Surface Laptop: MacBook-concurrent van Microsoft

63 reacties

Microsoft heeft de Surface Laptop onthuld. Deze nieuwe laptop die door Microsoft zelf gemaakt is, moet concurreren met de MacBook Air en MacBook Pro. Het apparaat heeft een touchscreen van 13,5-inch en een vanaf-prijs van 999 dollar.

De Surface Laptop is een traditionele laptop met scherm dat niet los te koppelen of om te klappen is. Tijdens de presentatie richtte Microsoft zijn pijlen direct op de MacBook Air en niet op Google’s Chromebook. 

Premium laptop

Panos Panay, hoofd productontwerp bij Microsoft, wijst op de hoogwaardige afwerking van de laptop. Iets waar Apple bekend om staat en de meeste laptop-fabrikanten niet kunnen evenaren. Hij merkte op dat het scherm met één vinger te openen is, iets dat bij MacBooks al een paar jaar kan. De bovenkant van de laptop is afgewerkt met stof. Wij vragen ons af: wordt dat niet snel vies en moeilijk schoon te maken?

Hardware

Het instapmodel bevat een Intel Core i5 “Kaby Lake” met 4GB RAM en een 128GB SSD. Dat is uit te breiden tot maximaal een Core i7, 16GB RAM en 512GB SSD. Ondanks de premium positionering is er geen USB-C of vingerafdrukscanner, maar slechts één USB 3-poort en mini DisplayPort. Volgens Microsoft gaat de Surface Laptop onder ideale omstandigheden 14,5 uur mee op accu. Het scherm is 13,5-inch en heeft 2250×1500 pixels.

surface laptop 001
Klik/tap voor groter.

Het apparaat is 14,5mm dik en heeft een gewicht van 1,25 kilo. Ter vergelijking: De MacBook Pro zonder Touch Bar is 1,37 kilo en 14,9mm dik. De MacBook Air weegt 1,35 kilo en is door zijn tapse vorm 3 tot 17mm dik.

Windows 10 S

De Surface Laptop wordt standaard geleverd met een beperkte versie van Windows genaamd Windows 10 S. Hierop kunnen alleen applicaties uit de Windows Store geïnstalleerd worden. Daarnaast is het aanpassen van de standaard browser niet mogelijk en ook de standaard zoekmachine (Bing) is niet te wijzigen. Een upgrade naar Windows 10 Pro kost 50 dollar extra en heeft waarschijnlijk gevolgen voor de accuduur.

surface laptop 002
Klik/tap voor groter.

De laptop is vanaf 15 juni voor een vanaf-prijs van 999 dollar beschikbaar. De behuizing komt in vier kleuren: zilver, blauw, goud en bordeauxrood. Wanneer de verkoop in Europa start is nog niet bekend. Is dit de MacBook Air Retina die Apple had moeten maken?

Reacties

63 reacties
 • Profielfoto
  SvS

  Wel betere specs aan boord voor aardige verkoopprijzen!(y)
  Dat doet Apple ze niet na.

  Verder doet dat strakke design mij niet zo, geef mij maar MacBooks. Wil ook niet kiezen tussen Pro OS of een afgeslankte versie S OS, maar gewoon een standaard OS, macOS dus, gelijk voor een ieder.

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  Prima laptop voor z’n prijs

 • Profielfoto
  koekiewous

  Hoi toch eens op met computers met Windows (of welk ander besturingssysteem dan ook) te vergelijken met een Mac. Het gaat ALTIJD scheef en zal geen enkele Apple adapt triggeren om het product te kopen. Worden als MacBook killer (etc.) komen van andere fabrikanten dan Apple en zijn gericht op niet Apple adapten. Jammer hoor OMT, past niet bij jullie.

 • Profielfoto
  VxP

  Copy paste. Hele “originele” designelementen….

 • Profielfoto
  NoPlasticPhones

  Een lite-versie van Windows op een volwaardige pc. Ze leren het écht niet af.

 • Profielfoto
  no_poo

  Dat Windows 10 S is gericht op de educatie markt waar de Chromebook heer en meester is. In zekere zin is dit dus wel een concurrent, maar qua prijs is hij veel duurder gek genoeg.

 • Profielfoto
  Duncanvdlinden

  Maar dit is wel precies de laptop die ik nu bij Apple mis, dit is de ideale MacBook Air opvolger. Apple heeft die simpelweg niet! De 12 inch MacBook heeft een zwakkere performance en is erg klein, om maar over het tekort van aansluitingen niet te spreken. De 13 inch pro is weer zwaarder en een stuk duurder dan de Air, dus ook geen goed alternatief… Deze van Microsoft heeft dus wel het MacBook Air formaat, goede performance en ook nog eens een hoog resolutie scherm! Alleen tja geen MacOS en dat is het grootste bezwaar wat ik erbij heb!

 • Profielfoto
  Zakske
  Raymon

  De bovenkant van de laptop is afgewerkt met stof. Wij vragen ons af: wordt dat niet snel vies en moeilijk schoon te maken?

  Ze gebruiken geen “stof”, maar alcantara, een materiaal dat door Porsche, Ferrari en Lamborghini als bekleding voor het interieur en de stoelen wordt gebruikt. Dus nee… dat wordt niet vies en het slijt evenmin.

 • Profielfoto
  no_poo

  Wel betere specs aan boord voor aardige verkoopprijzen!(y)
  Dat doet Apple ze niet na.

  Verder doet dat strakke design mij niet zo, geef mij maar MacBooks. Wil ook niet kiezen tussen Pro OS of een afgeslankte versie S OS, maar gewoon een standaard OS, macOS dus, gelijk voor een ieder.

  Dat doet Apple ze niet na? Een 13″ MacBook Air (met 8GB RAM ipv 4) kost 1099€. De Surface Laptop is vanaf 999$ dus dat kan ook maar zo op 1099€ of hoger uitvallen. Edit: volgens nu.nl wordt dat 1149€! De duurste configuratie wordt 2499€.

  Een 12″ MacBook (de échte concurrent IMO) kost 1449€ en heeft standaard 256GB met 8GB. Ik denk dat die Surface daarbij in de buurt zit… Edit: inderdaad is die ook 1449€ volgens Tweakers.

 • Profielfoto
  no_poo

  Maar dit is wel precies de laptop die ik nu bij Apple mis, dit is de ideale MacBook Air opvolger. Apple heeft die simpelweg niet! De 12 inch MacBook heeft een zwakkere performance en is erg klein, om maar over het tekort van aansluitingen niet te spreken. De 13 inch pro is weer zwaarder en een stuk duurder dan de Air, dus ook geen goed alternatief… Deze van Microsoft heeft dus wel het MacBook Air formaat, goede performance en ook nog eens een hoog resolutie scherm! Alleen tja geen MacOS en dat is het grootste bezwaar wat ik erbij heb!

  Een paar opmerkingen:

  – Je zegt dat de 12″ MacBook een tekort aan aansluitingen heeft, maar de Surface laptop heeft 1 USB 3 poort en 1 mini display. Niet echt een groot verschil.
  – De 12″ MB heeft vergelijkbare performance tov de MBA als je de benchmarks moet geloven
  – De 13″ MBP zonder Touch Bar weegt slechts 20 gram (!) meer dan een MBA
  – Daarbij is de 13″ MBP dunner, kleiner in omtrek en krachtiger
  – De Surface Laptop heeft standaard 4Gb RAM en geen volledige Windows 10 versie

  Dus tja, ik vond je reactie iets overdreven.

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Op et eerste gezicht een mooi apparaat.
  Maar… met weer een versie, en dan ook nog eens een fors uitgeklede versie van Windows. Dan ben je compleet gestoord als je het ding koopt voor die prijs.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Wel betere specs aan boord voor aardige verkoopprijzen!(y)
  Dat doet Apple ze niet na.

  Verder doet dat strakke design mij niet zo, geef mij maar MacBooks. Wil ook niet kiezen tussen Pro OS of een afgeslankte versie S OS, maar gewoon een standaard OS, macOS dus, gelijk voor een ieder.

  Dat doet Apple ze niet na? Een 13″ MacBook Air (met 8GB RAM ipv 4) kost 1099€. De Surface Laptop is vanaf 999$ dus dat kan ook maar zo op 1099€ of hoger uitvallen. Edit: volgens nu.nl wordt dat 1149€! De duurste configuratie wordt 2499€.

  Een 12″ MacBook (de échte concurrent IMO) kost 1449€ en heeft standaard 256GB met 8GB. Ik denk dat die Surface daarbij in de buurt zit…

  Qua scherm , gewicht en afmetingen misschien.
  Maar die 1,1Ghz M3 ? Die komt ver onder de standaard i5 die de surface laptop heeft

 • Profielfoto
  tomc

  – De 13″ MBP zonder Touch Bar weegt slechts 20 gram (!) meer dan een MBA
  – Daarbij is de 13″ MBP dunner, kleiner in omtrek en krachtiger
  – De Surface Laptop heeft standaard 4Gb RAM en geen volledige Windows 10 versie

  Dus tja, ik vond je reactie iets overdreven.

  Tja dat ligt aan Apple. Ze gaan namelijk volledig de mist in met hun naamgeving tegenwoordig. De MacBook pro 13 inch (zonder touchbar) had eigenlijk gewoon 13 inch MacBook moeten heten want zowel de specificaties als de formfactor leunen dichter bij een laptop gemaakt voor zijn compactheid dan voor power.
  Maar ja.. Pro klinkt beter waarschijnlijk. Ze hebben wel niet nagedacht dat het woord ‘Pro’ niet-pro’s afschrikt en dat de specificaties erin niet-pro zijn. Dus voor wie is deze MacBook nu eigenlijk:confused:

  Een naam is meer dan een naam..

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Event is hier ook te bekijken
  https://www.youtube.com/watch?v=IbY6pT28-xo (in helaas 380p)

 • Profielfoto
  Duncanvdlinden

  Een paar opmerkingen:

  – Je zegt dat de 12″ MacBook een tekort aan aansluitingen heeft, maar de Surface laptop heeft 1 USB 3 poort en 1 mini display. Niet echt een groot verschil.
  – De 12″ MB heeft vergelijkbare performance tov de MBA als je de benchmarks moet geloven
  – De 13″ MBP zonder Touch Bar weegt slechts 20 gram (!) meer dan een MBA
  – Daarbij is de 13″ MBP dunner, kleiner in omtrek en krachtiger
  – De Surface Laptop heeft standaard 4Gb RAM en geen volledige Windows 10 versie

  Dus tja, ik vond je reactie iets overdreven.

  Begrijp me niet verkeerd ik ben erg fan van Apple in het algemeen, ik ben erg blij met mijn MBA en hoop dat hij het nog jaren doet, maar ik ben gewoon teleurgesteld in het huidige aanbod…

  -De surface laptop heeft 1 volwaardige usb 3 poort, mini displaypoort en een surface connect poort voor accesoires (bijv hun dock) en opladen! Dus dat is weldegelijk uitgebreider kwa aansluitmogelijkheden..
  -Gelijkwaardig met de MBA dat is toch geen goede prestatie voor een nieuwer en duurder apparaat? De Surface Laptop zijn de specs wel beter…
  -Ok je hebt een punt, minimaal verschil.
  -Daar ook wel mee eens (hoewel de wigvom de air dunner laat lijken)
  -Hij is er ook met 8GB met nog steeds een prima prijs.

 • Profielfoto
  no_poo

  @Soulshaker Voor alledaagse taken ga je geen verschil merken. Op papier is het verschil fors (niet meer dan de helft maar toch), maar dan wordt SSD snelheid en het OS niet meegenomen. Tel daar bij dat we generatie 6 met 7 vergelijken, de MB krijgt nog een update…

  @tomc Leuk verhaal, wat heeft het te maken met waar ik op reageerde?

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @Duncanvdlinden, de MacBook 12-inch heeft iets wat dit dingetje niet heeft: optimalisatie.
  Het is niet voor niets dat bv. de Apple A10 Fusion tal van high-end Windows-laptops zonder moeite kan verslaan in verscheidene benchmarks, de code van iOS is versmolten met de Apple A-chips, waar je bij Windows alles kan gebruiken wat je wil. Ik heb zo het gevoel dat je de power suply van je broodrooster kan koppelen met het moederbord van je Casio-rekenmachine, doe er nog het E-ink-beeldscherm van je microgolf bij en hopla! Je hebt een Windows-apparaat.

  Software is minstens even belangrijk als de hardware als het op performance aankomt.
  Jij concludeert gelijk dat de performance van dit apparaat beter is, beetje eenvoudig wel.
  Als je nou 4K RAW footage wil exporteren, dan wil ik wel eens zien hoe vlug de MacBook met Final Cut Pro dit doet i.v.m. de Surface met een ander programmatje. Weet ook dat er vermoedelijk dit najaar nieuwe MacBook-configuraties beschikbaar zullen zijn, als je dan eens kijkt naar de releasedatum van de Surface zal dit maar enkele maanden verschillen.

  Tevens zou ikzelf liever één USB type C-poort (Thunderbolt 3 indien mogelijk) hebben dan 1 USB type A en een Displayport. Dat is natuurlijk persoonlijk, maar het zou mijn gebruik beter omsluiten.

  Resolutie is uiteraard ook niet alles, het zou me verbazen moest uit tests van Displaymate blijken dat het paneel van de Surface beter is dan dat van de MacBook 12-inch.

  @Zakske, en de nieuwe Volkswagen Golf heeft aluminium zetels, die worden ook niet vuil want het aluminium van de MacBook blijft ook zeer proper.

  @tomc, f*ck logic!:-)

 • Profielfoto
  CD130

  Concurrentie is altijd goed voor ons als gebruiker:) Goed nieuws dus;)

 • Profielfoto
  SteveSnobs

  Concurrent? Hoe kan dat nou?!? De Surface draait op Windows

 • Profielfoto
  no_poo

  Begrijp me niet verkeerd ik ben erg fan van Apple in het algemeen, ik ben erg blij met mijn MBA en hoop dat hij het nog jaren doet, maar ik ben gewoon teleurgesteld in het huidige aanbod…

  -De surface laptop heeft 1 volwaardige usb 3 poort, mini displaypoort en een surface connect poort voor accesoires (bijv hun dock) en opladen! Dus dat is weldegelijk uitgebreider kwa aansluitmogelijkheden..
  -Gelijkwaardig met de MBA dat is toch geen goede prestatie voor een nieuwer en duurder apparaat? De Surface Laptop zijn de specs wel beter…
  -Ok je hebt een punt, minimaal verschil.
  -Daar ook wel mee eens (hoewel de wigvom de air dunner laat lijken)
  -Hij is er ook met 8GB met nog steeds een prima prijs.

  Ik geloof je best, maar ik denk gewoon dat die teleurstelling niet meer dan een misverstand is. Veel mensen zien namelijk niet in hoe snel eigenlijk zo’n 12” MacBook is want die kijken vaak niet verder dan die “1.1Ghz”.

  Zelf heb ik een stuk of 4 MBA’s gebruikt van 2010 tot en met 2014 modellen en ik vond die machines echt top. Toen ik echter een 2015 instap 12″ MacBook kocht was ik de Air meteen vergeten. Het scherm, de omvang… En zeer capabel voor alle dagelijkse taken inclusief een enkele keer Illustrator of zelfs Solidworks in Windows. Hij voelde sneller dan hij op papier zou moeten zijn.

 • Profielfoto
  Duncanvdlinden

  Je hoeft het mij niet uit te leggen, de ervaring, de optimalisatie (hardware en software), de nieuwe trackpad is ook geweldig stukje techniek. Ik gebruik al jaren MacBooks en ik begrijp je helemaal! De service ook perfect: ik kreeg in mijn 2012 MBA zelfs nadat de 2 jaar garantie versteken was nog een 2x zo grote SSD een nieuwe trackpad voor niets en laatst de batterij vervangen tegen kostprijs batterij. De kans is ook maar heel klein dat ik volgende keer geen MacBook koop!

  Maar kijk ik puur hoe mijn ideale MacBook voor mij zie, is dat: 13inch, retina, een slanke wig vorm, minimaal 2 USB-C poortjes….

 • Profielfoto
  Ruurd

  Oh ja joh? Een slap ding van Microsoft met een gecastreerd besturingssysteem waarmee je alleen maar AppStore software op kan draaien en wat je alleen naar Windows 10 Pro kan upgraden? Kost dat dan? 200 euro of meer denk ik. Plus je abbo voor Office 360 erbij. En ga zo nog maar even door.
  En dat moet een concurrent zijn voor een betere laptop met een volwaardig en bovendien veiliger besturingssysteem. En een capabele office omgeving. En een redelijk mail-pakket. En een gratis email-adres als je wilt.
  Ik zie niet hoe Microsoft hier tegenop kan concurreren met dat ding.

 • Profielfoto
  Wintendo

  https://youtu.be/9TcJ45Y2z30

  Dit zegt genoeg hij wist het jaren geleden al:lol:

 • Profielfoto
  no_poo

  Oh ja joh? Een slap ding van Microsoft met een gecastreerd besturingssysteem waarmee je alleen maar AppStore software op kan draaien en wat je alleen naar Windows 10 Pro kan upgraden? Kost dat dan? 200 euro of meer denk ik. Plus je abbo voor Office 360 erbij. En ga zo nog maar even door.
  En dat moet een concurrent zijn voor een betere laptop met een volwaardig en bovendien veiliger besturingssysteem. En een capabele office omgeving. En een redelijk mail-pakket. En een gratis email-adres als je wilt.
  Ik zie niet hoe Microsoft hier tegenop kan concurreren met dat ding.

  De upgrade naar Pro kost 50 dollar volgens het artikel dat je dus niet goed gelezen hebt. Latere berichtgeving laat blijken dat het dit jaar zelfs gratis is.

 • Profielfoto
  Apple Pro

  Best wel zwak om een laptop uit 2016 te vergelijken met nu. Heel slim van Microsoft, want zij wilden namelijk aantonen dat een laptop van hun “50 %” sneller is dan een laptop van Apple. Want zij denken namelijk dat, wanneer zij geweldige cijfers kunnen tentoonstellen, het makkelijk is om te zeggen dat de Windows laptop geweldig is.

  Ze hebben wellis waar beweert dat de Surface laptop sneller is dan de 13 inch intel i7 is, wat uiteraard acceptabel is. Het is Microsoft die de design van Apple proberen te rippen (kopiëren) met hun zogenaamde logo in het midden aan de achterkant van het scherm wat apple natuurlijk ook heeft.

  Voor zover ik zie, heb ik alleen Chinese 1:2 iPhones gezien waarbij ze het design kopiëren. Microsoft is playing the Same game.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Oh ja joh? Een slap ding van Microsoft met een gecastreerd besturingssysteem waarmee je alleen maar AppStore software op kan draaien en wat je alleen naar Windows 10 Pro kan upgraden? Kost dat dan? 200 euro of meer denk ik. Plus je abbo voor Office 360 erbij. En ga zo nog maar even door.
  En dat moet een concurrent zijn voor een betere laptop met een volwaardig en bovendien veiliger besturingssysteem. En een capabele office omgeving. En een redelijk mail-pakket. En een gratis email-adres als je wilt.
  Ik zie niet hoe Microsoft hier tegenop kan concurreren met dat ding.

  upgrade naar win 10 pro ? 20 eur
  https://tweakers.net/pricewatch/453556/microsoft-windows-10-pro-nl-64bit-oem.html

  1 jaar Office 365 is gratis als je voor 30 september besteld.

 • Profielfoto
  Apple Pro

  Kort samengevat: Microsoft probeert een laptop te maken dat “beter” is dan een macbook. Het design en materiaalgebruik is heel erg lijkend op die van Apple. Ook de logo plaatsing (wat ze nooit eerder gedaan hebben). Ze zeggen dat de surfacebook 50 procent sneller is dan een early 2016 Macbook air (terwijl Apple een nieuwe versie heeft geïntroduceerd (macbook)). Ze zeggen dat hij sneller is dan de i7 variant van de Macbook Pro lines. Ik heb gekeken naar de prijzen, Macbook Pro i7 kost minder dan 2200 euro en de snelste laptop van hun kost zo’n 2500 euro. Ik durf te wedden dat het gaat om millisecondes waar je 300 euro meer moet betalen.

 • Profielfoto
  GForce85

  Één woord. Ongegeneerd.

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  Het enige echte pluspunt aan dat toestel lijkt mij die Windows 10 S, alleen maar toegang tot software uit de app-winkel?
  Het lijkt bijna onwezenlijk dat er een Windows-laptop zou zijn zonder virussen.

  @Soulshaker, iWork is gratis als je na 30 september besteld.:-o

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Het enige echte pluspunt aan dat toestel lijkt mij die Windows 10 S, alleen maar toegang tot software uit de app-winkel?
  Het lijkt bijna onwezenlijk dat er een Windows-laptop zou zijn zonder virussen.

  @Soulshaker, iWork is gratis als je na 30 september besteld.:-o

  iwork ? Ach ja , moest je het nu niet gratis krijgen kocht bijna iedereen office 365 voor mac. Krijg je nog mooi 1TB onedrive erbij.
  Nu ja, naast iwork is icloud ook gratis … tot 5GB.

 • Profielfoto
  Duncanvdlinden

  Moest toch wel even lachen hoe de presentator krampachtig het wat meeverende scherm (logisch) moest tegenhouden met het gebruiken van de pen. Nee dat is niet handig op het verticale scherm….

 • Profielfoto
  Facundo

  Mooi apparaat, maar jammer dat scherm niet om te klappen is. Dat vermindert voor mij aanzienlijk de waarde van een touch screen.
  Zèlf zou ik niet meer zonder omklapbaar met touch screen willen.

  Het lijkt bijna onwezenlijk dat er een Windows-laptop zou zijn zonder virussen.

  Onder welke steen heb je je de afgelopen jaren verscholen?
  Wèl ongelooflijk om hier nog steeds die antieke en achterhaalde praatjes over windows te lezen.

 • Profielfoto
  LastBoyScout

  En ben ik de enige als ik het gevoel had dat hij de presentatie-technieken van Apple gekopieerd heeft? Vond het wel ergens lijken op de trant van SJ/TC…

 • Profielfoto
  knekkie

  En ben ik de enige als ik het gevoel had dat hij de presentatie-technieken van Apple gekopieerd heeft? Vond het wel ergens lijken op de trant van SJ/TC…

  Nee SJ was veel subtieler en minder intens.

 • Profielfoto
  knekkie

  Complimenten voor Microsoft met deze aanvulling op de Surface productlijn. Wederom een mooi verfrissend design, strakke afwerking. Geen anorexia dus geen dongels nodig. Eigenlijk precies de dingen heeft die een aantal van ons graag in een Apple productlijn (terug) wil zien.

  De vooruitstrevendheid van Apple is leuk maar niet als je jezelf daarmee buiten spel zet om tijdelijk de dunste te hebben. Je kan je werk pas weer doen als je een arsenaal aan dongels aanschaft. Dat is niet de bedoeling neem ik aan.

  Misschien ook wel. De dongel verkoop is een leuke bijverdienste. idem voor de Apple gecertificeerde rand apparatuur die USB C heeft of draadloos kan communiceren zodat dongels niet nodig zijn.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Precies.. En vooral ook! Er is geen bedrijf op aarde dat kan zeggen, dat is van mij gestolen. Dit is van A tot Z Microsoft, ze komen van ver maar ze zijn echt goed op weg. Nee, ze verkopen waarschijnlijk geen 80 miljoen van dit soort computertjes per jaar maar er waren tijden dat wij ons daar ook helemaal niet druk over maakte bij Apple. Als er weer 400 miljoen 10 duzend 300 honderd licenties meer van Windows over de toonbank gingen dan vonden wij dat vooral prima zolang ze maar niet op onze Mac terecht kwamen. Nu zijn de werelden een klein beetje omgedraaid.

  Zet deze nieuwe laptop versie hier maar eens naast deze reeds bestaande modellen en hebt een setje computers dat gewoon echt bij elkaar past. Eén huisstijl zowel hardware als software, het heeft allemaal dezelfde feeling. 10 jaar geleden had dat een naam, een Mac computer!

  Tegenwoordig is er een Mac en een iPhone voor iedereen want volume en winst is het belangrijkste van alles voor Apple.
  Apple is IKEA geworden alleen zonder magazijn en het Veronica-imago! Als je geen iPhone of Mac kunt betalen dan is er altijd nog wel een iPhone SE, MacBook Air of oude generatie MacBook Pro in de line-up speciaal voor jou!

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik ben het grotendeels wel eens met Shmoo. Als je kijkt naar de foto die hij plaats, dan zou je denken: “Apple”. Het past allemaal bij elkaar, één huisstijl. Ik vind dat ze heel aantrekkelijke producten hebben nu.

  Deze nieuwe surface vind ik echter maar plat. Ik bedoel, we klagen allemaal dat er maar 16GB ram geheugen zit in de Macbook (pro’s), (en terecht). Maar 4GB? Dit is ook een machine van om en bij de €1000. En dan vind ik 4GB echt maar mager.

  Maar goed, dat is mijn mening natuurlijk. Verder vind ik die surface Studio echt een fijn nieuw model, iets nieuws en innovatiefs. Ik heb altijd gezegd dat ik geen touchscreen in mijn Macbook pro wil, en daar blijf ik nog steeds bij. Maar een soortgelijke iMac zoals surface studio zie ik dan wel weer zitten:P

 • Profielfoto
  Duncanvdlinden

  De europrijzen zijn zelfs iets hoger: 1149 euro voor de i5 met 4GB ram. Maar ga je naar het 1449 euro model dan heb je wel 8GB ram en een 256GB SSD. Vergelijkbaar met de prijs van de MacBook 12″. Maar vergeet niet dat deze een i5 CPU heeft en de MacBook een M3. De MacBook heeft wel als voordeel dat hij passief gekoeld is.

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @Soulshaker, hoeveel kost zo’n Office 365 jaarlijks?

  @Facundo, de enige reden die ik zou aannemen dat er percentueel minder virussen voor Windows zijn is omdat de recreatieve hackers er geen uitdaging meer aan hebben.

  @DBLCreations, als ik die foto van Shmoo zie laat het me niet echt aan Apple denken, maar goed, ieder zijn mening.

  Duncanvdlinden, ik blijf me afvragen waarom de prijzen hier zo hoog zijn, zou de EU werkelijk zóveel tax eisen?

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Dit voelt als een beperkte app die dat deels goedmaakt met in-app-aankopen. Wel een heel mooi ding in potentie maar duidelijk een 1.0 product. Als 2.0 uitkomt kan het nog gezellig worden. Apple moet echt geprikkeld worden en dit kan zomaar eens die prikkel zijn.

 • Profielfoto
  smacdab

  De ipad pro plus keyboard vervanger. Wat gast Apple met Workflow doen, komt er nog een opvolger voor de 12.9 of gaan we naar 1 model?

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Ik moet zeggen dat ik deze wel erg mooi vind en ook wel zou kunnen aanschaffen, als ik nu naar een laptop op zoek was… Vooral het touchscreen trekt me aan, waarom heeft de MacBook dat nog steeds niet?

 • Profielfoto
  sonic1984

  @Raymon – Artikel klopt niet.
  Upgrade naar W10 Pro is gratis tot het einde van het jaar (enkel op de Surface Laptop, niet op apparaten van derden). Office 365 is gratis voor een heel jaar.

  – Buiten de VS komt enkel de zilveren variant beschikbaar.

  Apple pusht ook steeds meer naar gebruik App Store, Microsoft doet precies hetzelfde en het is geen beperkte versie van Windows, enkel de bron waaruit je kan installeren is beperkt bij W10S.

  Je krijgt bij MS nu een i5 met 2.5Ghz waarbij je bij een MB 12 inch een M3 met een 0.9Ghz processor krijgt. De MacBook Air laat ik buiten beschouwing met zijn lowres scherm.

  @Raymond : het toetsenbord leveren ze al langere tijd met deze “stof” dus als daar problemen met vuil worden zouden zijn hadden we dat al gehoord.

  Al met al is dit eerder een MBP concurrent – je krijgt meer waar voor je geld. En ik snap eerlijk niet dat er mensen zijn die klagen over de keuze voor een “normale” USB poort. Anno 2017 is dat gewoon nog wat het meest gebruikt wordt. Het is gewoon een veel praktischer product en goedkoper dan een MBP.

  Sorry Apple fanboys – Microsoft heeft hiermee gewoon echt een mooi product geïntroduceerd.

  (Zelf heb ik een maxed out iMac 5k, een iPad Pro en een MS Surface Pro 4. Alledrie mooie producten.)

 • Profielfoto
  Zakske

  Ik blijf me afvragen waarom de prijzen hier zo hoog zijn, zou de EU werkelijk zóveel tax eisen?

  Dat heeft geen bal met de EU te maken, maar met het feit dat prijzen in de US altijd zonder tax zijn, en in Europa de BTW er al bij zit. $999 is in de US nooit echt $999… tenzij je in een van de weinige staten (Alaska, Delaware, Montana, New Hampshire & Oregon) woont waar de sales tax ook echt nul is.

 • Profielfoto
  willemS

  Als je het eerste jaar upgrade naar de volledige versie van windows is dat gratis. Daarna kost dat een te verwaarlozen 50,- (Bron: Dit heeft Bright gereageerd in de YouTube comments. Dit is ze op het event zelf verteld). Dus dat is geen argument om er op tegen te zijn. Ik vind het een mooi apparaat en begin oprecht te overwegen om deze aan te schaffen.

 • Profielfoto
  EagerB0bNerd

  Mooi ding. Mooi groot 3:2 scherm ook, jammer alleen dat het een touchscreen is. Wie wil er nou vieze vingers op je laptopscherm? Ergonomisch ook niet echt handig, aangezien je dit scherm niet kan loshalen/omklappen. Ook jammer dat je zelf geen andere standaardbrowser kan instellen, je zit aan Microsoft Edge vast. 4GB is misschienaan de krappe kant, zeker als je een volwaardige windows erop wilt gaan zetten.

  Als ik in de markt zou zijn voor een compacte, mooi vormgegeven windows laptop zou ik denk ik toch voor de Dell XPS13 gaan.

 • Profielfoto
  GrandMaster

  Leuke poging, maar de downside is dat je de browser en zoekmachine niet kunt veranderen, en alleen apps vanuit de appstore kunt installeren. Denk dat deze poging opnieuw gedoemd is om te mislukken.

 • Profielfoto
  gipsman

  MBA/MB/MBP kloon. MS kopieert alles, altijd.
  Vraag is of Dell, Samsung, HP enz; dit leuk vinden. Waarschijnlijk wel, want dit is natuurlijk hoger prijsniveau (niet in Aldi), wat ook nodig is, anders lijkt het niet zo goed als Apple.

 • Profielfoto
  Zakske

  Leuke poging, maar de downside is dat je de browser en zoekmachine niet kunt veranderen, en alleen apps vanuit de appstore kunt installeren.

  Je kunt het eerste jaar gratis upgraden van Windows 10 S naar Windows 10 Pro, dan vallen al die restricties weg.

 • Profielfoto
  no_poo

  MBA/MB/MBP kloon. MS kopieert alles, altijd.
  Vraag is of Dell, Samsung, HP enz; dit leuk vinden. Waarschijnlijk wel, want dit is natuurlijk hoger prijsniveau (niet in Aldi), wat ook nodig is, anders lijkt het niet zo goed als Apple.

  Wat is überhaupt jouw definitie van een kopie? Als jij een foto van je moeder in de kopieermachine legt en er komt een foto van je oma uit ben je tevreden? Het is allebei familie en een vrouw, dus dat is gewoon exact hetzelfde?

 • Profielfoto
  pruus

  Wel raar dat er weer een nieuwe muis bij bedacht is. En dat in zo’n korte tijd. We zijn er nog niet…

 • Profielfoto
  knekkie

  Die nieuwe muis is net als de magic mouse van Apple maar dan inklapbaar waardoor hij gemakkelijk is mee te nemen.

  Niks mis met wat extra keuze in het soort muis dat je gebruiken wilt.

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @Zakske, bedankt voor de verduidelijking!

 • Profielfoto
  knekkie

  Apple wordt steeds vaker op eigen terrein verslagen. Door Microsoft nog wel.
  (Op het vlak van Design en vernuft / verkoop cijfers is een ander verhaal)
  Zou apple zijn prijzen gaan verlagen door deze move van Microsoft?

  Dat is effectief de snelste counter die ze kunnen doen zonder met een nieuw product op de proppen te komen dat op alle fronten de Surface Laptop in zijn hemd laat staan.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  @DBLCreations, als ik die foto van Shmoo zie laat het me niet echt aan Apple denken, maar goed, ieder zijn mening.

  @Barika Cala Saidah: Inderdaad… Ieder zijn mening, Deze lijken inderdaad helemaal niet op elkaar, (totaal geen huislijn)…:roll:

 • Profielfoto
  knekkie

  Ik ben benieuwd naar de nieuwe lineup foto. De surface Laptop ontbreekt nog.

 • Profielfoto
  Bart119

  Door onder andere maar 4GB ram geheugen en dergelijke komt dit toestel me over als net niet. Echter als je je er in gaat verdiepen, dan is het toch wel een prachtig toestel.

  Windows 10 is gewoon een goed stabiel en snel OS. Ieder heeft zijn voorkeur, maar het windows 98/me tijdperk ligt ver achter ons.

  USB-C? op een modern toestel als dit zou het inderdaad moeten zitten, als je het van de andere kant bekijkt, ik heb een massa klassieke USB-toestellen, maar nog geen enkel op USB-C en zo direct heb ik ook niet de intentie om een USB-C toestel aan te schaffen. En de SD-kaartlezer is ook superhandig, dat ding gebruik ik vrijwel dagelijk.

  Maar er is nog wel duidelijkheid nodig. Vanaf Kaby Lake gaat Intel haar m5/7 processors omdopen in bv. i5-7y54.
  De vraag is dus, heeft deze surface laptop een gerebadgde core m5 of een echte core i5?

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Goede vraag Bart. De PC zou leverbaar zijn met i7, ik vraag me af of je daarmee 14,5 uur haalt. Of is de nieuwe generatie inderdaad zo zuinig?

  Anyway, ik hoop dat Apple hierop reageert, bijv. door de prijs van de touchbarloze 13″ MBP te laten zakken.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Door onder andere maar 4GB ram geheugen en dergelijke komt dit toestel me over als net niet. Echter als je je er in gaat verdiepen, dan is het toch wel een prachtig toestel.

  Windows 10 is gewoon een goed stabiel en snel OS. Ieder heeft zijn voorkeur, maar het windows 98/me tijdperk ligt ver achter ons.

  USB-C? op een modern toestel als dit zou het inderdaad moeten zitten, als je het van de andere kant bekijkt, ik heb een massa klassieke USB-toestellen, maar nog geen enkel op USB-C en zo direct heb ik ook niet de intentie om een USB-C toestel aan te schaffen. En de SD-kaartlezer is ook superhandig, dat ding gebruik ik vrijwel dagelijk.

  Maar er is nog wel duidelijkheid nodig. Vanaf Kaby Lake gaat Intel haar m5/7 processors omdopen in bv. i5-7y54.
  De vraag is dus, heeft deze surface laptop een gerebadgde core m5 of een echte core i5?

  De surface laptop heeft een volwaardige i5-7200U cpu .
  Helaas geen sd kaart slot , wat je ziet is de magnetische oplaad connectie , echter kan je hierop ook een surface dock op aansluiten

 • Profielfoto
  no_poo

  @Soulshaker Oh leuk, een dongle van 230 euro met een niet-standaard aansluiting. Oké, Apple wordt hier wel echt nageaapt.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Nee , je kan het eerder vergelijken met een thunderbolt docking station.
  Waarmee je kan opladen en usb/monitoren/ethernet op kan aansluiten
  Thunderbolt dockingstations kosten ook zoveel.
  Net gezien dat je de MS docking station elders 60 eur minder kost:)

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Je kunt het eerste jaar gratis upgraden van Windows 10 S naar Windows 10 Pro, dan vallen al die restricties weg.

  En vervolgens krijg je er gratis de nadelen van W10 bij, zoals de vraatzucht op resources, waardoor alle mooie spec’s weer naar de maan gaan.

 • Profielfoto
  Bart119

  Je kunt het eerste jaar gratis upgraden van Windows 10 S naar Windows 10 Pro, dan vallen al die restricties weg.

  En vervolgens krijg je er gratis de nadelen van W10 bij, zoals de vraatzucht op resources, waardoor alle mooie spec’s weer naar de maan gaan.

  Waar haal je dat van? Windows 10 heeft nog zijn kinderziektes maar vraatzucht??? Ik heb het OS op een Asus eee 1000HE met slechts 1gig ram (google de rest van de specs – of het gebrek hieraan – maar eens) vlotter weten draaien dan eender welke linux distro.