Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 23 mei 2017

Patentenoorlog Apple en Nokia voorbij

De laatste patentenoorlog tussen smart­phone­makers is voorbij. Nokia en Apple hebben een overeenkomst bereikt over het gebruik van elkaars patenten en technieken. De bedrijven klaagden elkaar sinds 2009 steeds over en weer aan.

De recentste aanklacht kwam van Nokia. Eind 2016 sleepte het Apple voor de rechter voor het schenden van 32 patenten. Apple haalde als reactie alle Withings-producten (eigendom van Nokia) uit de schappen.

Van patentenoorlog naar partners

Na lang onderhandelen zijn de bedrijven er nu uit. Apple gaat Nokia een niet gespecificeerd bedrag betalen en zal ook producten en diensten voor mobiele netwerkinfrastructuur afnemen. Withings keert terug in de Apple Store en de bedrijven onderzoeken of een samenwerking op het gebied van health-producten mogelijk is. Apple richt zich al langer op gezondheid en fitness en Nokia nam vorig jaar Withings over, dat veel health-producten maakt.

Wedergeboorte van Nokia

Je kent Nokia als oervader van de mobiele telefoon, maar het bedrijf heeft zich na de verkoop van zijn smartphone-tak aan Microsoft opnieuw uitgevonden. Nokia bestaat nu uit drie pijlers: Nokia Networks verkoopt apparatuur voor mobiele netwerken. Door de overname van Alcatel-Lucent is het bedrijf een grote speler. Daarnaast is er Nokia Bell Labs, een tak die zich richt op fundamenteel onderzoek. Tot slot is er Nokia Technologies, waar consumentenproducten zoals die van Withings onder vallen.

Nokia is ook terug op de smartphone-markt. Het bedrijf heeft nieuwe smartphones die met Android werken en laat een oude bekende in een modern jasje terugkeren. (Zie → Nieuwe Nokia 3310 vanaf 5 juni te koop)

Reageer op artikel:
Patentenoorlog Apple en Nokia voorbij
Sluiten