Nederlandse OV-info nu in Apple Maps

17 reacties

Apple Maps is nu voorzien van Nederlandse OV-informatie. Het is mogelijk om een route te plannen met trein, tram, metro of bus. Alle lijnen en stations zijn ook duidelijk op de kaarten aangegeven. De kaarten-app toont daarnaast de actuele vertrektijden.

Enkele dagen geleden waren de eerste voorbereidingen al zichtbaar en de verwachting was dat de OV-informatie met iOS 11 uitgerold zou worden. Apple heeft blijkbaar besloten niet te wachten.

Trein, tram, metro en bus

De informatie is erg gedetailleerd en mooi uitgewerkt. Zo hebben alle metrolijnen in steden als Rotterdam en Amsterdam een eigen kleur. De actuele vertrektijden zijn per station te zien en bij tram- en busstations staan alle haltes met een eigen nummer aangegeven.

Nederlandse OV info Apple Maps 001
Klik/tap voor groter.

Apple Maps brengt je naar de ingang

Naast actuele ov-informatie, zijn ook alle stations uitgebreid in kaart gebracht. Bij het plannen van een route naar een station brengt Apple’s kaarten-app je naar een ingang en niet naar een stipje op de kaart. Ook verstoringen en wijzingen in de dienstregeling worden aangegeven bij het bekijken van een station of route. De prijs van een rit wordt echter nog niet aangegeven.

Nederlandse OV info Apple Maps 002
Klik/tap voor groter.

OV-informatie tonen

Nederlandse OV-informatie is beschikbaar in Apple Maps voor iOS, macOS en wordt ook op de Apple Watch getoond. Voor Vlaamse lezers hebben we minder goed nieuws, bij treinstation in België worden alleen de lijnen van de NS aangegeven. Je kunt de OV-weergave inschakelen door op het i-icoon te drukken en voor OV te kiezen onder Kaarten-instellingen.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  Imade

  Goede zet van Apple.

 • Profielfoto
  PowerMacje

  Dit betekent vooral eindelijk Siri + OV. Net even getest, werkt goed, ook op de Watch.

  Ik was bang dat alleen de Randstad + treinen toegevoegd zouden worden, maar zelfs kleine belbus-lijntjes in Friesland zijn verwerkt.

 • Profielfoto
  unit

  Helaas nog geen perrons en sporen–echt wel van belang om te weten tijdens je reis in Nederlandse OV. Hopelijk coming soon want dit is wel een goede start.

 • Profielfoto
  NoPlasticPhones

  Ik vrees dat het hier in België allemaal weer wat langer gaat duren. Toen Apple besloot om na 3 Stores in Nederland ook eindelijk eentje in Brussel te bouwen, werd het behoorlijk duidelijk dat België van een nog lagere prioriteit is dan Nederland.

 • Profielfoto
  Mcegbert

  Ook logisch toch. Belgie?;)

 • Profielfoto
  Zakske

  Ik vrees dat het hier in België allemaal weer wat langer gaat duren.

  Zit al jaren in Google Maps.

 • Profielfoto
  App69

  Ook logisch toch.

  Nee.
  Ook nog steeds geen Siri (niet dat dat meteen een toegevoegde waarde is) op de TV.

 • Profielfoto
  Planeten Paultje

  Heel erg bruikbaar is het voor mij niet. Gezocht op de halte ECN in Petten: ECN is onvindbaar, blijkt dat je moet weten dat het als E.C.N. ingevoerd moet worden. Je moet vrijwel maximaal inzoomen om haltes te zien en als er geen herkenningspunten zijn mis je ze. Uiteindelijk is het er allemaal wel, maar ongelofelijk priegelig. Apple heeft nog wel even te gaan voordat het echt intuïtief is.

 • Profielfoto
  Koekenbakker

  Waarom doet apple dit als iedereen toch Google maps gebruikt ?

 • Profielfoto
  NoPlasticPhones

  Ik vrees dat het hier in België allemaal weer wat langer gaat duren.

  Zit al jaren in Google Maps.

  Fair point. Het is zelfs zo dat wanneer De Lijn haar eigen website offline haalt voor onderhoudswerken, ze je gewoon doorverwijzen naar Google Maps. Exact dezelfde data (in een mooiere interface).

  Helaas spijtig dat de app van Google Maps voor Apple Watch behoorlijk nutteloos is (aangezien ze geen turn-by-turn doen zoals Apple of CityMapper). Tegenwoordig zit ‘ie zelfs voor onbepaalde duur niet meer in de App Store.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Vandaag gebruikt en het werkt inderdaad uitstekend! Met name de realtime feedback via de Apple Watch is geweldig, en dag maakt inderdaad het gemis van perron- en spoorinfo extra pijnlijk duidelijk: dat wil ik bij overstappen nu juist graag op m’n Apple Watch zien.
  Maar t komt vast goed.

 • Profielfoto
  Onbekend8373

  Is er de mogelijkheid om ook een optie aan te geven ‘via ….?’ Anders zou ik dat nog wel missen :(.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Toevallig vandaag voor het eerst in maanden de metro gebruikt, en het werkt prettig.

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  En nog steeds geen fiets routes voor dit groene bedrijf, schande!

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Eens wat betreft fietsroutes, ze willen je meer laten bewegen, maar als je dan op pad wilt… Zeker nu Google geen Watch-app meer heeft…

 • Profielfoto
  Elduderino

  Waarom doet apple dit als iedereen toch Google maps gebruikt ?

  Iedereen gebruikt Google maps, meen je dat nou? Er zijn personen zoals ik die om een welbekende reden geen producten van Google willen gebruiken, dus voor die mensen doet men dit. As Google iets doet dan betekent het niet dat Apple dit niet hoeft te doen. Daarbij is de integratie van Apple kaarten in het Apple eco systeem een groot plus punt.

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  Waarom doet apple dit als iedereen toch Google maps gebruikt ?

  Tsja, waarom bracht Microsoft Windows uit terwijl er toch al een GUI was? Waarom bracht General Motors een auto uit terwijl Ford al een auto maakte? Waarom wilde Facebook perse naar Nederland terwijl wij allemaal al op Hyves zaten?