Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 2 mei 2017
Leestijd: 2 minuten

Surface Laptop: MacBook-concurrent van Microsoft

Microsoft heeft de Surface Laptop onthuld. Deze nieuwe laptop die door Microsoft zelf gemaakt is, moet concurreren met de MacBook Air en MacBook Pro. Het apparaat heeft een touchscreen van 13,5-inch en een vanaf-prijs van 999 dollar.

De Surface Laptop is een traditionele laptop met scherm dat niet los te koppelen of om te klappen is. Tijdens de presentatie richtte Microsoft zijn pijlen direct op de MacBook Air en niet op Google’s Chromebook. 

Premium laptop

Panos Panay, hoofd productontwerp bij Microsoft, wijst op de hoogwaardige afwerking van de laptop. Iets waar Apple bekend om staat en de meeste laptop-fabrikanten niet kunnen evenaren. Hij merkte op dat het scherm met één vinger te openen is, iets dat bij MacBooks al een paar jaar kan. De bovenkant van de laptop is afgewerkt met stof. Wij vragen ons af: wordt dat niet snel vies en moeilijk schoon te maken?

https://www.youtube.com/watch?v=74kPEJWpCD4

Hardware

Het instapmodel bevat een Intel Core i5 “Kaby Lake” met 4GB RAM en een 128GB SSD. Dat is uit te breiden tot maximaal een Core i7, 16GB RAM en 512GB SSD. Ondanks de premium positionering is er geen USB-C of vingerafdrukscanner, maar slechts één USB 3-poort en mini DisplayPort. Volgens Microsoft gaat de Surface Laptop onder ideale omstandigheden 14,5 uur mee op accu. Het scherm is 13,5-inch en heeft 2250×1500 pixels.

Klik/tap voor groter.

Het apparaat is 14,5mm dik en heeft een gewicht van 1,25 kilo. Ter vergelijking: De MacBook Pro zonder Touch Bar is 1,37 kilo en 14,9mm dik. De MacBook Air weegt 1,35 kilo en is door zijn tapse vorm 3 tot 17mm dik.

Windows 10 S

De Surface Laptop wordt standaard geleverd met een beperkte versie van Windows genaamd Windows 10 S. Hierop kunnen alleen applicaties uit de Windows Store geïnstalleerd worden. Daarnaast is het aanpassen van de standaard browser niet mogelijk en ook de standaard zoekmachine (Bing) is niet te wijzigen. Een upgrade naar Windows 10 Pro kost 50 dollar extra en heeft waarschijnlijk gevolgen voor de accuduur.

Klik/tap voor groter.

De laptop is vanaf 15 juni voor een vanaf-prijs van 999 dollar beschikbaar. De behuizing komt in vier kleuren: zilver, blauw, goud en bordeauxrood. Wanneer de verkoop in Europa start is nog niet bekend. Is dit de MacBook Air Retina die Apple had moeten maken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Surface Laptop: MacBook-concurrent van Microsoft
Sluiten