december op de markt. Apple heeft nog geen Europese prijs bekend gemaakt, maar in de Verenigde Staten is de vanaf-prijs $ 4999. Voor de prijs worden een spacegrijs Magic Keyboard en Magic Mouse meegeleverd.

imac pro bovenaanzicht
Klik/tap voor groter.

Reacties

47 reacties
 • Profielfoto
  sciletto

  Niet normaal wat een power daar in zit. Het vr gedeelte van star wars imponeerde mij wel maar dit is natuurlijk wel op de maximale setting van de iMac.

  Voor YouTube content is het overbodig en misschien nog wel gewone documentaire content maar ik ben blij dat Apple weer aan de pro users denkt.

  Waarschijnlijk komt er geen mac pro meer:(

 • Profielfoto
  brinkey

  Pittig ding. Die mac pro daar hebben ze een luidspreker van gemaakt.

 • Profielfoto
  RoyB

  Een iMac waar ik alleen maar van kan dromen. Wat een krachtpatser met het mooie donkere design.

 • Profielfoto
  wensink

  Vet!

  Ik hoop dat je de zwarte Magic Mouse en Keyboard ook los kan kopen!

 • Profielfoto
  defores

  Alleen prijzen ze zichzelf wel uit de markt op deze manier, vanaf-prijs $ 4999 … misschien leuk voor multinationals maar denk zelfs voor veel MKB’s dit teveel van het goede is (overkill en te prijzig)

 • Profielfoto
  Leffe Blond

  Wat een beest. Geen Mac Pro meer dan ?

 • Profielfoto
  ajschot

  Geweldig!! Het enige is weer het upgraden…. het is gewoon afschrijven over 5 jaar. Maar nu wel eventueel een grafische kaart via thunderbolt dat nu opengezet wordt

 • Profielfoto
  ajschot

  Oh het enige dat ik jammer vind is dan geen touchbar op het toetsenbord ? haha nou ja mijn 18-core hack werkt erg goed en is goedkoper geweest. Maar als ik dat niet had was ik gaan sparen

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Die iMac Pro ging er sowieso komen om de powerusers tevreden te stellen. Maar wat die machine te bieden heeft is zeker nog niet genoeg voor mensen die nog meer ruwe kracht willen. Daarom hebben ze ook die bijeenkomst gehad en daar hebben ze dan ook besproken dat er zeker een nieuwe Mac Pro komt maar wel pas volgend jaar of zelf pas in 2019. Ik heb momenteel een Macbook Pro uit 2012 en deze is nu echt aan vervanging toe. Daarom ben ik zeker blij met de nieuwe iMacs die je vandaag al kan bestellen! Ik was eerst van plan om de 8-core Mac Pro nog te kopen. Maar aangezien die nieuwe iMacs al betere prestaties zullen hebben dan de Mac Pro, denk ik dat ik voor nu, een nieuwe iMac ga kopen. Daarmee kom ik wel toe tot de nieuwe Mac Pro uitkomt. Deze tussentijd zal ik goed kunnen gebruiken om te sparen voor die Mac Pro, want dat gaat een hoog prijskaartje worden. De iMac Pro laat ik aan mij voorbij gaan. Maar mensen die nog kunnen wachten tot eind December met hun huidige model, die moeten dat ook zeker doen! (Tenzij je geld genoeg hebt):P

  Ik ben ook tevreden dat ze eindelijk terug een kortere cyclus hebben voor het updaten van hun Macs (het werd hoog tijd), maar beter laat dan nooit?

  Jammer voor de mensen die hun nieuwe Macbook Pro 2016 model gekocht hebben, maar het was praktisch nog dezelfde dag besproken dat er enkele maanden later een Macbook Pro met betere prestaties zou uitkomen. Maar natuurlijk, als je in het zelfde bootje als mij zat en je niet meer kon wachten met upgraden begrijp ik dat wel. Nu is die Macbook Pro 2016 nog altijd heel erg snel en die heeft zeker nog niet afgedaan!

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  18-cores… Leuk om Spring Framework 5 en/of Java 9 met RxJava op te laten draaien en reactive programming te gaan doen!

 • Profielfoto
  Spinozo

  Wat een brute machine. Knap dat ze dit allemaal in deze behuizing hebben weten te persen!
  Ik ben benieuwd wat je moet neerleggen voor die 18 Core Xeon, 128GB RAM, VEGA 64 16GB en 4 TB SSD. Ik denk 12 duizend euro:nerd:

 • Profielfoto
  Q-collective

  … maar denk zelfs voor veel MKB’s dit teveel van het goede is (overkill en te prijzig)

  Deze is ook totaal niet bedoelt voor het MKB (tenzij je zelf een kleine grafische studio bent).

 • Profielfoto
  Hydræ

  Koeling van componenten blijft een substantieel probleem in een dichtgeplakte behuizing. Apple gaat voor stille machines, maar lukt dat met zoveel processorkracht? Ik ben benieuwd.

 • Profielfoto
  tomc

  hoedje af voor Raymon, je moet het toch maar doen zo om 10 uur ’s avonds.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Een beest van een apparaat. Ik denk dat de meeste professionals daar goed mee weg kunnen. Aan de andere kant hebben professionals liever een computer waar ze naar believen liever zelf iets kunnen uitbreiden, maar die weg is Apple niet gegaan. Fantastisch apparaat, voor naar verhouding redelijke prijs, lijkt mij.

 • Profielfoto
  Q-collective

  hoedje af voor Raymon, je moet het toch maar doen zo om 10 uur ’s avonds.

  Inderdaad, maar toch een azijnzeik puntje: de ethernet poort gaat 10Gb/s doen, niet 10GB/s. Tussen bits en Bytes zit een factor 8 verschil;)

 • Profielfoto
  Needler

  Kan ik ein-de-lijk weer dromen in de Apple Store. Nieuwe hardware maxen en die teller op zien lopen tot boven de €10.000. En dan zwijmelen bij de gedachte dat je het geld had om het te kopen.

 • Profielfoto
  Melle

  December is wel nog lang wachten… had graag gewoon ook update van de mini gezien!

 • Profielfoto
  Simlock

  wauw… ondersteunt deze grafische kaart ook GPU rendering? Daar heb je CUDA cores voor nodig die alleen op gtx kaarten zitten. Ik ben bang dat ze de prijs wel gewoon hard omrekenen naar €5000.

 • Profielfoto
  computer space

  Tja, wat moet je nou? De normale iMac had in 27 inch jas standaard 8-core met SSD moeten zijn. Dat model heeft nu een snelheidsupdate vergelijkbaar met de rente op mijn spaarrekening.

  Die Pro iMac is vanaf 5000$. Dat wordt dus 7000€ voor een beetje model dat je wilt.
  Even snelle bak op basis van een duo Ryzens is eenderde van het geld. Die iMac Pro is geen pro bak, maar een patserbak die er uitziet als een verkoolde normale iMac. Heeft Maarten Baas m gedesigned?
  En Melle, reken op Surface Studio vertraging voor Nederland.
  December een handvol in de VS
  De rest van de VS bestellers krijgt m in Maart
  Dan de kinderziektes eruit
  December 2018 is ie in Nederland verkrijgbaar.
  Medio 2019 is het 18-core model hier beschikbaar.

 • Profielfoto
  Zakske

  Koeling van componenten blijft een substantieel probleem in een dichtgeplakte behuizing.

  Dat vraag ik me ook af; 80% meer koelcapaciteit dan een standaard iMac klinkt leuk, maar stiekem voert een gewone iMac redelijk slecht warmte af.

 • Profielfoto
  Saaihead

  Damn, toch maar weer een staatslot kopen deze maand…

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  hoedje af voor Raymon, je moet het toch maar doen zo om 10 uur ’s avonds.

  Inderdaad, maar toch een azijnzeik puntje: de ethernet poort gaat 10Gb/s doen, niet 10GB/s. Tussen bits en Bytes zit een factor 8 verschil;)

  Kuch. Dat fiks ik.

 • Profielfoto
  strigoi

  $4,999 dollar is een behoorlijke instapprijs, maar in tegenstelling tot de huidige Mac Pro is dit al erg een goede instapper. Dit is wat je nu voor $4,977 bij Apple koopt.

  Mac Pro:
  3.0GHz 8-core with 25MB of L3 cache
  32GB (4x8GB) of 1866MHz DDR3 ECC
  1TB PCIe-based flash storage
  Dual AMD FirePro D500 GPUs with 3GB of GDDR5 VRAM each
  Magic Mouse 2
  Magic Keyboard – US English
  User’s Guide (English)

  Daarbij krijg je bij de iMac Pro nog een erg goed 5K scherm. Bovendien is de ‘gewone’ 27″ 5K iMac volgens mij voor menig MKB’er ook meer dan voldoende. Goede ontwikkeling.

 • Profielfoto
  KR1275

  Wait a moment… zie ik nou een draadloos Extended keyboard?? Die wil ik!!

 • Profielfoto
  jkuifje

  Wat een joke weer. RAM is niet upgradeable door de gebruiker en dat voor een Pro product. Typisch weer Apple.

 • Profielfoto
  mctazman

  Wat een joke weer. RAM is niet upgradeable door de gebruiker en dat voor een Pro product. Typisch weer Apple.

  Hoe weet je dat? Heb je het ding al in je handen gehad & uit elkaar gehaald? Of loop je gewoon wat te concluderen, op basis van een product voor een totaal andere doelgroep?

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Wat een joke weer. RAM is niet upgradeable door de gebruiker en dat voor een Pro product. Typisch weer Apple.

  Hoe weet je dat? Heb je het ding al in je handen gehad & uit elkaar gehaald? Of loop je gewoon wat te concluderen, op basis van een product voor een totaal andere doelgroep?

  Het ram is verschoven naar de zijkant van de mac. Waar bij de gewone 27″ het ram zit is er een klepje.
  Op die plaats zit nu de koeling

  Het ram bij de pro zit onder de unibody behuizing.

 • Profielfoto
  maconly

  Onemorething is wel een stuk minder geworden na de overname .
  Voor alle in en outs zijn we aangewezen op macrumors.

 • Profielfoto
  Toko

  wauw… ondersteunt deze grafische kaart ook GPU rendering? Daar heb je CUDA cores voor nodig die alleen op gtx kaarten zitten. Ik ben bang dat ze de prijs wel gewoon hard omrekenen naar €5000.

  Is niet waar, OpenCL is net zo goed in adobe, vooral tegenwoordig. Maar weet niet of final cut dat ondersteund, gebruik zelf premiere. Zie bv https://www.youtube.com/watch?v=g7cQK8jFPzo

  Vind het zelf nogal een dom idee, zo’n duur ding, afschreven na een paar jaar, moet je ook weer direct nieuw beeldscherm kopen!! Het idee van een losse kast was juist heel handig. Daarnaast is cooling echt wel een probleem, als ik op een mac werk loop ik daar altijd tegen aan. Finally loopt xeon tegen zijn einde aan tov x299 en amd’s Threadripper-cpu’s die waarschijnlijk veel zullen veranderen in die markt.

  Ben best teleurgesteld, prullenbak was beter concept en dat was al een achteruit gang tov de oude kast.

 • Profielfoto
  Dieter_31

  Toko volledig mee eens. Ik ben teleurgesteld in hun nieuwe uitvoering. De afkoeling van de CPU gaat nog vol problemen zorgen. Waarom werken zedan niet samzn met Nvidia?
  Ik begrijp het allemaal niet meer bij Apple

 • Profielfoto
  NapO

  https://www.youtube.com/watch?v=TWFzWRoVNnE onze linus techtips verteld even hoe t echt zit met de 18core,….

  apple doet weer maximaal marketing verkopen…
  t is op basis van de i9 met de x299 chipset waarbij de mainstream i7 (dan wel de snellere i7’s) een stuk goedkoper zijn en nagenoeg net zo snel zijn…

  en als iemand betrouwbaar is in zijn testen is het linus wel…die test alle IT p*rno …

 • Profielfoto
  NapO

  oja,…en 18cores uberhaupt hebben serieuze koeling nodig op volle belasting,…
  Ik gebruik de 10 core (en met hyperthreading 20 cores) dual cpu (dus 40 cores in totaal) in serveromgevingen, en als je op 40ghz gaat knallen moet jij is kijken hoeveel warmte dit ding genereert….

  Dus ook hier geldt weer, wordt het te warm wordt de hele zooi gewoon terug geklokt…heb je dus geen bal aan je 18core dure 10k kostende machine…

 • Profielfoto
  csteelooper

  Het ram bij de pro zit onder de unibody behuizing.

  Dat wéét nog niemand! Ik hoor daar zoveel over, maar het ding bestaat nog niet eens! Dus niemand weet waar het daadwerkelijk komt te zitten… Dit was een sneak-peek, waarvoor men een mock-up in elkaar heeft gerenderd… Het kan dus best zo zijn dat het RAM in werkelijkheid wél op een toegankelijke plaats zal zitten. Is wel te hopen, en dan niet alleen voor de pro-machines…

 • Profielfoto
  Androidgirl

  Yeah! Hoe krijg ik in God’s naam dit geld bij elkaar…? Of komt er ook een iMac Pro Light? Eindelijk weer eens een Apple machine die er toe (gaat) doet (doen). :grin:

 • Profielfoto
  Humain

  Yeah! Hoe krijg ik in God’s naam dit geld bij elkaar…? Of komt er ook een iMac Pro Light? Eindelijk weer eens een Apple machine die er toe (gaat) doet (doen). :grin:

  Door gewoon je werk als pro te doen:)
  Geloof me, er zijn genoeg grafische professionals die hier prima op kunnen werken en hem in een kleine maand hebben terugverdiend.

 • Profielfoto
  jkuifje

  mctazman
  Hoe weet je dat? Heb je het ding al in je handen gehad & uit elkaar gehaald? Of loop je gewoon wat te concluderen, op basis van een product voor een totaal andere doelgroep?

  https://9to5mac.com/2017/06/05/imac-pro-ram-and-space-gray-accessories/

 • Profielfoto
  jkuifje

  “Apple says iMac Pro RAM won’t be user replaceable, Space Gray accessories not sold separately”

 • Profielfoto
  Furbz

  “Apple says iMac Pro RAM won’t be user replaceable, Space Gray accessories not sold separately”

  Ai das zonde! Misschien zal het mensen toch doen wachten voor die Mac Pro.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Het ram geheugen kan inderdaad alleen maar tijdens het bestellen geupgrade worden. Dit vindt ik een hele slechte zet. En er is trouwens niet alleen een mockup maar ook een fysiek ding aanwezig van die iMac Pro. Marques Brownlee heeft zo al een first hands on kunnen doen;-) En als ik iemand wel bekijk als het over Apple gaat, is het MKBHD wel:-)

 • Profielfoto
  Milt

  De Apple engineer die bij de iMac Pro stond in de demoruimte bevestigde inderdaad dat onderdelen niet user-upgradable zijn. Dus hij is en blijft zoals je hem besteld. Hij bevestigde tevens dat de Mac Pro ook nog gewoon komt; de iMac Pro is dus geen vervanger daarvoor. Die zal wel vervangbare en uitbreidbare onderdelen bevatten en zeer waarschijnlijk ook weer dual socket zijn.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  De Apple engineer die bij de iMac Pro stond in de demoruimte bevestigde inderdaad dat onderdelen niet user-upgradable zijn. Dus hij is en blijft zoals je hem besteld. Hij bevestigde tevens dat de Mac Pro ook nog gewoon komt; de iMac Pro is dus geen vervanger daarvoor. Die zal wel vervangbare en uitbreidbare onderdelen bevatten en zeer waarschijnlijk ook weer dual socket zijn.

  Fijn dat die misschien ook weer dual socket wordt! Ik denk dat ze met de gedachte van: “het zware werk wordt steeds meer door gpu dan cpu gedaan” iets te snel zijn geweest?

  Hoe dan ook, ik ben benieuwd. Ik vind die iMac Pro zeker een mooi ding. En ik denk zelf dat de machine die je krijgt voor de vanaf prijs al een heel krachtige Mac zal zijn. Maar ik vraag me stiekem toch af wie die 18-core gaat nemen en hoeveel die zal gaan kosten. Ook het ram geheugen is heel erg duur bij Apple. Ik verwacht (als je de totale iMac Pro upgrade) dat je minstens bij €10 000 uitkomt… Maar dat is alleen als ze €3000 voor het 128GB ram zouden gaan vragen, en €2500 voor de CPU upgrades en wat nog allemaal.

  Heel erg benieuwd, maar het is nog even wachten:-)

 • Profielfoto
  Simlock

  Yeah! Hoe krijg ik in God’s naam dit geld bij elkaar…? Of komt er ook een iMac Pro Light? Eindelijk weer eens een Apple machine die er toe (gaat) doet (doen). :grin:

  Door gewoon je werk als pro te doen:)
  Geloof me, er zijn genoeg grafische professionals die hier prima op kunnen werken en hem in een kleine maand hebben terugverdiend.

  Haha. Een KLEINE maand nog wel. Die maken dus meer dan 5000 euro winst per maand, dat is 60.000 winst per jaar. Dat zijn er niet veel in de creatieve industrie volgens mij.

 • Profielfoto
  olbo

  Kunnen ze geen betere foto maken van die iMac Pro (of beter photoshoppen)? De website voor de iMac Pro ziet er ook niet uit. Je merk wel dat de goede en strenge smaak van Jobs weg is (en de innovatie bij Apple)

 • Profielfoto
  mstrhans

  Ben eigenlijk benieuwd hoe workstation land nu eigenlijk in elkaar komt te zitten vooral ook omdat in macOS High Sierra eGPU units native ondersteunt worden. Waardoor je – als je CUDA wil – ook NVIDIA kaarten extern op je macbook of iMac via thunderbolt3 kunt aansluiten (zie 9to5mac.com) Wat denken jullie nog steeds die dikke processors nodig als de GPU het ook kan?

 • Profielfoto
  Mac Hammer Fan

  5000 dollar in de States voor de minimum configuratie, dat betekent minstens 6000 EUR als we de BTW erbij tellen. En niet upgradeable, zelfs de RAM niet. Spacegrijs zie ik wel niet zo graag als zilver. Als dat beest maar geen kinderziekten heeft…
  Blijft natuurlijk wel een droom van een machine. Zal wel indrukwekkend presteren. Zie hem veel liever dan die lelijke pedaalemmer van een MacPro. Gelukkig hebben ze bij Apple ingezien dat dit ontwerp niet deugde. Ben benieuwd of ze terugkeren naar de towermodellen van 2012.

 • Profielfoto
  AT024

  Dit is allleen voor de rijken