Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 21 juni 2017

Swift-grondlegger Chris Lattner verlaat Tesla na 6 maanden

Dat is snel! In januari verruilde Chris Lattner Apple voor Tesla, maar verlaat hij de auto­fabrikant weer. De man die Apple’s eigen programmeer­taal Swift uitvond, zegt dat Tesla geen match was. Hij was er zes maanden werkzaam als VP of Autopilot Software.

In een verklaring tegenover The Wall Street Journal zegt Tesla dat Lattner niet de juiste persoon was om de afdeling die over zelfrijdende systemen gaat te leiden. Lattner was voorheen 11 jaar werkzaam voor Apple.

Terugkeer naar Apple onwaarschijnlijk

Wat de man die aan de wieg stond van Apple’s programmeertaal Swift nu gaat doen is onduidelijk. Op Twitter zegt hij op zoek te zijn naar een nieuwe uitdaging als hoofd van een enigneering-afdeling en grapt hij dat zijn CV eenvoudig op internet te vinden is. Eent terugkeer naar Apple is ongetwijfeld mogelijk, maar niet erg waarschijnlijk.

Chris Lattner (links) en zijn opvolger bij Apple Ted Kremenek (rechts).

Tesla autopilot

Ondanks het vertrek van Lattner, blijft Tesla bij zijn plan om nog dit jaar een volledig zelfrijdende auto te demonstreren. Momenteel is de autopilot van Tesla semi-automatisch, maar geen vervanger van een bestuurder. De auto remt en stuurt automatisch, maar de bestuurders moet ten aller tijden aandacht op de weg blijven houden. Zie het als een soort slimme variant van cruise control.

Bij Apple is Ted Kremenek eindverantwoordelijk voor Swift. De programmeertaal is bijna aan zijn vierde iteratie toe en Apple zet samen met de open source-community grote stappen. (Zie → Diepe duik in de voortgang van Swift 4: Stabiliteit grootste uitdaging)

Reageer op artikel:
Swift-grondlegger Chris Lattner verlaat Tesla na 6 maanden
Sluiten