Wat je moet weten over fonts op de Mac

Door: Claire - 9 reacties

Iedereen gebruikt wel eens fonts, oftewel lettertypes. Ze worden geladen als je aan de slag gaat met bijvoorbeeld Word, Pages of InDesign. Hoe meer fonts, hoe trager deze applicaties laden. Ook kan het zijn dat er dubbele of corrupte lettertypes tussen zitten.

Om ellende te voorkomen en overzicht te behouden kun je een font-manager gebruiken. Gelukkig krijg je die van Apple cadeau. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over lettertypes op de Mac.

Verschillende soorten fonts

Er zijn verschillende type fonts. De drie meest gebruikte zijn: OpenType Font (.otf), TrueType Font (.ttf of .ttc) en PostScript Font (.pfb en .pfm). OpenType Font, wat gemaakt is door Microsoft, is de huidige standaard en is zowel op de Mac als op Windows te gebruiken. Dit soort is ook het meest geavanceerd op het gebied van taal-ondersteuning en heeft uitgebreide mogelijkheden als het gaat om bijvoorbeeld kapitalen, kleinkapitalen en superscript.

Websites met (gratis) fonts

Op de Mac staan al een hoop fonts geïnstalleerd. Wil je meer? Dan kun je lettertypes aanschaffen. Ook zijn er verschillende websites waar je gratis fonts kunt downloaden. Let op: deze zijn niet altijd gratis voor commercieel gebruik. Een van de meest gebruikte sites is DaFont.com. Je kunt hier fonts bekijken per categorie of zoeken binnen het stijgende aantal van nu al ruim 32.000 fonts. Bij “preview” kun je je eigen tekst invullen zodat je direct ziet wat het gaat worden. Ook 1001freefonts.com heeft inmiddels tienduizenden lettertypes op hun site staan.

Ben je in een creatieve bui? Bezoek dan eens de site van Font Bundles. Hier vind je regelmatig leuke, gratis schrijf- en kalligrafie-lettertypes. Als je een abonnement hebt bij Adobe, kun je gebruik maken van alle fonts binnen Typekit.

Installeren van fonts

Heb je een mooi lettertype gevonden? Installeer deze dan door dubbel te klikken op het .otf of .ttf bestand. Deze zal worden geopend door de Apple Lettertypecatalogus. Zodra je op “installeer” klikt wordt het font geïnstalleerd en geladen. Bij Lettertypecatalogus → Voorkeuren kun je aangeven voor wie lettertypes moeten worden geïnstalleerd. Standaard staat hier “gebruiker” om te voorkomen dat andere gebruikers op de Mac last krijgen van traagheid door jouw bonte verzameling fonts.

Installeren lettertype Mac
Door simpelweg dubbel te klikken op het font wordt deze geïnstalleerd op de Mac. Klik/tap voor groter.

Fonts beheren met de Apple Lettertypecatalogus

Als je Lettertypecatalogus geopend hebt zie je in de linkerkolom verschillende sets. Standaard zijn er al een aantal sets voor je gemaakt. Zo kun je snel vinden wat je zoekt. Je kunt eenvoudig een set bijmaken door op het plusteken onderin deze kolom te klikken. Boven de lijst met lettertypes staat een vinkje. Als je een font selecteert kun je het vinkje uitzetten om het lettertype te deactiveren. Er komt dan “uit” achter het desbetreffende font te staan.

Fonts controleren
Controleer fonts op fouten in de Apple Lettertypecatalogus. Klik/tap voor groter.

Als je “Alle lettertypen” geselecteerd hebt kun je ook zoeken op alle dubbelen. Doe dit door te kiezen voor Wijzig > Zoek geactiveerde dubbele lettertypen… (cmd + L). Je kunt ook alles selecteren en kiezen voor: Archief > Controleer lettertypen om zo de corrupte files ertussenuit te vissen. Dit is zeker aan te raden als je problemen hebt met toepassingen die veel fonts inladen.

Lettertypes synchroniseren tussen Macs

Gebruik je meerdere werkstations of wil je nóg meer controle over je lettertype-beheer? Dan is een aparte font-manager een must. Onlangs kwam ik de Mac applicatie RightFont tegen. Binnen deze app kun onder andere lettertypes beheren, (de)activeren en snel terugvinden.

RightFont Mac
Font-manager RightFont laat je lettertypes synchroniseren tussen meerdere Macs.

Je krijgt ook 4.000 handige iconen tot je beschikking. Daarnaast kun je de complete catalogus via Dropbox of Google Drive synchroniseren met al je Macs zodat je nooit een font mist. Als je van deze laatste functie gebruik wilt maken moet je wel zorgen dat je een licentie kiest passend bij het aantal Macs dat jij wilt gebruiken met de app. Je kunt de RightFont Single License gratis 7 dagen uitproberen via deze trial versie. Deze is voor 1 Mac. Hiermee kun je de synchronisatie-functie dus helaas niet uitproberen.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  MrBelloNLD

  Suitcase en FontExplorer blijven toch de favoriete apps bij de meeste professionele gebruikers denk ik….

 • Profielfoto
  xaddict

  “en heeft uitgebreide mogelijkheden als het gaat om bijvoorbeeld kapitalen, kleinkapitalen en superscript.”

  Zo. Dat is nog eens het bagatelliseren van ‘uitgebreide mogelijkheden’. Natuurlijk, het zullen niet allemaal typografen zijn die dit artikel gaan lezen en dus volledig snappen wat je bedoelt, maar dingen als kerning, ligaturen, alternates, swashes, proportional numbers, tabulars, fracties en ordinals waren betere voorbeelden geweest. Dit zijn ook allemaal features die door creatieve software ondersteund worden en veel professionaliteit (of simpelweg leesbaarheid) toevoegen aan een ontwerp.

  Voor een eenvoudig overzicht van wat er bijvoorbeeld online mogelijk is:
  http://utility-opentype.kennethormandy.com

 • Profielfoto
  error

  Handig voor fontselectie http://typeface.criminalbird.com

 • Profielfoto
  Shmoo

  +1 voor de app met het stoere vosje!

  En die app wordt volgens mij ook nog door een dame gemaakt! ?‍?

 • Profielfoto
  olbo

  Suitcase is hier al 20 jaar onmisbaar.

 • Profielfoto
  Hans de Wolf

  Een andere bron van goede gratis fonts is Google Fonts. Deze fonts beschikbaar voor gebruik in websites, maar je kunt ze ook gewoon downloaden en voor andere doelen gebruiken.

 • Profielfoto
  Grrromit

  Ik gebruik ook al meer dan 20 jaar Suitcase. Waarom zou ik niet over gaan naar bv. de Typeface app zoals hierboven wordt genoemd? Ben grafisch ontwerper en gebruik elke dag de gangbare apps. (ID, AI, PS, etc) Ben wel benieuwd.

 • Profielfoto
  SvS

  Hier ook grafisch werk, Apple’s lettertypecatalogus volstaat voor mij. Adobe’s Typekit is ook handig voor syncroniseren tussen de macs (fonts daarin dan, nadelen: er wordt niet alles aangeboden en je kunt die niet delen met Niet-Adobe CC gebruikers)

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  We gebruiken Universal Type Server (Voorheen Suitcase Server) en is onmisbaar om de fonts te beheren van alle werkplekken.