Nieuwe Vice President maakt écht werk van diversiteit bij Apple

Door: Raymon Mens - 26 reacties

Apple maakt nu écht werk van diversiteit en heeft Denise Young Smith aangesteld als “Vice President van Inclusie en Diversiteit”. Ze was voorheen verantwoordelijk voor human resources, maar nu kan ze zich volledig op diversiteit richten.

Apple vindt acceptatie en diversiteit belangrijk, maar maakt slechts kleine stapjes in de goede richting. Aandeelhouders maken zich al langer zorgen over het feit dat Apple vooral uit blanke, witte mannen bestaat.

Afspiegeling van de samenleving

Smith werkt al twintig jaar bij Apple en rapporteert in haar nieuwe functie direct aan Tim Cook. Haar rol is aanzienlijk en ze staat hiermee op gelijke voet met zwaargewichten als Phil Schiller en Eddy Cue. Apple had eerder al kort een hoofd diversiteit, namelijk Jeffrey Siminoff. Hij vertrok na een jaar naar Twitter en had minder bevoegdheden dan Smith.

CEO Tim Cook ziet graag dat Apple’s personeelsbestand een afspiegeling van de samenleving is, maar zo ver is het nog lang niet. Momenteel bestaat Apple nog vooral uit blanke, witte mannen. 68% van het personeelsbestand is man en 56% is wit. Minderheden zijn nog sterk ondervertegenwoordigd.

diversiteit-16x9
Klik/tap voor groter.

Diversiteitsprobleem

Heeft Apple een diversiteitsprobleem? Volgens een aantal aandeelhouders wel. Begin dit jaar kwam investeerder Tony Maldonado met een voorstel dat Apple zou verplichten diverser personeel aan te nemen. Hij zei in een interview: “Apple bestaat meer dan 40 jaar en nog steeds is er amper etnische diversiteit onder managers te zien. Dat is belachelijk! Het winkelpersoneel zorgt nog voor wat balans, maar Apple neemt zelden mensen uit een andere bevolkingsgroep aan voor hogere posities.”

Genoeg werk voor Apple’s nieuwe Vice President.

Reacties

26 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ja, en dan maak je een personeelsadvertentie waarin je meldt dat de voorkeur uitgaat naar ‘niet wit’, en liefst vrouwelijk personeel?

  En 68% mannen? Goh ja, hoe kan het hè, in de tech-industrie? Dat is net zo’n verwonderlijke constatering dat er meer vrouwelijk dan mannelijke verplegers zijn. Dat is nu eenmaal grotendeels een genetische voorkeur.

 • Profielfoto
  loranc

  Aandeelhouders maken zich al langer zorgen over het feit dat Apple vooral uit blanke, witte mannen bestaat.

  Blank én wit is niet heel divers nee..;)

 • Profielfoto
  xaddict

  56% blank betekent dus 44% anders getint. Dat is behoorlijk veel toch? 6% erbij en het is gewoon 50/50.

  Maar @KarelWillem dat is dus niet waar. Ik werk in de Tech-industrie en er zijn (in Nederland tenminste) genoeg vrouwen die aan development doen. Dat dat een genetische voorkeur zou zijn is een erg ouderwetse opvatting.

  55/45 of misschien zelfs 50/50 zou makkelijk mogelijk moeten zijn (áls Apple tenminste zo’n bedrijf is dat niet vrouwen discrimineert als ze ernaast ook nog een gezin willen starten… nog steeds de hoofdoorzaak waarom vrouwen vaak minder solliciteren op hoge Tech-banen)

 • Profielfoto
  Anoniem ex-lid

  Dat is pas discriminatie… selectie maken op “diversiteit” inplaats van cv en kennis.
  misschien solliciteren mannen meer en blanke mensen? weerspiegeling van maatschappij? Of zitten de beste selectie diversiteit mensen bij de concurrent ?(zeg niet dat het zo is, maar het kan)
  Laten we eerst eens alle statistieken erbij pakken, en dan weten we wat de weerspiegeling is van de maatschappij.(man/vrouw, ras, huidskleur, aantal gesolliciteerd per categorie, aantal sollicitatie gesprekken, kennis en ervaring).

  We mogen niks meer zeggen, ook de feiten niet want dan is er wel iemand gediscrimineerd.
  Meningen en gevoel worden ons opgedrongen.
  We moeten maar alles accepteren.
  Zometeen mogen we niks meer zeggen als iemand een fout maakt.
  Of mag een pinda geen pinda meer genoemd worden omdat er misschien wel een bepaald iemand er per ongelijk mee bedoeld word. En daarna mag pindakaas geen pindakaas meer heten omdat er dan kruising is van hollander en bepaald iemand en dat is dan ook weer discriminatie…

  Als je maar iets vind van homo is jouw mening of gevoel verkeerd en word er net zolang gediscussieerd tot je hun mening accepter.
  Achtergrond word standaard met roze geleverd bij word. Want dat word de nieuwe diversiteit :).

  Nee we gaan er goed op vooruit met de vrijheid van meningsuiting.

 • Profielfoto
  Planeten Paultje

  Blank, en dan ook nog eens wit? Vreselijk. Wat meer zon erop zou ik zeggen ;-).

 • Profielfoto
  KarelWillem

  …Maar @KarelWillem dat is dus niet waar…

  .
  In de meeste technische beroepen (het zijn niet allemaal developers) is het nu eenmaal een voldongen feit dat er veel meer mannen solliciteren dan vrouwen.

  En je kan zeggen dat het een ouderwetse opvatting is; het is ook nog steeds een voldongen feit dat de interesse in techniek nu eenmaal vaker voorkomt bij mannen, dan bij vrouwen.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Stel er solliciteren 100 mannen, 10 vrouwen en je hebt 20 banen beschikbaar,….. is het dan logisch dat je 10 mannen en 10 vrouwen aanneemt?

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Het wordt tijd voor meer vrouwen op de bouw, ik stel voor 50/50, een afspiegeling van de bevolking

 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  is het dan logisch dat je 10 mannen en 10 vrouwen aanneemt?

  Nee; dan neem je de 20 beste kandidaten aan, ongeacht of dat mannen of vrouwen zijn.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Zou de norm kunnen zijn, 50/50 van de mensen die thuis op de bank zitten man en vrouw zijn (en op zoek zijn naar een baan)?

 • Profielfoto
  Zakske
  Raymon

  Momenteel bestaat Apple nog vooral uit blanke, witte mannen. 68% van het personeelsbestand is man en 56% is wit. Minderheden zijn nog sterk ondervertegenwoordigd.

  In de Verenigde Staten is 63,7% van de bevolking blank, maar die zijn bij Apple sterk ondervertegenwoordigd.:angel:

 • Profielfoto
  sedikit

  @MEEUW ,
  even een beetje off-topic, je zegt “Nee we gaan er goed op vooruit met de vrijheid van meningsuiting.”
  Hoezo? Je mag, door sommigen moet, zeggen wat je wilt, meer dan vroeger. Als er één vrijheid tegenwoordig als (nog steeds legale-) excuus-truus gebruikt wordt voor het meest ordinaire en botte gescheld, is het wel de “vrijheid van meningsuiting”:. Omgekeerd mag je er niemand op aanspreken. Nog groter gescheld is je deel. Discussie onmogelijk.

  On topic: ik ben het verder wel met je eens. Je neemt iemand aan op diens kwaliteiten. Bij gebleken gelijke kwaliteiten zou je eventueel wel mogen letten op diversiteit. Alleen, met dat “weerspiegeling van de maatschappij”, zou ik wel eens willen weten waar, met al dat gereken, de grens is in het aantal /soorten diversiteiten.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Het wordt allemaal zo gedwongen met culturen en huidskleurtjes. Als je solliciteert, en je bent geschikt voor de functie dan krijg je de baan, heel simpel. Straks wordt het: “Sorry we kunnen u niet aannemen want u bent een blanke witte man. Dat vinden onze aandeelhouders zorgelijk.”

 • Profielfoto
  Buzz

  In de meeste technische beroepen (het zijn niet allemaal developers) is het nu eenmaal een voldongen feit dat er veel meer mannen solliciteren dan vrouwen.

  En je kan zeggen dat het een ouderwetse opvatting is; het is ook nog steeds een voldongen feit dat de interesse in techniek nu eenmaal vaker voorkomt bij mannen, dan bij vrouwen.

  Je kan het een voldongen feit noemen, of je kan proberen er iets aan te veranderen, bijvoorbeeld door er aandacht aan te besteden, vanaf het lager onderwijs tot aan de arbeidsmarkt aan toe. En door rolmodellen neer te zetten. Door mensen zich te laten realiseren dat het juist géén voldongen feit is, maar simpelweg een veel voorkomende opvatting binnen onze cultuur, die onnodige hindernissen opwerpt voor talentvolle mensen om zich te ontplooien. Mensen en talenten waar bedrijven zoals Apple om zitten te springen. Volgens mij moet je het beleid van Apple, en van veel andere bedrijven en instellingen op dit gebied, in die lijn zien.

  Niemand suggereert dat het van de ene op de andere dag verandert zal zijn. Niemand suggereert dat je geen personeel meer mag aannemen als dat niet binnen het diversiteitsplaatje past. Nou ja, niemand behalve sommigen van de onnozele commentaren hierboven, die het als stroman-argument gebruiken.

  Astrofysicus Neil Degrasse Tyson kan het sterk verwoorden: https://www.youtube.com/watch?v=z7ihNLEDiuM

 • Profielfoto
  maconly

  Personeel neem je aan op kwaliteit de rest is racisme.

  Alleen kan de witte man zich daar niet op beroepen.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  …Je kan het een voldongen feit noemen, of je kan proberen er iets aan te veranderen, bijvoorbeeld door er aandacht aan te besteden, vanaf het lager onderwijs tot aan de arbeidsmarkt aan toe…

  .
  Toen ik op de Mavo zat (1976 en later dus), werd er al volop gewerkt aan het overhalen van de vrouwelijke helft naar de meer technische en exacte vakken en beroepen.

  Voorbeeld van nu: het vriendinnetje van mijn zoon doet ‘ICT’. Maar dat is meer omdat er op gehamerd werd dat dat een vak met toekomst is, dan dat ze het echt interessant vindt. In haar hart zou ze eigenlijk wel wat anders willen doen.

  Ofwel: je kunt en moet mensen niets opdringen. Gelijke kansen bieden is alles wat je moet doen. En als blijkt dat die ‘gelijke’ kansen niet worden gepakt? So be it. Mannen en vrouwen zijn nu eenmaal niet ‘gelijk’.

  Etnische diversiteit is dan weer een ander ding.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Disneyland Paris laat zien hoe het hoort.

  Let ook vooral op de oer-Hollandse dame.

  https://youtu.be/NgGijmyVmmo

 • Profielfoto
  Dutch-American

  Diversiteit is niet alleen huidskleur. Je kunt ook een groep witte mensen hebben die toch divers is. Door taal en geloof en cultuur en geloof. Helaas denkt men bij diversiteit alleen maar aan huidsleur en dat is onterecht.

 • Profielfoto
  Dutch-American

  Ook nog, waarom is er alleen sprake van een probleem met diversiteit als er alleen maar blanke mensen zijn? Wat als er 68% vrouw is en 56% niet-blank? Dan zou je niemand horen zeggen: er moeten meer mannen of er moeten meer blanke mensen in dienst genomen worden.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Diversiteit is niet alleen huidskleur…

  .
  Naast de verhouding man/vrouw, gaat het hier over etnische diversiteit. Diversiteit in zijn geheel dus.

 • Profielfoto
  Dutch-American

  Diversiteit is niet alleen huidskleur…

  .
  Naast de verhouding man/vrouw, gaat het hier over etnische diversiteit. Diversiteit in zijn geheel dus.

  Niet waar. Wat men eigenlijk bij Apple wil is meer mensen met een kleurtje. Dat is slechts 1 aspect van diversiteit. Dus niet diversiteit in zijn geheel.

  Ook is het heel goed mogelijk dat 2 blanke mensen meer divers zijn dan een blanke en een zwarte. 2 blanke die verschillende talen spreken en verschillend geloof hebben vs een blanke en zwarte die dezelfde taal en geloof hebben.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Yep. Snap je het probleem van zo’n bedrijf nu? En waarom dit een onmogelijk uitvoerbare taak is?

 • Profielfoto
  Maikelw

  Kijken en selecteren op basis van afkomst, discriminatie op zich, hoe goed de bedoeling ook is.

 • Profielfoto
  Ni3l55

  Wat een onzin. Je neemt iemand aan vanwege zijn of haar kwaliteiten, niet vanwege de achtergrond, kleur en geloof. Door zo’n beleid neem je aan dat niet-blanke mannen allemaal zo zielig zijn.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  We slaan echt door…. idioot!
  Gewoon aannemen de gene die je verwacht de beste te zijn op de functie!

 • Profielfoto
  Baron Van Dedem

  Steve zou dit nooit hebben goed gekeurd. Het gaat niet om je kleur of geslacht, het gaat er om wat je kan en Steve gooide je zonder pardon er uit als je niet goed genoeg was. Nu krijg ik steeds meer het gevoel dat ik als blanke man niet meer eerlijk behandeld word en gekleurde mensen voor worden getrokken. Wat is dit voor een onzin!