‘Geen gigabit 4G-chip voor iPhone 8’

Door: Raymon Mens - 5 reacties

Volgens de meeste geruchten krijgt de iPhone 8 (of: iPhone Edition) veel mooie nieuwe functies. Het lijkt er echter op dat het toestel geen ondersteuning voor gigabit 4G zal hebben. Apple zit naar verluidt in de knoop met chipleveranciers.

Wat is er aan de hand? Apple gebruikt 4G-chips van twee leveranciers, Qualcomm en Intel. Tegen de eerste wordt een juridisch gevecht gevoerd en laatstgenoemde krijgt zijn gigabit 4G-chip naar verluidt niet op tijd af.

Strijd tussen Apple en Qualcomm

De afgelopen jaren vertrouwde Apple op de 4G-chips van Qualcomm, maar vorig jaar kwam daar verandering in. Intel ging een deel van de 4G-chips leveren en dat bleek niet voor niets. Begin dit jaar werd een rechtszaak tegen Qualcomm gestart. Het bedrijf heeft volgens Apple teveel royalties gevraagd voor patenten waar het geen recht op heeft. Apple eist een schade­vergoeding van een miljard dollar en Qualcomm voert hevig verweer.

Geen probleem, als Intel zijn modems op tijd af zou hebben. Volgens de doorgaans goed ingelichte Bloomberg-reporter Mark Gurman is dat echter niet het geval en is Apple in dubio. Het kan nog een jaar wachten met gigabit 4G en alleen Intel-chips gebruiken, of toch voor chips van Qualcomm aan.

qualcomm-16x9
Klik/tap voor groter.

Aan alle opties kleven nadelen. Amerikaanse providers willen nog dit jaar gigabit 4G aanbieden en concurrenten als Samsung en HTC kunnen met hun nieuwste toestellen al een graantje meepikken van de marketing rondom snellere verbindingen. Aan de andere kant wil Apple de dominantie van Qualcomm op de markt voor 4G-chips verminderen en heeft het nog een juridisch appeltje te schillen met de fabrikant.

Toekomstbestendigheid iPhone 8

Niet voor gigabit 4G gaan, heeft ook nadelen voor de toekomst. Hoewel de meeste providers nu nog geen 4G LTE Cat 16 (zoals gigabit 4G officieel heet) aanbieden, komt het er wel aan. Een vooruitstrevende iPhone die niet compatibel is met het 4G-netwerk van de toekomst, is een slechte zaak.

concept iPhone 8, iPhone 8 en iPhone 7s
Concept: iPhone 7, iPhone 8, iPhone 7 Plus (Afbeelding via: iDropnews)

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  thebest07111

  Koop volgens de meeste geruchten

  Lees ik nou verkeerd of klopt dit niet en moet woordje koop weg?

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Persoonlijk zou ik het ook geen goede zaak vinden als Apple niet voor die 4G gaat… Ik bedoel, hier kom je dan met je iPhone edition of hoe die ook mag gaan heten en dan heb je niet het nieuwste van het nieuwste. Beetje raar, zeker met deze iPhone omdat alle ogen gericht gaan staan op Apple in September/Oktober. Ook de mijne, want ik zou die iPhone edition heel graag willen toevoegen aan mijn “collectie”. Al hoop ik vooral dat het design van die iPhone edition heel erg gaat lijken op wat EverythingApplepro youtube gebruiker heeft laten zien.:-)

 • Profielfoto
  bartvdv

  Ik bedoel, hier kom je dan met je iPhone edition of hoe die ook mag gaan heten en dan heb je niet het nieuwste van het nieuwste

  Een iPhone is toch nog nooit het nieuwste van het nieuwste geweest (met uitzondering van de allereerste).

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Ik ga toch niet sneller dan het abonnement van mijn werkgever. Als mijn werkgever geen gigabit 4G inkoopt is het paerlen voor de zwijnen. Als Intel die chipjes nou volgend jaar wel kan leveren dan presenteer je de iPhone 8 toch gewoon bij de WWDC? Geen zweet. Die paar overstappers in die maanden mis je niks aan: die maakt het blijkbaar geen bal uit op welke telefoon ze zitten.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik bedoel, hier kom je dan met je iPhone edition of hoe die ook mag gaan heten en dan heb je niet het nieuwste van het nieuwste

  Een iPhone is toch nog nooit het nieuwste van het nieuwste geweest (met uitzondering van de allereerste).

  Heb je wel een punt, maar als je echt wilt uitpakken met een iPhone edition komt daar sowieso reactie op. Dat weet jij even goed als ik:-)

  @Ahenket, het is nu niet omdat jouw werkgever geen gigabit 4g wil aanbieden voor jou dat het niet nuttig voor andere mensen kan zijn, toch? Sneller internet (zeker mobiel) is altijd welkom…