Apple HomePod: geluidskwaliteit maakt indruk

Door: Raymon Mens - 24 reacties

Maandag deed Apple zijn langverwachte HomePod uit de doeken. Het is combinatie van een krachtige luidspreker en slimme assistent met Siri. Apple prijst het apparaat echter vooral als hele goede speaker voor Apple Music en AirPlay aan.

Onder de motorkap zetten 7 tweeters en een woofer die geluid slim door de kamer sturen. Maar hoe goed klinkt de speaker echt? Verschillende bloggers hebben na de WWDC Keynote hun eerste ervaringen al gedeeld.

Geluid wordt goed verspreid

Steve Kovach van Business Insider merkt op dat het geluid door de kamer wordt verspreid: “Ik ben geen audio-expert, maar kon wel horen dat de HomePod een grote kamer goed kon vullen met geluid. De speaker bleef goed klinken, ongeacht de hoek waarin ik luisterde.” Apple bereikt dit door automatische kamerdetectie, die de akoestische kenmerken van een kamer analyseert en het geluid de juiste kant op richt. Dus niet tegen de muur, maar richting de open ruimte.

homepod kamer animatie
Klik/tap voor groter.

Klinkt beter dan Sonos Play:3 of Amazon Echo

Op CNET schrijft Scott Stein dat de HomePod een voller en meer levendig geluid geeft dan de Sonos Play:3 en Amazon Echo. “In een rustige ruimte merkte ik dat muziek consistenter en helderder klonk. Veel beter dan dan Sonos en Amazon Echo.”

sonos
De Sonos 3.

Verschillende soorten muziek

Chris Velazco meldt op Engadget dat verschillende genres muziek even goed klinken: “De HomePod klonk scherp en helder, ongeacht het genre. The Eagles klonken net zo goed als Kendrick Lamar.” Apple heeft de speaker voorzien van een A8-chip die het geluid optimaliseert. De 7 tweeters hebben ieder hun eigen versterker, zo wordt gezorgd dat stemmen niet ten onder gaan bij een grote hoeveelheid lage tonen of veel instrumenten. De klankkleur blijft uitgebalanceerd.

homepod inside
De binnenkant van de HomePod met 7 tweeters en een woofer.

Soms slaat het de plank mis

Dat al die softwarematige audio-processing niet altijd goed uitpakt, merkt Jason Snell van Six Colors op. Hij schrijft dat het nummer Superstition van Stevie Wonder beter klonk op de Sonos Play:3. “De Sonos klonk natuurgetrouwer. De audio processing van de HomePod maakte de stemmen en lage tonen zo breed dat het gewoon niet meer goed klonk.”

Lage tonen

The Verge was onder de indruk van de lage tonen die uit de relatief kleine speaker komen. “Je voelt ze niet in je buik, maar er komen betere lage tonen uit deze kleine speaker dan je zou verwachten”, schrijft Dieter Bohn. Ook What’s Hi-Fi is te spreken over de lage tonen: “Tijdens een nummer van Sia kwam een krachtige bas uit de speaker, maar de zang bleef goed hoorbaar, zuiver en fris.”

HomePod is vanaf december voor $349 in wit en spacegrijs verkrijgbaar in Australië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. In 2018 moet de speaker ook naar andere landen komen. De speaker kan standalone gebruikt worden, maar twee HomePods kunnen ook als stereopaar dienen.

Reacties

24 reacties
 • Profielfoto
  Chytin

  Ik vind het jammer dat het geen niveau Sonos Play 5 (2nd gen) is. Anders had ik, volgend jaar, de HomePod als stereopaar gehaald. Hij maakt zeker indruk wat betreft de techniek die Apple erin heeft gestopt. De Play 3 is een net niet speaker voor mij. Als het geluid wordt vergeleken met de Play 3, dan haal ik de HomePod voor in de slaapkamer. Voor de woonkamer heb ik iets hogere eisen zonder als een audiofiel te klinken. Dat zijn de smart speakers sowieso bij lange na niet.

 • Profielfoto
  sunapple

  “Beter dan de Sonos Play:3”, dat is ook wel een verwachting die ik had als je zo naar de prijzen kijkt. Voor zijn grootte is het echter indrukwekkend.

  Enige puntjes van kritiek zijn wellicht ook te wijten aan de fase waarin het product zit, hoe het geluid de ruimte in wordt gezonden is in dit geval veelal van de software afhankelijk en dat kan altijd nog worden verfijnd.

  Ja, ik zie dit ding wel zitten. Vergeet ook niet dat het AirPlay 2 heeft en dat AirPlay speakers doorgaans ook heel wat kosten, het is betere kwaliteit dan Bluetooth. Ben benieuwd of je hem ook redelijk kan gebruiken als speaker voor je Mac, immers is een film kijken met draadloos geluid altijd een lastig puntje ivm vertraging.

 • Profielfoto
  wensink

  Niet de grootste speaker voor dat geld misschien, maar het is wel een knap staaltje ontwerp en hij ziet er heel strak uit. Ik ben benieuwd of het geluid echt zo goed wordt verspreid als ze zeggen.

 • Profielfoto
  knekkie

  Zou Apple de HomePod later nog voorzien van een kleiner broertje en een losse sub voor 5.1 of 7.1 configuraties zoals mogelijk is met Sonos?

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Voor de woonkamer heb ik iets hogere eisen zonder als een audiofiel te klinken.

  Nee hoor. Zo klink je helemaal niet. ?

 • Profielfoto
  Wauters

  Beter dan een Sonos play:3 is volgens mij niet moeilijk…
  Anyway, er wordt de laatste tijd iets te veel geleuterd over de klank van luidsprekers, levendig, ruimtevullend geluid,…

  Laat het aub in de eerste plaats een goede slimme assistent zijn dat klank kan produceren, ik zal wel op mijn geluidsinstallatie naar muziek luisteren.
  Goede luidsprekers kosten geld en komen in 2.

 • Profielfoto
  Hans V R

  Hoe gaat dit met stereo? Iemand daar mee bekend?

 • Profielfoto
  Planeten Paultje

  En hoe klinkt klassieke muziek op deze speakers?

 • Profielfoto
  jkuifje

  Ik wil die wel eens naast een Harman/Kardon speaker horen. Ik vrees dat ik de winnaar al ken. Sonos verbleekt al naast een Harman/Kardon.

 • Profielfoto
  Leffe Blond

  Audiofielen zullen altijd wel andere en betere speakertjes weten te vinden. Veel ervan is subjectief. En velen zijn snob-nerds.

  Deze HomePod is voor de gebruiker die kwaliteit wenst, zonder het aller-allerbeste te willen. 90% van de Apple-gebruikers lijkt me. Ik ben er zeker van dat zij d.m.v dit mooie apparaat van hun muziek kunnen genieten. Opdracht volbracht.

 • Profielfoto
  Ziegler

  Ik ben nieuwsgierig naar deze apparaten. Ik heb nu twee B&W airplayspeakers in de woonkamer. Voor de tweede verdieping is dit misschien wel iets. Hebben ze ook een netwerkaansluiting?

 • Profielfoto
  Milt

  Hier op de WWDC mochten we als developers de speaker niet horen. Sterker nog, we mochten hem niet eens aanraken. Het is wel een mooi klein apparaatje. Voor stereo gebruik kan je er twee met elkaar pairen zodat de één links doet en de ander rechts. De engineer die erbij stond vertelde wel dat er nog heel wat bij kwam kijken om niet alle speakers en andere apparaten (iPhone, iPad, watch) te laten reageren op “Hé Siri”. Ze communiceren daarvoor onderling real-time en het is de bedoeling dat er slechts één reageert.

 • Profielfoto
  hokkie

  Audiofielen zullen altijd wel andere en betere speakertjes weten te vinden. Veel ervan is subjectief. En velen zijn snob-nerds.

  Deze HomePod is voor de gebruiker die kwaliteit wenst, zonder het aller-allerbeste te willen. 90% van de Apple-gebruikers lijkt me. Ik ben er zeker van dat zij d.m.v dit mooie apparaat van hun muziek kunnen genieten. Opdracht volbracht.

  Audiofielen zullen deze HomePod per definitie niet gaan kopen, lijkt mij. Ik vraag mij sterk af; als je aan een nieuwe set toe bent, deze tenminste zo goed gaat klinken als hetgeen je thuis hebt staan (liefst beter natuurlijk).

  Voor mij heeft de HomePod een hoog gadget-gehalte en vooralsnog niet te gebruiken als vervanger voor een mainstream audio-(video)installatie. Echter wel ideaal voor de keuken, slaapkamer, werkkamer, hobbyruimte, etc…

 • Profielfoto
  sunapple

  @hokkie En zo hebben ze er toch weer 4 aan je verkocht. Ik denk dat het wel een succes kan worden…:lol:

 • Profielfoto
  maui

  Kan je hiermee dan muziek via de atv4 luisteren, zonder de televisie aan te hebben staan? Zouden ze daarom de optische uitgang op de atv4 hebben weggelaten…? Sneaky..;-)

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Hoe gaat dit met stereo? Iemand daar mee bekend?

  .
  Hoe? Zet er één links, zet er één rechts. Zo ongeveer.

  …Hebben ze ook een netwerkaansluiting?

  .
  Aansluitingen (behalve power): nul (0).

 • Profielfoto
  Sannetju

  Wie weet of de Apple HomePod draadloos is?

 • Profielfoto
  polansky

  Apple’s eigen NSA luidspreker… gefeliciteerd Big brother is listening to your voices.

 • Profielfoto
  Ziegler

  @Polansky
  Je maakt je geen zorgen om de microfoon in je telefoon en computer?

  @karelwillem
  Dat is een probleem, want de airplay speakers die ik nu heb doen het bij de gratie van een netwerkkabel. Airplay over wifi is een ramp.

 • Profielfoto
  wacon

  Het lijkt dat mensen tegenwoordig genoegen geven met één ‘ruimtelijk’ klinkende speaker. Of misschien ééntje in elke kamer zetten. Als het maar draadloos is en hip.

  Draadloos en hip is niets mis mee natuurlijk. Hartstikke handig zelfs. Echter over ‘stereo’ hoor je niemand meer. Totaal niet interessant zelfs blijkbaar.

  Ik hou van goede geluidskwaliteit. Dat mag wat kosten maar zeker geen snobistische prijzen. Zie zelfs deze nieuwe Apple speaker wel zitten. Als ik er dan twee plaats in één kamer heb ik dan ‘ruimtelijk’ stereo of niet? Wordt met geen wordt over gerept. Wat heb ik aan meerdere van zulk soort speakers als deze per speaker telkens hetzelfde audio signaal doorgeven…?

  Voor de prijs van twee van deze Apple speakers zijn er andere leuke goed klinkende 2.0 of 2.1 audio combo’s te koop. Dan heb je wel geen slimme speaker met Siri. Maar of ik nu zit te wachten dat mijn luidspreker gaat praten…

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Ik gebruik nu een Sonos play5, waar een prima geluid in zit, maaren setje van deze, met de toegevoegde waarde van Airplay en Siri komt hier wel in huis.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  …Als ik er dan twee plaats in één kamer heb ik dan ‘ruimtelijk’ stereo of niet?…

  .

  …buy two and they automatically adjust into two-channel stereo…

 • Profielfoto
  Minoe

  Bij mij staat in de veranda een zelfgebouwde subwoofer van 50 kg ( 80 x 60 x 40 cm ) met een luidspreker van 46 cm en daar komen lage tonen uit ?

 • Profielfoto
  wacon

  @KarelWillem

  …buy two and they automatically adjust into two-channel stereo… Dat was ikzelf niet tegen gekomen of overgelezen;-) Dat klinkt al een stuk interessanter