Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 28 juni 2017

De Bestanden-app van iOS 11 valt tegen

De vreugde onder professionals en power users was groot toen Apple aankondigde dat iOS 11 een Bestanden-app kreeg. Eindelijk een bestandssysteem om goed in te richten en productief te werken. Laat die iPad met 512 GB opslag en toetsenbord maar komen.

Vol goede moed ging ik (een echte Mac-gebruiker) aan de slag met de publieke beta van iOS 11 en de Bestanden-app.

Een lokaal bestandssysteem, maar toch niet…

Bij het openen van de Bestanden-app ziet het er veelbelovend uit. Clouddiensten zoals Google Drive en Dropbox kunnen in de app getoond worden en de locatie “Op mijn iPad” doet suggereren dat ik die 256GB opslag die mijn iPad heeft eindelijk eens kan gebruiken. Maar wat blijkt? Je mag helemaal geen nieuwe map of bestand aanmaken op het bestandssysteem van je iPad. De knop om een nieuwe map te maken, is uitgeschakeld. Alleen bestaande apps hebben een eigen mapje.

Dat je niet tot de root-map kunt doordringen, is logisch, maar een mapje voor een project maken om bestanden te verzamelen zou niet teveel gevraagd moeten zijn van een app die zichzelf ‘Bestanden’ noemt. In iCloud Drive is het overigens wel mogelijk een map te maken, maar dit kon altijd al en het idee van lokale bestanden is dat je ze niet eerst in iCloud Drive hoeft te zetten.

Klik/tap voor groter.

Iets op je iPad of iPhone opslaan? Mag niet…

Een andere vreemde beperking is dat bestanden die je via iMessage of een e-mail ontvangt niet mag opslaan op je iOS-apparaat. Het mag wederom wel in iCloud Drive, maar de lokale opslag is niet te gebruiken. Een bestand eerst in iCloud opslaan en later via de bestanden-app verplaatsen naar je lokale opslag is ook niet mogelijk. Inmiddels begin ik me af te vragen waarom ik eigenlijk een 256GB iPad heb gekocht.

Klik/tap voor groter.

Kaartlezers en USB-sticks

In zakelijke, maar ook creatieve omgevingen wordt nog vaak met geheugenkaarten of USB-sticks gewerkt. Apple verkoopt diverse verloopjes om deze op een iOS-apparaat aan te sluiten. Zo kun je bijvoorbeeld als fotograaf snel foto’s importeren. De Bestanden-app heeft echter geen weet van USB-sticks of kaartlezers.

Zakelijke gebruikers zullen nog wel eens een stick van een collega krijgen met wat afbeeldingen voor in een presentatie. Zelfs als je het juiste verloopje hebt, kan je met een iPad nog niets. Bij het verbinden van een USB-stick of geheugenkaart start de foto-importeerfunctie die alleen foto’s met een hele specifieke naam (IMG_) naar je fotorol wil kopiëren. Zo moet je toch op zoek naar een computer of die collega vragen het te mailen.

De foto-importeerfunctie is ook geen onderdeel van de Bestanden-app. Alle juist genoemde foto’s op een geheugenkaart worden in de fotorol gezet, terwijl het juist makkelijk zou zijn om deze direct naar iCloud Drive of een andere clouddienst die in de Bestanden-app staat te verplaatsen. Dat kan op een Mac probleemloos, maar iOS ontbeert deze mogelijkheid.

Klik/tap voor groter.

Bestanden ordenen beperkt

iOS werkt traditioneel gezien met een silo voor iedere app. Met de Bestanden-app kun je in al die silo’s kijken, maar documenten die in Numbers zijn gemaakt niet vrij verplaatsen naar een andere map. Als je een map als favoriet bewaart, kan deze ineens wél alle soorten bestanden bevatten. Dit heeft echter tot gevolg dat aan bestanden gekoppelde apps het bestand niet langer kunnen openen. De enige manier om bestanden te ordenen is het gebruik van tags, maar die werken weer niet met clouddiensten. Zo kun je nooit alle bestanden uit Dropbox, iCloud en OneDrive in één map verzamelen of van één tag voorzien. Iets dat op de Mac wederom zo gedaan is.

Klik/tap voor groter.

Integratie externe apps

De Bestanden-app moet ook dienen als verzamelplaats voor verschillende clouddiensten. OneDrive en Google Drive laten zich al bij locaties zien, maar openen in een venster dat meer lijkt op een mini-versie van de app. Je kunt vanuit deze weergave alleen bestanden openen, maar niet bewerken, verplaatsen of van een tag voorzien. Mogelijk moeten de apps nog aangepast worden, maar een goed begin is het niet.

Klik/tap voor groter.

Betaversie

iOS 11 is op moment van schrijven nog in beta-fase en mogelijk voegt Apple nog functies aan de app toe. Maar gezien de publieke beta al beschikbaar is, zijn fundamentele wijzigingen onwaarschijnlijk. In publieke betaversies focust Apple voornamelijk op kleine verbeteringen in de UI/UX en worden bugs en crashes opgelost.

De Bestanden-app is nu vooral een universele laag op alle silo’s van apps en geen flexibele oplossing voor bestandsbeheer. Voorlopig hang ik mijn MacBook nog niet aan de wilgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De Bestanden-app van iOS 11 valt tegen
Sluiten