Meer over het tekort aan AirPods

Door: Raymon Mens - 28 reacties

Hoewel de AirPods officieel sinds december 2016 te koop zijn, is het erg moeilijk om de nieuwe draadloze oortjes van Apple te bemachtigen. De Online Apple Store levert ze pas na 6 weken en ook Apple-winkels hebben amper voorraad.

Hoe komt het dat de AirPods zo moeilijk leverbaar zijn? En hoe zit het met de beschikbaarheid in Apple Stores en Resellers? Wat is de beste kans om ze zo snel mogelijk te bemachtigen? Wij hebben eens wat rondgevraagd…¬†

Voorlopig geen verbetering in verkrijgbaarheid

Om maar meteen met de deur in huis te wachten: het tekort aan AirPods houdt voorlopig aan. Op 2 mei zei Apple-CEO Tim Cook dat de wachttijden voorlopig niet korter zullen worden. “De vraag naar AirPods is veel groter dan het aanbod […] zoals je weet, is dit het eerste kwartaal waarin ze daadwerkelijk beschikbaar waren. De productie is nog steeds in de opstartfase en we zijn nog ver verwijderd van een moment waarop we aan de vraag kunnen voldoen.”

Cook ging niet op wat de productie van de draadloze oortjes zo moeilijk maakt, maar Apple heeft het er moeilijk mee. Zo werd de verkoopstart van de oortjes al eens uitgesteld. Aanvankelijk zou de verkoop in oktober van 2016 beginnen.

airpods-inhoud-ifixit-16x9
De inhoud van een AirPods – Klik/tap voor groter (foto: iFixit).

Beperkte leveringen bij Apple Store

In de Online Apple Store is de levertijd momenteel 6 weken. Je geluk beproeven bij een Apple Retail Store in Amsterdam, Den Haag, Haarlem of Brussel is ook moeilijk. Wij spraken met een aantal Apple Store-medewerkers. Ze vertellen dat er ongeveer eens per week een zeer kleine zending AirPods binnenkomt. Soms zijn er ook weken zonder AirPods.

Als een voorraadje AirPods arriveert, worden ze meteen voor verkoop beschikbaar gesteld. Dat wil zeggen dat ze via internet te bestellen¬†zijn voor afhalen, maar ook direct in¬†de winkel¬†gekocht kunnen worden. Ze zijn vaak binnen enkele minuten weg, vertelt een medewerker: “Wanneer een klant AirPods wil kopen, veranderen we de status in het systeem en gaat een runner ze halen. Online bestellingen die afgerekend en later afgehaald worden, verkleinen de voorraad ook. Daarom kan de verkrijgbaarheid in de winkel heel snel veranderen”, licht de medewerker toe.

Schermafbeelding 2017-05-12 om 11.44.38
Klik/tap voor groter.

Apple Premium Resellers en retailers

Apple Premium Resellers zoals Amac, Xando, ivizi krijgen nog minder voorraad. Een marketing-medewerker van een van de APR’s vertelt: “We krijgen als we geluk hebben eens per week enkele tientallen binnen.¬†Die moeten we over alle filialen verdelen en ook de webshop-bestelligen komen uit die voorraad.”

Bij grote retailers zoals MediaMarkt, BCC en Coolblue wilde niemand on- en off the record toelichting geven. We hebben echter de websites van de ketens in de gaten gehouden. MediaMarkt lijkt structureel voorraad te krijgen, terwijl de AirPods bij BCC en Coolblue permanent uitverkocht zijn.

amac rotterdam 16x9
Weinig tot geen voorraad bij Apple Premium Resellers en andere retailers – Klik/tap voor groter.

AirPods kopen

Wil je zo snel mogelijk AirPods bemachtigen? Dan kun je het beste je geluk bij een grote retailer zoals MediaMarkt proberen. Daar is regelmatig winkelvoorraad die online te checken is. Wil je zekerheid? Dan is de Online Apple Store de beste optie. Het duurt weliswaar lang, maar de levering staat vast. Bovendien hebben enkele lezers laten weten dat de AirPods soms aanzienlijk sneller dan binnen zes weken worden geleverd. Ervaringen zijn welkom in de reacties.

(Twijfel je nog over de aanschaf? Lees onze review → Review: drie maanden met de AirPods)

Reacties

28 reacties
 • Profielfoto
  Andor Bastiaenen

  Airpods.isinstock.com. Doe er je voordeel mee

 • Profielfoto
  winwiz

  Goed om je heen blijven kijken. Verleden week een setje bij BCC online gekocht en de lekker snel binnen. Houdt hier en daar de forums in de gaten zoals: https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1740767/last

 • Profielfoto
  Marco Tenback

  Gister middag even in de App van de Mediamarkt gekeken, direct gebeld en in de store afgehaald, levertijd nog geen 2 uur;)

 • Profielfoto
  Edwin

  Naar mijn mening ziet het er naar Apple maatstaven niet extreem ingewikkeld uit om te produceren. Mijn gevoel zegt dat ze er heel veel van produceren, en dan maar een klein deel uitleveren voor de losse verkoop. De rest gaat op voorraad om bij de iPhone 8 en misschien ook wel iPhone 7s (Plus) geleverd te worden.
  Denk even mee: Apple verpakt de iPhones altijd super netjes en de Earpods hebben al jaren lang een mooie en handige plastic case waar je ze in kunt bewaren.
  Bij de iPhone 7 hebben ze de headphone jack verwijderd en leveren ze de meegeleverde Earpods met Lightning aansluiting en verloop kabeltje ineens gewikkeld om een stukje karton. Dat is echt zó NIET Apple! Volgens mij hebben ze geen aangepaste case gemaakt omdat ze bij toekomstige iPhones toch de draadloze Airpods gaan meeleveren want draadloos is immers de toekomst!
  Dus ik denk dat het overgrote deel van de geproduceerde Airpods regelrecht in de doosjes van de nieuw te lanceren iPhones terecht komen…

 • Profielfoto
  One Less Thing

  Ik heb ‘m gewoon uit het schap van de mediamarkt gepakt en afgerekend. Ideale dingetjes voor stevige pegels maar wat een genot !! eindelijk geen draadjes die binnen 3 maand toch kapot zijn bij mij. Dit product is wat mij betreft praktisch uitontwikkeld ..

 • Profielfoto
  SteveSnobs

  Had ze gereserveerd bij Apple en bij de media markt. Ik kreeg ze uiteindelijk bij de media markt veel eerder dan bij Apple. Volgens een medewerker van de Media Markt worden die dingen daar amper gereserveerd maar krijgen zij deze wel binnen.

 • Profielfoto
  bartvdv

  Dat is ook een manier om de verkoop aan te zwengelen, de “hype” – of wat er nog van overschiet – wat aanwakkeren; je cre√ęert met opzet een tekort.

  Ofwel worden er zo weinig van verkocht, dat ze wachten tot de vraag voldoende groot is vooraleer ze op een rendabele manier te produceren.

 • Profielfoto
  Danny Veugelen

  Ik heb dus gewoon geluk gehad. 6 weken geleden Apple store Brussel gebeld. Net voorraad binnen meneer, maar ze vliegen de deur uit. Een uur later stond ik daar op sluitingsuur en mocht nog net binnen. Ze zijn super

 • Profielfoto
  frans01

  Kennelijk geluk gehad. Anderhalve maand gewoon opgehaald in Apple store Amsterdam. Ik wist niet dat ze zo beperkt leverbaar waren/zijn.

 • Profielfoto
  error

  Ik heb keurig 6 weken gewacht. Ik gebruik ze nu dagelijks sinds eind februari. Geweldige dingen. Met name voor podcasts.

 • Profielfoto
  Epiloque

  Ik heb het topic op Tweakers.net in de gaten gehouden. Binnen 2 dagen had ik ze binnen. Als je er even moeite voor doet valt het allemaal best mee.

 • Profielfoto
  Twitfix

  Gisteravond nog kreeg Coolblue een zending binnen, meteen besteld en straks komen ze aan. Dat alleen mediamarkt dus voorraad krijgt klopt niet.

 • Profielfoto
  html-junky

  De vraag is groter dan het aanbod, denk dat Apple de populariteit niet had verwacht

 • Profielfoto
  NI3LS

  Dinsdag ontvangen van Coolblue, toevallig nu aan het testen. Erg fijn, de prijs is interessant. Kan ze via mijn werk voor een derde van de prijs krijgen. Direct gedaan dus!

  De vraag is meer of er zoveel vraag is en weinig aanbod, want hoeveel is veel en hoeveel is weinig?

  Overigens betwijfel ik of AirPods bij een iPhone 8 geleverd gaan worden. Geloof er totaal niet in.

 • Profielfoto
  McPim

  Via Coolblue, via je werk, voor ‚ā¨60.. Waar werk jij en zijn er nog vacatures?

 • Profielfoto
  Robin Peek

  Ik heb een tijd getwijfeld om ze aan te schaffen maar ik heb ze eergisteren dan toch besteld via Bol.com. Ik had eerst gekeken op de offici√ęle website van Apple en op Coolblue maar daar zag ik inderdaad dat ze uitverkocht waren.

  Na wat zoekwerk kwam ik toch vrij veel online retailers tegen die ze wel ‘gewoon’ op voorraad hadden. Ik weet niet of het ondertussen veranderd is maar eergisteren waren ze op voorraad bij de MediaMarkt (online), Central Point en dus bij Bol.com.

  Na slechts een dag gebruik kan ik er natuurlijk nog niet heel erg veel over zeggen maar de eerste indruk is heel erg goed! Het geluid is veel beter dan ik had verwacht en het koppelen en switchen tussen Apple apparaten gaat echt probleemloos.

 • Profielfoto
  Dr Cotten

  Dank voor deze gouden tip… Net bij mediamarkt een setje opgehaald… Gewoon op voorraad!

 • Profielfoto
  Dr Cotten

  Had al veel enthousiaste reviews gelezen maar het koppelen is echt briljant simpel. Geluidskwaliteit ook top.

 • Profielfoto
  plindeman

  Eerder vandaag bij Mediamarkt besteld om af te halen in Arnhem. Zou voorradig zijn maar stiekem toch niet want order werd door Mediamarkt Arnhem weer geannuleerd. Volgens website is er nog steeds voorraad dus dat klopt daar niet helemaal. Zojuist bij BCC besteld en die worden als het goed is morgen afgeleverd. Ben heel benieuwd;-)

 • Profielfoto
  jerome

  Media markt heeft vaak betere voorraad dan de apr’s op standaard modellen en nieuwe producten. Medewerkers van media markt zeggen dan de in dienst zijn van Apple en dat de voorraad ook van Apple is. Zou een verklaring kunnen zijn.

  Heb Airpots bij Apple.nl besteld, 3 weken later geleverd. Erg tevreden over, goede Sound ‘voor oortjes’ en ideaal om te bellen. Alleen design vind ik niet tof, net of je 2 tampons in je oor hebt. Gebruiksvriendelijkheid is briljant. Werkt automatisch met al je Apple spullen.

  Kritiek dat je geen volume kan regelen, heb ik nog niet gemist.

 • Profielfoto
  dafo

  Ik heb ze nu sinds 1 december en nog steeds zeer tevreden. Ja, je krijgt er wel opmerkingen over, of je de draadjes hebt afgeknipt. Maar ik ben er heel happy mee en vooral dat ik nooit meer die draadjes hoef te ontwarren!

 • Profielfoto
  NI3LS

  Via Coolblue, via je werk, voor ‚ā¨60.. Waar werk jij en zijn er nog vacatures?

  Tja. Iedereen heeft wel eens voordeel via werk toch? Ik heb contact met een grote leverancier van Apple producten.

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @bartvdv, hahahahahahahaha

 • Profielfoto
  Elduderino

  Bol.com , ’s avonds bestelt volgende dag binnen.
  Overigens een fantastische aankoop. wilde er eerst niet aan, maar moet toch zeggen dat dit fijne echt draadloze dopjes zijn.

 • Profielfoto
  Wauters

  Iedereen die ik ken is er SUUUPER tevreden over!
  Ze werken schijnbaar beter dan de Jabra headsetjes.

  Volgens mij had Apple nooit gedacht dat dit zo goed ging gaan en hun productieproces er niet op afgesteld.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  …ik denk dat het overgrote deel van de geproduceerde Airpods regelrecht in de doosjes van de nieuw te lanceren iPhones terecht komen…

  .
  Yep. Sure. .:)

  Nou, ik denk het niet. Ik denk dat je straks bij je iPhone 8 nòg minder geleverd gaat krijgen dan je al gewend was van Apple.

 • Profielfoto
  NapO

  Bijzonder om te lezen, voor uitbrengen van de airpods schreeuwde iedereen “ik ga geen 150 ballen uitgeven voor een headsetje”

  En nu is iedereen er trots op dat ie ze bij de lokale media boer heeft gekocht?

  aparte wereld….

 • Profielfoto
  Elduderino

  Bijzonder om te lezen, voor uitbrengen van de airpods schreeuwde iedereen “ik ga geen 150 ballen uitgeven voor een headsetje”

  En nu is iedereen er trots op dat ie ze bij de lokale media boer heeft gekocht?

  aparte wereld….

  Schreeuwde iedereen dat of maak je dat er maar van en was er toch een groep die werkelijk interesse had?