De Bestanden-app van iOS 11 valt tegen

32 reacties

De vreugde onder professionals en power users was groot toen Apple aankondigde dat iOS 11 een Bestanden-app kreeg. Eindelijk een bestandssysteem om goed in te richten en productief te werken. Laat die iPad met 512 GB opslag en toetsenbord maar komen.

Vol goede moed ging ik (een echte Mac-gebruiker) aan de slag met de publieke beta van iOS 11 en de Bestanden-app.

Een lokaal bestandssysteem, maar toch niet…

Bij het openen van de Bestanden-app ziet het er veelbelovend uit. Clouddiensten zoals Google Drive en Dropbox kunnen in de app getoond worden en de locatie “Op mijn iPad” doet suggereren dat ik die 256GB opslag die mijn iPad heeft eindelijk eens kan gebruiken. Maar wat blijkt? Je mag helemaal geen nieuwe map of bestand aanmaken op het bestandssysteem van je iPad. De knop om een nieuwe map te maken, is uitgeschakeld. Alleen bestaande apps hebben een eigen mapje.

Dat je niet tot de root-map kunt doordringen, is logisch, maar een mapje voor een project maken om bestanden te verzamelen zou niet teveel gevraagd moeten zijn van een app die zichzelf ‘Bestanden’ noemt. In iCloud Drive is het overigens wel mogelijk een map te maken, maar dit kon altijd al en het idee van lokale bestanden is dat je ze niet eerst in iCloud Drive hoeft te zetten.

bestanden app ios 11 001
Klik/tap voor groter.

Iets op je iPad of iPhone opslaan? Mag niet…

Een andere vreemde beperking is dat bestanden die je via iMessage of een e-mail ontvangt niet mag opslaan op je iOS-apparaat. Het mag wederom wel in iCloud Drive, maar de lokale opslag is niet te gebruiken. Een bestand eerst in iCloud opslaan en later via de bestanden-app verplaatsen naar je lokale opslag is ook niet mogelijk. Inmiddels begin ik me af te vragen waarom ik eigenlijk een 256GB iPad heb gekocht.

ios 11 bestanden app 002
Klik/tap voor groter.

Kaartlezers en USB-sticks

In zakelijke, maar ook creatieve omgevingen wordt nog vaak met geheugenkaarten of USB-sticks gewerkt. Apple verkoopt diverse verloopjes om deze op een iOS-apparaat aan te sluiten. Zo kun je bijvoorbeeld als fotograaf snel foto’s importeren. De Bestanden-app heeft echter geen weet van USB-sticks of kaartlezers.

Zakelijke gebruikers zullen nog wel eens een stick van een collega krijgen met wat afbeeldingen voor in een presentatie. Zelfs als je het juiste verloopje hebt, kan je met een iPad nog niets. Bij het verbinden van een USB-stick of geheugenkaart start de foto-importeerfunctie die alleen foto’s met een hele specifieke naam (IMG_) naar je fotorol wil kopiëren. Zo moet je toch op zoek naar een computer of die collega vragen het te mailen.

De foto-importeerfunctie is ook geen onderdeel van de Bestanden-app. Alle juist genoemde foto’s op een geheugenkaart worden in de fotorol gezet, terwijl het juist makkelijk zou zijn om deze direct naar iCloud Drive of een andere clouddienst die in de Bestanden-app staat te verplaatsen. Dat kan op een Mac probleemloos, maar iOS ontbeert deze mogelijkheid.

ipad usb stick
Klik/tap voor groter.

Bestanden ordenen beperkt

iOS werkt traditioneel gezien met een silo voor iedere app. Met de Bestanden-app kun je in al die silo’s kijken, maar documenten die in Numbers zijn gemaakt niet vrij verplaatsen naar een andere map. Als je een map als favoriet bewaart, kan deze ineens wél alle soorten bestanden bevatten. Dit heeft echter tot gevolg dat aan bestanden gekoppelde apps het bestand niet langer kunnen openen. De enige manier om bestanden te ordenen is het gebruik van tags, maar die werken weer niet met clouddiensten. Zo kun je nooit alle bestanden uit Dropbox, iCloud en OneDrive in één map verzamelen of van één tag voorzien. Iets dat op de Mac wederom zo gedaan is.

fail
Klik/tap voor groter.

Integratie externe apps

De Bestanden-app moet ook dienen als verzamelplaats voor verschillende clouddiensten. OneDrive en Google Drive laten zich al bij locaties zien, maar openen in een venster dat meer lijkt op een mini-versie van de app. Je kunt vanuit deze weergave alleen bestanden openen, maar niet bewerken, verplaatsen of van een tag voorzien. Mogelijk moeten de apps nog aangepast worden, maar een goed begin is het niet.

ios 11 bestanden app 003
Klik/tap voor groter.

Betaversie

iOS 11 is op moment van schrijven nog in beta-fase en mogelijk voegt Apple nog functies aan de app toe. Maar gezien de publieke beta al beschikbaar is, zijn fundamentele wijzigingen onwaarschijnlijk. In publieke betaversies focust Apple voornamelijk op kleine verbeteringen in de UI/UX en worden bugs en crashes opgelost.

De Bestanden-app is nu vooral een universele laag op alle silo’s van apps en geen flexibele oplossing voor bestandsbeheer. Voorlopig hang ik mijn MacBook nog niet aan de wilgen.

Reacties

32 reacties
 • Profielfoto
  nicj56

  Kan ook met de beta nog uit staan en dat het straks bij de release wel ingeschakeld gaat worden wel.

 • Profielfoto
  koen

  De beta’s zijn juist om dit soort nieuwigheden te testen, lijkt me sterk dat het pas in de release wordt ingeschakeld.

 • Profielfoto
  Andor Bastiaenen

  Wel erg verdrietig artikel. Ik vind het geen wonder dat je geen bestanden ‘op’ de iPad kan bewaren. Denk eens aan de gevaren? Daarnaast wordt steeds vergeleken met een de Finder op de Mac. Een iOS device is simpelweg een ander apparaat met een ‘andere’ bestandsstructuur. En voor de rest, het is nog een beta.

 • Profielfoto
  CD130

  Maximaal negatief over een beta ??

 • Profielfoto
  Imade

  Het is nog maar public beta 1 hè?
  Ooit daaraan gedacht?

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Het is nog maar public beta 1 hè?
  Ooit daaraan gedacht?

  De laatste twee alinea’s gaan daar geheel over.

 • Profielfoto
  wensink

  De functie om andere Apps toe te voegen is er ook pas sinds beta 2 toch?

 • Profielfoto
  plonserd

  Wow als dit idd zo blijft is het wel heel stom. Een nieuwe iPad Pro stond op de wishlist om m’n iPad mini 2 te vervangen en volop gebruik te kunnen maken van iOS11, Apple Pencil,… en dus ook de Files app. Maar bestanden niet lokaal kunnen opslaan of van een USB-stick halen? Laat maar zo dan.. Ik vermoed ook niet dat er WD Mycloud inplementatie komt in Files dus dat is al helemaal stom dan..

 • Profielfoto
  MajorApple

  Prima artikel Raymon! Opvallend dat Apple met een Files app zo’n andere stap zet dan waar iOS voor stond, en het dan vervolgens weer zo half aanpakken.

 • Profielfoto
  koekiewous

  Heb nou geen Mac (Android, Windows of etc) verwachtingen van een iOS device. Gaat enkel tegenvallen (of juist niet is maar net waar je referentie ligt)

 • Profielfoto
  pruus

  En waarom Dropbox niet opgesomd cq toegevoegde kan worden is raar. readdle Documents staat er wel bij, en dat functioneerd gedeeltelijk wel. Er moet nog veel gebeuren voor het live gaat. Zo kun je een geselecteerd bestand niet via Safari versturen. Kortom, wachten op beter…

 • Profielfoto
  nnsa

  Jammer, hier gaat mijn oma niets van snappen en velen met haar….?

 • Profielfoto
  xaddict

  Volgens mij is de Bestanden app voornamelijk bedoeld als vervanging van iCloud Drive met de toegevoegde waarde dat het ook lokale bestanden toont en in de toekomst uitgebouwd kan worden.

  En iCloud Drive is nog grotendeels in C waar Bestanden waarschijnlijk Swift is.

 • Profielfoto
  atimago

  Je geeft aan dat het een beta is en dat er niet veel meer in gaat veranderen. Je zou van oordelen weg moeten blijven tot het een final release in zicht komt. Ik snap dat je graag wilt vertellen er over maar dat moet je nu niet doen. Verder zal jij echt geen gemiddelde gebruiker zijn. Vraag eens aan je oma hoe zij haar iPad gebruikt. Dan zal je zien dat dingen die jij verwacht helemaal niet noodzakelijk zijn voor haar.

  Zoals het al tijden geleden vermeld is: Er zal een deel gebruikers altijd een vrachtwagen willen hebben. Maar voor veel gebruikers hebben genoeg aan een kleine compacte auto.

  De power users waar ik me zelf ook onder moet scharen zullen op dit moment niet alleen uit de voeten komen met een iPad kunnen. Daarvoor hebben we nog een lange weg te gaan. iOS 11 is een goede stap in de richting. Een systeem voor de iPad en een systeem voor de iPhone.

  Dan komt er nog bij, en dan spreek ik uit ervaring dat veel gebruikers niet snappen dat dingen lokaal en op de ‘cloud’ kunnen staan. Hier maken veel mensen een fout. Dus ik ben geen voorstander van ‘op mijn ipad’ die optie moet niet komen

 • Profielfoto
  knekkie

  Ik ben blij dat ik overgestapt ben op de Surface Pro. Alle voordelen van een Laptop en tablet in 1. Niet dat domme beperkende gedoe van een uit de kluiten gewassen telefoon OS.

 • Profielfoto
  Cybertopian

  De app is ook eigenlijk bedoeld als iCloud frontend, het vervangt de oude ‘iCould Drive’ app.

  Het lokaal opslaan is gewoon niet het idee van de app en eigenlijk ook niet van het idee wat Apple heeft met iOS. Lokale opslag is een soort van cache voor als er even geen internet is.

  Ik snap om die reden ook niet wat je met een iPhone / iPad met meer dan ~128 GB moet nu alles in cloud-diensten zit en zo opgehaald kan worden.

  Maar je punt over die SD-kaarten / USB sticks is zeker een goed punt. Dat is altijd al een knullige oplossing geweest en deze app zou daar de aangewezen plek voor zijn omdat eens goed te ondersteunen. Heb je daar al een busreport voor gemaakt? Voor het geval dat ze bij Apple OMT niet volgen.;-)

  Zelf heb ik alle iWork en editor bestanden wel in eigen folders staan (in iCloud). Als ik die bestanden open met de bestanden app zet die app een link in zijn ‘silo’ folder. Dus dat gebruik ik als een soort ‘recent’ folders. Die links kan je ook gewoon verwijderen, het bestand blijf tin zijn eigen folder (in iCloud) gewoon bestaan.

 • Profielfoto
  koen

  het vervangt de oude ‘iCould Drive’ app.

  Heerlijke typo :grin:

 • Profielfoto
  mowat

  Ik gebruik zo’n Emtec iCobra USB/lightning stick van 64 GB bij mijn iPad met 64 GB. Heel eenvoudig voor opslag en ordening van bestanden en mappen en overzetten van iPad naar iPhone naar iMac naar windows computer. Geen bestandssysteem nodig op die iPad.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Lol, dus het is eigenlijk nog steeds ‘iCloud Drive’, maar dan met een nieuw naampje en een popupje met ’n feed voor Dropbox en Google Drive. Toch grappig dat de teams van Mac OS en iOS niet meer lijken te communiceren. Finder; Als er dan toch zo nodig een apart tablet OS moet zijn, is dit een perfecte basis voor een Bestanden app op iOS > Heeft alle functies, werking is bekend bij de gebruikers etc etc.

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  Ik wacht nog even met mijn oordeel tot de echte iOS 11 er is. Deze rechtvaardigd inderdaad nog nief helemaal het aan de wilgen hangen van mijn oude trouwe MacBook 17” voor de al bestelde 10,5” iPadPro met 512 GB. Ik blijf hoop houden!

 • Profielfoto
  ozzie X

  Oma’s of niet, ik weet wel dat een hele hoop gebruikers erg opgewonden werden toen de Files-app tevoorschijn kwam. Ook voor niet-powerusers kan een plek waar je lokaal bestanden kunt stallen ( en terugvinden) erg handig zijn, zeker in de zakelijke wereld.

  Dat het een beta is zal wel, maar ik heb er een hard hoofd in dat dit nu nog gaat veranderen. Apple kan behoorlijk koppig zijn in die dingen helaas. Zo is er na al die jaren nog steeds geen multi-user beschikbaar (alleen voor het onderwijs volgens mij).

 • Profielfoto
  iep

  In zakelijke, maar ook creatieve omgevingen wordt nog vaak met geheugenkaarten of USB-sticks gewerkt.

  Daar kon je je wel eens lelijk in vergissen en dat heeft alles met de huidige wet- en regelgeving te maken als ook de alternatieven. Vroeger leed je misschien wat imagoverlies als je een usb stick verloor of je notebook met data werd gejat. Vandaag de dag levert je dat imagoschade (die weer economische schade kan opleveren), een melding (en dus een publieke nageling aan de schandpaal) en ook nog eens een forse boete op van de Autoriteit Persoonsgegevens. Veel bedrijven hebben de nodige certificeringen omdat het van ze gevraagd wordt of omdat het wettelijk verplicht is. Deze certificeringen spelen ook weer in op dit soort zaken.

  Gevolg: het gebruik van usb sticks is veelal verboden en het opslaan van data op devices als een tablet, smartphone of notebook is dat ook of aan banden gelegd (lokaal opslaan wordt dan ontmoedigd). Alles moet via centrale opslag wat vaak ook iets van Google, Dropbox, Microsoft, iets eigens, etc. kan zijn. Juist daar richt die nieuwe Files app zich op en is het ook belangrijk dat het integreert met al die andere diensten en apps.

  Nou is dit niet geheel nieuw want wanneer je iets lokaal opslaat dan betekent dat ook dat het alleen lokaal staat. Het staat dus niet op de server en is daardoor niet toegankelijk voor anderen en gaat ook niet mee in de backup. Reden waarom het vaak al verboden was of ontmoedigd werd om data elders dan de groepsschijf te bewaren.
  Eenzelfde geldt voor de Files app, er waren namelijk al diverse anderen zoals GoodReader en Documents/PDF Expert. Daar kon je ook allerlei online storage diensten in samenvoegen. Het enige grote nadeel: je moest alles vanuit die app doen ipv vanuit de app die je op dat moment wil gebruiken. Dat is iets wat Files dan weer wel kan. In dit geval moeten we ook niet vergeten dat Apple wel vaker dingen op een later tijdstip alsnog toevoegt. Gek genoeg is de Files app daar nou ook weer een voorbeeld van;)

  Overigens hebben we het hier niet over een lokaal bestandssysteem maar over lokaal bestandsbeheer. APFS is in deze het bestandssysteem, Files is de app om files te beheren.

 • Profielfoto
  Dgh

  Beetje vaag artikel en vage reacties. Sorry hoor maar de beta laat DUIDELIJK een knop zien om mappen te creeren …. deze is nog niet actief … maar verteld wel dat deze functie met een volgende beta aangezet zal worden.

  Aaple gaat geen knop toevoegen als het niet de bedoeling is … en zeker niet in een nieuwe functie waar de halve wereld een vergrootglas op legt.

  Paniek en storm in glas water

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  iPad blijft toch een entertainment-apparaat. iPad Pro zou dat niet moeten zijn, maar het hapert. De creative professional heeft er mogelijk nog het meeste aan.

  Apple zal toch echt Touchbar in de MacBook Pro moeten vervangen door Touchscreen en ook gewoon weer een 17″ moeten maken. iPad Pro is echt een matige laptopvervanger en die kun je dan mooi opdoeken. Ik peins er in elk geval niet over om er een aan te schaffen: dat kost me minstens de helft van mijn productiviteit zo niet alle wegens gebrek aan Java.

  Dank voor dit artikel. Ik had ook al mijn hoofd gebroken over die Bestanden app die niks kan of doet en dacht dat het aan mij lag.

 • Profielfoto
  Wisseloo

  Bullshit artikel. Er zijn genoeg organisaties die werken met Cloud Diensten zoals Dropbox en Drive. Dus dit kun je nadelen noemen, maar dat is zeker niet voor iedereen waar. Puur anekdotisch dus.

 • Profielfoto
  pippen2

  Beetje vaag artikel en vage reacties. Sorry hoor maar de beta laat DUIDELIJK een knop zien om mappen te creeren …. deze is nog niet actief … maar verteld wel dat deze functie met een volgende beta aangezet zal worden.

  Aaple gaat geen knop toevoegen als het niet de bedoeling is … en zeker niet in een nieuwe functie waar de halve wereld een vergrootglas op legt.

  Paniek en storm in glas water

  Die knop zit er voor de iCloud mappen. Daar kan je wel mappen aanmaken. Ga je naar de lokale map, dan wordt die knop uitgezet. Het zit er dus nu al met een functie en het hoeft dus helemaal niet zo te zijn dat dat straks wel gaat werken. De ervaring leert dat er gedurende de beta’s niet heel veel nieuwe functies meer bij komen, dus het zou me niets verbazen dat het blijft zoals het nu is.

 • Profielfoto
  bechris60

  Ik had dit echt meteen al verwacht toen ze het aankondigde. Is gewoond de drive app ge-update met nieuwe naam, drag and drop op iPad en wat nieuwe integraties.

 • Profielfoto
  gipsman

  Ik zie de iPad (Pro) met iOS 10 of minder toch al meermaals gebruikt worden door dokters, restauranthouders, voetbalcoaches, bierbrouwers, professoren, kruideniers, fietsherstellers. Niet allemaal creatieve professionals.
  Het zal ook bij wel een èn-èn verhaal zijn, het statement van Cook over de iPad als pc vervanger was in de eerste plaats image building.
  Deze review, o.m. van de files app, klinkt anders dan bij Raymon, het is ook wel een fanboy denk ik:

  https://www.imore.com/ios-11-faq

 • Profielfoto
  RJG

  Pfffff zet nou toch gewoon osx op die iPads, maar goed, dat is niet goed voor de hardware verkoop ?

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Andor Bastiaenen op 28 juni 2017
  Wel erg verdrietig artikel. Ik vind het geen wonder dat je geen bestanden ‘op’ de iPad kan bewaren. Denk eens aan de gevaren? Daarnaast wordt steeds vergeleken met een de Finder op de Mac. Een iOS device is simpelweg een ander apparaat met een ‘andere’ bestandsstructuur.

  Jep idd. Ik vreesde er ook voor maar het is niet anders. Het is eigenlijk gewoon dezelfde (goede) reden, waarom je geen sd kaartje in kan steken of usb. Apple wil dit niet, ze houden het zoveel mogelijk gesloten, aan de ene kant is dit jammer, dat begrijp ik. Maar aan de andere kant is het veel veiliger dan wat je op andere apparaten zal hebben.

  En natuurlijk, ik dacht ook, het is nog een beta, dus misschien gaan er nog een paar functies toegevoegd worden.

  En dat heeft Raymond trouwens ook aangegeven onderaan in het artikel. Dus voor de mensen die zeggen, het is nog maar een beta, nee? Echt?;-)

 • Profielfoto
  Buzz

  Het is gewoon niet netjes, naar de developers toe, om negatieve verhalen te schrijven over een beta. Het zou me niet verbazen als je daarmee ook nog eens de regels uit de licentie-overeenkomst overtreed.

  Het is evenmin niet netjes, naar je lezers toe, om een heel verhaal te schrijven, en dan helemaal onderin erbij te zeggen, dat er nog dingen kunnen veranderen, omdat het maar een beta is.

  Bovendien is het niet waar dat er geen fundamentele dingen meer kunnen veranderen. Lees je eigen artikelen met nieuws van bèta’s van de afgelopen jaren er nog maar eens op na. En dat geldt hier helemaal als het om integratie met apps van andere developers, zoals Dropbox gaat.

  Ik zou overigens zelf geen kopie van de Mac Finder willen op mijn iPad. Het is een heel werk om een hiërarchisch bestandssysteem goed georganiseerd te houden, en een touch interface leent zich hier niet erg goed voor. Het werken met tags, om bestanden van projecten bij elkaar te houden, lijkt me dan veel handiger, en is denk ik uiteindelijk op de Mac ook een uitkomst. Hopelijk krijgen aanbieders als Dropbox de gelegenheid om tags te behouden bij het syncen naar verschillende OSen, en gaan ze daar gebruik van maken.

 • Profielfoto
  Vandervaart

  Precies dit ja. Apple (mbt iPads en iPhones bijvoorbeeld) denkt niet aan de vele mensen die (gewoon op de iPad zélf en zeker niét via de cloud!) mappen willen aanmaken met daarin foto’s en documenten.
  Stel dat je alle vakanties van de afgelopen 10 jaar wil doornemen. Per jaar vakantiefoto’s bekijken. Dit kan heel eenvoudig door mappen aan te maken (niét via de cloud) met daarin de foto’s en andere dingen van die vakanties.
  In de map ‘vakanties’ de albums (of gewoon een map in een map) ‘vakantie 2019’ ‘vakantie 2018’ enz met uiteraard de foto’s en video’s + bestanden erin.