Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 1 juni 2017

‘Bioscoopfilms straks sneller op iTunes’

Het duurt nu vaak drie maanden voordat bioscoopfilms op iTunes te koop zijn, maar daar komt mogelijk verandering in. Apple onderhandelt sinds december met studio’s om films sneller na de première in bioscopen op iTunes aan te bieden.

Volgens Business Insider zien veel studio’s in Hollywood wel iets in snelle releases voor een premium prijs. Het zou dan gaan om 14 tot 30 dagen na de premiere. iTunes heeft als groot en bekend platform de voorkeur.

Premium Video on Demand

De afgelopen jaren heeft de start-up Screening Room van Napster-oprichter Sean Parker geprobeerd Premium Video on Demand (PVOD) van de grond te krijgen. PVOD is de naam die de filmindustrie gebruikt voor het snel beschikbaar stellen van bioscoopfilms.

De start-up wil 50 dollar voor een actuele bioscoopfilm vragen en speelt allemansvriend. Zo krijgen studio’s, distributeurs en bioscopen allemaal een deel van de opbrengst. Studio’s zouden dat echter niet zien zitten en ingewijden vertellen dat de start-up nog geen enkele deal heeft.

De iTunes Movie Store op Apple TV.

iTunes is de logische keuze

Hollywood werkt liever samen met Apple, betoogt Jeff Bock, die nauwe contacten binnen Hollywood heeft. Apple heeft al een platform voor de distributie van films en verkoopt deze via de iTunes Store op grote schaal. Voor Apple is het ook een interessante manier om zich van diensten als Netflix te onderscheiden. De meest recente films koop of huur je op iTunes, voor ouder materiaal ga je naar Netflix.

Apple is naar verluidt al in gesprek met 21st Century Fox, Warner Bros en Universal Studio’s. Ook Fox ziet volgens Business Insider Premium Video on Demand wel zitten. Disney zou nog niet overtuigd zijn, vooral omdat films als Star Wars en X-Men vaak lang in bioscopen draaien. De prijs voor een bioscoopfilm op iTunes zou tussen de 25 en 30 dollar liggen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Bioscoopfilms straks sneller op iTunes’
Sluiten