Google stopt met scannen van berichten in Gmail

Door: Raymon Mens - 13 reacties

Google stopt met een van de meest controversiële manieren van advertenties tonen. Berichten van Gmail-gebruikers worden niet langer gescand om relevante advertenties te laten zien. Dat heeft de zoekgigant vandaag in een blogpost bekend gemaakt.

Dit wil niet zeggen dat Gmail nu vrij van reclame is, maar Google stemt de advertenties niet langer af op je e-mailberichten. De zoekgigant heeft genoeg andere data van gebruikers om relevante advertenties te tonen.

Verwarring bij zakelijke gebruikers

Op de achtergrond speelt ook mee dat Google graag clouddiensten aan bedrijven verkoopt. Onder de noemer G Suite wordt een zakelijke versie van Gmail, Google Docs, Drive en Agenda aangeboden. Bedrijven kunnen deze met hun eigen domeinnaam gebruiken. Hoewel de zakelijke variant nooit berichten scande en advertenties had, leidde het wel tot verwarring en scepsis. Google wil die nu echt wegnemen.

gmail-new-2016-16x9
De Gmail-app op iOS – Klik/tap voor groter.

1,2 miljard Gmail-gebruikers

Aanvankelijk werd e-mail van zakelijke gebruikers en overheden wel gescand, maar Google stopte daar in 2014 zonder toelichting mee. Gmail begon in 2004 en was een van de meest revolutionaire e-maildiensten. Toegang was alleen met een ‘invite’ mogelijk. Anno 2017 heeft de dienst meer dan 1,2 miljard gebruikers.

Google is vooral bekend als zoekmachine, maar is ook eigenaar van YouTube en verkoopt op grote schaal advertenties. Relevante reclame wordt getoond aan de hand van zoekopdrachten, bekeken video’s op YouTube en cookies van websites die Google-advertenties tonen.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  whaha

  Goed nieuws, maar wel: eindelijk!

 • Profielfoto
  icegodd

  Gmail ondersteund geen push email voor iOS:x

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Of het goed nieuws is, weet ik niet. Het betekent dat Google op allerlei ándere manieren al zóveel informatie spioneert van zijn gebruikers dat ze deze methode niet meer nodig hebben. Wat het enorme aantal Gmail gebruikers liegt Google dat ze barsten!
  Een paar jaar geleden, nadat Google het giga-populaire YouTube had overgenomen, werden ineens alle YouTube accounts geblokkeerd.

  Je kreeg pas weer toegang tot je YouTube account als je éérst een Gmail account had aangemaakt. Daarmee kreeg Google ineens een enorm aantal ‘nieuwe’ Gmail ‘gebruikers’. Maar de meeste mensen bleven gewoon hun eigen e-mailadres gebruiken en laten hun Gmail ongebruikt voortbestaan. Maar die aantallen tellen voor Google wel mee voor het imponeren van de adverteerders…!

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Of het goed nieuws is, weet ik niet. Het betekent dat Google op allerlei ándere manieren al zóveel informatie spioneert van zijn gebruikers dat ze deze methode niet meer nodig hebben. Wat het enorme aantal Gmail gebruikers liegt Google dat ze barsten!
  Een paar jaar geleden, nadat Google het giga-populaire YouTube had overgenomen, werden ineens alle YouTube accounts geblokkeerd.

  Je kreeg pas weer toegang tot je YouTube account als je éérst een Gmail account had aangemaakt. Daarmee kreeg Google ineens een enorm aantal ‘nieuwe’ Gmail ‘gebruikers’. Maar de meeste mensen bleven gewoon hun eigen e-mailadres gebruiken en laten hun Gmail ongebruikt voortbestaan. Maar die aantallen tellen voor Google wel mee voor het imponeren van de adverteerders…!

  Een adverteerder vindt het bereik belangrijk, en voor het bereik telt het aantal actieve gebruikers. Niet het aantal inactieve gebruikers.

  Ik begrijp niet echt waar je deze ‘wijsheid’ vandaan haalt.

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Op zich zou dat aantal van 1,2 miljard wel kunnen kloppen, dus liegen dat ze barsten, is wat overdreven. Bij het aantal wordt niet gezegd om wat voor een accounts het gaat.

  Dat er een hoop inactieve accounts tussen zitten valt te verwachten, maar ik weet niet welk aantal ze aan adverteerders presenteren.

  Voor de rest: Google gaat het grondwettelijke briefgeheim eindelijk eens respecteren, dat werd inderdaad hoog tijd!

 • Profielfoto
  CD130

  @icegodd, ook niet met de Gmail app?

  Ben zelf geen actieve Gmail (mail) gebruiker. Wel geweest, maar heb jaren terug een forwarder ingesteld naar mijn huidige adressen. Heb destijds 4 verschillende accounts aangemaakt die ik nu alleen nog gebruik voor YouTube.

 • Profielfoto
  Edwin

  Ik ben inmiddels helemaal over naar iCloud met mijn email. Ik gebruik mijn gmail account alleen nog maar voor nieuwsbrieven en reclame folders. Maar ook voor als ik ergens mijn email moet opgeven maar wil niet dat ze mijn goede email adres krijgen omdat ik verwacht dat ze spam gaan sturen. Ik gebruik gmail dus eigenlijk als een soort prullenbak. Oh ja! Ik log er nog wel mee in op youtube…

 • Profielfoto
  Zakske

  Wat het enorme aantal Gmail gebruikers liegt Google dat ze barsten!

  Onzin; Gmail wordt ontzettend veel en door iedereen – consumenten, studenten en bedrijven – gebruikt. 44% van de Amerikanen gebruikt Gmail, onder Millennials en Gen X ligt het gebruik – 61% en 54% – nog hoger. Ter vergelijking: slechts 1% van de Amerikanen gebruikt iCloud Mail. Er is één Fortune 50 bedrijf (Google) dat Gmail gebruikt, bij de mid-sized bedrijven ligt het percentage op 60% en bij startups op 92%. Ik zie het ook bij m’n vrienden en familie; bijna 70% heeft tegenwoordig Gmail, enkel de fossielen gebruiken nog een adres van hun provider of Yahoo / Hotmail.

 • Profielfoto
  penseel

  fossielen ???

 • Profielfoto
  MEEUW

  Willen we meer spionage of minder ?!
  Maar eigenlijk zeggen ze : We hebben zoveel data van iedereen….. genoeg is genoeg :).

 • Profielfoto
  Ruwepit

  bijna 70% heeft tegenwoordig Gmail, enkel de fossielen gebruiken nog een adres van hun provider of Yahoo / Hotmail.

  Zo, Google heeft jou ook lekker in da pocket…

 • Profielfoto
  Bart119

  Dankzij Gmail hebben we nu allemaal een deftige – gratis – emaildienst. Anders zaten we misschien nog steeds met mailboxjes van 2 tot 25mb…

 • Profielfoto
  Zakske

  Dankzij Gmail hebben we nu allemaal een deftige – gratis – emaildienst.

  Dat vergeet iedereen hier. Mijn Gmail account stamt uit 2005, toen moest je nog een invite van iemand krijgen om een account aan te kunnen maken. De concurrentie – Hotmail, et al. – gaven je toen 2 MB, waardoor je de hele tijd e-mails moest deleten. Van Gmail kreeg je 1 GB. Ik heb nooit meer een mail weg moeten gooien; het werkt overal en is extreem betrouwbaar. Er was één keer een grote crash, toen hebben ze die accounts kunnen repareren omdat ze vier(!) backups van alles hebben: drie keer op een HD en één keer op magnetische tape… en dat voor een gratis dienst.