?10 jaar: Happy Birthday, iPhone!

Door: Raymon Mens - 27 reacties

Vandaag bestaat de iPhone precies 10 jaar. Hoewel het toestel al in januari van 2007 onthuld werd, startte de verkoop in de VS op 29 juni 2007. Nederlanders moesten nog een jaar wachten, want de iPhone kwam pas in 2008 naar Nederland.

De verkoopstart van de iPhone bestond vooral uit wachten, wachten en nog eens wachten. Duizenden Amerikanen hadden zich voor Apple Stores verzameld om het toestel als eerste te kunnen bemachtigen.

Wachten, wachten, wachten…

Het fenomeen “wachten voor een Apple Store” is ongeveer tegelijk met de iPhone uitgevonden. Nog nooit hadden enthousiaste fans zo lang voor een nieuw product in de rij gestaan. In grote Amerikaanse steden zoals New York en San Francisco lagen de eerste klanten meer dan 24 uur voor de verkoopstart voor de deur. De iPhone was in 2007 alleen met een abonnement van de Amerikaanse provider AT&T verkrijgbaar.

10 jaar iphone wachten in Chicago 2007
Wachtende enthousiastelingen voor de Apple Store in Chicago.
10 jaar iphone wachten in new york 2007
In New York zat het weer op 29 juni 2007 nogal tegen, maar dat hield de fans niet tegen.
10 jaar iphone rij 2007
De rij liep vaak door tot enkele straten na de Apple Store.
10 jaar iphone eerste klanten 2007
Wachten werd beloond!

Overgewaardeerd

Na een enorme hype, kamperende Amerikanen voor de Apple Stores en blogs die maar over de iPhone bleven schreven, was er veel scepsis. Het toestel kostte minimaal 500 dollar en had niet eens Office, 3G, een écht toetsenbord, GPS, Adobe Flash of ruimte voor films. Lang niet iedereen geloofde in wat nu de meest succesvolle mobiele telefoon ooit is. Drie reviews uit 2007:

Tweakers.net: iPhone zal verbleken als gratis Postbankmobiel.

Toch is het uitsluitend een kwestie van tijd voordat een of andere leipe Chinees met een stofarm schuurtje een ARM, een 2,5”-schijfje van een gieg of dertig en een 3G-antenne in een doosje gaat frommelen. Als hij daar dan nog een touchscreen bij weet te leveren is het een kwestie van nog minder tijd voordat opensourceprojecten als OpenMoko de iPhone laten verbleken als ware het een gratis Postbankmobiel.

Suckbusters: Apple maakt fundamentele fout.

I have three specific reasons why the iPhone’s design will cause it to crash in flames the way Apple’s late and unlamented Newton did, only much more loudly and publicly because of all the hype it’s gotten: First, the iPhone ignores the main reasons that the iPod succeeded: simplicity and ease of use… Second, the iPhone crams too many functions into a single box… Third, users will detest the touch screen interface due to its lack of tactile feedback.

The Guardian: Niemand wil een apparaat met meerdere functies.

Apple’s much-anticipated iPhone, which goes on sale in the US today, will struggle to break into the mainstream because of a lack of a 3G connection and low demand for converged devices, according to research.

iPhone 3G in 2008 naar Nederland

Voor Nederlanders was het op 11 juli 2008 eindelijk zo ver. De iPhone kwam naar Nederland en T-Mobile was de enige provider die het toestel mocht verkopen. Het epicentrum van de lancering was de Lijnbaan in Rotterdam, waar niet alleen de pers, maar ook zo’n 1200 mensen zich hadden verzameld. De winkel had maar 500 iPhones op voorraad, maar dat mocht de pret niet drukken.

De die-hards hadden overigens al een iPhone. Ze lieten ‘m uit de VS importeren en verwijderden de Amerikaanse simlock met een tool die hackers enkele maanden na de lancering van het toestel hadden gemaakt. OMT was bij de Nederlandse lancering van de iPhone.

Op de volgende 10 jaar!

De iPhone is het meest succesvolle product dat Apple ooit gemaakt heeft en dat zal de komende 10 jaar niet veranderen. Wat brengt de komende 10 jaar? In de officiële biografie van Steve Jobs, geschreven door Walter Isaacson, vinden we een hint. Steve Jobs zei te dromen van een volledig glazen iPhone, zonder dikke randen en zonder aluminium omhulsel. Volgens diverse geruchten werkt Apple met de volgende iPhone naar deze droom toe. Een groter scherm, minder randen.

In welk jaar kocht jij jouw eerste iPhone?

Reacties

27 reacties
 • Profielfoto
  DaveFlash

  wat ik me nu afvraag, hoe lang was uiteindelijk de exclusiviteit van de iPhone 3G bij T-Mobile in Nederland? Want ik zelf kreeg de iPhone 3G, na lang op de reserveringslijst bij T-Mobile te hebben gestaan uiteindelijk eind juli begin augustus ’08 van T-Mobile uitgeleverd. En wat ik me kan herinneren is dat de iPhone zeker het eerste jaar niet officieel bij de andere providers beschikbaar was. Raymon, zou jij dit in de archieven terug kunnen vinden wanneer officieel de iPhone 3G ook bij de andere providers uit kwam. (Volgens mij kwam de iPhone uiteindelijk eerst bij Vodafone en pas weer veel later bij KPN)

 • Profielfoto
  sonic1984

  In 2008 – had flinke bereikproblemen met de iPhone 3G – kwam er zelfs mee in Tros Radar:-)
  Tros Radar

 • Profielfoto
  Rene van den Abeelen

  Op 12 oktober 2007 werd ’s middags mijn eerste iPhone bezorgd: het allereerste model dus. Te pakken gekregen via de website van een bedrijf in Brabant, gsm express of zoiets.
  Ze beloofden dat-ie gewoon zou werken op het Nederlandse net en ik gokte maar dat ze me niet beduvelden. Hij deed het probleemloos en ik geloof dat-ie de rest van de dag niet meer uit mijn handen is geweest!:-)

 • Profielfoto
  html-junky

  En volgens de cijfers van Apple is de iphone 7 bijna 200 keer zo snel als de eerste iPhone. Dat vind ik bewonderenswaardig als je kijkt naar dat de batterijduur ondertussen in combinatie daarmee ook langer geworden is.

  Bizar hoe zo’n product kan veranderen en hoe het de wereld veranderd heeft.

 • Profielfoto
  wensink

  @daveflash, ik geloof tot de iPhone 4

 • Profielfoto
  pim939

  Mijn eerste iPhone kreeg ik in 2011 en dat was de iPhone 4s. Sindsdien heb ik alleen maar iPhones gehad en kijk ik nu erg uit naar de iPhone die dit jaar gelanceerd gaat worden:)

 • Profielfoto
  DaveFlash

  @wensink 2 jaar dus!?!? Als ik dit nieuwsbericht niet had terug gevonden had ik het zelf niet geloofd! Wat een tijden waren dat zeg!

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  En volgens de cijfers van Apple is de iphone 7 bijna 200 keer zo snel als de eerste iPhone. Dat vind ik bewonderenswaardig als je kijkt naar dat de batterijduur ondertussen in combinatie daarmee ook langer geworden is.

  Langer? Ik had de eerste iPhone en daarmee kon ik prima meerdere dagen zonder op te laden. iPhone 7 doet het redelijk maar nog steeds niet zo lang als m’n eerste iPhone.

  Verder vond ik de eerste iPhone veel mooier dan de 3G. Wat wat een plastic prut ding was dat met veel problemen terwijl de eerste iPhone ik nog jarenlang heb uitgeleend aan anderen en er met veel plezier gebruik van hebben gemaakt. Net als mijn Ericcson T39, m’n eerste telefoon met Bluetooth, heb ik de eerste iPhone nog steeds.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Heerlijk ding die 3G. Niks plastic prul! Wel leuk dat je toentertijd voor weinig geld nog een ‘onbeperkt’ abonnement bij je iPhone kreeg. Dat was de jaren daarna wel even anders.

 • Profielfoto
  DaveFlash

  @KarelWillem “onbeperkt” bij T-Mobile was toen ook maar een relatief begrip, ja er was weliswaar geen datalimiet, maar je had wel een FUP, en je internetsnelheid was gecapped op 2 Mbps

 • Profielfoto
  Edwin

  Mijn eerste was de 3Gs

 • Profielfoto
  Milez

  Mijn eerste iPhone was een 3G, gekocht toen die enkele maanden in België te krijgen was. Die heb ik een tweetal jaar gehad maar toen moest hij aan de kant omdat dat ding al kapot ging als je ernaar keek en hij niet meer onder garantie en zelfs niet tegen betaling hersteld kon worden bij Apple. Wat later die iPhone toch maar weer laten herstellen bij een onafhankelijke telefoonhersteldienst, totdat iOS niet meer meekon met de oude hardware. Na een klein en rampzalig Android-intermezzo een nieuwe iPhone 5 gekocht, en die heb ik vorig jaar omgeruild voor een 6S. Die voldoet nog steeds uitstekend.

  Alle iPhones na de 3G waren veel duurzamer, dat was een opluchting. Batterijduur is sinds de eerste iPhone een ramp – het is ook het enige nadeel waarover elke iPhonegebruiker het eens lijkt te zijn, en toch gebeurt er niks aan.
  (Ik weet wel dat de batterij krachtiger is geworden maar als je de telefoon ook voor veel meer dingen gaat gebruiken en hij steeds nieuwe functies krijgt, is dat niet merkbaar.)

 • Profielfoto
  m4v3r1ck

  Ik liet mijn iPhone 3G op kantoor zien aan lieden die allemaal een Blackberry/Nokia hadden. “HĂ© man, wat moet je daar nou weer mee, patser!!!”

  De rest is geschiedenis! ?????

 • Profielfoto
  koekiewous

  Ik zou zo weer een 3G kopen. (Met hard/software van vandaag of gisteren).

 • Profielfoto
  plonserd

  Mijn eerste iPhone moet van begin 2008 geleden zijn, laten overkomen uit de VS.
  Sindsdien heb ik een 3GS, 4S, 5 en 6S gehad. Nooit de behoefte gehad aan iets anders, maar als de iPhone 8 niet voldoet aan m’n verwachtingen zou ik wel eens voor de Samsung Galaxy S8 durven gaan. (Apple: Touch ID in dat scherm graag!)

  Plaatsing van vingerafdrukscanner op de S8 is natuurlijk ook niet optimaal, maar ik krijg er dan wel software voor in de plaats die wat minder beperkingen heeft.

 • Profielfoto
  SvS

  Dat magische, bij Apple van toen, mis ik nog wel eens. Dat mensen ervoor in de rij gingen staan.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Daarvoor moet je nu bij OnePlus zijn. Rijen waar Apple jaloers op kan zijn.

  @KarelWillem “onbeperkt” bij T-Mobile was toen ook maar een relatief begrip…

  .
  Ja, daarom ook ‘onbeperkt’. .;)

 • Profielfoto
  nicj56

  Mijn eerste was de iPhone 4S, daarna nooit meer naar een andere toestel gegaan dan een iPhone.:-)

 • Profielfoto
  html-junky

  @dj bazzie iets wat 200 keer sneller is geworden en ook veel meer mogelijkheden heeft en dat de batterij nog steeds een dag mee gaat dat noem ik wel een verbetering van de batterij

 • Profielfoto
  Milez

  @dj bazzie iets wat 200 keer sneller is geworden en ook veel meer mogelijkheden heeft en dat de batterij nog steeds een dag mee gaat dat noem ik wel een verbetering van de batterij

  Het toestel zelf is beter maar de batterij niet. Het enige wat telt als je bekijkt hoe goed een batterij is, is hoeveel tijd je met het toestel kunt werken zonder het op te laden. En ook wel hoe snel de batterij opgeladen kan worden.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Wat een enorme revolutie was het. Je kan het je nu nauwelijks nog voorstellen dat pinch to zoom, swipe, multitouch, normaal internet en het touch-toetsenbordje voor die tijd helemaal niet bestonden! En dan noem ik nog maar een paar dingen!

  Stel dat je nu weer terug moest naar je Motorola Razr… was toch verschrikkelijk

  Of hoe we sms-ten destijds!

  Of je voicemail bellen! En dan 3 uur te moeten wachten: U H E Eft —— eeeeen —– b e richt ——— ontvangen op ——– BAM #$%^ DOEI!!!

 • Profielfoto
  Bart119

  Mijn eerste en huidige iPhone is een 64GB SE uit augustus 2016.

  Mijn eerste smartphone kocht ik in 2012 en was een LG, dat ding was zo slecht dat ik na 2 maand weer een simpele Nokia kocht. Doordat ik whatsapp nodig had, dan volgden daarna nog een Samsung smartphone en 2 Huawei’s.

  Geen enkele van die dingen konden me na een half jaar gebruik nog echt tevreden stellen, en dan maar eens besloten van wat meer geld uit te geven aan een iPhone, en hier heb ik nog geen spijt van gehad.

 • Profielfoto
  maconly

  Ik had een maand of 2 na uitkomen van de eerste iphone zo’n ding te pakken via via .
  Wat een geweldig apparaat en wat een bekijks had je met zo’n ding.

  De tijd vliegt 10 jaar bizar.

  Wat wordt Steve Jobs gemist.

 • Profielfoto
  whaha

  2013

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Mijn eerste iPhone is de iPhone 5:-) Hele mooie telefoon. Ik heb nu de 6S maar vindt die eigenlijk niet zo mooi als mijn 5. Ik hoop daarom ook dat die iPhone edition weer zoiets wordt als de iPhone 4/s, dat vond ik ook een hele mooie telefoon.

 • Profielfoto
  Macnido

  Ik zei toen tegen collega’s en vrienden dat er een tijdperk vóór en na de komst van de iPhone zal zijn. Nu 10 jaar later weten we niet beter dat communicatie en alle kennis ter wereld in onze binnenzak zit. Congrats!

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  Wat een enorme revolutie was het. Je kan het je nu nauwelijks nog voorstellen dat pinch to zoom, swipe, multitouch, normaal internet en het touch-toetsenbordje voor die tijd helemaal niet bestonden!

  Alles bestond al wel maar niet op een telefoon. Dat is altijd al de kracht van Apple geweest, bestaande technieken toepassen op iets waar het niet voor is ontworpen.