‘Tim Cook test bloedsuikermeter Apple Watch persoonlijk’

Door: Raymon Mens - 26 reacties

In april schreven we dat Apple dichtbij een medische doorbraak is. De iPhone-maker heeft een prikloze bloed­suiker­meter voor de Apple Watch gemaakt. Volgens een nieuw bericht wordt de meter al getest door niemand minder dan Apple-CEO Tim Cook.

Cook zou de prikloze bloed­suiker­meter langdurig testen tijdens zijn werkzaamheden op de Apple Campus. Het apparaat is verbonden met de Apple Watch, maar geen onderdeel van Apple’s wearable.

Losse Health Bands?

Een bloed­suiker­meter is een medisch product en moet een klinische validatie ondergaan. Dit is een langdurig proces waar Apple waarschijnlijk niet op zit te wachten. Daarom is het slim om de meter als los apparaatje dat aan de Apple Watch gekoppeld kan worden uit te brengen. Zo kan Apple zijn smartwatch zonder vertraging vernieuwen, terwijl de meter op goedkeuring wacht.

Enkele dagen geleden meldde het Amerikaanse blog BGR dat Apple een aantal slimme bandjes voor de Apple Watch wil uitbrengen. Een prikloze bloed­suiker­meter die je als bandje aan de Apple Watch bevestigt zou een prima oplossing zijn.

Tim Cook Apple Watch 16x9
Klik/tap voor groter.

Al vijf jaar in ontwikkeling

Diabetespatienten (suikerziekte) die insuline gebruiken, moeten meermaals per dag een vingerprik uitvoeren om hun bloedsuiker te meten.  Een optische meter zou het leven van patiënten niet alleen een stuk aangenamer maken, maar ook doorlopende metingen voor nieuw onderzoek mogelijk maken. De Apple Watch zou voor een stuk meer mensen een must-have worden.

Naar verluidt werkt Apple al vijf jaar aan de meter. Steve Jobs zou in 2010 met dit idee gekomen zijn en Apple heeft er naar naar verluidt een groot team met experts op zitten.

Reacties

26 reacties
 • Profielfoto
  sedikit

  ‘Tim Cook test bloedsuikermeter Apple Watch persoonlijk’

  Het staat er echt! Allemachtig, dat hij, met alle risico’s van dien, zèlf die bloedsuikermeter test. Het is dat hij dat laat zien, anders zou ik het nooit geloofd hebben!

 • Profielfoto
  Edwin

  Nou nou nou wat een sarcasme weer…

 • Profielfoto
  Furbz

  Wat Edwin zegt. Momentje van shine ook weer gehad.

  Zou een geweldige uitvinding zijn als dit werkt.
  Ja het levert Apple geld op, maar volgens mij is de Farmaceutische industrie
  nog veel viezer dan dat. #mijnpersoonlijkemening

 • Profielfoto
  polansky

  Ik geloof dat Apple dat sarcasme over zichzelf heeft uitgeroepen.

  Het is natuurlijk heel mooi als deze functionaliteit echt werkt, maar het is toch allemaal pure marketing tot in het belachelijke.

  Als je zelf dit soort idiote propaganda verspreid om een product te hypen, kun je ook tegengas verwachten.

  Je hoort Apple niet over de gammele beeldschermen waar de coating ook na vervanging weer net zo hard loslaat als bij het eerste scherm, je hoort Apple niet over iPhones die plots uitvallen of niet meer te bedienen zijn. Dat is allemaal de schuld van de gebruiker…. DUH!!

  Je hoort Apple ook niet als het gaat over nieuwe iMacs, Mac Mini’s en andere computers die keihard nodig zijn om de concurrentie bij te blijven. Apple loopt immers hopeloos achter met ‘vernieuwende’ functionaliteit.

  Maar wee-oh-wee als er gescoord kan worden, dan is Timmie er als de kippen bij om te melden dat ze na 8 jaar weer eens een nieuwigheidje te melden hebben.

  Een nieuwigheidje dat waarschijnlijk gewoon ergens wordt ingekocht en binnen no time ook in alle andere smartwatches of wearables van andere merken is terug te vinden.

  Uiteindelijk niks bijzonders en weg is de USP.

  Tim of beter gezegd Apple zou wel weer eens wat aandacht mogen schenken aan wat haar gebruikers willen in plaats van te denken aan winstoptimalisatie en het paaien van aandeelhouders.

  Apple is het momentum voorbij, de echte hype is over. Hou daar maar rekening mee als fanboy, want beter gaat het niet meer worden.

 • Profielfoto
  sjonnie

  Volgens mij is er nog geen product op de markt dat dit zo kan zonder prikken en betrouwbaar is. Dus ik denk dat veel diabetes patiënten die nu moeten prikken het niet met je stelling eens zullen zijn dat het niets bijzonders is. En een bedrijf verwijten dat ze succesvol marketing bedrijven vind ik gezeur want dat echt succesvolle marketing is een kunst op zich en hoort bij een goede bedrijfsvoering.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik ben persoonlijk heel blij hiermee, als dat echt zo is koop ik mij zeker een Apple watch! Kan ik alvast een paar prikken vermijden:-)

  @Polansky, het is al eerder gezegd geweest, maar wat doe jij hier eigenlijk nog op dit forum? Telkens ik een reactie van je zie is het alleen maar negatief… Eet jij elke ochtend citroenen of zo? Zo zuur man…

  Ik snap ook wel dat Apple nieuwe computers nodig heeft om bij te benen met de huidige markt, dat snappen we allemaal, ook Apple zelf heeft kleur bekend hier omtrent en is aan het werk met nieuwe computers. Voor velen te laat, ik blijf immers trouw omdat ik heel erg van het Apple eco-systeem hou. Velen vergeten dat als ze een “zwaardere” computer van Windows kopen ze ook met Windows opgescheept zitten, wat inderdaad al wel veel verbetert is maar voor mij nog steeds niet aan de stabiliteit kan evenaren als dat van macOS.

  En ja, iPhones vallen uit, dat gebeurd, en Samsungs ontploffen, zo nu en dan…

 • Profielfoto
  Furbz

  Je wordt een beetje slaapverwekkend met je pessimistische commentaar Polly.
  Ga je aanmelden op tweakers en positieve berichten over andere bedrijven posten daar en laat mensen enthousiast zijn als dat willen zonder dat er weer een eindeloos negatief betoog van jou komt. Tis een Apple forum liefje ❤️

 • Profielfoto
  sedikit

  Ach ach, wat is men weer onverdraagzaam en overgevoelig. Leg mij dan maar eens uit wat de nieuwswaarde is, bijna in chocoladeletters,als kop boven het bericht, aan het feit dat Tim Cook zèlf een leuk appje test. Tjongejonge. Mag je met dat non-nieuws niet de draak steken? Monddood maken? Het gaat toch om niets!

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ach ach, wat is men weer onverdraagzaam en overgevoelig. Leg mij dan maar eens uit wat de nieuwswaarde is, bijna in chocoladeletters,als kop boven het bericht, aan het feit dat Tim Cook zèlf een leuk appje test. Tjongejonge. Mag je met dat non-nieuws niet de draak steken? Monddood maken? Het gaat om toch om niets!

  Als dat je vermaakt, waarom niet?:-)

 • Profielfoto
  Zakske

  Volgens mij is er nog geen product op de markt dat dit zo kan zonder prikken en betrouwbaar is. Dus ik denk dat veel diabetes patiënten die nu moeten prikken het niet met je stelling eens zullen zijn dat het niets bijzonders is.

  Het is niet bijzonder in de zin dat Cook geen diabetes heeft, en deze metingen voor hem dus niet gevaarlijk zijn. Ik ben pas onder de indruk als ze deze tests succesvol afronden op proefpersonen met diabetes 1.

 • Profielfoto
  sjonnie

  Ik vind het idee aannemelijk dat heel veel iets minder nauwkeurige metingen tezamen toch een betrouwbaar beeld geven.

 • Profielfoto
  sjonnie

  En je hoeft geen diabetes te hebben om je bloedsuiker niveau te kunnen meten. Daar komt nog bij dat het monitoren van je bloedsuiker een preventieve werking zou kunnen hebben.

 • Profielfoto
  sjonnie

  En heel veel metingen gedurende dag geven trends veel beter weer.

 • Profielfoto
  html-junky

  Men wil innovatie, nu komt Apple met innovatie en is het nog niet goed. Ik zou het een geweldige feature vinden als dit erbij zou komen in de watch

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah
 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Ik geloof niet dat iedereen begrijpt wat diabetes inhoudt en waarom dit zo interessant is voor in Nederland en België alleen al zo’n 2,1 miljoen mensen…

 • Profielfoto
  DBLCreations

  ==> Ik geloof niet dat iedereen begrijpt wat diabetes inhoudt en waarom dit zo interessant is voor in Nederland en België alleen al zo’n 2,1 miljoen mensen…<==

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het zou erg belangrijk zijn als Apple erin slaagt om een bloedsuikermeter in te bouwen óf eventueel via een horlogebandje aan de Apple Watch te koppelen.
  Ik geloof nooit dat Apple een apart apparaat hiervoor aan het maken is. Oorspronkelijk was het ook de bedoeling dat de Apple Watch verschillende belangrijke medische en gezondheidstoepassingen zou krijgen. Daarvoor had Apple een team met artsen en deskundigen opgezet.

  Al voordat de eerste Apple Watch uitkwam, in 2014, kwamen er berichten dat Apple met de Watch niet alleen de hartslag, maar ook bloedsuikergehalte, bloedzuurstofgehalte én zelfs de bloeddruk via sensoren zou kunnen meten. Ook zou er getest zijn met het maken van hartfilmpjes.
  Allemaal belangrijke functies, die van de Apple Watch een absolute must have zouden maken. De teleurstelling was dan ook groot toen de eerste Apple Watch uitkwam en alleen de hartslag gemeten kon worden.

  Het zou prachtig als het bloedsuikergehalte gemeten kan worden met de Apple Watch: niet alleen voor diabetes patiënten, maar ook voor sporters en mensen die hun gezondheid in de gaten willen houden. Hopelijk komen er ook meer gezondheidsfuncties: dan gaat de Apple Watch eindelijk een belangrijke rol spelen.

 • Profielfoto
  defores

  Leuk verhaal maar het bestaat al
  https://www.nietmeerprikken.nl/?gclid=CNX-8PzrgNQCFUm3GwodJZAM5A

  “Een revolutionaire nieuwe manier om glucose te controleren zonder routinematig vingerprikken”

  Dat neemt niet weg dat health-care gadgets van harte welkom zijn

 • Profielfoto
  Zakske

  Leuk verhaal maar het bestaat al.

  Dat systeem werkt met een soort pleister die via een naald in je arm de glucose meet. Daarnaast zit er een vertraging van 20 minuten in de meetwaarden, en bij vreemde uitslagen moet je – voor de zekerheid – alsnog in je vinger prikken.

 • Profielfoto
  Arjan E.

  Leuk verhaal maar het bestaat al
  https://www.nietmeerprikken.nl/?gclid=CNX-8PzrgNQCFUm3GwodJZAM5A

  “Een revolutionaire nieuwe manier om glucose te controleren zonder routinematig vingerprikken”

  Dat neemt niet weg dat health-care gadgets van harte welkom zijn

  Euhm hoe brengen ze die sensor iedere 14 dagen in dan? (= ook routinematig;-) ) door hem in je arm te prikken.

  Vindt het persoonlijk niet erg dat Tim Cook hem persoonlijk test, hoop alleen wel, dat in de volgende fase de gadget getest gaat worden door een grote groep van mensen waar dit een uitkomst voor biedt ( diabetes type 1 & 2), zodat deze mensen kunnen gaan testen of de waardes stroken met hun glucosemeter die ze op dit moment gebruiken.

  Als diabetespatiënt zijnde hoop ik dan ook dat de medische wereld hier uiteindelijk toestemming voor gaat geven, zodat zorgverzekeraars hier ook op in kunnen gaan springen.

  Als het een speciaal bandje betreft zouden ze het gewoon kunnen vergoeden, dit scheelt de zorgverzekeraar een hoop lancetten en strips die ze op dit moment vergoeden;-)

  Ondanks het vele azijnpissen wat Polansky doet, ben ik wel met hem eens dat Apple eens zou moeten leren kijken naar wat hun gebruikers willen, en als ik dan toch een duit in het zakje mag doen: een stabiel goed werkend (lees 1 jaar ontwikkeld, en daarna 1 jaar lang getest) IOS, zodat we niet om de paar weken hoeven te updaten;-)

 • Profielfoto
  Arjan E.

  Hahaha zakske je was me al voor!;-)

 • Profielfoto
  gipsman

  De free style libre werkt vrij goed, soms met wat delay, omdat het geen rechtstreekse glucosemeting in het bloed betreft. `Het is wel nog een 14-daagse prik, de sensor is niet echt sexy op je arm (voor sommigen misschien wel ?). Een AW met of zonder bandje en zonder prik zou toch weer een stap vooruit zijn, een onwaarschijnlijke stap ook, want big pharma probeert dit al jaren voor mekaar te krijgen. Overigens is de free style libre peperduur, in België gelukkig wel vergoed voor type 1 diabetes, Nederland voorlopig niet denk ik.

 • Profielfoto
  Edwin

  Mijn beide ouders en mijn schoonmoeder hebben suikerziekte. (En ik ken nog een aantal mensen die het ook hebben). Ik vind het erg goed dat Apple zijn best doet om zo’n apparaat op de markt te brengen. Of het nou voor eigen gewin is of niet, ze zullen er een hoop mensen blij mee maken. Is dat niet het enige dat telt?! Geen persoon of bedrijf is perfect, maar ik zeg je eerlijk dat ik Apple een fantastisch bedrijf vind. En tuurlijk laten ze af en toe een steekje vallen (zonde), maar wees eerlijk. Doen andere bedrijven dat ook niet?! (Bijvoorbeeld Samsung met hun ontploffende accu’s) Dat wil voor mij niet zeggen dat ze uitgerangeerd zijn of niet meer kunnen innoveren. Dus laten we niet lopen zeiken over alles wat slecht is. Natuurlijk is het ok om wat kritiek te hebben, maar laten we vooral kijken naar wat wel goed gaat. We gebruiken (lijkt mij) allen nog elke dag onze Apple apparaten met veel plezier. Ik wel tenminste.

 • Profielfoto
  peteha

  Dit zou echt fantastisch zijn! Zelf diabetes type 1 sinds 25 jaar en tot nu toe geen echt alternatief gehad voor vingerprik. Free style is reteduur en de helft valt van de sensoren valt er binnen een paar dag af. Dus daar ben ik mee gestopt. Met zo’n watch zou perfect zijn als het goed werkt.

  Wat betreft alle mutsen betreft die zitten te zeiken over Apple: ga lekker een Windhoos kopen. Véél goedkoper en zo.. Zelf sinds 1986 serieus gebruiker, zit hier nu achter een 30-inch scherm met nog steeds perfect beeld en Mac Pro van vier jaar oud. De vorige heeft het 6,5 jaar zonder probleem gedaan en deze heb ik nog nooit herstart vanwege storing.

 • Profielfoto
  sedikit

  @peteha

  ?????