HomePod: Apple onthult multiroom-speaker met Siri

Door: Raymon Mens - 31 reacties

Apple heeft de HomePod onthuld. Een slimme speaker voor in de woonkamer niet alleen feilloos samenwerkt met Apple Music, maar ook voorzien is van nieuwe technieken voor perfect geluid. De speaker heeft een speciale versie van Siri ingebouwd.

Apple gaat met deze HomePod niet alleen de concurrentie met de Amazon Echo en Google Home, maar ook met Sonos aan. De speaker is in december verkrijgbaar, maar Apple heeft alle functies al uit de doeken gedaan.

Krachtige speaker met 7 tweeters

De speaker is rond en voorzien van 7 tweeters en een woofer. Zo wordt muziek in alle richtingen gestuurd. HomePod heeft ook een ingebouwde A8-chip die de audio behandelt en zorgt voor een goede klank op ieder volume.

wwdc2017-1823
Klik/tap voor groter.
wwdc2017-1831
Klik/tap voor groter.

Automatische kamerdetectie

Met de technologie voor automatische kamerdetectie kan de HomePod snel bepalen of deze in een hoek, op een tafel of op een boekenplank staat en de geluidsuitvoer in enkele seconden optimaliseren voor een kamervullende luisterervaring. Zo wordt de audio niet onnodig naar de muur gekaatst, maar alleen in de goede richting. Het geluidsbeeld wordt extra breed gemaakt door bijvoorbeeld de vocalen alleen in het midden te sturen, maar de instrumenten alle kanten op.

wwdc2017-1856
Klik/tap voor groter.

Slimme assistent in huis

HomePod heeft Siri ingebouwd en kan via zes microfoons overal vanuit de kamer worden bediend, zelfs als de muziek hard staat. Het gaat om een aangepaste versie van Siri die vooral nuttig in het huis is. Zo kun je Apple Music bedienen en nummers en playlists starten, maar ook vragen stellen. Denk aan “Hé, Siri. Welke drummer is dit?”, of een wachtrij ‘Volgende’ maken om met iedereen in het huis te delen.

Siri kan meer. Denk aan berichten versturen, op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, sportuitslagen, de weersverwachting, en natuurlijk HomeKit. Je kunt Siri bijvoorbeeld vragen om het licht uit te doen, de luxaflex dicht te doen of een scène te activeren. Als je niet thuis bent, fungeert HomePod als de hub voor HomeKit.

wwdc2017-1913
Klik/tap voor groter.

Multiroom speaker

HomePod is ook een multiroom speaker met AirPlay 2, de nieuwe generatie AirPlay. Je kunt twee speakers een elkaar koppelen voor nog beter geluid, of speakers in verschillende kamers zetten. De configuratie is net zo simpel als de configuratie van AirPods. Je houdt je iPhone gewoon naast HomePod en na enkele seconden kun je muziek afspelen.

Prijs en verkrijgbaarheid

HomePod is vanaf december voor USD 349 in wit en spacegrijs verkrijgbaar in Australië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. In 2018 moet de speaker ook naar andere landen komen.

Reacties

31 reacties
 • Profielfoto
  koen

  Tja, ze moesten wat met al die ongebruikte MacPro enclosures…

 • Profielfoto
  RhB-Mikey

  Onzin apparaat

 • Profielfoto
  Kiljon

  Ben benieuwd. Wil die wel proberen !

 • Profielfoto
  Nosh

  Op zich vet, maar als er meerdere personen in een huishouden zitten. Kun je maar met 1 stem deze bedienen, 1 id gebruiken, dus 1 apple music plus cloud plus voorkeuren. 1 kan maar berichten sturen… Dat moet eerst uit de lucht voor ik er überhaupt aan denk om te kopen.

 • Profielfoto
  Needler

  Tja, ze moesten wat met al die ongebruikte MacPro enclosures…

  Hahaha..:lol: Daar moest ik om lachen.

  Alles valt of staat met hoe Siri werkt.

  Bij een prijs van €249 had ik er twee gehaald. Met €349 doe ik dat niet.

 • Profielfoto
  ultem

  Leuk apparaat, maar het voegt weinig toe als je al een Sonos hebt… Siri gebruik ik dan wel op iPhone/iPad.

  Ik hoop wel dat Spotify wordt ondersteund

 • Profielfoto
  Koekenbakker

  wow gebruiken ze echt MacPro spullen voor deze speaker ? hahaha

 • Profielfoto
  Ne0

  Das nie waar Nosh. HomePod gebruikt een Anonymous ID voor contact met Apple.

 • Profielfoto
  Leffe Blond

  Mooi klassevolle speaker. Apple-style ten top. De audio kwaliteit zal zeker zo goed zijn als de concurrentie. Wees daar maar zeker van.

 • Profielfoto
  SteveSnobs

  Zo te lezen waren de Android liefhebbers er al vroeg bij met onzin comments hierboven

 • Profielfoto
  Theos

  De speaker is prachtig qua ontwerp en zal ok zeker perfect goed klinken.
  Maar wat klinkt er dan ? Er zit een adder onder het gras: de kleine lettertjes zeggen: Siri works with Apple Music. Subscription required for Apple Music.
  Dat staat dus op de site: https://www.apple.com/homepod/

  Vooralsnog ben ik dus bang dat Tunein, Spotify of bijvoorbeeld een eigen favoriete internetzender via airplay streamen naar de homepod dus niet gaat lukken.
  Ik ga geen abonnement op Apple Music nemen hiervoor…

 • Profielfoto
  Nosh

  Das nie waar Nosh. HomePod gebruikt een Anonymous ID voor contact met Apple.

  Das voor de waarborging van de privacy, niet voor het instellen van een apple id. Ik kan dan iMessage versturen via Siri, maar als mijn echtgenote thuis komt en via Siri een iMessage wil versturen, kan dat niet via haar eigen account, alleen die van mij.

  2 accounts is wat ik nu als obstakel zie.

 • Profielfoto
  maconly

  Spannende tijden voor Sonos die moeten echt een paar tandjes bij moeten zetten.

 • Profielfoto
  Frans

  Ik ben heel benieuwd naar integratie met bestaande AirPlay systemen en andere muziekdiensten. € 349 vind ik helemaal niet duur voor wat er geboden wordt, vooropgesteld dat de speaker inderdaad goed klinkt, want daar gaat het vooral om bij muziekweergave.

 • Profielfoto
  RhB-Mikey

  Das nie waar Nosh. HomePod gebruikt een Anonymous ID voor contact met Apple.

  Das voor de waarborging van de privacy, niet voor het instellen van een apple id. Ik kan dan iMessage versturen via Siri, maar als mijn echtgenote thuis komt en via Siri een iMessage wil versturen, kan dat niet via haar eigen account, alleen die van mij.

  2 accounts is wat ik nu als obstakel zie.

  het is al de zoveelste apparaat met Siri dan kan je toch tegen een ander apparaat praten?!?

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  @Theos goed lezen! Er staat NIET dat je Apple Music nodig hebt om Siri te gebruiken op de HomePod. Er staat WEL dat je dat nodig hebt om Apple Music icm Siri te gebruiken.

  Verder leuk ding, benieuwd hoe het klinkt. Absoluut geen vervanging voor m’n hifi, maar leuk voor op de werkkamer of in de slaapkamer.

 • Profielfoto
  ajschot

  Veel geld voor een ‘beats’ sound in een speaker.. sorry maar verwacht qua kwaliteit van het geluid niet veel zoals wel meer draailoze speaker systemen die er zijn…

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Daar gaat mijn Sonos…..klinkt interessant dit.

 • Profielfoto
  sjonnie

  Belangrijkste USP van de HomePod vind ik toch echt de privacy.

 • Profielfoto
  Frans

  @Nosh, Ik kan me voorstellen dat ze (in een toekomstige versie) iets gaan doen met stemherkenning. Bij installatie moet je dan een tekst voorlezen bijvoorbeeld en kan dat gekoppeld worden aan een Apple ID of persoon.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik kan me voorstellen dat je bij de Home Pod meerdere stemmen kunt invoeren, net zoals je bij je iPhone bij TouchID meerdere vingerafdrukken kunt invoeren. Maar dán zou de Home Pod bij elke stem het eigen AppleID moeten herkennen (ook dat zou misschien in te voeren zijn – maar hoe?-. Als dat wel kan, zou je per persoon je eigen afspeellijsten kunnen afspelen.
  Het ziet er op papier goed uit, maar de speaker vind ik wel erg klein. As hij echt 7″ inch, is dat nog geen 18 cm. En de geluidskwaliteit? Apple had Bose moeten overnemen. Of JBL/HarmanKardon

 • Profielfoto
  Lonestar

  Het is een leuk apparaat en ze weten het leuk te brengen
  Maar ik heb hier een flinke Home Cinema set voor films en muziek dat ik afspeel of via een Apple TV of Via een Intel NUC met daarop OpenELEC geïnstalleerd.
  Ook dan kan je gewoon je muziek streamen:lol:

  Vind de prijs wel een beetje aan de hoge kant moet ik eerlijk zeggen!

 • Profielfoto
  wacon

  Prima al die features en vast handig, maar krijg je er ook echt ruimtelijk STEREO uit…?

 • Profielfoto
  error

  Als muziekliefhebber vertrouw ik die all-in-one speakerdingen niet. Ze halen allerlei zaken met de muziek uit die de makers nooit bedoeld hebben. Ik blijf liever mijn 2.0 en 2,1 speakers gebruiken (audioengine).

 • Profielfoto
  error

  En Siri in Nederland is (en blijft vast nog vele jaren) een drama.

 • Profielfoto
  Odie

  Mooi om te zien dat OneMoreThing nu al weet te zeggen dat ie in 2018 naar Nederland gaat komen, dat heeft namelijk niemand gezegd. Men zei dat hij in 2018 naar “andere” landen zou komen.

  Verder ben ik benieuwd hoe ze het gaan oplossen dat Siri (die normaal op stem getraind is, mijn collega kan niet tegen mijn Siri leuteren, alleen zijn eigen iPhone luistert) naar 2 of meer personen gaat luisteren. En nog belangrijker: hoe gaan ze om met het feit dat als mijn partner een memo of reminder maakt dat ie dan niet in *mijn* lijst/agenda komt te staan? En hoe gaat ie om met meerdere Apple Music accounts (elk met hun eigen playlists). Of met het feit dat ik Spotify heb en geen Apple Music (of kan ik straks alleen maar via Airplay2 streamen vanuit de Spotify App op mijn iPhone)… Ergo: vragen vragen… We zullen het zien, het kan heel leuk gaan worden maar het kan ook weer een halfbakken product worden. Zoals de AppleTV, die *nog* steeds niet multi-account is… En waarvan OneMoreThing ook ‘beloofde’ dat dat nu zou worden aangekondigd.

  Wat ik maar wil zeggen: laat dat speculeren eens achterwege, want het slaat meestal de plank volledig mis…

 • Profielfoto
  zulu

  ik kreeg vorig jaar een Amazon Echo kado, een onding!
  Geen batterij (los te koop voor bijna €100), alleen in het Engels en weet dan ook niets wat er in NL gebeurt.
  Wat je wil is een draagbare (accu) speaker waar tegen je alle commando’s op een OSX/iOS-apparaat kunt geven. Ik twijfel of Apple dit beter doet. De speaker moet ook kunnen synchroniseren met andere speakers.

  wacht de feedbacks wel af…

 • Profielfoto
  pruus

  De kring gaat sluiten, eindelijk minder gezeur met connecten. Ik ben voor…..

 • Profielfoto
  Renato55

  Zeer zeker een additionele toevoeging op het gebied van slimme luidsprekers. Zelf heb ik Sonos als multiroomsysteem en ben daar zeer tevreden over. Maar voor in de tuin bij een mooie bbq of ander feestje zou deze HomePod wel eens het akoestieke middelpunt kunnen gaan vormen. Ik wacht af……!!!!!

 • Profielfoto
  T-sec

  Persoonlijk denk ik dat het geluid wat uit de Homepod moet komen best heel aardig zal gaan klinken. Mijn dochter heeft zo’n klein model JBL Flip speakertje en wat daar al aan lage tonen uit kan komen is bijna ongelooflijk zo strak.
  Natuurlijk is het geen High-End opstelling, maar we praten over andere materie.

  Ik ben alleen bang dat de Homepod net als Apple TV en Carplay beperkt zal worden met Apps. En dat wanneer je muziek of radio wilt luisteren je een Apple Music abonnement zal moeten hebben. Ik noem dit “Senseo Marketing”, goede hardware voor een lage prijs, maar om te gebruiken moet je continue blijven investeren. Zoals naar verhouding dure coffee-pads, of de dure HP inktjet inkt en dus ook aanzienlijke abonnementskosten voor Apple Music.

  Meest mogelijk is er een alternatief door geluid vanaf je iPhone, iPad, of Apple TV via Airplay naar de Homepod te sturen. Maar goed, dit vereist extra hardware en extra handelingen die je met zo’n speaker juist niet zou willen.

  En dan werd er tijdens de WWDC in de Homepod introductie al snel gewezen naar de mogelijkheid tot een tweede Homepod welke naadloos en automatisch zou samenwerken met de “master” Homepod.
  Betekend dit dat het geluid uit 1 Homepod wel goed is maar waarschijnlijk geen echt mooi stereobeeld zal geven, waardoor audio liefhebbers eigenlijk meteen 2 Homepods aan zouden moeten schaffen? Of heeft de Homepod misschien een achterzijde met naast de voedingsstekker en RJ45 netwerkconnector ook een Audio-Out..?

  Ik wacht de recensies uit de VS rustig af en blijf nog even bij mijn good-old Sphinx Project 10 en Megapods. Wie weet wordt het ooit de Homepod 2, of misschien zelfs een Homepod Pro met nog meer moois voor de audioliefhebber en professioneel gebruiker.

 • Profielfoto
  Webbiker

  Ik had toch een beetje het idee dat het een gesloten systeem is en alleen werkt met Apple Music. Heb je Spotify, Tidal of Pandora dan is het helaas pindakaas.

  Terwijl ze voor de Files app, niet alleen iCloud, maar ook Google Drive, Dropbox, Adobe Cloud etc gaan ondersteunen.. jammer.

  En andersom, Homekit ging allerlei derde partij hardware ondersteunen oa. speakers, maar Sonos stond er niet bij.