iCloud verplicht vanaf nu app-specifieke wachtwoorden

Door: Raymon Mens - 11 reacties

Apple heeft een grote wijziging in de werking van iCloud doorgevoerd. Externe apps die toegang tot je iCloud-gegevens zoals e-mail of agenda hebben, moeten nu een app-specifiek wachtwoord gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan Outlook voor iOS.

Als je geen app-specifiek wachtwoord hebt gemaakt, wordt je automatisch uitgelogd bij externe apps. De enige manier om opnieuw in te loggen is met zo’n wachtwoord. Gelukkig is het eenvoudig aan te maken.

Twee-factor-authenticatie vereist

Voordat je een app-specifiek wachtwoord aan kunt maken, moet je twee-factor-authentiatie inschakelen. Zonder deze extra beveiliging voor je Apple ID kun je geen app-specifieke wachtwoorden aanmaken. Nog geen twee-factor-authentiatie? Je schakelt het zo in:

 • iOS 10.3 en nieuwer: Ga naar Instellingen[je naam]Wachtwoord en beveiliging en tik op de optie om twee-factor-authenticatie in te schakelen.
 • OS X 10.11 en nieuwer: Ga naar het Apple-menu () → SysteemvoorkeureniCloudAccountgegevensBeveiliging en klik op de optie om twee-factor-authenticatie in te schakelen.
twee factor 001
Klik/tap voor groter.

App-specifiek wachtwoord maken

Staat twee-factor-authenticatie op je account aan? Log in bij je Apple ID-accountpagina en klik in het gedeelte Beveiliging op Genereer wachtwoord onder App-specifieke wachtwoorden. Je krijgt nu een wachtwoord dat je binnen de app kunt gebruiken.

Je kunt in totaal 25 actieve app-specifieke wachtwoorden tegelijkertijd hebben. Indien nodig kun je ze allemaal of afzonderlijk verwijderen. Ook dit doe je via je Apple ID-accountpagina. Klik in het gedeelte Beveiliging op Wijzig en daarna op Bekijk geschiedenis in het gedeelte voor app-specifieke wachtwoorden.

app specifiek wachtwoord icloud 001
Klik/tap voor groter.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  evilonline

  En als je 2 Apple accounts (icloud.com) hebt, en 1 niet als hoofdaccount gebruikt? Dus alleen maar om als email adres te gebruiken? Dan kun je die 2 staps verificatie niet aanzetten omdat deze gebruikt wordt door je andere account.

 • Profielfoto
  IGBA

  Dat is ook niet de manier om een extra e-mailaccount te maken. Daar heb je aliassen voor.

 • Profielfoto
  evilonline

  Ja dat weet ik ook IGBA. Maar toen het nog @me.com was kon dat nog niet, een extra account op je werk iMac was toen gebruikelijk… (dus geen privé/zakelijk door elkaar heen)

 • Profielfoto
  JJmac

  Met andere woorden, ze drukken je de iCloud door de strot…

 • Profielfoto
  html-junky

  @jjmac waarom? Je gebruikt iCloud al op voorhand anders heb je niet zo’n app nodig die info uit jouw icloud wilt…

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  @JJmac: nee dat zie je verkeerd. Als je iCloud niet wit gebruiken dan doe je dat niet. Wat je voorkomt hiermee is dat je je wachtwoord inlevert bij app-maker X die vervolgens zonder restricties, ook als je de app niet meer gebruikt, bij je gegevens kan. Althans: dat is mijn begrip van het alles. Het lijkt mij, zoals zoveel veiligheidsmaatregelen, irritant maar een goede zaak. Met BusyCal was het in geval zo geregeld al een maand geleden of zo.

 • Profielfoto
  JJmac

  Ah oké, dan had ik het niet goed begrepen.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik werk sinds een paar dagen met een Mac Pro met macOS Sierra er op. Er zijn wel wat dingen die ik echt heel vervelend vindt. Zoals bepaalde plugins die ik niet kon installeren maar elke keer mijn instellingen moet openen en daar via “privacy” klikken op “toch openen”. Heel vervelend, zeker als je meerdere plugins moet installeren (logic pro x). Ik weet niet of er een manier is om dat uit te zetten of te omzeilen?

  Nog zoiets vervelend is als ik wachtwoorden wil bekijken bij voorkeuren van “Safari” moet ik telkens een hoofdwachtwoord geven, wat binnen de paar minuten ook weer “locked”. Waarom toch? Ik ben de enige persoon op mijn computer, hier komt niemand anders in mijn computer. Zijn er toevallig mensen die weten of dat uitgezet kan worden?

  Ik snap wel dat het allemaal om “veiligheid” draait, maar het is ook heel vervelend!

 • Profielfoto
  csteelooper

  Ik werk sinds een paar dagen met een Mac Pro met macOS Sierra er op. Er zijn wel wat dingen die ik echt heel vervelend vindt. Zoals bepaalde plugins die ik niet kon installeren maar elke keer mijn instellingen moet openen en daar via “privacy” klikken op “toch openen”. Heel vervelend, zeker als je meerdere plugins moet installeren (logic pro x). Ik weet niet of er een manier is om dat uit te zetten of te omzeilen?

  Als je bedoelt dat je een applicatie niet kunt openen, dan kun je dat alsnog doen door rechts te klikken op die applicatie en dan terwijl je CTRL ingedrukt houdt te kiezen voor Open in het context-menu. Je krijgt dan alsnog een waarschuwing, maar nu met de mogelijkheid om een applicatie toch te openen. Werkt overigens ook voor zaken als Dashboard widgets en Safari extensies, dus ik neem aan dat het voor jou ook zo zou kunnen werken. Werkt overigens bij mij al sinds Mountain Lion zo, maar dat ligt denk ik aan mijn instellingen… Staan bovengemiddeld veilig.

  Nog zoiets vervelend is als ik wachtwoorden wil bekijken bij voorkeuren van “Safari” moet ik telkens een hoofdwachtwoord geven, wat binnen de paar minuten ook weer “locked”. Waarom toch? Ik ben de enige persoon op mijn computer, hier komt niemand anders in mijn computer. Zijn er toevallig mensen die weten of dat uitgezet kan worden?

  Ik snap wel dat het allemaal om “veiligheid” draait, maar het is ook heel vervelend!

  Volgens mij kun je dit in Steutelhangertoegang uitzetten. Even kijken bij de eigenschappen voor de sleutelhanger Login.

 • Profielfoto
  oneforever

  Ik gebruik mijn icloud-mail-account zowel op mac-iphone als op een android-phone. Nou kan ik met dat android toestel weer niet inloggen op mijn icloud-account. Het is om gék van te worden al die shit!! En op deze pagina staat ook geen info hoe is dat nu weer voor elkaar moet krijen.
  Asjeblief geen commentaar in de trend van ‘moet je maar geen android gebruiken” Al die grappen van apple overtuigen mij steeds meer dat ik op tijd op android overgeschakeld ben.

 • Profielfoto
  oneforever

  sorry . . . beetje gefrustreerd zonet. uiteraard is het goed van apple dat ze zoveel mogelijk beveiliging inschakeld. en het blijft superieur systeem. Maar sóms wordt je wanhopig als je het voordeel van meerdere systemen samen wilt gebruiken. heb m’n iphone nooit meer bij me, zal vanavond eerst ’s met die iphone proberen in te loggen en dan maar weer zien hoe m’n android daarop reageert. Misschien is ’t allemaal automatisch verholpen . . .