Eerste reviews: 10,5-inch iPad Pro maakt op bijna alle vlakken indruk

Door: Raymon Mens - 19 reacties

De 10,5-inch iPad Pro werd een week geleden tijdens WWDC 2017 aangekondigd. Vandaag mochten de eerste Amerikaanse websites hun reviews publiceren. Apple’s nieuwe iPad maakt indruk, maar komt met iOS 10 nog niet helemaal uit de verf.

Met zinnen als “Apple maakt zijn visie voor de toekomst van computers waar” en “De grootste stap voor de tablet ooit” gaan de reviews veelbelovend van start. Dit zijn de belangrijkste punten:

Nieuw formaat


De nieuwe iPad Pro heeft een scherm van 10,5-inch, maar is amper groter dan de 9,7-inch iPad. Dat komt omdat Apple de randen heeft verkleind. Dieter Bohn van The Verge was er erg over te spreken: “Het formaat is fantastisch. Het scherm is 20 procent groter, terwijl het formaat van de iPad maar met 7 procent toe is genomen. Dit is de sweet spot voor een iPad, gewoon het formaat dat alle iPads zouden moeten hebben.”

ipad pro 10,5-inch en ipad pro 9,7-inch
De 10,5-inch iPad Pro (links) en 9,7-inch iPad Pro (rechts).

Scherm is ongelofelijk goed


Alle reviewers zijn enthousiast over het scherm, dat feller is dan dat van de vorige iPad Pro. De nieuwe functie ‘ProMotion’ laat het scherm op 120 frames per seconde werken, een verdubbeling tegenover de vorige iPad Pro. Maar merk je dat echt? Dieter Bohn schrijft op The Verge: “De 10,5-inch iPad Pro voelt subtiel, haast onzichtbaar beter. Is 120 fps echt nodig? Waarschijnlijk niet, maar Apple heeft het scherm er wel ongelooflijk goed mee gemaakt.”

Tekenen met de Apple Pencil heeft nu een maximale vertraging van 20 milliseconden. Volgens Chris Velazco voelt het nog meer als papier en is de vertraging niet meer merkbaar. “Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar mijn ogen kunnen 20 milliseconden niet zien”, schrijft hij op Engadget.

ipad pro 10,5-inch scherm
Klik/tap voor groter.

Sneller dan de concurrentie


Apple heeft de 10,5-inch iPad Pro voorzien van een A10X-chip. Dit is een voor tablets gemaakte chip die gebaseerd is op de chip van de iPhone 7. In totaal zijn 6 cores aanwezig: drie snelle en drie langzame voor energie-efficiënt werken. Alle reviewers hebben hun uiterste best gedaan om de iPad te laten haperen met 4K video, games en RAW foto’s, maar dat lukte niet.

CNET heeft benchmarks met elkaar vergeleken. Uit Geekbench Multicore-tests blijkt dat de nieuwe iPad Pro 91 procent sneller is dan de 9,7-inch iPad Pro van vorig jaar en 117 procent sneller dan de iPad 5 die begin dit jaar uitkwam. De Microsoft Surface 4 met Intel Core i5 is ook geen partij voor Apple’s A10X-chip. De iPad Pro is 35 procent sneller.

10,5-inch iPad Pro graphics
Klik/tap voor groter.

Toetsenbord is ‘m niet


De lofzang stopt bij de meeste reviews wanneer het toetsenbord ter sprake komt. Jim Dalrymple van The Loop schrijft: “Ik moet even klagen over de grootte van de toetsen. De toetsenborden van de MacBook en MacBook Pro zijn erg fijn door hun grotere toetsen. Apple had op het Smart Keyboard ook de mogelijkheid dit te doen, maar heeft de toetsen niet groter gemaakt.”

CNET wil vooral meer: “Waarom geen groter toetsenbord met een trackpad?” en ook Brian Chen van The New York Times klaagt over het comfort: “Typen op dit toetsenbord is niet comfortabel en sommige dingen zijn nog steeds beter met een muis dan met een touch screen.”

iPad Pro 10,5 inch met smart keyboard
Klik/tap voor groter.

Vervanger computer


Kan de iPad Pro inmiddels een computer vervangen? Daar lopen de meningen over uit een. CNET schrijft: “De iPad Pro is een verfijnde en flexibele tablet, maar de Surface Pro is een betere vervanger voor een computer.”

The Verge heeft moeite met de prijs van een iPad Pro met Smart Keyboard: “Als je bijna 1000 dollar aan een apparaat uit gaat geven, moet je goed weten wat je met de Pro-functies wil doen. Er zijn vast mensen die dat vast weten, maar ik denk niet dat de meeste computergebruikers genoeg hebben aan een iPad”, aldus Dieter Bohn.

Engadget laat het oordeel nog even in het midden: “De iPad Pro vervangt je laptop nog niet, maar binnenkort is dat misschien een hele andere zaak. iOS 11 komt eraan en krijgt veel meer mogelijkheden met een dock en multitasking.”

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  knekkie

  Hoezo? Het is toch gewoon meer van het zelfde.

 • Profielfoto
  Spinozo

  Welk Dock komt er aan dan?

 • Profielfoto
  Vilscon

  Kan iemand even de berekening tonen hoe een vergroting van 0.8″ t.o.v. 9.7″ een vergroting is van 20%? Dat is bij mij toch echt 8%.. Ik kom de noemer van 20% ook niet tegen in het artikel van The Verge. Even snel gekopieerd van een ander blog of wat?

 • Profielfoto
  SMTR

  Kan iemand even de berekening tonen hoe een vergroting van 0.8″ t.o.v. 9.7″ een vergroting is van 20%? Dat is bij mij toch echt 8%.. Ik kom de noemer van 20% ook niet tegen in het artikel van The Verge. Even snel gekopieerd van een ander blog of wat?

  Daar zal de oppervlakte mee bedoeld worden… Niet de diagonaal.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  De nieuwe functie ‘ProMotion’ laat het scherm op 120 frames per seconde werken, een verdubbeling tegenover de vorige iPad Pro. Maar merk je dat echt? Dieter Bohn schrijft op The Verge: “De 10,5-inch iPad Pro voelt subtiel, haast onzichtbaar beter. Is 120 fps echt nodig? Waarschijnlijk niet, maar Apple heeft het scherm er wel ongelooflijk goed mee gemaakt.”

  Tekenen met de Apple Pencil heeft nu een maximale vertraging van 20 milliseconden. Volgens Chris Velazco voelt het nog meer als papier en is de vertraging niet meer merkbaar. “Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar mijn ogen kunnen 20 milliseconden niet zien”

  Ja, ik moet eerlijk toegeven dat ik voor het eerst sinds lange tijd weer geïnteresseerd ben in een iPad. Ik bedoel, die 120FPS zijn echt wel te gek. Dat is gewoon fantastisch omdat je geen enkele vertraging meer hebt die merkbaar is. En ja, nu zeggen ze wel: Apple is de snelste, is 120fps nodig. Maar als het andersom zou zijn zouden ze zeggen: Bij Apple zijn ze toch echt trager en Apple en hardware zijn niet up to date etc…

  Nu ze wel up to date zijn krijg je dan weer dit soort antwoorden. Maar goed, persoonlijk ben ik wel echt weer aangetrokken om een iPad te overwegen. Ik heb destijds de iPad 3 gehad. Ik ben er zeker van dat dit een fijn apparaat is. Al ben ik er nog niet helemaal uit voor welke schermgrootte ik ga gaan.

  Ik moet nu ook even opnieuw bij sparen want ik heb net een Mac Pro gekocht. Maar goed, dan heb ik weer iets om te kopen rond de feestdagen, dat is ook altijd fijn:P

  Vilscon
  Kan iemand even de berekening tonen hoe een vergroting van 0.8″ t.o.v. 9.7″ een vergroting is van 20%? Dat is bij mij toch echt 8%.. Ik kom de noemer van 20% ook niet tegen in het artikel van The Verge. Even snel gekopieerd van een ander blog of wat?
  Daar zal de oppervlakte mee bedoeld worden… Niet de diagonaal.

  Ja inderdaad, het gaat om het totale volume…

  Ik persoonlijk laat ook in het midden dat die iPad een laptop vervangt. Ik bedoel voor mij persoonlijk op dit moment zeker niet. Maar misschien is dat wel waar Apple naar toe gaat. Tim Cook heeft trouwens ooit eens gezegd dat hij enkel op de iPad werkt en dat hij dit ziet voor iedereen in de toekomst. Dus wie weet. Stilletjesaan, nu met iOS 11 met het multitasking/drag and drop zal het al veel aangenamer zijn denk ik.

  Ook het nieuwe APFS vindt ik een plus!

  Echt, de WWDC heeft mij dit jaar wel verrast en ik ben er erg blij. Gewoon ook omdat Apple eindelijk bij de tijd is. Iets waar zoveel mensen over klaagden, maar blijkbaar is het nog niet genoeg voor sommigen.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Welk Dock komt er aan dan?

 • Profielfoto
  Furbz

  Het aantal pixels is 18 procent meer (118 %) t.o.v. de oude.
  gewoon afronding dat getal!

 • Profielfoto
  xaddict

  @furbz het aantal pixels heeft in principe niets te maken met de fysieke afmeting van het scherm.
  Dat heeft te maken met het aantal pixels per inch. Als Apple het PPI verdubbelt, maar alles verder hetzelfde laat, zitten er ineens vier keer meer pixels in de display.

  Een scherm van 1×1″ met 100ppi:
  10.000 pixels
  Een scherm van 1×1″ met 200ppi:
  40.000 pixels

 • Profielfoto
  Furbz

  Helemaal waar Luuk!
  Ik kon niets anders vinden om het te checken. Alleen de
  afmetingen van het hele toestel, niet alleen van het scherm.
  Dus dat was het dichtstbij wat ik kwam:grin:

 • Profielfoto
  Buzz

  Met een beetje Pythagoras kan je de afmetingen ook checken. Vanwege de schermverhouding is de lange zijde 1.33 keer zo lang als de korte zijde (check maar met de pixels). Als x de korte zijde is en d de diagonaal dan zegt Pythagoras (1.33x)^2 + x^2 = d^2. Voor een diagonaal van 9.7″ kom je dan op x=5.83″. Voor een diagonaal van 10.5″ kom je op x=6.31″. Het oppervlak is lange zijde * korte zijde = (1.33*x) * x.

  9.7″ -> 45.2 sq”
  10.5″ -> 53.0 sq”

  Het fysieke scherm is dus ruim 17% groter.

 • Profielfoto
  Furbz

  Dat zei ik hahaha

 • Profielfoto
  Bart119

  Kan dit toestel voor mij een laptopvervanger zijn?

  Ja en nee.

  Als ik een desktopcomputer heb: ja
  Als enige computer? nee. dan mis ik een degelijk toetsenbord en bediening met de muis en fatsoenlijke ergonomie in het algemeen.

  Ook multitasken is op een tablet nog niet wat het moet zijn, al brengt iOS11 hier misschien verandering in.

  Op dat gebied is de Surface een veelzijdiger apparaat, maar langs de andere kant, hoeveel mensen gebruiken hun surface als tablet?

 • Profielfoto
  donut

  Dat deze iPadPro goede hardware heeft geloof ik,

  In plaats van een koptelefoon ingang had ik liever een usb-c gezien.

  en jammer dat deze hardware niet gekoppeld is aan even goede software.

  Het verbeterpunt in iOS11 is een filemanger app in , waarvan ik graag zie hoe of het goed werkt.

  Het dock lijkt steeds op het dock van OSX; een filmanager … Finder…

  Misschien over 5 jaar is het eindelijk naar elkaar toegroeit, ondertussen loopt Microsoft jaar na jaar uit, want de Surface is op dit moment de enige Pro tablet.

 • Profielfoto
  Melle

  De nieuwe iPad zal de eerst iPad ooit hier in huis worden. Dat en een oude mac pro. En de 15″laptop van 2014 gaat buiten. Vast mac pro – makkelijk uitbreidbaar met extra opslag, snel en heel betaalbaar + zo een nieuwe iPad = de beste combo die ik ziet op dit moment.

 • Profielfoto
  Melle

  @DBL – welke mac pro heb je gekocht? De trashcan of de alu bak?

 • Profielfoto
  gipsman

  @melle
  Dan zou ik toch voor de 12.9 inch gaan, met een nipt kleiner scherm dan de macbook air of macbook pro 13″. Ook een keyboard dat je er eventueel bij neemt, is dan groter en dus handiger.
  ik vind bv. de macbook 12″ piepklein en 10.5″ is superklein. Ze op een tafel of bureau installeren lijkt onwaarschijnlijk, een beetje grappig ook. Het zijn letterlijk laptops. De 12.9″ iPad Pro is the best of both worlds: nog steeds handelbaar op de bank, zelfs met extern keyboard als je dit zou willen, en ook robuust op een tafelblad, waar je dan wel een ‘kopsteun’ nodig hebt, als je geen keyboard hebt.

 • Profielfoto
  Melle

  @DBL – ik zal je tip/input zeker overwegen. Is 12.9 inch eigenlijk ook geüpgraded? Dus met kleinere bezels? Nee toch hè? (Daarom dat ik nu richting die nieuwe iPad dacht)

 • Profielfoto
  DBLCreations

  @DBL – ik zal je tip/input zeker overwegen. Is 12.9 inch eigenlijk ook geüpgraded? Dus met kleinere bezels? Nee toch hè? (Daarom dat ik nu richting die nieuwe iPad dacht)

  @Melle: Het is Gipsman die je over de iPad informeerde hoor:P

  Maar goed, ik persoonlijk zou ook gaan voor de 12.9″ gaan. Zeer als het als laptop vervanger moet gaan dienen (en je thuis een desktop hebt staan), dan zie ik het eventueel ook nog wel als mobiele vervanger. Maar dat hangt een beetje af hoe mobiel je wilt zijn. Want hoe je het ook draait of keert, de grotere iPad Pro is maar 2.9″ groter, maar indien je mobiel wilt zijn en het overal mee naartoe wil nemen is grootte en gewicht mss meer van belang. Het is natuurlijk bijna niets van verschil hé, maar sommige kiezen hierdoor toch de kleinere iPad.

  Ik dacht niet dat de grotere iPad pro kleinere bezels had, dat hebben ze gedaan bij de kleinere variant om aan dat grotere scherm te komen. En omdat Apple er dan zogezegd een “full layout keyboard” op kunnen zetten, (wat hun visie is van een volledig toetsenbord), maar goed, een groter scherm is fijn voor vele dingen, en als het kan door de bezels wat af te “veilen”, waarom ook niet?;-) Maar nog eens, ik ben het eens met Melle ivm met dat ik voor de 12.9″ zou gaan, maar die keuze licht bij jou. Want ook al zijn de bezels niet verkleind, intern is hij wel volledig geüpgraded!

  Overigens zou ik die 2015, 15″ nog niet afschrijven, dat lijkt mij nog een goeie Macbook pro? Ik heb de 2012 waar ik momenteel op typ en die doet nog goed zijn ding voor bepaalde zaken. Voor de meer “pro” zaken zoals logic en final cut pro is het echt te traag geworden. Importeren van videoclips in fcp bv, daar begin ik zelfs niet meer aan.

  Maar de 2014, 15″ samen met je mac pro is een mooie combinatie vindt ik. En als je dan daarbij de kleinere iPad neemt ben je helemaal mooi gesetteld:-) (vindt ik toch persoonlijk).

  Je vroeg mij ook welke Mac Pro ik gekocht heb. Ik ben voor de “trashcan” gegaan.

  Om volgende redenen:

  Deze 2013 Mac Pro heeft Thunderbolt 2 aansluitingen (ik heb een Drobo 5d met tb2, momenteel op mijn mbpr 2012 via tb1 aangesloten), in snelheid zal ik dus zeker een boost zien als ik bestanden heen en weer stuur.

  Ik heb een tb2 adapter naar FW 800 voor mijn audio interface.

  Ik heb tot slot ook een Apple thunderbolt scherm. Dus zoals je ziet is thunderbolt voor mij eigenlijk wel een noodzaak.

  De Mac Pro 2013 heeft ook een serieuze prijsverlaging gekregen. Ok, je kan redeneren dat de prijzen nog steeds te hoog zijn voor 4j oude hardware, (wat ook zo is). Maar aan de andere kant is dat ook het geval wil je een deftige 2012 Mac pro (grijze kast) aanschaffen.

  Voor de mensen die trouwens een 2012 machine willen aanschaffen kan ik volgende website zeker aanraden: https://create.pro

  Mijn Mac Pro 2013 heeft mij €3929 gekost met volgende configuratie:

  6-core @3.5ghz, GPU: D700, 512GB SSD. Vroeger zou deze configuratie minstens het dubbele geweest zijn. De reden dat ik de Mac Pro heb aangeschaft is omdat ik niet langer kan wachten tot de nieuwe. En hoewel de nieuwe iMacs zeker heel krachtig zijn, vrees ik toch voor thermal throttle en daar heb ik ook geen zin in. Ik wil gewoon een stille en stabiele machine. Iets wat ook nog een voordeel is aan de 2013 Mac Pro. Je kan hem heel hard “pushen” eer je hem ook maar een beetje hoort blazen.

  Maar goed, ieder maakt hierin zijn eigen keuze. Want hoewel de 2013 Mac Pro 4j oud is zal ik er zeker nog jaren mee verder kunnen. Als bekijkt hoe vroeger een Mac Pro minstens 8 a 10j meeging. Ik denk dat die 2013 ook nog wel een paar jaartjes verder kan:-) Sneller en krachtiger zal er altijd komen uiteindelijk.

 • Profielfoto
  Buzz

  Ik heb de 10.5″ sinds gisteren in bezit, als upgrade van een iPad Air 1. Erg fraai scherm, en fijn werken met de pencil (nieuw voor mij) voornamelijk om aantekeningen te maken in PDFs met Notability.

  De 12.9″ is qua scherm natuurlijk nog fraaier, maar mij te groot om in de hand te houden, en ook niet nodig voor de documenten die ik lees.

  Op een 9.7″ waren de lettertjes op een A4tje vaak net te klein om te lezen. Met de 10.5″ werkt dat al stukken beter.

  Als ik een toetsenbord nodig heb dan gebruik ik Apple’s Magic Keyboard met de Studio Neat Canopy die ik al had.