Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 9 juni 2017
Leestijd: 1 minuut

Chinese Apple-medewerkers verkochten klantgegevens

Een aantal Chinese Apple-medewerkers verdiende een centje bij door klantgegevens op de zwarte markt te verkopen. Het gaat om onder andere namen, telefoonnummers en Apple ID’s die uit een intern systeem van Apple komen.

Volgens persbureau AFP zijn twintig medewerkers opgepakt. Ze waren werkzaam op de afdeling marketing en outsouring bij Apple China. In totaal leverde de handel een bedrag van 6,56 miljoen euro op.

Netwerk van 22 mensen

Het is onduidelijk of het alleen om gegevens van lokale Apple-gebruikers gaat, of die van klanten wereldwijd. De politie van de provincie zegt dat het netwerk uit 22 mensen bestond, 20 van hen waren Apple-medewerkers. De gegevens van één persoon brachten tussen de 10 en 180 yuan op, dat is omgerekend tussen de tussen 1,31 en 23,50 euro.

Klik/tap voor groter.

Handel in klantgegevens

De illegale handel in persoonsgegevens is een groot probleem in China. Vorig jaar werd ook een netwerk opgerold dat data rechtstreeks uit bestanden van de politie en overheid haalde. Apple heeft nog niet gereageerd, waardoor de impact en schaal van het probleem nog onduidelijk zijn.

Desondanks is het vrijwel uitgesloten dat naast persoonsgegevens ook persoonlijke data is gestolen. Marketing-medewerkers hebben geen toegang tot de inhoud van iCloud en bovendien maakt Apple gebruik van versleuteling. Al met al is het een slechte beurt voor Apple dat bekend staat als voorvechter van privacy.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Chinese Apple-medewerkers verkochten klantgegevens
Sluiten