Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 22 juni 2017

Overzicht: 6 vernieuwingen in iOS 11 beta 2

Woendagavond bracht Apple de tweede beta van iOS 11, watchOS 4, tvOS 11 en macOS 10.13 uit. Naast bugfixes en verbeteringen voor de stabiliteit bevat vooral de nieuwste iOS-beta een klein aantal vernieuwingen die het toelichten waard zijn.

Apple schaaft verder aan de Bestanden-app, verbetert de werking van het bedieningspaneel en doet een nuttige toevoeging aan de Activiteit-app. Een overzicht van alle vernieuwingen:

1) Bestanden-app komt tot leven

Een van de grooste vernieuwingen waar power users naar uitkijken is de bestanden-app van iOS 11. Deze maakt het mogelijk om lokaal bestanden te beheren, maar bundelt ook meerdere clouddiensten zoals Dropbox en Google Drive in één app.

In de eerste iOS 11-beta kon de Bestanden-app nog weinig, maar nu zijn de eerste functies beschikbaar. Zo verschijnt Google Drive in de app (Dropbox nog niet) en staan de eerste mappen in de sectie ‘Op mijn iPhone’. Het aanmaken van lokale mappen op de iPhone is nog niet mogelijk. Alleen standaard-apps hebben een eigen map. In het deel-menu van iOS is nu ook een optie “Als bestanden bewaren” verschenen, daar kunnen foto’s en documenten naar het bestandssysteem gestuurd worden.

Klik/tap voor groter.

2) iPad: recente items in dock

De iPad krijgt in iOS 11 een Mac-achtig dock onderaan het scherm. Je kiest er niet alleen apps, maar ziet ook recent gebruikte apps aan de rechterkant van het dock, zodat je ze snel weer kunt openen. In de tweede beta kun je onder InstellingenAlgemeenMultitasking kiezen of recente apps wel of niet in het dock getoond moeten worden.

Klik/tap voor groter.

3) Bedieningspaneel niet in apps

Ken je dat? Zit je net lekker een spelletje te spelen en druk te swipen, veeg je het bedieningspaneel (control center) per ongeluk omhoog. In iOS 11 beta 2 voegt Apple een optie toe om dit te voorkomen. Je kunt instellen dat het bedieningspaneel alleen nog vanaf het home-scherm opgeroepen kan worden en niet tijdens het gebruik van apps. Standaard staat toegang vanuit apps aan. Deze optie in te vinden onder InstellingenBedieningspaneel.

Het bedieningspaneel heeft in iOS 11 overigens een enorme make-over gehad en is voor het eerst echt aanpasbaar. Zie ook dit artikel: Nieuw in iOS 11: groter en aanpasbaar bedieningspaneel.

Klik/tap voor groter

4) Betere controle Bluetooth en AirPlay

Apple heeft ook aan de bediening van Bluetooth en AirPlay geschaafd. In de tweede iOS 11-beta kun je nu voordat muziek speelt al een uitvoerapparaat kiezen. In de eerst beta moest je eerst beginnen met afspelen en dat was een beetje onpraktisch. De Bluetooth-status in het bedieningspaneel werkt nu net als Wi-Fi en verbreekt bij het uitschakelen de verbinding met alle apparaten, maar schakelt Bluetooth niet volledig uit.

Klik/tap voor groter.

5) Uitzicht naar medaille in activiteit-app

Fanatieke gebruikers van de work-out-app van de Apple Watch krijgen regelmatig een medaille als beloning voor een goede prestatie. Wanneer je een medaille krijgt was echter altijd onduidelijk. In de tweede beta van iOS 11 kun je zien hoeveel je nog moet sporten tot je volgende beloning. Je kunt dit per medaille bekijken. (Dank, Daniël!)

Klik/tap voor groter.

6) Niet storen tijdens het rijden

Deze functie die je iPhone automatisch op stil zet en berichten onderdruk tijdens het autorijden was al aangekondigd en is in de tweede beta van iOS 11 geactiveerd. Je kunt via het menu InstellingenNiet Storen aangeven of de iPhone berichten en gesprekken moet onderdrukken tijdens het autorijden. Er zijn drie manieren van inschakelen: automatisch aan de hand van de bewegingsmeter, semi-automatisch wanneer verbinding met een Bluetooth-headset in de auto wordt gemaakt of helemaal handmatig.

Klik/tap voor groter.

Kleine veranderingen

  • Ontwikkelaars en hackers die graag met nieuwe WebKit-functies experimenteren kunnen dit via InstellingenSafariExperimentele functies nu ook op iOS doen.
  • Het synchroniseren van iMessage-berichten is optioneel uit te schakelen via InstellingenBerichtenBerichten in iCloud.

Meer iOS 11

iOS 11 is in september beschikbaar voor iPhone en iPad, maar nu al als beta voor ontwikkelaars. Later volgt ook een publieke betaversie voor nieuwsgierige eindgebruikers. Wij schrijven over grote en kleine nieuwigheden in de volgende versie van Apple’s besturingssysteem en hebben al een boel ontdekt! Je kunt alle berichten onder de tag nieuw in iOS 11 vinden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Overzicht: 6 vernieuwingen in iOS 11 beta 2
Sluiten