Overzicht: 6 vernieuwingen in iOS 11 beta 2

Door: Raymon Mens - 18 reacties

Woendagavond bracht Apple de tweede beta van iOS 11, watchOS 4, tvOS 11 en macOS 10.13 uit. Naast bugfixes en verbeteringen voor de stabiliteit bevat vooral de nieuwste iOS-beta een klein aantal vernieuwingen die het toelichten waard zijn.

Apple schaaft verder aan de Bestanden-app, verbetert de werking van het bedieningspaneel en doet een nuttige toevoeging aan de Activiteit-app. Een overzicht van alle vernieuwingen:

1) Bestanden-app komt tot leven

Een van de grooste vernieuwingen waar power users naar uitkijken is de bestanden-app van iOS 11. Deze maakt het mogelijk om lokaal bestanden te beheren, maar bundelt ook meerdere clouddiensten zoals Dropbox en Google Drive in Ă©Ă©n app.

In de eerste iOS 11-beta kon de Bestanden-app nog weinig, maar nu zijn de eerste functies beschikbaar. Zo verschijnt Google Drive in de app (Dropbox nog niet) en staan de eerste mappen in de sectie ‘Op mijn iPhone’. Het aanmaken van lokale mappen op de iPhone is nog niet mogelijk. Alleen standaard-apps hebben een eigen map. In het deel-menu van iOS is nu ook een optie “Als bestanden bewaren” verschenen, daar kunnen foto’s en documenten naar het bestandssysteem gestuurd worden.

ios 11 beta 2 files app
Klik/tap voor groter.

2) iPad: recente items in dock

De iPad krijgt in iOS 11 een Mac-achtig dock onderaan het scherm. Je kiest er niet alleen apps, maar ziet ook recent gebruikte apps aan de rechterkant van het dock, zodat je ze snel weer kunt openen. In de tweede beta kun je onder Instellingen → Algemeen → Multitasking kiezen of recente apps wel of niet in het dock getoond moeten worden.

ios 11 ipad dock
Klik/tap voor groter.

3) Bedieningspaneel niet in apps

Ken je dat? Zit je net lekker een spelletje te spelen en druk te swipen, veeg je het bedieningspaneel (control center) per ongeluk omhoog. In iOS 11 beta 2 voegt Apple een optie toe om dit te voorkomen. Je kunt instellen dat het bedieningspaneel alleen nog vanaf het home-scherm opgeroepen kan worden en niet tijdens het gebruik van apps. Standaard staat toegang vanuit apps aan. Deze optie in te vinden onder Instellingen → Bedieningspaneel.

Het bedieningspaneel heeft in iOS 11 overigens een enorme make-over gehad en is voor het eerst echt aanpasbaar. Zie ook dit artikel: Nieuw in iOS 11: groter en aanpasbaar bedieningspaneel.

ios 11 beta 2 bedieningspaneel
Klik/tap voor groter

4) Betere controle Bluetooth en AirPlay

Apple heeft ook aan de bediening van Bluetooth en AirPlay geschaafd. In de tweede iOS 11-beta kun je nu voordat muziek speelt al een uitvoerapparaat kiezen. In de eerst beta moest je eerst beginnen met afspelen en dat was een beetje onpraktisch. De Bluetooth-status in het bedieningspaneel werkt nu net als Wi-Fi en verbreekt bij het uitschakelen de verbinding met alle apparaten, maar schakelt Bluetooth niet volledig uit.

ios 11 beta 2 bluetooth airplay
Klik/tap voor groter.

5) Uitzicht naar medaille in activiteit-app

Fanatieke gebruikers van de work-out-app van de Apple Watch krijgen regelmatig een medaille als beloning voor een goede prestatie. Wanneer je een medaille krijgt was echter altijd onduidelijk. In de tweede beta van iOS 11 kun je zien hoeveel je nog moet sporten tot je volgende beloning. Je kunt dit per medaille bekijken. (Dank, Daniël!)

ios 11 beta 2 doelen
Klik/tap voor groter.

6) Niet storen tijdens het rijden

Deze functie die je iPhone automatisch op stil zet en berichten onderdruk tijdens het autorijden was al aangekondigd en is in de tweede beta van iOS 11 geactiveerd. Je kunt via het menu Instellingen → Niet Storen aangeven of de iPhone berichten en gesprekken moet onderdrukken tijdens het autorijden. Er zijn drie manieren van inschakelen: automatisch aan de hand van de bewegingsmeter, semi-automatisch wanneer verbinding met een Bluetooth-headset in de auto wordt gemaakt of helemaal handmatig.

ios 11 beta 2 niet storen tijdens autorijden
Klik/tap voor groter.

Kleine veranderingen

 • Ontwikkelaars en hackers die graag met nieuwe WebKit-functies experimenteren kunnen dit via Instellingen → Safari → Experimentele functies nu ook op iOS doen.
 • Het synchroniseren van iMessage-berichten is optioneel uit te schakelen via Instellingen → Berichten → Berichten in iCloud.

Meer iOS 11

iOS 11 is in september beschikbaar voor iPhone en iPad, maar nu al als beta voor ontwikkelaars. Later volgt ook een publieke betaversie voor nieuwsgierige eindgebruikers. Wij schrijven over grote en kleine nieuwigheden in de volgende versie van Apple’s besturingssysteem en hebben al een boel ontdekt! Je kunt alle berichten onder de tag nieuw in iOS 11 vinden.

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  MajorApple

  Zat 3 er niet al lang in? Ik zie hem in iOS 10 ook gewoon zitten als optie.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Even gecheckt. Dit zat iig niet in de eerste beta van iOS 11.

 • Profielfoto
  yasser

  Die seconden voor een timer, is dat ook nieuw ?

 • Profielfoto
  SKB

  Moet je de native app zoals bijvoorbeeld dropbox geinstalleerd hebben om het in de files app werkend te krijgen? Of worden deze dan “overbodig”.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Je moet vooralsnog de native app installeren. Maar ik betwijfel of dat zo blijft.

 • Profielfoto
  Jannemanishere

  Ik vind het niet zo’n succes om Wifi en BT in het bedieningspaneel niet meer helemaal uit te kunnen zetten. Ik doe dat meerdere keren per dag. Bijv. in auto BT aan, daarna uit enz. Scheelt mij heel wat batterijtijd…

 • Profielfoto
  Persoon

  Is het nu eindelijk mogelijk om meerdere foto’s (uit de Foto’s App) tegelijkertijd op te slaan in Files/Bestanden? Voorheen kon je slechts Ă©Ă©n foto tegelijk opslaan in iCloud Drive en ook nog eens via een vreselijk omslachtige boomstructuur die niet kon worden ingeklapt…

 • Profielfoto
  mmww

  Heel vervelend is dat je niet meer het multitask scherm kunt oproepen
  via 3D Touch (links drukken iPhone 6s plus)

  Maar wie weet komt het nog terug. De podcast app is ook duidelijk niet af!

 • Profielfoto
  Neowip

  @Jannemanishere

  BT in de recentere versies van de iPhone gebruiken de low-power varianten, maw als je geen BT verbinding hebt gebruikt het een verwaarloosbaar percentage batterij.

  In dagelijks gebruik niet te merken. Idem voor WiFI. Moet je echt batterij besparen zet hem dan in de low-power mode, daar heb je meer aan.

 • Profielfoto
  Jannemanishere

  @Neowip

  Dat wist ik niet.

  Toch blijven er voor mij nog wel redenen om ook wifi uit te zetten bijvoorbeeld ivm tracking (privacy) en naast mijn bed.

 • Profielfoto
  Planeten Paultje

  Bij punt 6:
  – Favoriete contactpersonen kunnen je nog steeds bereiken.
  – Andere contactpersonen kunnen met “urgent” in hun tekstbericht door de stop heen komen.

  Dat zijn dingen die ik ook wil kunnen blokkeren.

 • Profielfoto
  wensink

  Weet iemand waarom ik geen bestanden kan opslaan in het ‘op mijn iPhone’ gedeelte van de files app?

 • Profielfoto
  Thijs Simonis

  Beta 2 draait soepeler en iPhone word minder warm. Is er ook al een optie om de blauwe notificatie (als FB je positie trackt) uit te schakelen?

 • Profielfoto
  eppelke

  Je bent nog vergeten erbij te vertellen, dat op mij iPad air 2 de originele oplaadkabel niet meer werkt, maw ik kan mijn IPad niet meer opladen. Ik heb er wel wat op gevonden, uitzetten kabel insteken aanzetten en dan doet hij het wel, maar trek je de kabel eruit en steek je hem er weer in dan zegt hij dat hij alleen maar originele kabels onder steunt, terwijl de kabel die ik gebruik van een iPad pro 2 generatie 12,9 net 1 week oud.

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Dat punt 3 zit al vanaf iOS 9 als optie ingebakken… meteen bij introductie van het bedieningspaneel.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het valt me nu pas goed op dat de bedieningspanelen in plaats van lichtgrijs (nu) donkergrijs/zwart zijn geworden.

 • Profielfoto
  Neowip

  @jannemanishere

  WiFi tracking is sinds iOS8 standaard geblokkeerd door iOS door mac address spoofing. Dus iedere keer dat je iPhone wordt waargenomen door een WiFi router /tracker etc identificeert de iPhone zich met een ander adres.

 • Profielfoto
  Jgrboer

  Hallo, hier IOS 11 op iPhone 5s maar ondervind problemen met gebeld worden op carkit… telefoon gaat over, je neemt op maar er is vervolgens geen spraak verbinding…

  Iemand dezelfde ervaring???