YouTube krijgt nieuw design en donkere modus

11 reacties

YouTube werkt aan een nieuw ontwerp voor zijn desktop-site en een eerste versie is nu te testen. Het design van de site is versimpeld voor meer overzicht. Daarnaast is er een nieuwe dark mode die het prettiger maakt om in het donker video te kijken.

Het nieuwe design is in desktop-browsers zoals Safari en Chrome te testen door naar youtube.com/new te gaan. De nieuwe layout zit vol met Google’s Material Design en is in lijn met de apps van de videowebsite.

Menu optioneel en eindeloos scrollen

Naast de donkere modus is het menu aangepakt. Dit zweeft nu niet langer over de pagina, maar beslaat de volledige zijkant. Door op het hamburger-icoon te drukken kan het ingeklapt worden. Daarnaast scrollt de voorpagina oneindig. De opties die in de footer van de site zaten verwerkt, zijn nu in het menu opgenomen

youtube donker 001
De donkere modus van YouTube – Klik/tap voor groter.

Donkere modus handmatig inschakelen

Je kunt handmatig schakelen tussen de donkere en normale modus. Doe dit door in het menu rechtsboven op Donkere modus activeren te klikken. Je kunt via dit menu ook weer terug naar de normale, witte modus.

Betere prestaties

YouTube belooft ook betere prestaties door het gebruik van Polymer. De zoekgigant presenteerde dit JavaScript-framework een paar jaar geleden op Google I/O. Het is na een paar minuten testen moeilijk te zeggen of de snelheid is verbeterd, maar de donkere interface is sowieso de moeite waard.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Milez

  Ben ik de enige die vind dat de publicatiedatum van YouTube-filmpjes veel makkelijker zichtbaar moet worden? Op het homescherm, in de balk met suggesties rechts, je zou overal direct de datum moeten kunnen zien.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ben ik de enige die de nieuwe layout gewoon standaard al ziet? Dus zonder de toevoeging /new?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Sumpele, dat zal wel met een cookie werken denk je ook niet? ?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Wa?:)

  Standaard in Chrome had ik nieuw (links), standaard in Safari oud (rechts).

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Google experimenteert wel eens met A/B-tests door een deel van zijn gebruikers alvast de nieuwe versie te pushen om te kijken hoe ze reageren.

  Het zou ook kunnen dat je in Chrome de nieuwe lay-out met donkere modus al eens hebt ingeschakeld toen deze nog verborgen was en alleen met een trucje in te schakelen was. Vorige maand schreven we er al over: https://www.onemorething.nl/2017/04/youtube-app-ontwerp-donkere-modus/

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Nee, ik heb dat nooit eerder ingeschakeld of gezien.
  Vanochtend spontaan dus wel.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik weet het niet, ik zou ze aanklagen voor het kopiëren van jullie headerbalk.

 • Profielfoto
  MEEUW

  WILLEN WE MINDER OF MEER RECLAME ????!

 • Profielfoto
  KR1275

  Minder? Geen!
  Maar sinds adblocker zie ik geen reclame meer op Youtube.

  Dit heeft wel gevolgen. Het aantal adverteerders op Youtube daalt hierdoor en Google keert nu nog maar ongeveer de helft uit aan veelbekeken kanalen t.o.v. vorig jaar. Youtube houdt namelijk bij hoeveel reclame ‘bekeken’ is. Bij adblocker is dat 0, dus geen inkomsten.

  Ik zie wel vaker verschillen veroorzaakt door browsers. Als ik bijvoorbeeld op Autoweek een filmpje bekijk, is dat een Youtube film in Safari, maar een Kijk-filmje in Chrome.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Minder? Geen!
  Maar sinds adblocker zie ik geen reclame meer op Youtube.

  Dit heeft wel gevolgen. Het aantal adverteerders op Youtube daalt hierdoor en Google keert nu nog maar ongeveer de helft uit aan veelbekeken kanalen t.o.v. vorig jaar. Youtube houdt namelijk bij hoeveel reclame ‘bekeken’ is. Bij adblocker is dat 0, dus geen inkomsten.

  Ik zie wel vaker verschillen veroorzaakt door browsers. Als ik bijvoorbeeld op Autoweek een filmpje bekijk, is dat een Youtube film in Safari, maar een Kijk-filmje in Chrome.

  Volledig met je eens. Ik weet de tijd zonder reclame (op het internet) nog maar al te goed. Als je nu ergens op klikt, weet de volgende website dat ook en krijg je de reclame letterlijk door je strot geduwd. Ik moet dat allemaal niet.

  Ik heb er echt een hekel aan. Hetzelfde met youtube, vroeger deden youtubers het vooral voor het plezier, omdat ze dat uit hun eigen deden. Nu moet het tegenwoordig allemaal geld opbrengen. En ja, natuurlijk is het fijn om geld te verdienen aan iets wat je leuk vind, dat begrijp ik maar al te goed. Maar de reclame die tegenwoordig opduikt, soms zelf tot 3x per filmpje toe. In het begin, het midden en het einde. Dat is echt hatelijk. Ik ben daardoor adblock beginnen gebruiken. Natuurlijk heb ik wel mijn lievelingswebsites die ik op een whitelist zet.

 • Profielfoto
  Yosemite

  Heel irritante nieuwe site. In Safari werkt de browser back knop niet meer. In Chrome wel maar ik wil geen Chrome te gebruiken. Oude vormgeving maar teruggezet.