Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 12 juni 2017
Leestijd: 2 minuten

‘Geen gigabit 4G-chip voor iPhone 8’

Volgens de meeste geruchten krijgt de iPhone 8 (of: iPhone Edition) veel mooie nieuwe functies. Het lijkt er echter op dat het toestel geen ondersteuning voor gigabit 4G zal hebben. Apple zit naar verluidt in de knoop met chipleveranciers.

Wat is er aan de hand? Apple gebruikt 4G-chips van twee leveranciers, Qualcomm en Intel. Tegen de eerste wordt een juridisch gevecht gevoerd en laatstgenoemde krijgt zijn gigabit 4G-chip naar verluidt niet op tijd af.

Strijd tussen Apple en Qualcomm

De afgelopen jaren vertrouwde Apple op de 4G-chips van Qualcomm, maar vorig jaar kwam daar verandering in. Intel ging een deel van de 4G-chips leveren en dat bleek niet voor niets. Begin dit jaar werd een rechtszaak tegen Qualcomm gestart. Het bedrijf heeft volgens Apple teveel royalties gevraagd voor patenten waar het geen recht op heeft. Apple eist een schade­vergoeding van een miljard dollar en Qualcomm voert hevig verweer.

Geen probleem, als Intel zijn modems op tijd af zou hebben. Volgens de doorgaans goed ingelichte Bloomberg-reporter Mark Gurman is dat echter niet het geval en is Apple in dubio. Het kan nog een jaar wachten met gigabit 4G en alleen Intel-chips gebruiken, of toch voor chips van Qualcomm aan.

Klik/tap voor groter.

Aan alle opties kleven nadelen. Amerikaanse providers willen nog dit jaar gigabit 4G aanbieden en concurrenten als Samsung en HTC kunnen met hun nieuwste toestellen al een graantje meepikken van de marketing rondom snellere verbindingen. Aan de andere kant wil Apple de dominantie van Qualcomm op de markt voor 4G-chips verminderen en heeft het nog een juridisch appeltje te schillen met de fabrikant.

Toekomstbestendigheid iPhone 8

Niet voor gigabit 4G gaan, heeft ook nadelen voor de toekomst. Hoewel de meeste providers nu nog geen 4G LTE Cat 16 (zoals gigabit 4G officieel heet) aanbieden, komt het er wel aan. Een vooruitstrevende iPhone die niet compatibel is met het 4G-netwerk van de toekomst, is een slechte zaak.

Concept: iPhone 7, iPhone 8, iPhone 7 Plus (Afbeelding via: iDropnews)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.