Nieuwe iMac makkelijker te upgraden

Door: Raymon Mens - 22 reacties

Tijdens WWDC 2017 onthulde Apple een nieuwe 21,5- en 27-inch iMac met Intel Kaby Lake en Thunderbolt 3. Naast al die nieuwigheden, keert Apple terug naar een oude traditie. Het geheugen en de processor zijn na aanschaf te vervangen.

Het geheugen van de 27-inch iMac was altijd al te vervangen, maar bij de 21,5-inch iMac werd het sinds 2013 vastgesoldeerd op het moederbord. Bij de nieuwe 21,5-inch iMac is dat niet langer het geval.

Geheugen én processor 21,5-inch iMac vervangbaar

Dit ontdekte iFixit bij een teardown van de nieuwe iMac. Het geheugen zit in standaard sockets en is te vervangen, al kost het wel wat moeite. Het scherm van de all-in-one-computer moet losgehaald worden en het geheugen zit aan de achterkant van het moederbord. Ook de CPU is te vervangen en zit in een standaard socket. iFixit merkt verder op dat de harde schijf eenvoudig voor een SSD vervangen kan worden, maar dat er geen tweede aansluiting voor een SSD op het moederbord aanwezig is.

imac 21,5 inch 2017 moederbord
Afbeelding via: iFixit – Klik/tap voor groter.

Maximaal 64GB RAM in 27-inch iMac

Het is onduidelijk of de CPU van de 27-inch iMac ook te vervangen is. OWC heeft inmiddels wel bevestigd dat het geheugen tot maximaal 64GB geüpgraded kan worden. Apple biedt deze upgrade alleen op de duurste 27-inch iMac aan, maar ook het instapmodel werkt met 64GB RAM. Door het deurtje aan de achterkant, is een RAM-upgrade een fluitje van een cent.

imac 2017 achter
Klik/tap voor groter.

Naar Thunderbolt 3 en Intel Kaby Lake hebben de desktops een verbeterd scherm. Het is 43% lichter bij 500 nits en kan tot wel 1 miljard kleuren tonen. De iMacs gaan er ook op grafisch gebied op vooruit. Zo hoef de 21,5-inch iMac het het langer met alleen geïntegreerde graphics te doen. Er is nu minimaal een Radeon Pro 555 met 2 GB videogeheugen aanwezig.

Reacties

22 reacties
 • Profielfoto
  aaa

  Eindelijk hebben ze geluisterd. Nu nog een motorkap aan de achterkant maken zodat je alles makkelijk kunt vervangen en dan kan ik ook een iMac kopen naast mijn MacBook.

 • Profielfoto
  Eprom

  YES!(y) Dat is goed nieuws.

  Apple lijkt inderdaad geschrokken te zijn van alle negatieve reacties van de afgelopen tijd.
  Nu alleen nog de Magsafe terug op de Macbooks.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Ik heb vast iets gemist tijdens de Keynote van afgelopen maandag.

  Brengt Apple nog een nieuwe MacMini op de markt?

 • Profielfoto
  Spinozo

  Dat wordt dus een instapmodelletje en dan een samsung 960 pro 2 TB en extra geheugen bijdrukken. Scheelt je zo 1500 euro tov een maxed out versie…

 • Profielfoto
  SvS

  Ik heb vast iets gemist tijdens de Keynote van afgelopen maandag.

  Brengt Apple nog een nieuwe MacMini op de markt?

  .
  Nu niet, helaas.

 • Profielfoto
  reneo

  Zou leuk zijn als er ook weer een vesa-mount optie is.

 • Profielfoto
  PowerMacje

  Die VESA-mount optie is er wel, maar je moet het wel van te voren bedenken helaas…
  https://www.apple.com/shop/buy-mac/imac-vesa

  Deze hebben we op school hangen.

 • Profielfoto
  wensink

  Verdorie, Apple laat wel erg weinig over voor de haters na de WWDC

 • Profielfoto
  Nikita

  Nu nog weer een klepje op het 21,5 inch model zodat je niet je hele machine uit elkaar hoeft te halen om wat geheugen bij te prikken. Zo moeilijk kan het niet zijn; als het op de 27″ versie kan…:roll:

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Dat wordt dus een instapmodelletje en dan een samsung 960 pro 2 TB en extra geheugen bijdrukken. Scheelt je zo 1500 euro tov een maxed out versie…

  Niet alleen dat , als die toch open moet, dan zet je er meteen nog een i7-7700 ipv dat i5’je

 • Profielfoto
  DaveFlash

  dit is een wassen neus mensen, bij deze iMacs is er, naar mijn idee, nauwelijks noodzaak om dingen te kunnen vervangen, bij de iMac Pro, waar het allemaal om draait daarentegen is niks voor de gebruiker te upgraden…. officieel, dan. (want Apple heeft al gezegd dat er voor de gebruiker niks te upgraden valt en aangezien er nog geen teardown van is, want pas in dec. op de markt, weten we ook niet of er eventueel toch iets te upgraden is bij de iMac Pro)

 • Profielfoto
  Dutch-American

  Klopt deze zin wel? Typefoutje kan maar deze zin is wel erg vreemd:. Zo hoef de 21,5-inch iMac het het langer met alleen geïntegreerde graphics te doen ???

 • Profielfoto
  ro_me

  Klopt deze zin wel? Typefoutje kan maar deze zin is wel erg vreemd:. Zo hoef de 21,5-inch iMac het het langer met alleen geïntegreerde graphics te doen ???

  Lees de zin die er na komt en je vraag is zo goed als beantwoord.

 • Profielfoto
  Macnido

  Binnen een maand staat deze nieuwe 27″ iMac op mijn bureau. Ik was al aan het kijken wat Apple rekent voor meer ram. Nu ik weet dat zelf meer ram erin zetten een eitje is ga ik ‘m lekker basic kopen. Thanx Raymon!

 • Profielfoto
  Dutch-American

  Klopt deze zin wel? Typefoutje kan maar deze zin is wel erg vreemd:. Zo hoef de 21,5-inch iMac het het langer met alleen geïntegreerde graphics te doen ???

  Lees de zin die er na komt en je vraag is zo goed als beantwoord.

  Nee hoor. Deze zin staat opzichzelf en klopt totaal niet. Hoef moet waarschijnlijk hoeft zijn en wat betekent het het? betere zin is: Zo hoeft de 21,5-inch iMac het niet langer met alleen geïntegreerde graphics te doen.

  Kan ook fout zijn maar als je een artikel schrijft heb je waarschijnlijk spellings controle en de schrijver doet dit al jaren, is dus geen beginner meer.

 • Profielfoto
  Bart119

  Verdorie, Apple laat wel erg weinig over voor de haters na de WWDC

  Nog steeds zat genoeg om over te zeuren hoor;)

  maar sinds WWDC zijn de prijzen die Apple voor hun toestellen vraagt weer te veranwoorden. Ik ben blij dat ik gewacht heb in ieder geval!

 • Profielfoto
  patrickmaur3r

  Als Apple een nieuwe Mac mini op de markt breng met ondersteuning van USB-C en 3 beeldschermen, dan ben ik de eerste die hem koopt hahah. Maar wat zijn ze traag met upgraden van de mini. Dit lijk mij niet een heel bijzonder apparaat om te upgraden toch?

 • Profielfoto
  utah62

  Wat is een goed adres om geheugen te kopen voor deze nieuwe iMacs?

 • Profielfoto
  MrBelloNLD

  Het RAM in de “oude 21” was toch ook niet gesoldeerd, en vervangbaar, echter zelf het geplakte scherm loshalen en na uitbreiden wer met nwe plakstrips keurig dichtmaken vindt ik nog een beetje erg risicovol, dus laat ik liever aan de experts over..

 • Profielfoto
  Soulshaker

  jawel hoor , het geheugen van de instapper (die met 1,4Ghz cpu) had geheugen dat men niet kon vervangen.

 • Profielfoto
  snipper

  Veel nieuws deze WWDC en een stapje in de goede richting qua bereikbaarheid van onderdelen.

  De iMac Pro is het echte nieuws wat mij betreft, al lijkt het een beetje een oplossing uit tijdnood geboren. Benieuwd of die blijft eens er een nieuwe Mac Pro is. Ik verwacht een heel nieuw, ander ontwerp Mac Pro.

  Wel vreemd dat Apple anno 2017 nog mechanische harde schijven blijft gebruiken in nieuwe modellen terwijl anderzijds bijvoorbeeld USB-C als ongeveer de eerste geadopteerd en vertrouwde connectors in een relatief vroeg stadium verdwijnen onder het mom ‘bouwen voor de toekomst’.

 • Profielfoto
  Bandjar

  Welke cpu type gaat hierin? Is dit een notebook cpu en wat is de snelste die ondersteund wordt?