EU investeert 120 miljoen in gratis Wi-Fi

Door: Raymon Mens - 19 reacties

Gebruik jij wel eens een Wi-Fi-hotspot, of heb je genoeg aan je eigen mobiele verbinding? Brussel is van plan 120 miljoen euro te investeren in een project dat voor meer gratis Wi-Fi-hotspots op openbare plaatsen moet zorgen. Het project heet WiFi4EU.

De EU subsidieert de kosten voor aanleg van gratis wifi in parken, op pleinen, in bibliotheken en openbare gebouwen. Het is de bedoeling dat minimaal 6000 Europese gemeenten een WiFi4EU-hotspot krijgen.

WiFi4EU in Nederland

Het plan werd eind 2016 gepresenteerd en nu zijn zowel het Europees Parlement als de Raad van ministers akkoord. WiFi4EU moet uitgerold worden op plaatsen waar nu nog geen Wi-Fi is. De hotspots zijn zowel voor plaatselijke bewoners als toeristen. Of we veel WiFi4EU-punten in Nederland gaan zien, is maar de vraag. Veel publieke organisaties, maar ook bedrijven bieden al gratis draadloos internet aan.

Zonder bureaucratische rompslomp

Gemeenten of organisaties die subsidie voor de aanleg van een Wi-Fi-hotspot willen, kunnen straks online een plan aanleveren. De EU spreekt van een “simpel proces, zonder bureaucratische rompslomp” en betaling in de vorm van vouchers. Hoewel de aanleg van een hotspot gesubsidieerd wordt, moeten organisaties zelf zorgen voor de internetverbinding en het onderhoud.

Uit welk potje de subsidie komt, is overigens nog niet duidelijk. Het project is onderdeel van het “Digital Single Market” initiatief en moet uiterlijk 2020 afgerond zijn. (Via: Tweakers)

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  Zjories

  Geweldig idee ware het niet bijna 10 jaar te laat.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Wat een onzin. Ik gebruik nooit WiFi. Vertrouw het niet. En je kunt tegenwoordig toch goedkoop onbeperkt op 4G

 • Profielfoto
  maconly

  weer een kadootje om de domme massa te bewerken.

 • Profielfoto
  Cybertopian

  De overheid of de EU kan natuurlijk nooit iets ‘gratis’ geven. Dat is altijd van ons belastinggeld.
  En in dit geval zien we daar dus (zoals meestal het geval) zelf weinig voor terug.

 • Profielfoto
  ibla

  Inderdaad, wat een verspild geld. Per juni mogen we onze bundels door heel Europa gebruiken, 4G is veiliger en het is overal…

 • Profielfoto
  Sannetju

  @Swiftly
  Als je weet waar je mee bezig bent online is openbare Wifi best veilig, en wat dacht u van een VPN gebruiken?
  In iedergeval juich ik openbare wifi toe:lol:

 • Profielfoto
  Hyrax

  Gelukkig houdt de EU zich met zeer belangrijke zaken bezig…

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  In NL is dit heel gewoon, in bijv. Duitsland is dat wel een uitdaging. Degene die z’n WiFi openstelt heeft veel verantwoordelijkheden, bijv. als via die WiFi een film gedownload wordt. Of zoals in België, waar net alle anonieme prepaids verboden zijn ivm terrorisme.

  Misschien dan toch maar een half open netwerk, zoals KPN FON of Ziggo. Dan krijg je via je provider een token op je telefoon waarmee je toegang krijgt. Dan is in ieder geval bekend van wie het verkeer af komt. Een soort EduRoam of GovRoam dus, maar dan voor alle EU burgers.

  Overigens is unlimited wel beschikbaar in een paar landen, maar er zijn ook EU landen waar we nog heel lang moeten wachten daarop. Vanuit dat oogpunt dus nog niet zo gek.

 • Profielfoto
  xaddict

  Al die EU haters hier ? het is ook nooit goed. Als ze hier niets aan zouden doen zou het slecht zijn, als ze er wél iets aan doen is het slecht.

  En zo weet tegenwoordig de oh zo intelligente burger áltijd álles beter. Laten we dan maar vooral teruggaan naar grenzen dicht, eigen volk eerst, vreemdelingenhaat, valuta-verschillen als een morherfucker…

 • Profielfoto
  ajschot

  Haha ik vind het niet slecht hoor maar… ehhh gratis??
  Niets is gratis, zal vast nog wat belasting bij moeten, is dat het waard? Voor mij niet volgens mij is dit vooral voor kwaadwillenden een fantastisch idee

 • Profielfoto
  Rickje

  Leuk, maar je gaat er niet dood van als je even een paar uur geen internet verbinding hebt. En inderdaad, over een aantal jaar heeft iedereen gewoon overal (onbeperkt?) 3/4/5G internet door heel Europa. Dus waar heb je dan wifi nog voor nodig..

 • Profielfoto
  Verwijderen

  @xaddict dat heeft helemaal niets met EU haat. Ik ben een voorstander van de EU. Maar ik ben ervoor om geen geld te verspillen.

 • Profielfoto
  darthvader

  Dat is € 20000 euro per stad. ❓?

 • Profielfoto
  SvS

  Hoe zit het met veiligheid en privacy als er van die ‘gratis’ wifi gebruik wordt gemaakt? Ik heb sterk mijn twijfels erover. 4G is in NL al erg stabiel.

 • Profielfoto
  iMachia

  Geef het volk brood en wifi….
  (en waarschijnlijk begint de EU in Oekraïne oid)

 • Profielfoto
  Wisseloo

  Voordat je moord en brand schreeuwt dat providers genoeg verdienen etc., wil ik toch het volgende voorbeeld geven:

  Stel de EU geeft iedere inwoner een fiets. Zou Gazelle dan nog lang blijven bestaan?

  Begin steeds meer in Baudet en co te geloven.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Overal Wi-Fi, met gratis EU censuur.

 • Profielfoto
  snipper

  Ik ben het eens met de kritiek dat dit een goed idee is, maar veel, veel te laat komt. Zelfs in Zuid-Europa is WiFi en mobiel internet op de genoemde plaatsen intussen eerder normaal. Als men hier 15 jaar geleden mee gekomen was, had Europa hierdoor in ieder geval een streepje voor gehad bij toeristen en zakenlui, of dan toch bij toeristen binnen de EU zelf, omdat de roaming-tarieven toen nog torenhoog waren.

  Maar al jaren heb je in heel de EU voor een paar tientjes als reiziger een ‘lokaal’ maand-abonnement mobiel internet met prima dekking en ook binnen de EU zijn juist de wetten aangepast, zodanig dat de kosten voor roaming maar heel klein meer mogen zijn. Beetje mosterd na de maaltijd dus.

  En ja, er is veel kritiek op de EU – en zeker niet alleen door ‘intellectuele burgers’ – maar dat roepen ze zelf over zich af. Banken en multinationals steunen met 1500 miljard ‘gratis geld’ uit de zakken van de burger terwijl de economie allang weer uit het dal is.. Bah!

 • Profielfoto
  DBLCreations

  @Marc Enschede: Ni voor t’een of t’ander, maar euh, in België hebben wij ook gewoon een token hoor, die we op onze telefoon kunnen gebruiken. Wij zijn hier immers ook al bezig met fiber en 5g testen. Maar bon, dit terzijde.

  Ik vind het ook wel een fijn idee, ik ben voorstander, en voor mensen die klagen over privacy etc… Je zit op een OPENBARE lijn, dus moet je geen vettige dingen gaan opzoeken, of dingen gaan doen die je niet aan de buitenwereld zou willen laten zien. Doet me wel afvragen hoeveel geschifte mensen er rondlopen. En ja, ik weet, privacy, kwestie van principe. Maar zo steekt het nu eenmaal niet in elkaar en zoals ik al zei, je gebruikt een openbare lijn. BV in het ziekenhuis, moet je toch ook een soort contract tekenen dat je geen dingen gaat doen of misbruiken want dat in geval van misbruik er een rechtszaak etc… van kan komen.

  Doe de dingen die je privé wilt houden dan misschien ook in je privé woning?

  Als ik bv in de trein of bus wifi zou kunnen hebben, en tijdens mijn rit naar youtube zou kunnen kijken, of iets willen opzoeken, dan vindt ik dat geweldig!

  Nu ja, ik zal misschien heel erg naïef zijn, dat zou ook kunnen natuurlijk:-)

  Uiteindelijk kost 4g nog steeds teveel geld vindt ik. Een abonnement nemen daarvoor zou ik zeker niet doen. Ik zit ook niet zoveel online op mijn iPhone, dus zie ik er ook het nut niet van in (op dit moment).