Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 6 juni 2017
Leestijd: 2 minuten

Apple gaat voor 64-bits: dit jaar iOS 11, volgend jaar macOS

In 2013 was Apple de eerste fabrikant die een 64-bits smartphone introduceerde, de iPhone 5s. Dit jaar wordt iOS volledig 64-bits en volgend jaar volgt macOS. Dat heeft positieve gevolgen voor de snelheid van apparaten, maar maakt oudere apps onbruikbaar.

Zo is het in iOS 11 niet meer mogelijk om apps die 32-bits zijn te starten. In macOS 10.13 High Sierra werken 32-bits applicaties nog probleemloos, maar volgend jaar gaat daar verandering in komen.

Alleen 64-bits apps in iOS 11

In iOS 10.3 sorteert Apple al voor op de overgang naar 64-bits. Heb je een oude app die nog 32-bits is? Dan krijg je een waarschuwing. Heb je deze waarschuwing nog nooit gezien? Dan gebruik je geen 32-bits apps meer. Heb je wel 32-bits apps? Dan zullen deze in iOS 11, dat in september beschikbaar is, niet meer werken. De ontwikkelaar moet deze updaten.

Volgens een actuele schatting zijn nog bijna 200.000 apps in de App Store 32-bits. Een lijst met 32-bits-apps op je iPhone of iPad is op te vragen via InstellingenAlgemeenInfoApps.

In iOS 11 zin 32-bits apps onbruikbaar – Klik/tap voor groter.

macOS gaat in 2018 over

Ook de Mac wordt volledig 64-bits. Natuurlijk zijn processors dit al lange tijd, maar het besturingssysteem ondersteunt zowel 32- als 64-bits apps. Apple waarschuwt dat macOS 10.13 High Sierra de laatste macOS-versie is die 32-bits apps zonder problemen kan draaien.

In januari van 2018 accepteert de Mac App Store alleen nog maar nieuwe 64-bits apps en en in juni van 2018 moeten alle apps en updates bijgewerkt zijn. Over Mac-apps die buiten de App Store geïnstalleerd worden, blijft Apple vaag. Ze zullen niet zonder compromissen werken.

Ben je benieuwd hoeveel 32-bits apps er op je Mac staan? Klik op Over deze Mac in het Apple-menu linksboven → Ga in het tabblad Overzicht naar SysteemoverzichtSoftwareProgramma’s. Hier zie je per applicatie of deze wel of niet 64-bits is.

Klik/tap voor groter.

Snellere iPhone, iPad en Mac

Waarom al die moeite? Omdat het je uiteindelijk een snellere iPhone, iPad of Mac oplevert. Wanneer nu een 32-bits app wordt aangetroffen, laden iOS en macOS naast de 64-bits versies ook 32-bits varianten van frameworks en drivers. Dit zorgt voor meer geheugengebruik en trager opstarten.

Wanneer de stap naar 64-bits gemaakt is, hoeft de hele 32-bits-laag niet meer parallel geladen te worden. Dit zal de snelheid van moderne Apple-apparaten ten goede komen.

iPhone 5, 5c en iPad 4 niet langer ondersteund

De overstap naar 64-bits wil ook zeggen dat iOS 11 niet meer werkt op oudere iOS-apparaten. De iPhone 5 en iPhone 5c zullen op iOS 10 blijven. Net als de iPad 4e generatie en originele iPad Mini. Onderstaande apparaten zijn wel 64-bits en krijgen straks iOS 11:

  • iPhone: 5s, 6 (Plus), 6s (Plus), SE, 7 (Plus)
  • iPad: Mini 2, Mini 3, Mini 4, Air, Air 2, Pro 9,7, 10,5 en 12,9-inch, 5e generatie (2017)
  • iPod: Alleen 6e generatie.
De iPhone 5 en 5c krijgen geen update naar iOS 11.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Apple gaat voor 64-bits: dit jaar iOS 11, volgend jaar macOS
Sluiten