‘Drag and drop voor iPad-apps in iOS 11’

Door: Raymon Mens - 4 reacties

iOS 11 gaat er naar verwachting voor zorgen dat je nog productiever op de iPad bent. Apple zou aan een aantal nieuwe functies voor de iPad werken en de eerste is al voor de offici√ęle onthulling boven komen drijven: drag and drop tussen verschillende iPad-apps.

Deze functie laat je bestanden van de ene naar de andere app slepen terwijl je in split screen werkt. Denk aan een afbeelding uit Dropbox die je direct in een Pages-document kunt slepen. Net als op de Mac.

Al gespot in feedback-app iOS 11

Een verwijzing naar de functie is al gespot in de Feedback-app van iOS. Betatesters kunnen via deze app bugs melden en feedback op nieuwe functies geven. Drag and Drop is plots toegevoegd naast Split View, terwijl iOS 10 deze functie helemaal niet heeft. Opmaat naar iOS 11?

split screen drag and drop ios 11
Klik/tap voor groter.

Zo kan het gaan werken

Hoe de functie precies gaat werken is nog niet duidelijk. Drag and drop van bestanden is niet eenvoudig te realiseren omdat iedere iOS-app in zijn eigen sandbox werkt. Voor het slepen van bestanden is de basis al gelegd met de deel-functie van iOS die het delen van een beperkt aantal bestanden mogelijk maakt.

Ontwikkelaar Readdle besloot niet op Apple te wachten en heeft in zijn apps een eigen manier van drag and drop ge√Įmplementeerd. Gaat Apple’s variant ook zo werken? Vanavond weten we het, want dan wordt iOS 11 onthuld.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  Sannetju

  Super!(y)

 • Profielfoto
  Needler

  Hoe krijgt Readdle dat voor elkaar? Dat lijkt bijna op een hack. Super mooi ge√Įmplementeerd.

 • Profielfoto
  Franky Mac

  Het is ook een soort hack. De Apps zijn toegelaten in de Appstore, dus Apple vond het waarschijnlijk goed.

  De twee Readdle apps zetten in Split View een lokale webserver op, hierdoor kunnen ze met elkaar communiceren, dat stelt hen in staat om documenten te delen en drag en drop in de gebruikersinterface te simuleren. Door URL-schemes en het klembord vindt de daadwerkelijke overdracht plaats.

  Zie hier voor meer informatie:
  MacStories

  Hopelijk worden dit soort dingen inderdaad in de volgende iOS-versie door het OS ondersteund.

 • Profielfoto
  icegodd

  Tim Cock = marketing/M$

  Drag and drop only for New iPads Pro 2017, so buy one :lol:.

  (ik hoop het niet)