Zo kan de Siri-speaker zich onderscheiden

Door: Raymon Mens - 19 reacties

De strijd om de woonkamer is begonnen! Google, Amazon en Microsoft hebben allemaal een slimme speaker uitgebracht of aangekondigd. Apple mist nog, maar doet naar verluidt tijdens WWDC 2017 op 5 juni een Siri-speaker uit de doeken.

Alle speakers zijn een assistent in een behuizing. Soms met scherm, vaak zonder. Hoe kan Apple zorgen dat zijn speaker next level is? 4 punten waarop de Siri-speaker zich kan onderscheiden.

1) Hey, Hallo, Bonjour, Hej, N«ź h«éo

De talenknobbel van Siri is veel groter dan die van concurrerende stemassistenten. Siri spreekt 20 talen en is beschikbaar in 37 landen. Apple heeft daarnaast ervaring met het op grote schaal uitrollen van hardware.

Andere sprekers zijn veel beperkter. Even vergelijken. De Amazon Echo is verkrijgbaar in de VS en Duitsland. Alexa spreekt Engels en Duits. Google Home is alleen in de VS en UK verkrijgbaar. Google Assistant spreekt Engels, Frans, Duits, Hindi, Japans, Portugees en Spaans, maar niet op de Google Home. Dan is er nog de Microsoft Invoke. Die is alleen in de VS te koop en Cortana spreekt Engels, Portugees, Frans, Chinees, Duits, Italiaans, Japans en Spaans.

google home amazon echo 16x9
De Google Home (links) en Amazon Echo (rechts).

2) iPhone of Apple Watch als scherm

Een spraakassistent kan de meeste vragen natuurlijk met spraak beantwoorden. Toch kan het soms ook handig zijn om iets te laten zien. Apple’s Phil Schiller zei onlangs nog dat een scherm essentieel is voor een goede gebruikservaring. Amazon heeft dit opgelost door de Echo Show uit te brengen, een slimme speaker met scherm. Apple kan het handiger aanpakken.

Veel gebruikers van een Siri-speaker, zullen ook een iPhone of Apple Watch hebben. Apple is de enige die zonder een app te openen informatie op het lockscreen van je iPhone kan tonen. Zo kan de Siri-speaker een echte speaker blijven, maar je toch dingen tonen door deze naar je iPhone of Apple Watch te pushen. Die zit bovendien toch in je zak of om je pols, scheelt weer lopen.

echo show uber 001
De Amazon Echo Show met scherm.

3) Ecosysteem

Apple heeft niet alleen een sterk ecosysteem met eigen apps, zoals FaceTime, iMessage en Apple Music, ook externe apps integreren al met Siri. Denk bijvoorbeeld aan Uber en WhatsApp. Zo kan de Siri-speaker direct gebruikt worden voor het beantwoorden van een iMessage-bericht, maar ook WhatsApp en Skype. Apps kunnen eenvoudig aangepast worden en Apple heeft al een goed mechanisme voor distributie, namelijk de App Store.

Diepe integratie in het ecosysteem maakt ook nieuwe bedieningsmogelijkheden voor apparaten mogelijk. De Siri-speaker vragen om de laatste aflevering van House of Cards op de Apple TV te spelen? Technisch is er niets dat Apple tegenhoudt. Denk ook aan HomeKit, dat steeds breder en beter ondersteund wordt.

siri-tvos10
Siri op de Apple TV.

4) Privacy

Als je een apparaat dat altijd aan het luisteren is in je woonkamer of slaapkamer plaatst, kan het maar beter van een bedrijf zijn dat het publiekelijk tegen de FBI op durfde te nemen. Apple dus. CEO Tim Cook is fel voorstander van privacy en Apple heeft geen interesse in het verkopen van data aan adverteerders.

Daarnaast zijn Apple-producten met privacy in gedachten gemaakt. Vraag aan Alexa op de Amazon Echo om de deur die een slim slot heeft te ontgrendelen en de kans is groot dat ze het doet. Vraag het Siri en je wordt verzocht om de toegangscode van je iPhone in te voeren. Dat maakt het verschil.

post-it-store-fbi
Apple nam het publiekelijk op tegen de FBI.

(Bronnen: 1,2)

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  T-sec

  Persoonlijk zou ik er nog een onderscheidend punt willen zien:

  5) Geluidskwaliteit
  Omdat Beats meest mogelijk het audio gedeelte voor zijn rekening zal nemen hoop ik op een Siri-speaker alias stereo soundbar.
  Er zouden meerdere speakers in de komende Siri-speaker zitten, dus met een beetje digitale techniek is hier vast een stereobeleving uit te toveren.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik zit eigenlijk wel te wachten op een artikeltje over wat mogelijk de brouwkwaliteit zal zijn.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Raar, de Apple speaker wordt nu al verheven tot god met een kleine g
  Alexa en Google liggen met hun intelligente speaker al jaren voor
  Volgens mij wordt Alexa al toegepast in koelkasten van LG

  Apple moet zich nog bewijzen met SiRi
  Niet te vroeg juichen mensen.

 • Profielfoto
  knekkie

  Persoonlijk zou ik er nog een onderscheidend punt willen zien:

  5) Geluidskwaliteit
  Omdat Beats meest mogelijk het audio gedeelte voor zijn rekening zal nemen hoop ik op een Siri-speaker alias stereo soundbar.
  Er zouden meerdere speakers in de komende Siri-speaker zitten, dus met een beetje digitale techniek is hier vast een stereobeleving uit te toveren.

  Geen idee welke beter zal klinken. beats vs harman kardon:roll:

 • Profielfoto
  MichaelB

  Zolang Siri op de meeste vragen nog als antwoord: “dit heb ik op het web gevonden” geeft, dan laat ik deze wel aan me voorbijgaan.

  (+ een altijd luisterend device in huis vind ik ook geen fijne gedachte)

 • Profielfoto
  Polonium-210

  Best mooie vooruitzichten allemaal en misschien ben ik wel in de markt voor de Siri-speaker maar dan koop je zo’n ding en dan komt een jaar later de verbeterde Siri-speaker 2. Ik weet wel, zo gaat dat, dat hou je niet tegen en dan zou je niks meer kunnen kopen, maar toch… Al die gadgets… Net als homekit dat van alles belooft maar dat niet genoeg bereik heeft in de praktijk en weinig keus aan apparaten.
  Ik lijdt aan gadget-moeheid.

 • Profielfoto
  knekkie

  De meerwaarde van een dergelijke speaker van wie dan ook… ik weet het nog niet. Als het zo goed werkt zoals JARVIS in Ironman zou het wel een meerwaarde kunnen hebben.

  anders niet.
  en privacy blijft een dingetje

 • Profielfoto
  Polonium-210

  Kijk, als die siri-speaker nou gelijk een homekit bluetooth-extender is ?

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  Ik heb al een Homey van Athom. Werkt prima :).

 • Profielfoto
  vincentvega

  Ik vind de mate waarin Siri verstaat wat je zegt en/of wat je daarmee bedoelt dramatisch achterblijft bij Google. Dus, voordat ze weer een nieuwe markt inslaan vind ik dat ze daar eerst eens wat meer aandacht aan zouden moeten schenken.

 • Profielfoto
  pruus

  Ik hoop dat integratie echt gaat gebeuren. Dus ben je thuis, dan wordt dat apparaat gebruikt dat je het dichts bij de hand hebt of logisch is. Dus je roept, recept huzarensalade, en op de laptop in de keuken of op de dichtstbijzijnde tv/device komt het recept te staan. Of ik roep montagekit, en ik krijg op mijn iPad te zien hoe je dit het best kunt aanbrengen. De rest is allemaal een stapje op weg. En inderdaad weer de nodige pecunia. Ik ben nu wel erg kritisch. Even geen gadges maar werkbare oplossingen.

 • Profielfoto
  donut

  Misschien handig voor 65 ++++ ers…

  Siri… HOU JE KOP! Ik had het tegen ….

 • Profielfoto
  koen

  How beveilig je zoiets tegen lolbroeken die op bezoek zijn en dan van alles en nog wat aan Siri gaan vragen terwijl je even een biertje uit de koelkast haalt? “Hey Siri, show some kitties”.

 • Profielfoto
  gipsman

  Praten tegen een device kan goed fout gaan ?:
  https://youtu.be/ARJ8cAGm6JE

 • Profielfoto
  T-sec

  Persoonlijk zou ik er nog een onderscheidend punt willen zien:

  5) Geluidskwaliteit
  Omdat Beats meest mogelijk het audio gedeelte voor zijn rekening zal nemen hoop ik op een Siri-speaker alias stereo soundbar.
  Er zouden meerdere speakers in de komende Siri-speaker zitten, dus met een beetje digitale techniek is hier vast een stereobeleving uit te toveren.

  Geen idee welke beter zal klinken. beats vs harman kardon:roll:

  Ik heb bij de MM wel eens een paar Beats BT speakers gehoord en dat klonk helemaal niet slecht voor een plastic doos met wat speakers. Zeer helder en opmerkelijk wat een lage bas er uit zulke kleine speakers getoverd kan worden.

  Als Airplay device voor muziek/streaming zou het een leuke gadget kunnen zijn, om zonder al te veel moeite via iPhone/iPad even wat muziek op te zetten wat niet meteen uit een setje High End hoeft te komen.

  Als ‘intelligente hulp’ alias Siri-speaker heb ik zoals velen door ervaring nog mijn bedenkingen. Siri wil tijdens een gesprek nog wel eens spontaan ontwaken en als je dan echt iets van Siri wilt weten krijg je toch best vaak website verwijzingen.

  En dan het stukje privacy, tja dat is ook iets wat je door de vele berichten in de media kan verontrusten. Wordt dit een behulpzame speaker met HiFi capaciteiten, of wordt dit een device waarop menig hacker probeert in te breken om zodoende de buurvrouw af te luisteren? Dit zal Apple denk ik aantoonbaar dicht getimmerd moeten hebben en houden.

  Resumerend ga ik het allemaal van de zijlijn bekijken en kom dan vanzelf wel tot de conclusie of Apple er in is geslaagd om weer eens iets te maken waarvan ik nog niet wist dat ik het nodig had. Ik ben op dit moment nog even sceptisch…

  Apple was een van de laatste met de introductie een Smart Watch, terwijl er vanuit Apple als eerste info lekte dat zo’n soort nieuw device in de maak zou zijn.
  Nu komt Apple weer als laatste met een reeds bestaand device maar daarvan lijkt het meer op de markt volgen en vervolgens proberen te overheersen met capaciteiten en mogelijkheden welke de rest (nog) niet zou hebben. Dus verras mij maar…

 • Profielfoto
  Jafo

  Als Phil al aangeeft dar er een scherm op zou moeten zitten, zou het dan eindelijk eens mogelijk worden om photostream gewoon in de woonkamer zichtbaar te maken zonder dat de TV aan hoeft te staan?
  Verder misluk idd ook de mogelijkheid om van zo’n ding een HomeKit hub te maken. Dan kun je ook zonder Apple TV bezig gaan met Home automation.
  Tevens kan een beacon zo’n ding gekoppeld kunnen worden aan je home automation. Mogelijk dat je thuis aanwezigheid dan beter wordt gedetecteerd dan met de nu niet echt werkende geo-fencing.

  Meer dan genoeg mogelijkheden dus voor Apple om zich te onderscheiden.

 • Profielfoto
  Airheart

  Hoe zal hij onderscheid maken tussen verschillende gebruikers?

 • Profielfoto
  spacefreek

  Punt 2 vind ik een wat vreemd argument, als je toch al je telefoon erbij moet pakken om de info te bekijken. Zeg dan gelijk Hey Siri tegen je telefoon..

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Apple is de enige die zonder een app te openen informatie op het lockscreen van je iPhone kan tonen.

  .
  Que?? Dat lukt mijn Oneplus 2 ook best redelijk. .:)