Slimme lampen IKEA werken straks met HomeKit

Door: Raymon Mens - 12 reacties

De slimme lampen van IKEA (TR√ÖDFRI) gaan als een speer. In een groot aantal filialen zijn de lampen met app niet aan te slepen en technisch zit de slimme verlichting goed in elkaar. Nu heeft het woonwarenhuis goed nieuws voor Apple-gebruikers.

Later dit jaar zullen de lampen met Apple HomeKit gaan werken. Ondersteuning voor Google Assistant en Amazon Echo staat ook op het programma. Momenteel werken de lampen alleen met een eigen app.

Software-update voor hub

Een nieuwe hub aanschaffen is niet nodig, volgens IKEA voegt een software-update de nieuwe functies aan de bestaande verbindingshub toe. De woongigant zegt dat ondersteuning voor HomeKit, Google Assistant en Amazon Echo deze zomer en begin herfst beschikbaar zijn, maar meldt niet welke functie eerst komt.

Door HomeKit-ondersteuning zijn de lampen straks te bedienen met de Woning-app van iOS 10 en Siri. Bovendien kan de verlichting in scenes gecombineerd worden met andere apparaten die HomeKit-ondersteunen. Dat maakt de bediening dus een stuk makkelijker.

IKEA TRADFRI APP
Momenteel zijn de lampen alleen met een eigen app te bedienen.

IKEA TR√ÖDFRI kopen

De lampen zijn iedere Nederlandse IKEA-winkel te vinden, maar niet online te bestellen. De lampen kunnen geen kleuren, maar wel een spectrum van wit licht tonen. De lichtkleur kan vari√ęren tussen 2200 Kelvin (warm licht), 2700 Kelvin (warmwit) en 4000 Kelvin (koudwit). Losse lampen zijn verkrijgbaar met grote (E27), kleine (E14) en GU10-fitting. Daarnaast zijn er lichtpanelen en meubels met ge√Įntegreerde verlichting.¬†Een starterskit met twee lampen, afstandsbediening en hub is verkrijgbaar voor ‚ā¨ 84,95.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  Rivanov

  Nice! Dan is het in theorie ook te combineren met Philips Hue?

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Ja. Een HomeKit scene kan dan Hue-lampen en IKEA-lampen bevatten.

 • Profielfoto
  JohnnyDeBelg

  De enige reden dat ik de ikea lampen nog niet had gekocht was het gebrek aan homekit ondersteuning. Nu kan toch iets doen met mijn ecocheque’s waarmee ik alleen ecologische producten kan kopen. Volgens mij gaat ikea nu wel veel meer lampjes verkopen.

 • Profielfoto
  Roel Neumann

  Voor mij wordt Trådfri pas interessant wanneer het met Domoticz bediend kan worden.

 • Profielfoto
  polansky

  Baggerlampen in vergelijk met een Hue.
  Slechts in 4 trappen te verstellen. Neuh goedkoop is duurkoop in dit geval.

 • Profielfoto
  koekiewous

  polansky op 23 mei 2017
  Baggerlampen in vergelijk met een Hue.
  Slechts in 4 trappen te verstellen. Neuh goedkoop is duurkoop in dit geval.

  Ik zie dat subtiliteit en inlevingsvermogen niet je sterkste kant zijn. Maar dat is iets wat veel specs mensen met je gemeen hebben. Ikea zal zich op de overige 95% van de gebruikers richten die met 3+ standen heel erg tevreden zullen zijn en het extra geld wat ze besparen eerder in een extra lampje (van Ikea) zullend stoppen. ?

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Niet om ’t een of ander, maar Apple heeft toch een bepaalde chip voor veilige HomeKit verbindingen. Heeft Ikea die al toegevoegd dan?
  Hoe kan dit softwarematig?

  Wel fijn natuurlijk. Hopelijk komen ze ook met kleuren.

 • Profielfoto
  DosEquis

  @iAmRenzo Wedden dat Apple aankondigt op WWDC dat deze chip niet meer vereist is? Zal het aantal beschikbare apparaten aardig omhoog doen stuwen, en een Siri speaker meteen op gelijke hoogte brengen als Alexa.

 • Profielfoto
  JohnnyDeBelg

  De lampen zijn dan wel weer heel wat goedkoper in Nederland dan in Belgi√ę. gaat wel over 5‚ā¨ per lamp

 • Profielfoto
  Wim Van Hemelrijk

  @johnny vertel eens iets nieuw! Hier in dat kloteland is alles duurder!?

 • Profielfoto
  maxiBook

  @Wim: Ehm…. Auto’s.

 • Profielfoto
  abbenhui

  @ Koekiewous
  IJzersterke reactie! Chapeau!