Inchecken in het OV met je mobiel? 3 apps nodig, lekker omslachtig…

Door: Raymon Mens - 16 reacties

Vandaag is inchecken in het OV met je smartphone eindelijk mogelijk. Handig, zou je zeggen. Geen OV-chipkaart meer nodig, maar gewoon je smartphone tegen het poortje houden om te reizen en gaan. Toch is het niet zo eenvoudig als het klinkt.

iPhone-gebruikers vallen sowieso buiten de boot. Dat komt omdat Apple de NFC-chip op de iPhone alleen voor Apple Pay gebruikt. Voor Android-gerbruiker is het proces omslachtig en de mogelijkheden beperkt.

Drie apps nodig

Inchecken met je mobiel is geen kwestie van even de OV-chip mobiel app downloaden en gaan. Je moet niet minder dan drie apps downloaden. Allereerst de OV-chip Wallet app om je te registeren, daarna de NFC Manager voor communicatie met de simkaart en daarna pas de nieuwe OV-chip mobiel app die het in- en uitchecken regelt. Waarom dit niet in één app kon, wordt niet duidelijk.

In de Google Play Store uiten gebruikers hun frustratie en krijgen de apps vaak één ster.

ov chip mobiel 001
De OV-chip mobiel app op Android.

Beperkte ondersteuning

Niet iedereen kan door drie apps te downloaden ook daadwerkelijk gaan inchecken met zijn mobiel. Er worden namelijk maar een beperkt aantal telefoons ondersteund en alleen klanten van KPN en Vodafone kunnen meedoen. Dit komt omdat de NFC-chip in de telefoons zelf niet veilig genoeg is. Een NFC-simkaart moet extra versleuteling brengen. T-Mobile zegt geen plannen te hebben om NFC-inchecken te gaan ondersteunen.

Naast beperkte ondersteuning voor telefoons en providers, worden ook niet alle abonnementen ondersteund. Een studentenreisproduct, kortingskaart of weekend vrij? Dan heb je alsnog je plastic OV-chipkaart nodig. De enige manier om de kaart op je mobiel op te laden is automatisch opladen. Bij een automaat werkt deze niet. Volgens Trans Link Systems wordt dit in de toekomst wel mogelijk, maar duurt het nog even.

Niet klaar voor grootschalig gebruik

Door de omslachtige procedures en beperkingen is van het handige idee nog maar weinig over. Inchecken met je mobiel lijkt vooralsnog niet klaar voor prime-time. Het enige dat iPhone-gebruikers missen is een hoop gedoe en ongemak. In de toekomst moet het ook mogelijk worden om met je bankpas in te checken, misschien is dat een beter plan.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  iCrazy

  Nu is voor apple pay nog grote reden om hier te gebruiken.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Oei, en het verleden van de chipkaart is al zo beladen… Als je als bedrijf iets niet aan kunt moet je geen offerte schrijven, simpel.

 • Profielfoto
  markmulder1982

  Tja het zou wel fijn zijn als dit in de toekomst (via Apple Wallet) zou gaan werken, ov product laden en inchecken via je iPhone of Apple watch ?

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Een Apple device is dus niet geschikt? Overbodig artikel dus. Next.

 • Profielfoto
  Jafo

  Heerlijk om te horen dat de iPhone niet geschikt is. Ik moet er niet aan denken om straks nog administratiekosten voor me telefoon te moeten betalen aan die oplichters van translink. En na het lezen van dit artikel denk ik ook dat het een gebruikerservaring a la Android is. Ach ja, je krijgt war je verdient. Slecht (Android) gaat samen werken met slecht (OV chipkaart). Dat kon bij voorbaat toch alleen maar slechter worden?

 • Profielfoto
  Anoniem ex-lid

  Diegene die de ov chipkaart heeft bedacht verdiend zoiezo al nekschot.

  We hebben met z’n alle een over size duur kaartje. waar heel veel geld aan word verdiend. Je bent aan allerlei dingen verplicht. Maar normaal reizen ho maar.

  We moeten met hele treinstellen aan en afmelden met 1 ov chipkaart paal. Weer in de rij staan. Ov chippaal, de ingang van treinstel, stoel bemachtigen, als het uberhaupt lukt en je alle treinstellen al heb doorlopen, weer de trein eruit worstelen, en dan weer ov chipkaart paal wachten.

  Zie je hem over het hoofd, kan je weer terug. (op sommige stations) Dit lukt alleen bij stille stations, of ver buiten de spits, want anders zijn ze te herkennen aan de lange rijen :P.

  Koop je een kaartje bij het loket, moet je alsnog in en uit checken. (hoe dubbel is dat)
  En mocht je in de haast de ov chipkaart niet goed laten lezen, en je krijg controle. Word je als crimineel behandeld alsof je nog nooit iets in de maatschappij iets heb bij gedragen en alleen maar als parasiet mee gaat met de trein en dat altijd al gedaan hebt. Boete + treinkaartje

  Dan hebben we ook nog dat er allerlei vage voorwaarden aan zitten. ov chipkaart terug sturen etc. De tegoeden ineens weg. De lijst gaat door.

  En dan de prijs voor gewoon een treinkaartje. belachelijk. ik denk dat het even duur is als een auto, een gemiddelde 2dehands auto.
  je bent dan wel op tijd, zit lekker, en meer vrijheid.

  Voeger was de trein nog iets sociaals, maar als je nu goedemorgen door de coupe zeg, hoorde de helft het niet (ouderdom of te harde muziek) De andere helft is zo geconcentreerd op de mobiel….
  Ow en dan hebben we nog wifi. maar je laptop fatsoenlijk ergens kunnen plaatsen….
  owja we hebben eerste klasss.. 2 keer zo duur, ander kleur stofje stoelen… hoe diep en diep triest kan het zijn ?

 • Profielfoto
  Maikelw

  Wifi, in de trein? Heb je wel eens een pagina proberen te laden? Lol nog zo een geniaal concept. Het lijkt wel alsof alles wat met het OV te maken heeft hier brak geregeld is. En toch hebben we √©√©n van de beste verbindingen van de wereld. Er zijn zat voorbeelden en idee√ęn hoe het beter kan, maar wonderbaarlijk loopt t altijd uit op een fiasco wat gelijmd moet worden.

 • Profielfoto
  Frans

  Ik ga niet zo vaak met de trein, dus geen OV chip kaart. Laatst ging ik met een groepje naar Rotterdam, met de trein. Dus een los retourtje Rotterdam CS gekocht. Moest ik ‚ā¨ 1 extra betalen voor de eenmalige ‘chipkaart’. Op de terugweg vetrokken we echter van Blaak, dus dacht ik, even de ‘chipkaart’ bijladen. Dat werkte mooi niet! Hoezo eenmalige ‘chipkaart’? Als het echt een chip is, waarom kan die dan niet bijgeladen worden? Voor het stukje Blaak – CS moest ik weer een nieuwe eenmalige ‘chipkaart’ kopen. Weer ‚ā¨ 1 extra betalen Gewoon oplichterij!

 • Profielfoto
  marcelnijman

  be-la-che-lijk

  Ik heb er begrip voor dat ze beginnen met de basisfunctionaliteit, en dat geleidelijk uitbreiden, maar dit is wel heel erg basis. Ze hadden minimaal de kortingskaarten er in moeten zetten.

 • Profielfoto
  wacon

  @MEEUW

  Helemaal mee eens! Zelf reisde ik eerder vrij vaak lange afstanden met de NS nu heel sporadisch. Heb een anonieme OV kaart en daar moet minimaal!! ‚ā¨20,- altijd op staan anders checkt deze zo ie zo niet in.

  Mijn vriendin die dagelijks met de NS reist en een zo’n zakelijk OV kaart heeft via haar werk had per ongeluk eens niet goed ingecheckt of te snel de kaart er langs gehaald. Kreeg ze controle waarbij de controleurs haar als een crimineel behandelden! Net of je een criminele zwartrijder zou zijn als je een NS zakelijke kaart + pasfoto daarop in bezit hebt??? Wilde ze in discussie gaan is ze afgeblaft, extra NS politie erbij en volgend station uit de trein gezet + boete. Huilend aan de telefoon. Nog nooit zoiets mee gemaakt had ze. Uiteindelijk via haar werkgever bezwaar/klacht ingediend. Boete niet hoeven te betalen maar excuses nooit gehad natuurlijk.

  Op zondag van Utrecht naar Amst willen met de NS. Staan!!! want volle trein. Na een reis vanaf Schiphol terugwillen… Vertragingen. Naar Zeeland willen vanuit Utrecht. Voor de zoveelste maal omleiding, vertragingen. Aansluitend de laatste veerboot missen. Een andere keer dan maar om 5u ’s morgens hetzelfde proberen. Wat denk je.. wisselstoring en geen vervangende trein/route.

  Ik zit tegenwoordig weer in de auto voor hetzelfde traject! Waarbij ik geluk heb bijna altijd buiten de spits te kunnen rijden.

  Iemand afhalen of uitzwaaien is al niet meer mogelijk op vele stations zonder in te checken… Gaat ook nergens over.

  Pro-Rail & NS zouden eens op cursus in Japan moeten gaan! Of dichterbij in de alpenlanden waar onder lastiger omstandigheden de treinen een stuk beter op tijd rijden.

  Bovenstaande deels off-topic van met je phone te kunnen inchecken, maar wil de overheid mensen meer tot OV bewegen dan zal er toch het één drastisch moeten veranderen lijkt mij. En wat privacy betreft wil ik voorlopig helemaal niet contactloos betalen met mijn phone of inchecken.

 • Profielfoto
  hatolex

  Ik zie eigenlijk maar 2 inhoudelijke reactie’s. De rest is pure frustratie over het OV. Daar heeft het artikel niets mee van doen volgens mij.

 • Profielfoto
  Rene van den Abeelen

  Het zou heel wat logischer zijn als het OV het initiatief nam om met de Grote Jongens rond de tafel te gaan zitten om √©√©n goed functionerend systeem te realiseren. Eigenlijk… zou dat internationaal moeten, maar ja…
  Ik moet er niet aan denken dat je in bus en trein op een gegeven moment met je bankpas zou moeten werken. Als er dan wordt gehackt, is de ellende echt niet te overzien.

 • Profielfoto
  Macteach

  Diegene die de ov chipkaart heeft bedacht verdiend zoiezo al nekschot.

  Wow. Een zin met ‘nekschot’, toe maar, dat woord is blijkbaar heel wat makkelijker voor Meeuw dan ‘sowieso’…

 • Profielfoto
  Macteach

  Oh, ja en Meeuw: verdienT met een t hier;-)

 • Profielfoto
  Nikita

  @ Rene van den Abeelen: ik weet niet welke ‘Grote Jongen’ je bedoelt, maar Translink is eigendom van alle OV vervoerders (soort co√∂peratie).

  Verder, tja… Typisch Translink Systems en OV kaart gebeuren. Elke keer weer opnieuw het wiel uitvinden. Er zijn andere landen die al jaren langer met een dergelijk systeem werken, dat een stuk beter functioneert. Maar waarom iets goeds overnemen als je het zelf ook veel slechter kunt doen he:)

 • Profielfoto
  wacon

  @ hatolex

  Daar heb je gelijk in;-) Zou het OV effici√ęnter werken dan de laatste jaren zouden zulke frustraties niet boven hoeven te komen. Dus gedoe om met een phone in te checken is wel het laatste waar ik op zit te wachten momenteel