Chrome gaat ‘onacceptabele’ advertenties blokkeren

Door: Raymon Mens - 8 reacties

Weet je nog? Ooit stond het internet vol met advertenties in pop-ups. Browsermakers besloten pop-ups standaard te blokkeren en de irritante schermen waren binnen mum van tijd weg. Google Chrome wil op die manier ook afrekenen met onacceptabele advertenties.

Vanaf 2018 zal de browser advertenties die niet aan de Better Ads Standards voldoen blokkeren. Die standaard verbiedt pop-ups, automatisch startende video met geluid en ook schermvullende banners.

Verdienmodel in stand houden

Chrome zal alleen op de Mac advertenties kunnen blokkeren. Op iOS moet de browser namelijk Apple’s render engine gebruiken en die staat aanpassingen niet toe. Google zegt dat het zijn eigen advertenties (die onder andere via advertentienetwerk DoubleClick worden getoond) niet uitsluit voor blokkades in Chrome.

In een blogpost zegt Google advertenties te blokkeren om te zorgen dat advertenties ook in de toekomst een goed verdienmodel blijven. Tussen de regels door lezen we dat Google zich zorgen maakt om de toename aan ad blockers. Webmasters kunnen via een nieuwe tool van Google checken of hun advertenties aan de regels voldoen.

onacceptabele ads in chrome
Deze advertenties zijn niet acceptabel en zullen in Chrome verborgen worden – Klik/tap voor groter.

Nieuw leven voor Google Contributor

Naast het blokkeren van onacceptabele advertenties, blaast Google ook Contributor nieuw leven in. Met deze dienst kun je advertenties op deelnemende sites afkopen. De uitgever ontvangt per bezoek € 0,01 tot € 1 en jij krijgt geen advertenties te zien. Dit werkt op basis van pre-paid-tegoed.

Op OMT zijn sinds kort ook nieuwe advertenties te zien. Nu we onderdeel van uitgever Wayne Parker Kent zijn, gebruiken we een header die tijdelijk sticky is. Google noemt in zijn standaard alleen permanent sticky advertenties onacceptabel en heeft deze tussenvorm nog niet beoordeeld. Om een betere gebruikservaring te bieden, hebben we de advertenties in de community onlangs uitgeschakeld.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  Maikelw

  Mooi overzicht, kun je mooi zien hoe jullie eigen banner op de lijst staat: Als niet wenselijk.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Toevallig heb ik daar een alinea aan gewijd. De laatste, om precies te zijn.

 • Profielfoto
  Kobes

  Mooi getimed inderdaad. Vlak nadat iedereen bij OMT een sterke nieuwe reden heeft gekregen om een addblocker te installeren.
  Hij mag dan goedgekeurd zijn door ‘chrome’, addblockplus met ‘acceptabele add toestaan’ ingeschakeld kwakt m er toch meteen uit.

 • Profielfoto
  maconly

  Google kan zich beter bezig houden met schimmige figuren die adwords vervuilen met hoge klikbudgetten om mensen op te lichten.

 • Profielfoto
  Furbz

  Of geef mensen de optie te betalen en weiger alle advertenties en pop-ups (als dit
  technisch mogelijk is: ikbennoob).
  Lijkt me heerlijk: een advertentievrije wereld of de keuze tot.
  gratis bestaat niet.

 • Profielfoto
  edbdgsk

  Ik blokker zelf al met adguard want ben zo langzamerhand die irritante opdringerige schermpjes zat !

 • Profielfoto
  ro_me

  Google zegt dat het zijn eigen advertenties (die onder andere via advertentienetwerk DoubleClick worden getoond) niet uitsluit voor blokkades in Chrome.

  Dit is de ware rede. Dit maakt DoubleClick dadelijk ook meteen een stuk waardevoller. Te veel reclame maakt reclame- blind. En aangezien Google wel zijn eigen verdienmodel staand moet houden is dit een logische zet.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Toevallig heb ik daar een alinea aan gewijd. De laatste, om precies te zijn.

  Yes, maar ik doel meer op het feit dat zo dit besloten wordt nadat er zo een nberixhr uit komt. Het had mooi geweest als de beslissing volledig van jullie afkomstig was. Door zulke beslissingen wil ik namelijk een adblocker, waardoor deze lijst nodig is en nieuwe mogelijkheden wellicht beperkt worden.
  Ik zie de banners overigens nog steeds:)