Apple gaat voor 64-bits: dit jaar iOS 11, volgend jaar macOS

Door: Raymon Mens - 19 reacties

In 2013 was Apple de eerste fabrikant die een 64-bits smartphone introduceerde, de iPhone 5s. Dit jaar wordt iOS volledig 64-bits en volgend jaar volgt macOS. Dat heeft positieve gevolgen voor de snelheid van apparaten, maar maakt oudere apps onbruikbaar.

Zo is het in iOS 11 niet meer mogelijk om apps die 32-bits zijn te starten. In macOS 10.13 High Sierra werken 32-bits applicaties nog probleemloos, maar volgend jaar gaat daar verandering in komen.

Alleen 64-bits apps in iOS 11

In iOS 10.3 sorteert Apple al voor op de overgang naar 64-bits. Heb je een oude app die nog 32-bits is? Dan krijg je een waarschuwing. Heb je deze waarschuwing nog nooit gezien? Dan gebruik je geen 32-bits apps meer. Heb je wel 32-bits apps? Dan zullen deze in iOS 11, dat in september beschikbaar is, niet meer werken. De ontwikkelaar moet deze updaten.

Volgens een actuele schatting zijn nog bijna 200.000 apps in de App Store 32-bits. Een lijst met 32-bits-apps op je iPhone of iPad is op te vragen via Instellingen → Algemeen → Info → Apps.

ios 11 64 bits 16x9
In iOS 11 zin 32-bits apps onbruikbaar – Klik/tap voor groter.

macOS gaat in 2018 over

Ook de Mac wordt volledig 64-bits. Natuurlijk zijn processors dit al lange tijd, maar het besturingssysteem ondersteunt zowel 32- als 64-bits apps. Apple waarschuwt dat macOS 10.13 High Sierra de laatste macOS-versie is die 32-bits apps zonder problemen kan draaien.

In januari van 2018 accepteert de Mac App Store alleen nog maar nieuwe 64-bits apps en en in juni van 2018 moeten alle apps en updates bijgewerkt zijn. Over Mac-apps die buiten de App Store geĂŻnstalleerd worden, blijft Apple vaag. Ze zullen niet zonder compromissen werken.

Ben je benieuwd hoeveel 32-bits apps er op je Mac staan? Klik op Over deze Mac in het Apple-menu linksboven → Ga in het tabblad Overzicht naar Systeemoverzicht → Software → Programma’s. Hier zie je per applicatie of deze wel of niet 64-bits is.

mac 64 bits 001
Klik/tap voor groter.

Snellere iPhone, iPad en Mac

Waarom al die moeite? Omdat het je uiteindelijk een snellere iPhone, iPad of Mac oplevert. Wanneer nu een 32-bits app wordt aangetroffen, laden iOS en macOS naast de 64-bits versies ook 32-bits varianten van frameworks en drivers. Dit zorgt voor meer geheugengebruik en trager opstarten.

Wanneer de stap naar 64-bits gemaakt is, hoeft de hele 32-bits-laag niet meer parallel geladen te worden. Dit zal de snelheid van moderne Apple-apparaten ten goede komen.

iPhone 5, 5c en iPad 4 niet langer ondersteund

De overstap naar 64-bits wil ook zeggen dat iOS 11 niet meer werkt op oudere iOS-apparaten. De iPhone 5 en iPhone 5c zullen op iOS 10 blijven. Net als de iPad 4e generatie en originele iPad Mini. Onderstaande apparaten zijn wel 64-bits en krijgen straks iOS 11:

 • iPhone: 5s, 6 (Plus), 6s (Plus), SE, 7 (Plus)
 • iPad: Mini 2, Mini 3, Mini 4, Air, Air 2, Pro 9,7, 10,5 en 12,9-inch, 5e generatie (2017)
 • iPod: Alleen 6e generatie.
De iPhone 5 en 5c krijgen geen update naar iOS 11.
De iPhone 5 en 5c krijgen geen update naar iOS 11.

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  koen

  Is er ook een optie om te zien welke apps op macOS nog 32 bit zijn?

 • Profielfoto
  Yh-xxl

  De iPhone 5 en iPhone 5c zullen op iOS 10 blijven. Net als de iPad 4e generatie en originele iPad Mini. Deze apparaten zijn wel 64-bits en krijgen straks iOS 11.

  Verwarrend Raymond.

 • Profielfoto
  Yh-xxl

  Is er ook een optie om te zien welke apps op macOS nog 32 bit zijn?

  Actioteitenweergave (activity monitor) bij het tabblad cpu is een kolom

 • Profielfoto
  koen

  Daar staan denk ik alleen de apps die actief zijn.

 • Profielfoto
  Q-collective

  De iPhone 5 en iPhone 5c zullen op iOS 10 blijven. Net als de iPad 4e generatie en originele iPad Mini. Deze apparaten zijn wel 64-bits en krijgen straks iOS 11.

  Verwarrend Raymond.

  Misschien zo wat duidelijker?

  Bron

 • Profielfoto
  mowat

  @koen
  In je eigen computer kan je dat zien , daar is geen extra optie voor nodig.
  Over deze mac /Systeemoverzicht/ software/programma’s .
  En je krijgt alles war er op je computer staat met de aanwijzing 32 of 64 bits.
  En ik schrok me rot hoeveen programma’s die ik dagelijks gebruik die 32 bits zijn.
  Dat belooft voor volgend jaar.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  De iPhone 5 en iPhone 5c zullen op iOS 10 blijven. Net als de iPad 4e generatie en originele iPad Mini. Deze apparaten zijn wel 64-bits en krijgen straks iOS 11.

  Verwarrend Raymond.

  Sorry. Van “Deze apparaten” heb ik “Onderstaande apparaten” gemaakt. Dat maakt vast duidelijker dat die zin over de lijst gaat.

  @koen
  In je eigen computer kan je dat zien , daar is geen extra optie voor nodig.
  Over deze mac /Systeemoverzicht/ software/programma’s .
  En je krijgt alles war er op je computer staat met de aanwijzing 32 of 64 bits.
  En ik schrok me rot hoeveen programma’s die ik dagelijks gebruik die 32 bits zijn.
  Dat belooft voor volgend jaar.

  Dit neem ik nog even op in het artikel. Dank!

 • Profielfoto
  koen

  Dank!

 • Profielfoto
  McJohn

  De schoonmaak is begonnen. Doet me spontaan terug denken aan de tijd van “Rosetta” en “Universal Binary”.

  MS Office 2011 zal niet meer werken dus.

 • Profielfoto
  OMT-fan

  MS Offce 2011 (32Bit) blijft gewoon werken op een iMac van 64bit, toch?
  Het werkt nu toch ook.
  Of wordt de 32bit verwerking uit het OS gesloopt?
  Volgens de helpdesk van MS (net gebeld) blijft het gewoon werken!!

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Huh? Adobe Photoshop C5 wel, maar Illustrator C5 dan weer niet… Bizar!

 • Profielfoto
  McJohn

  @OMT-fan,… interessant, als MS claimed van wel, maar ik gelezen heb dat Office 2011 voor Mac enkel als 32 bit variant verscheen destijds. Ben je zeker dat de deskundige van MS het over de opvolger van “High Sierra” had? Op “High Sierra” blijft het namelijk gewoon werken ja. Het is maar bij de opvolger van “High Sierra” dat “32-bit” wordt gekilled en die is er maar eind 2018 denk ik.

  De processoren zijn 64bit,… doch anno 2017 wordt er softwarematig nog ruimte gegeven voor 32bit, wat extra balast en gezeul met zich meebrengt.

 • Profielfoto
  Q-collective

  Klopt, het is de opvolger van High Sierra die de 32-bit ondersteuning eruit sloopt. Dit stukje op iCulture verhelderd:

  Voor Mac-gebruikers gaat er ook iets veranderen, al krijgen zij nog wat uitstel. Apple heeft ontwikkelaars verteld dat macOS High Sierra de laatste versie van het besturingssysteem is dat nog goed samenwerkt met 32-bit apps. Vanaf januari 2018 moeten alle nieuwe apps die bij de Mac App Store worden ingediend 64-bit ondersteunen. Vanaf juni 2018 geldt dit ook voor updates van bestaande apps. Er zal ook hier dus gaandeweg een verplichte overstap naar 64-bits gaan gelden. Over zo’n anderhalf tot twee jaar zullen 32-bit Mac-apps niet meer te gebruiken zijn. De meeste gangbare Mac-apps hebben al de overstap gemaakt naar 64-bit. Via de Activiteitenweergave kun je achterhalen welke apps nu nog 32-bits zijn.

  Tegen de tijd dat de opvolger uit gaat komen heb je toch maar mooi zo’n 8 jaar van MS Office 2011 gebruik kunnen maken. Dat vind ik best netjes eerlijk gezegd.

  Wil je geen €150 (of €69 per jaar) uitgeven voor de nieuwste versie, dan is er natuurlijk ook de gratis Pages, Numbers en Keynote van Apple zelf, of anders LibreOffice dat ook werkt op Windows en Linux.

 • Profielfoto
  McJohn

  Absoluut! Die nieuwe Office zal ik op termijn wel aanschaffen! Je kan ook nog gerust wat op “High Sierra” blijven plakken. We zijn op Mac niveau wel wat verwend aan het worden, elk jaar een nieuw OS! ?

 • Profielfoto
  Edwin Martin

  Ai, Adobe CS6 is ook 32-bit. Deze had ik aangeschaft als laatste versie voor het abonneemodel. Hoopte er nog jaren mee te kunnen doen. Maar dit betekent dus volgend jaar een totale Adobe-exit. Gelukkig kom ik met Sketch ook een heel eind.

 • Profielfoto
  Imade

  Klopt, het is de opvolger van High Sierra die de 32-bit ondersteuning eruit sloopt. Dit stukje op iCulture verhelderd:

  Voor Mac-gebruikers gaat er ook iets veranderen, al krijgen zij nog wat uitstel. Apple heeft ontwikkelaars verteld dat macOS High Sierra de laatste versie van het besturingssysteem is dat nog goed samenwerkt met 32-bit apps. Vanaf januari 2018 moeten alle nieuwe apps die bij de Mac App Store worden ingediend 64-bit ondersteunen. Vanaf juni 2018 geldt dit ook voor updates van bestaande apps. Er zal ook hier dus gaandeweg een verplichte overstap naar 64-bits gaan gelden. Over zo’n anderhalf tot twee jaar zullen 32-bit Mac-apps niet meer te gebruiken zijn. De meeste gangbare Mac-apps hebben al de overstap gemaakt naar 64-bit. Via de Activiteitenweergave kun je achterhalen welke apps nu nog 32-bits zijn.

  Tegen de tijd dat de opvolger uit gaat komen heb je toch maar mooi zo’n 8 jaar van MS Office 2011 gebruik kunnen maken. Dat vind ik best netjes eerlijk gezegd.

  Wil je geen €150 (of €69 per jaar) uitgeven voor de nieuwste versie, dan is er natuurlijk ook de gratis Pages, Numbers en Keynote van Apple zelf, of anders LibreOffice dat ook werkt op Windows en Linux.

  Ik gebruik office maar 1 maal per jaar… dus desnoods een illegale versie gebruiken.

 • Profielfoto
  OMT-fan

  OK, ik weet niet of de MS helpdesk bedoelde dat dit alleen voor High Sirerra geldt, maar ze waren er nogal stellig in.
  Natuurlijk zal ik tzt Office wel opnieuw aanschaffen als het zover is.
  Gewoon als extra naast iWork.

 • Profielfoto
  McJohn

  @Edwin en @OMT-fan: Why fix if it aint broken? Upgraden in 2018 is geen verplichting. Het is niet zo dat je Mac opeens compleet onwerkbaar zal worden als je op een op Ă©Ă©n na laatste versie van het OS werkt. VĂ©Ă©l Maccers hebben dat psychologische gevoel (ik ook wel beetje hoor) dat upgraden een must is omdat je anders meteen uit de boot valt!

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  @raymon: Dat is niet helemaal waar. Een 64-bits programma kan geen 32-bits executable laden en andersom. Wanneer een application in 32-bits mode start zullen er geen 64-bits frameworks worden geladen. Er staan in de meeste libraries wel 2 mach-o objecten maar ze worden nooit parallel geladen.

  Daarnaast draait minder dan 2% op mijn machine nog in 32-bits modus en de programmatuur dat in 32-bits modus draait zijn relatief eenvoudige programma’s. De winst dat behaalt kan worden in 64-bits vanwege de bredere ALU is in de praktijk niet merkbaar.

  Wel moet Apple nog steeds in de lagere libraries nog specifieke 64-bits code en 32-bits code schrijven. Meestal gaat het om type definitie in de code maar ook in uitvoerbare code kom ik deze pre-compiler if-statements wel eens tegen. Apple zal dit toch een zekere besparing opleveren qua software ontwikkeling en onderhoud.

  Denk ook dat dit een mooie manier is om een grote schoonmaak te houden. 32-bit applicaties uit de stores. Ook zullen bedrijven als Microsoft zullen hiervan profiteren want mensen die weigeren hun Office pakket te updaten hebben straks een probleem.