Google, eBay en Amazon schrappen Apple Watch-apps

Door: Raymon Mens - 9 reacties

Terwijl de Apple Watch zijn tweede verjaardag viert, lijkt de interesse voor Apple Watch-apps een absoluut dieptepunt te hebben bereikt. Google, Amazon en eBay hebben hun apps voor het slimme horloge van Apple zonder aankondiging geschrapt.

Deze grote techbedrijven waren er vanaf het eerste uur bij, maar bieden niet langer ondersteuning voor de Apple Watch. Het is onduidelijk of de apps op een later tijdstip terugkeren met een nieuwe versie.

Weinig gebruikt

Het feit dat niemand is opgevallen dat de Watch-apps verdwenen zijn, zegt misschien wel genoeg. Het ontwikkelen, testen en uitbreiden van Apple Watch-apps kost veel tijd en geld. Mogelijk was het voor de groter spelers de moeite niet meer om de apps bij te werken.

google maps apple watch
Google Maps bestaat niet meer op de Apple Watch.

Ontwikkelaars beperkt

Apple heeft sinds watchOS 1.0 veel moeite gedaan om Apple Watch-apps beter te laten werken. Zo kunnen apps zonder iPhone functioneren en maakt het dock het makkelijker om Watch-apps uit te voeren. Toch blijft een mini-app in de meeste gevallen wat onhandig en beperkt aanvoelen.

Ontwikkelaars hebben bovendien niet¬†de beschikking over alle API’s die ze op de iPhone kunnen gebruiken. Zo was Google Maps op de Apple Watch beperkt tot het tonen van een tekstuele route, terwijl Apple’s eigen kaarten-app wel een visuele kaart kon tonen.

Toekomst voor Apple Watch-apps?

Gelooft Apple zelf nog in wel in Apple Watch-apps? Een jaar geleden schreven we al dat ze mogelijk een gepasseerd station zijn. Het scherm met apps wordt op geen enkele foto op de Apple-website meer getoond en Apple prijst alleen zijn eigen Watch-apps aan. (Zie → Apple Watch-apps? Een gepasseerd station)

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Update: In a statement, a Google spokesperson said the Apple Watch app has been temporarily removed but will be re-launched later. “We removed Apple Watch support from our latest iOS release but expect to support it again in the future.” Bron: MacRumors.

 • Profielfoto
  Needler

  What the fuck moet je dan ook met eBay en Amazon op je horloge?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Friemelen…

 • Profielfoto
  xaddict

  Google zou de assistent waarschijnlijk graag ook op je pols hebben maar ik gok dat daar geen toestemming van Apple voor is.

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  Zijn er, anders dan sport apps, dan app-jes die echt impact hebben?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ja de zogenaamde gezondheid apps.:razz:

  Ik gebruik de apps Mijn Water en Vekt vooral om waterinname en mijn gewicht bij te houden.
  Dat zijn de enige twee apps die ik op mijn Apple Watch heb ge√Įnstalleerd. Verder gebruik ik van de native watchOS apps alleen de Activity en Workout app. En ja, zo heel of en toe de muziekspeler om het volume van Spotify te bedienen.

  That’s it. De rest kan mij serieus allemaal gestolen worden, dat zit er echt voor spek en bonen op. Apple heeft sinds watchOS 3 ook heel de flow uit het OS geneukt. Bediening voelt nu veel lomper en ingewikkelder aan dan voorheen. Zoals ze dat een tijdje geleden ook gedaan hebben met de Gezondheid app. Die hebben ze ook compleet verkracht en daar kun je helemaal niets meer in aflezen.

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Verder dan de saldo-apps van de ABN en de ING en dan wat extra weer-apps kom ik ook niet verder dan de native apps.

 • Profielfoto
  Yosemite

  Enige niet Apple app die ik op m’n Apple Watch gebruik is die van Runkeeper.

  De apps waar veel bedrijven mee kwamen waren natuurlijk ook prut, watch apps om maar een watch app te hebben. Bijvoorbeeld NOS en NU.nl app waar je op je horloge hele nieuwberichten kon lezen. Wacht, doet de OMT app niet precies hetzelfde. Aan dat soort apps heb je dus ook niks.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Of 1Password Apple Watch.

  Dan zit je leven echt in de problemen wanneer je naar je wachtwoorden wilt kijken op je pols.