Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 29 juni 2017

?10 jaar: Happy Birthday, iPhone!

Vandaag bestaat de iPhone precies 10 jaar. Hoewel het toestel al in januari van 2007 onthuld werd, startte de verkoop in de VS op 29 juni 2007. Nederlanders moesten nog een jaar wachten, want de iPhone kwam pas in 2008 naar Nederland.

De verkoopstart van de iPhone bestond vooral uit wachten, wachten en nog eens wachten. Duizenden Amerikanen hadden zich voor Apple Stores verzameld om het toestel als eerste te kunnen bemachtigen.

Wachten, wachten, wachten…

Het fenomeen “wachten voor een Apple Store” is ongeveer tegelijk met de iPhone uitgevonden. Nog nooit hadden enthousiaste fans zo lang voor een nieuw product in de rij gestaan. In grote Amerikaanse steden zoals New York en San Francisco lagen de eerste klanten meer dan 24 uur voor de verkoopstart voor de deur. De iPhone was in 2007 alleen met een abonnement van de Amerikaanse provider AT&T verkrijgbaar.

Wachtende enthousiastelingen voor de Apple Store in Chicago.
In New York zat het weer op 29 juni 2007 nogal tegen, maar dat hield de fans niet tegen.
De rij liep vaak door tot enkele straten na de Apple Store.
Wachten werd beloond!

Overgewaardeerd

Na een enorme hype, kamperende Amerikanen voor de Apple Stores en blogs die maar over de iPhone bleven schreven, was er veel scepsis. Het toestel kostte minimaal 500 dollar en had niet eens Office, 3G, een écht toetsenbord, GPS, Adobe Flash of ruimte voor films. Lang niet iedereen geloofde in wat nu de meest succesvolle mobiele telefoon ooit is. Drie reviews uit 2007:

Tweakers.net: iPhone zal verbleken als gratis Postbankmobiel.

Toch is het uitsluitend een kwestie van tijd voordat een of andere leipe Chinees met een stofarm schuurtje een ARM, een 2,5”-schijfje van een gieg of dertig en een 3G-antenne in een doosje gaat frommelen. Als hij daar dan nog een touchscreen bij weet te leveren is het een kwestie van nog minder tijd voordat opensourceprojecten als OpenMoko de iPhone laten verbleken als ware het een gratis Postbankmobiel.

Suckbusters: Apple maakt fundamentele fout.

I have three specific reasons why the iPhone’s design will cause it to crash in flames the way Apple’s late and unlamented Newton did, only much more loudly and publicly because of all the hype it’s gotten: First, the iPhone ignores the main reasons that the iPod succeeded: simplicity and ease of use… Second, the iPhone crams too many functions into a single box… Third, users will detest the touch screen interface due to its lack of tactile feedback.

The Guardian: Niemand wil een apparaat met meerdere functies.

Apple’s much-anticipated iPhone, which goes on sale in the US today, will struggle to break into the mainstream because of a lack of a 3G connection and low demand for converged devices, according to research.

iPhone 3G in 2008 naar Nederland

Voor Nederlanders was het op 11 juli 2008 eindelijk zo ver. De iPhone kwam naar Nederland en T-Mobile was de enige provider die het toestel mocht verkopen. Het epicentrum van de lancering was de Lijnbaan in Rotterdam, waar niet alleen de pers, maar ook zo’n 1200 mensen zich hadden verzameld. De winkel had maar 500 iPhones op voorraad, maar dat mocht de pret niet drukken.

De die-hards hadden overigens al een iPhone. Ze lieten ‘m uit de VS importeren en verwijderden de Amerikaanse simlock met een tool die hackers enkele maanden na de lancering van het toestel hadden gemaakt. OMT was bij de Nederlandse lancering van de iPhone.

Op de volgende 10 jaar!

De iPhone is het meest succesvolle product dat Apple ooit gemaakt heeft en dat zal de komende 10 jaar niet veranderen. Wat brengt de komende 10 jaar? In de officiële biografie van Steve Jobs, geschreven door Walter Isaacson, vinden we een hint. Steve Jobs zei te dromen van een volledig glazen iPhone, zonder dikke randen en zonder aluminium omhulsel. Volgens diverse geruchten werkt Apple met de volgende iPhone naar deze droom toe. Een groter scherm, minder randen.

In welk jaar kocht jij jouw eerste iPhone?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
?10 jaar: Happy Birthday, iPhone!
Sluiten