‘WWDC 2017 brengt nieuwe 15-inch MacBook Pro’

Door: Raymon Mens - 27 reacties

Dat Apple tijdens WWDC 2017 van plan is nieuwe MacBooks uit te doeken te doen, was al duidelijk. Maar welke dan? Het lijkt erop dat de 15-inch MacBook Pro in ieder geval een vernieuwing gaat krijgen. De levertijden zijn opgelopen tot na WWDC.

Wie nu een 15-inch MacBook Pro met Touch Bar bestelt, krijgt deze pas op 8 juni geleverd. WWDC is op maandag 5 juni en dat wil zeggen dat er een grote kans is dat Apple nieuwe modellen uit de doeken doet.

Developer Book

Dat alleen de 15-inch MacBook Pro vernieuwd wordt, is geen toeval. De meeste ontwikkelaars hebben een 15-inch MacBook Pro als computer, het wordt ook wel eens de “developer book” genoemd. WWDC is een ontwikkelaars┬şconferentie, dus dat past prima bij de doelgroep.

Tijdens de lancering van de nieuwe MacBook Pro met Touch Bar was er veel kritiek van voornamelijk ontwikkelaars. Zij hadden meer verwacht van een laptop voor professionals, bijvoorbeeld de optie voor 32GB RAM. Tijdens WWDC kan Apple de eerdere teleurstelling wellicht goedmaken.
macbookrose

Meer nieuwe MacBooks?

Volgens een eerder gerucht, is Apple ook van plan de 12-inch Retina MacBook en MacBook Air te vernieuwen. Deze laptops zijn echter nog direct leverbaar in de Online Apple Store. Als dat een indicatie is, zien we tijdens WWDC 2017 alleen een nieuwe MacBook Pro.

Apple trapt WWDC op 5 juni om 19:00 uur Nederlandse tijd af met een Keynote. Er worden een boel aankondigingen verwacht. Welke precies? Bekijk onze round-up Ôćĺ WWDC 2017: de meest actuele verwachtingen.

macbook pro levering na wwdc 2017
Klik/tap voor groter.

Reacties

27 reacties
 • Profielfoto
  SvS

  Spannend… De lichtere MacBooks zijn prachtig en ideaal voor mij, maar met z’n 8GB toch te mager. Hoop daarin verbetering te zien.

 • Profielfoto
  NoPlasticPhones

  Best spijtig eigenlijk. Koop je eind vorig jaar een MacBook Pro in de veronderstelling toch een jaartje het nieuwste model te hebben, beslist Apple dat ze zich zodanig schamen voor hun product dat ze hem na een half jaar (!) al “vernieuwen.” In feite is dit gewoon wat mijn MacBook uit 2016 had moeten zijn. Dit is zowat het enige wat ik ni├ęt wilde zien op WWDC, helaas.

 • Profielfoto
  brinkey

  Misschien hebben ze in de nieuwe een methode gevonden om weer sd kaarten te gebruiken die niet uitsteken;) En een hdmi aansluiting en usb 3. Of is dat allemaal zo 2016?

 • Profielfoto
  EagerB0bNerd

  Misschien hebben ze in de nieuwe een methode gevonden om weer sd kaarten te gebruiken die niet uitsteken;) En een hdmi aansluiting en usb 3. Of is dat allemaal zo 2016?

  Dat zou mooi zijn. En dan een versie zonder touchbar graag.

 • Profielfoto
  sunapple

  @NoPlasticPhones; Je zou kunnen stellen dat de 2016 update achterliep op schema en daarbij hangt zo’n release voornamelijk af van de beschikbaarheid van processors van Intel.

  Ik denk dat de update jouw MacBook niet meteen achterhaald maakt, de 32GB optie bijvoorbeeld wordt waarschijnlijk achterlijk duur. En ach, afschrijving hoort er nu eenmaal bij. Persoonlijk koop ik daardoor liever de vorige generatie wanneer de nieuwe uitkomt.

 • Profielfoto
  Furbz

  Voorheen had je juist vaker begin/mid/eind cycli.
  Prima dus

 • Profielfoto
  Lodewijk_Ramon

  Raymon, Toch begrijp ik iets niet. Als ik naar de specs van dekprocessors kijk, lijken dit beiden 6e generatie Intel mobiele processoren. In detail: links de 6700 HQ of 6770 HQ en rechts de 6820 HK, 6820 HQ of 6870 HQ ( het verschil zit in de grafische uitrusting).
  Bij de 7e generatie mobile processoren zie ik geen enkele die hierop lijkt.
  Heb jij een verklaring?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Een MacBook 15″ zonder die kerstverlichting en m├ęt alle aansluitingen die je gewoon nodig hebt, zodat je niet een stapel verloopjes, snoertjes en adapters hoeft mee te nemen. En natuurlijk MagSafe. Voor een prijs van 1999,- of zo. Minder mag ook. Apple is een beetje van ’t padje en daarom koopt iedereen die ik ken nu 2015 modellen, waar alles nog op zat.

 • Profielfoto
  sunapple

  @MacAanZee Iedereen die jij kent wil niet van hun vertrouwde padje af en blijft in het verleden steken. Begrijpelijk, dit gebeurt namelijk altijd. Mensen die de 2015 versie kopen nemen immers ook genoegen met gesoldeerde onderdelen, het ontbreken van FireWire en een SuperDrive en het ontbreken van verwisselbare accu’s.

  Wellicht brengen ze de originele prijzen nog een keer terug, maar verder ken ik Apple niet als een nostalgisch bedrijf wat dat betreft.

 • Profielfoto
  RoyB

  Een MacBook pro met Intel core i9 met 32gb ram

 • Profielfoto
  macha

  Nou we gaan t zien….Als t weer een macbook pro met een veel te trage gedateerde videokaart is haak ik toch echt af. En gewoon het hele scherm touch svp.

 • Profielfoto
  riji

  Ik heb de aankoop van mijn eerste MacBook Pro eind vorig jaar uitgesteld omdat ik een betere batterij wil. Indien dit niet kan, dan een model met enkel een geïntegreerde GPU. Ik wil niet meer betalen voor een afzonderlijke GPU als de batterij slechts een beperkte gebruiksduur toelaat.

 • Profielfoto
  SvS

  En gewoon het hele scherm touch svp.

  .
  Gaat ├Ęcht niet gebeuren. Nu niet.
  Hopelijk nooit. Krijg je me toch een lamme arm van! Op een rechtopstaand scherm ‘touchen’ of scherm moet plat gekanteld kunnen worden a la iPad.

  Een MacBook 15ÔÇ│ zonder die kerstverlichting

  .
  Is toch leuk! En handig dat je niet gebonden bent bij elke app aan F-toetsen maar dat het zich gelijk aanpast aan active app op voorgrond. Maar dat het zoveel duurder moest worden, is wel erg een domper.

 • Profielfoto
  Ganymedus

  Hmm als het een serieuze verbetering betreft, en ik bedoel dus eindelijk de gewafelde accu, misschien dat ik dan switch.

 • Profielfoto
  seek

  @MacAanZee Ook ik was van plan mijn 2012 te vervangen. Teleurstelling heeft me weerhouden. Scheelt een berg geld en mijn 2012 is snel genoeg. Gaf me wel Apple verdriet en twijfels.

 • Profielfoto
  ajschot

  Ik zou graag touchbar willen lijkt me super handig, waar ik wel problemen mee heb is het ontbreken van MagSafe, ik ben er al zo vaak blij mee geweest. Natuurlijk opletten kan maar niet iedereen om mij heen let altijd ook goed op.
  Ongelukken gebeuren nou eenmaal. Wat betreft de verloopjes…. tja misschien zou het fijn zijn als alles straks usb C is maar vooralsnog heb ik Alleen een AppleTV en een PC met USB C verder niet. Ik gebruik helaas nog veel firewire en USB A, en thunderbolt apparaten (voornamelijk audio & video), dus dan is het verloopjes hebben onhandig. Maar dit verandert vanzelf, hoewel nu eindelijk steeds meer interfaces Thunderbolt hebben en Apple het er alweer uitsloopt enkel met verloopjes dat zorgt ook weer voor andere problemen en dus ook aan 1 tussen stop meer waar een probleem kan zitten, daar houd ik persoonlijk niet zo van.
  Gebruik bij cd opnamen nog altijd mijn oude MacBookPro 2011 die nog lekker alles heeft dus zolang die mee gaat ben ik nog blij. Bij mijn macbook 2015 13″ baal ik dat ik soms ergens ben en dan geen verloopje bij me heb omdat het WiFi niet stabiel is of omdat ik even een Firewire schijf moet aansluiten, natuurlijk heef tniet iedereen dat maar ik denk dat als je gewoon lekker wilt klooien op de bank dat je lekker een Macbook moet nemen, een Pro is toch voor Pro? Ze liggen zo dichtbij elkaar al jaren (voorheen Air) dat ik soms het idee heb dat het Pro niet meer voor Pro is….

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Best spijtig eigenlijk. Koop je eind vorig jaar een MacBook Pro in de veronderstelling toch een jaartje het nieuwste model te hebben, beslist Apple dat ze zich zodanig schamen voor hun product dat ze hem na een half jaar (!) al “vernieuwen.” In feite is dit gewoon wat mijn MacBook uit 2016 had moeten zijn. Dit is zowat het enige wat ik ni├ęt wilde zien op WWDC, helaas.

  “Vroeger , in de goede oude tijd ” was er vaak een early 200X en een late 200X model . Dus was het best normaal dat er 2 keer per jaar updates kwamen.
  Ik heb er geen problemen mee dat apple hun hardware line up wat sneller vernieuwd.:)

 • Profielfoto
  snipper

  @NoPlasticPhones
  Hoe sneller de updates, hoe kleiner de verschillen. Meestal gaat het om een fractie hogere kloksnelheid en is het verschil voor geen mens te zien of merken zonder benchmark-test.. Vaak heeft de uitvoering die je kocht meer invloed dan of hij een versie nieuwer is.

  Zelfs als er een nieuwe generatie CPU gebruikt wordt, wordt daarvan normaliter weer de traagste versie en/of met de minste cache of zo gekozen, zodat het verschil weer minimaal is. Het kwam in het verleden zelfs wel eens voor dat zo’n MBP met nieuwere generatie CPU in sommige tests sl├ęchter scoorde dan de update.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @Sunapple: als je jezelf wijsmaakt wat Apple zegt, namelijk dat het weglaten van al die poorten de toekomst is, dan hou je jezelf toch voor de gek. Misschien is het de toekomst, maar je MacBook heb je nodig voor NUen niet voor de toekomst. N├║ wil je met HDMI je MacBook op je tv aansluiten. NU wil je met een geheugenkaart makkelijk de foto’s van je grote camera importeren. N├║ wil je verdorie gewoon je iPhone op je MacBook aansluiten. Dat is wat je nu nodig hebt en je bent toch wel gek als je voor een hoop extra problemen ook nog eens honderden euro’s meer gaat betalen.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik zou het persoonlijk ook niet slecht vinden dat ze een nieuwe Macbook Pro uitbrengen. Vroeger waren er idd 2 tot 3 upgrades per jaar. En toen waren we nog tevreden, omdat Apple ook meer mee met de tijd was. Nu klagen we omdat het te lang duurt. Maar nu zie je dus al mensen klagen omdat ze “zo snel” een update uitbrengen. Eigenlijk is het niet snel hoor. De macbook Pro 2016 kwam ergens rond November/December uit? Dus nu Juni zijn we een 6 tal maanden verder. In computerland is dat een vrij lange tijd. Wel, eigenlijk gewoon op gebied van technologie. Maar zelf als er een nieuwe wordt getoond, is die waarschijnlijk nog niet meteen te kopen? Tegen dat je hem bij je in huis hebt kan het al weer een maand verder zijn. Dan zit je aan een cycle van om en bij de 7 a 8 maanden, wat niet slecht is.

  aan de persoon die graag een nog betere macbook pro wilt en voor ÔéČ1999 (of minder mag ook), ik weet dat Apple hun producten hoog durft te prijzen. Maar ik denk ook dat jij iets te diep in het glas hebt gekeken toen je dit schreef…

  Ik ben het dus vrijwel eens met SVS,Soulshaker en Snipper.

  “seek 10 uur geleden
  @MacAanZee Ook ik was van plan mijn 2012 te vervangen. Teleurstelling heeft me weerhouden. Scheelt een berg geld en mijn 2012 is snel genoeg. Gaf me wel Apple verdriet en twijfels.”

  Jep, ik heb ook gewacht, ook omdat ik al snel te weten was gekomen dat er een update met 32gig ging komen:-)

  En idd, zoals SVS zegt, AUB geen TOUCH scherm :/

 • Profielfoto
  NoPlasticPhones

  Ik las op onder andere 9to5Mac dat Apple inderdaad alsnog besloten heeft 32 GB RAM in de nieuwe MacBook Pro te stoppen, maar dat het dan wel om RAM-modules gaat die eindelijk voor desktops bestemd zijn. Kaby Lake ondersteunt nog geen energiezuinige RAM voor notebooks, dus pas de generatie processoren uit 2018 zal 32 GB “energiezuinige” RAM ondersteunen. Met andere woorden: heeft Apple alsnog besloten (hoewel Phil Schiller er nog zo tegen was) om meer RAM in de MacBook te proppen, waardoor de batterijduur nog dramatischer wordt? Ik haal de 10 uur nu al niet met “maar” 16 GB.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik las op onder andere 9to5Mac dat Apple inderdaad alsnog besloten heeft 32 GB RAM in de nieuwe MacBook Pro te stoppen, maar dat het dan wel om RAM-modules gaat die eindelijk voor desktops bestemd zijn. Kaby Lake ondersteunt nog geen energiezuinige RAM voor notebooks, dus pas de generatie processoren uit 2018 zal 32 GB “energiezuinige” RAM ondersteunen. Met andere woorden: heeft Apple alsnog besloten (hoewel Phil Schiller er nog zo tegen was) om meer RAM in de MacBook te proppen, waardoor de batterijduur nog dramatischer wordt? Ik haal de 10 uur nu al niet met “maar” 16 GB.

  Een “pro” will vooral meer power. Minder batterijduur maakt mij persoonlijk niets uit. Mijn 2012 laptop gebruik ik als desktop en neem ik hem ergens mee naartoe hangt die ook bijna altijd aan de lader. Wil je energiezuinig? Koop dan de Macbook of de Air…

 • Profielfoto
  Ganymedus

  Dat is een persoonlijk argument DBLCreations, en heel generaliserend. Immers wat maakt een pro, en denkt iedere pro hetzelfde?

  Overigens deel ik de mening van NoPlasticPhones. De batterij duur van de huidige MBP’s is teleurstellend, zeker in vergelijking tot de eerdere MBP’s.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Dat is een persoonlijk argument DBLCreations, en heel generaliserend. Immers wat maakt een pro, en denkt iedere pro hetzelfde?

  Overigens deel ik de mening van NoPlasticPhones. De batterij duur van de huidige MBP’s is teleurstellend, zeker in vergelijking tot de eerdere MBP’s.

  Dat is waar. Maar ik hoor toch vele “pro’s” zeggen dat ze liever meer ram hadden gezien. Uiteraard was er veel te klagen over de batterij, maar ik heb al een paar mensen gezien die na een paar updates toch wel tevreden zijn over die batterij. Alles hangt er vanaf wat je er mee wilt doen natuurlijk. Dat is voor iedere situatie idd apart.

  Ik ben degene die liever meer ram ziet. Dat is voor mij persoonlijk. Maar ik heb ook gezegd dat die batterijduur voor mij persoonlijk niets uitmaakt in mijn vorige reactie.

  Wel kan je moeilijk argumenteren dat een “pro” meer batterij zou willen dan power, denk ik dan toch. Meer ram is altijd welkom, zeker als je met veel plugins werkt in Logic pro. Of als je met Photoshop werkt. Maar goed, dat is mijn mening:-)

 • Profielfoto
  Dennis

  Op de UK site zijn ook de levertijden van de 13” opgeschoven.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  De cap van 16GB eraf, fijnere travel in het keyboard, standaard 500GB SSD en een paar honderd euro van de prijs af.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  De cap van 16GB eraf, fijnere travel in het keyboard, standaard 500GB SSD en een paar honderd euro van de prijs af.

  Lady’s and gentlemen: We have a winner!:-D